HiFi koníček mne pronásleduje již dobrých 20 let, ale teprve před cca 4 lety jsem konečně pochopil, že jen obměnou přístrojů v sestavě skutečně kvalitní reprodukce nedosáhnu. Trvalo to dlouho, ze své podstaty jsem totiž skeptik.
Když jsem si kupoval první systém, nejprve jsem byl "skoro všechno" skeptik - věřil jsem, že záleží jen na reprosoustavách. Záhy jsem pochopil, že důležitý je i zesilovač, to mi nebránilo, abych i nadále byl "CD přehrávač-skeptik". Když jsem se probral i z tohoto bludu, myslel jsem, že dobrý DAC stačí - zůstával jsem pořád "digitální-transport-skeptikem" a vsadil na audio PC. Teď už vím, že záleží i na digitálním transportu, ba i digitálním kabelu (USB). Bariéry mého hifi skepticismu se bořily dále - repro kabely, propojovací kabely, samostatný rozvod elektřiny, napájecí kabely a zásuvková lišta. Teď už se raději nedivím ničemu - než odsoudím něco jako naprostý nesmysl, dám tomu pokud možno šanci - naposledy to byly ethernetové kabely a switch.
S posledním upgrade systému jsem potřeboval nový HiFi stolek. Poučen svými mnohými omyly jsem připustil, že i na konstrukci a materiálu HiFi stolku bude záviset. Jenže vliv HiFi nábytku na zvuk si jen tak nevyzkoušíte, navíc na svém systému v domácích podmínkách!
Nemám samostatnou poslechovou místnost, a tak jsem si z ryze praktických důvodů musel stolek udělat. Hodně jsem řešil materiál - narazil jsem na výrobce drahého HiFi nábytku z bambusu, tak jsem vyzkoušet jako podložku pod přístroje bambusové prkno z IKEA - zvuk se výrazně zhoršil, najednou byl jako bez života. Doporučovanou žulu jsem nemohl jednoduše otestovat, navíc ta váha, složitá výroba a také nezanedbatelná cena. Standardizovaný HiFi nábytek (bez ohledu na cenu) mi nevyhovoval rozměrově a utratit desítky tisíc bez možnosti otestování jsme nebyl ochoten.
Nakonec je stolek vyroben z MDF, nalakovaný svépomocí na černo - taková ta klasická variace s použitím závitových tyčí. A tímto se dostávám konečně k antivibračním podložkám.
Má dosavadní zkušenost spočívala pouze v nahrazení běžných hrotů k reprososutavám za podložky Soundcare. Se Souncare podložkami jsem vůbec žádný posun ve zvuku nezaznamenal, ale aspoň se dalo s repro jednodušeji pohybovat po plovoucí podlaze. Soundcare jsem použil alespoň jako nožky pod HiFi stolek:
Po neúspěchu se Soundcare, utvrzen ve své skepsi

V té době jsme měl repro Wilson Benesch ACT C60 - změna ve zvuku k lepšímu byla neuvěřitelná, je to ze všech mých antivibračních opatření to nejvýrazněji slyšitelné. Nordost SortFut už v mém systému samozřejmě zůstaly.
Po nabyté důvěře ke značce NORDOST následoval výběr jejich antivibračních nožek SortKone - založil jsem k tomu samostatné vlákno znacky-vyrobci/nordost-sort-kone-t17063.html zde na fóru.
Nordost SortKone ve variantě TC používám pod DAC a ve variantě BC pod předzesilovač a napájecí lištu (jak jinak než Nordost QB8). Zatímco použití SortKone pod DAC a předzesilovač jsem při návrhu HiFi stolku plánoval, výrazný vliv při podložení napájecí lišty byl nečekané překvapení (a nutnost dokoupit jednu sadu).
Pro ostatní přístroje v mém systému jsem podložky SortKone neplánoval jednak s ohledem na cenu, jednak jsem potřeboval minimalizovat výšku stolku a SortKone by mi tam stejně nevešly.
Na nějakou dobu bylo hotovo. Dokud se zde na fóru neobjevila inciativa člena overgrounder, který začal vyrábět podložky s označením G&G OneA. Opatrně jsem objednal jednu sadu (4ks) pod koncový zesilovač - mají přesně tu správnou výšku, jen o kousek vyšší než původní nožky:
OneA dorazily počátkem prosince (přesně podle plánu - komunikace s overgrounderem funguje výborně) a já hned provedl otestování a samozřejmě porovnání se SortKone.
Jendoduše a stručně:
1. OneA opravdu fungují - mají slyšitelný vliv na zvuk, který se stane přehlednějším (je možno hrát více nahlas i v mé blbé akustice)
2. OneA ovlivňují zvuk jinak než Nordost SortKone (porovnával jsem s mnohem dražším modelem TC) - Se SortKone je zvuk spíše "vzletný a rychlý", s OneA je spíše zemitý, při současném zachování detailů
Díky nižší výšce (a taky ceně) jsem neváhal a objednal další sady pod lehčí přístroje (po 3ks) - nyní je používám pod
- zdroj předzesilovače
- HTPC
- lineární zdroj HTPC
- koncový zesilovač
Hotovo