Ceraball

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ceraball

Příspěvek od PítrsPraha »

Jj, na to jsem myslel. Přemýšlel jsem nad uchycením na úrovni horního basáku, což je pořád nad těžištěm bedny. A zavěsit na 4 gumy, z předního pohledu do široka rozevřené, dvě vepředu uchycené na trámu osově třeba metr před bednou, dvě vzadu stejně tak. Čistě odhadometricky si říkám, že plocha vs výchylka basáků není taková, aby odpor vzduchu rozhýbal takhle zavěšenou 40 kg bednu.

Obrázek

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

To asi bude záležet na tom, jaký impuls (ráz) půjde do basáků. Ale zase je tu opravdu šance na "změnu zvuku ve všech parametrech" *2thumbsup* , opravdu moc hezký termín.
Pavel Macura Audio

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Aby se bedny začaly houpat, musel by onen impuls mít stejnou frekvenci, jaká by byla rezonanční frekvence sestavy bedna-guma. Ale basáky neustále kmitají sem tam s proměnnou amplitudou a frekvencí. Navíc bassreflex ústí na přední straně, takže když jdou reproduktory do kladné výchylky (ven), bassreflex nasává vzduch, tím se částečně eliminuje síla, kterou působí plocha repro na vzduch.

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

PítrsPraha píše: A zavěsit na 4 gumy . . .
*thumbs up* *hura*
A chtělo by to založit další vlákno, kde by se mohlo řešit, jak a které gumy mají vliv na to které spektrum zvuku ;)

Odar

Příspěvek od Odar »

Ale zas hojdacku nema z reprosustav hocikto. Ja by som tu myslienku este domyslel k dokonalosti :mrgreen:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Prdelky, na to vás užije :-)...

Zkoušel to někdo? Existujou nějaký smysluplný důvody, proč by rozpojení vazby repro-podlaha nemělo mít zvukový přínos? A fakt, že to není bůhvíjak rozšířený způsob umístění repro, pro tuhle debatu tak nějak vypusťme :-).

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Ale ba či nie je. V kluboch sú takto zavesené reproduktory bežne. :D Ale kludne skúšajte, ja osobne si rád prečítam René mláďenca Príhodi a Skúsenosťi a skúsim sa z nich poučiť.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Já, když jsem provozoval music bar, tak jsem měl repro Alesis One zavěšené v sítích s velkými oky. Já je tenkrát také nechtěl natvrdo k něčemu přichycovat nebo na něco stavět.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

PítrsPraha píše:Jj, na to jsem myslel. Přemýšlel jsem nad uchycením na úrovni horního basáku, což je pořád nad těžištěm bedny. A zavěsit na 4 gumy, z předního pohledu do široka rozevřené, dvě vepředu uchycené na trámu osově třeba metr před bednou, dvě vzadu stejně tak. Čistě odhadometricky si říkám, že plocha vs výchylka basáků není taková, aby odpor vzduchu rozhýbal takhle zavěšenou 40 kg bednu.

Obrázek
To není nic nového. Já měl v devadesátých letech zavěšeny v provozovně Marantzky s 15" basákem a předním basreflexem a i když do nich šlo 200 W, žádný pohyb, který by ovlivil zvuk, se nekonal.
Takže v podmínkách domácího poslechu v pohodě a holky budou nadšeny ... bude se pod nima dobře luxovat :)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

A nezapomeňte taky vhodně podepřít uši resp. jejich nosič. V tomhle případě bude houpačka určitě příjemnější než Ceraball.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Cituji : Budeš se smát, ale vážně přemýšlím nad tím, jestli v nové poslechovce nevyzkouším zavěsit bedny do vzduchu

Znám osobně jednoho hifistu , který takto má své bedny ve vzduchu a je plně spokojen zvukem, nevím zda píše na toto forum, ale určitě má hodně poznatků z praxe ( tuším takto hraje více jak 6 roků ).

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Pytel píše:Cituji : Budeš se smát, ale vážně přemýšlím nad tím, jestli v nové poslechovce nevyzkouším zavěsit bedny do vzduchu
Znám osobně jednoho hifistu , který takto má své bedny ve vzduchu a je plně spokojen zvukem, nevím zda píše na toto forum, ale určitě má hodně poznatků z praxe ( tuším takto hraje více jak 6 roků ).
Já byl v Praze u jednoho sběratele desek, který má v obýváku zavěšeny 4 PA boxy JBL - v každém rohu 1ks + 2suby na zemi. Když mi to pustil, tak to byl brutální nářez jak někde v klubu. Ale s hifi poslechem to nemělo nic společného.
Každopádně na téma "zavěšené bedny" jsem nedávno koukal na YT na zajímavé video - zde je... :-)

[youtube]0L0AOe5X_4I[/youtube]

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Navíc bassreflex ústí na přední straně, takže když jdou reproduktory do kladné výchylky (ven), bassreflex nasává vzduch,
Ale tak basreflex nefunguje, ani náhodou. To by bol akustický skrat.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Akustický zkrat by to byl jen v případě, pokud by z bassreflexu šla stejná intenzita ZVUKU, která jde z repro (jen s opačnou polaritou). Tzn. pokud by frekvenční odezva bassreflexu a basového reproduktoru byla shodná. Ale to není.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PítrsPraha píše: Navíc bassreflex ústí na přední straně, takže když jdou reproduktory do kladné výchylky (ven), bassreflex nasává vzduch, tím se částečně eliminuje síla, kterou působí plocha repro na vzduch.
Tak to je totální, opravdu totální nesmysl (zůstávám stále ve slušné rovině :) ). V okolí rezonančního kmitočtu a nad rezonančním kmitočtem, tj. tam, kde bedna "hraje", vyzařuje otvor ve fázi s membránou. Jinak by to celé nefungovalo. Doporučuji nějakou elementární učebnici elektroakustiky, i řadě dalších účastníků diskuse. Píšete jen svoje neopodstatněné dojmy.
Pavel Macura Audio

Odpovědět