Ringmat Developments - Statmat CDi Blue

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
Odpovědět
PetrJ

Re: Ringmat Developments - Statmat CDi Blue

Příspěvek od PetrJ »

Možná by byla na místě otázka, proč mně voodoo a hi-fi zajímá po teoretické stránce. Nechci totiž nikoho o ničem přesvědčovat. Jako spousta jiných bych mohl jen poslouchat a na řeči zpochybňující zkušenosti audiofilů se dívat z povzdálí a s úsměvem.
Jenže sám vím, s jakými předsudky jsem s hi-fi začínal. Myslím, že je správné, aby se lidé také někde dočetli, jak hrozná je levná elektronika, jakým způsobem se "podepisuje" na hudbě. Mrzí mně, když si někdo myslí, že high-end je pro lidi s netopýřím sluchem, kteří dávají přednost zvuku před hudbou. Vadí mi, když se technici bez zkušeností sami pasují do role zastánců racionality a potíračů pověr a mýtů. Vadí mi, když člověk musí proinvestovat dost peněz, než pozná, jak to vlastně je. Vadí mi, když lidé ani neví, jak poznat kvalitní zvuk a vůbec netuší, co hudba dokáže člověku přinést.
Vydestilovat ale z vlastních zkušeností obecné závěry, které by člověku opravdu pomohly i v začátku, není lehké. Jsem proto vděčný např. Noaidovi, který přichází se srozumitelnými argumenty.
Vím, že ne každému je hudba blízká. Na druhou stranu sám za sebe můžu říct, že jsem v klasické hudbě objevil díky své aparatuře jednu z lásek svého života. Jsem nesmírně vděčný náhodě, díky které jsem si za našetřených zhruba patnáct tisíc nekoupil minivěž, ale Denon Dcd-755Ar a Sennheiser Hd 580, a která to vše odstartovala.

Chci poslouchat hudbu v rámci svých možností v co nejlepší kvalitě za co možná nejméně peněz, voodoo tam proto také patří. Rád bych také v nějaké slušné formě předal své zkušenosti dál. Toť zhruba vše.

Pavel Diok
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel Diok »

Vsadím se, že při slepém testu nerozeznáte dva rozdílné zesilovače či různé zdroje a ostatní řetězec bude vždy stejný, když nebudete vědět který zrovna hraje, natož poznat jemné nuance při slepém testu zmagnetovaného a nezmagnetovaného disku. Naše ucho ani mozek není tak rychlý, aby okamžitě zareagoval, když mu uděláš guláš v poslechových výměnách disku toho , pak toho a dalšího a dalšího. Nachytáš takle kohokoliv na cokoliv. Ale mohu ze zkušenosti říct, že při přehrání disku, který byl předtím 10 krát přehrán v počítači a pustil jsem ho na mém kvalitním CD přehrávači Ancient Audio Lektor Prime, hrál mizerně. Po zdemagnetizování se reprodukce zlepšila a slyšeli jsme to tenkrát čtyři úplně jasně. Ale dal jsem takhle i několik nových disků, kde jsem po demagnetizaci neslyšel vůbec žádný rozdíl, nebo tam byl, ale já ho tenkrát nepostřehl. Nebudu tady tvrdit, že je to zařízení, které musí každý hifista mít. Půjčil jsem to mnoha lidem, ti kteří uznali přínos vůči vynaloženým penězům, si jej koupili. Např. když si jej půjčoval Valdes, byl přesvědčen, že je to naprostá ztráta času nějakým zkoušením, že je to kravina. Po čtrnácti dnech, kdy to měl doma, řekl, že si to musí koupit, protože jeho přínos na jeho nosiče absolutně nečekal. Tady jste si jeho poznatky mohli přečíst http://www.hifi-voice.com/testy/acoustic-revive-i.html.
A ve světě ja taky mnoho zajímavých testů:
http://acoustic-revive.com/english/rd3/ ... review.pdf
http://www.panskydvur.unas.cz/dovoz/aco ... dStage.pdf
http://www.panskydvur.unas.cz/dovoz/aco ... ifirec.pdf
http://www.panskydvur.unas.cz/dovoz/aco ... apason.pdf
Dle našich chytrolínů a některých DYI konstruktérů , jsou ale zřejmě tito recenzenti hluší, protože nemají ty správné české uši.

Já bych tuto diskuzi uzavřel, ti kdo si demagnetizér vyzkoušeli a má pro ně přínos, ať si ho koupí nebo už koupili, komu nic pepřinesl ať nechají být a ti naši DYI konstruktéři, kteří věří jen svým ručičkám a mají asi hluboko do kapsy, ať si ho klidně vyrobí, ale nenapadají nápady světových výrobců, kteří věnují mnoho zkoušek a úsilí na výrobu různých vylepšovátek, musejí taky všechny výrobky podrobit zkouškám ve státních zkušebnách a to nestojí malé peníze.
Hifi Studio Panský dvůr

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

To Noaid:
Nic jsem záměrně nevytrhával z kontextu, jen jsem zkopíroval Merhatův výrok na "Slovanetu", ale to už je jedno.

To Merhaut:
Chabej pokus o co? Smajlík tam byl s úsměvem, jen jsem to zkopíroval, tak nevím jestli jsem udělal chybu v kopírování nebo se to prostě nezkopírovalo. Rozhodně jsem nechtěl dělat změny ve Tvém výroku, to není můj styl.

Ke slepým testům mám své výhrady.
Provedení tzv. slepého testu někde na cizí aparatuře je pro mne neprůkazné, když se musím srovnat s jiným zvukem než mám doma. Na cizím aparátu se těžko porovnává cokoli, protože celý tento zvuk je vlastně změna a teprve v tomto "jiném" zvuku musí člověk odfiltrovávat ty dílčí změny, které můžou způsobit změny kabeláže nebo porovnání stejné nahrávky MFSL kontra XRCD či demagnetizér apod..
Nemá cenu se tady dál v tom pitvat, názory jsou rozdělěny do třech táborů. Já jsem si to půjčil, vyzkoušel a přesvědčilo mne to, že jsem si to zakoupil. Merhaut to vyzkoušel a nepřesvědčilo ho to, nebo ne na tolik, aby do toho investoval tolik peněz (a to je v pořádku, respektuji-vyzkouším a kupuju nebo nekupuju). A pak je tu třetí tábor a to lidí jako Noaid, který to ani neslyšel ani neviděl, ale už z principu ví, že to nemůže fungovat (a to je špatně).

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jenže sranda je, že při slepém testu vesměs vyhořeli i ti, co ty magneto-nemagneto rozdíly, když viděli co hraje, označili za neuvěřitelné, obrovské, jen hluchý je neslyší, atakdále. Pak se "zhaslo" a bylo vymalováno, obrovské rozdíly se kamsi vypařily...

Já každému doporučuju soustředit pozornost a investice nejdřív na ty zvukově podstatné věci, ne na hračičky. To je celé.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Obrázek
pohled pod pokličku podobného udělátka, to zas chytá nebo vysílá vlny, či co... Stella by zvolala: zázrak!

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

merhaut píše:Jenže sranda je, že při slepém testu vesměs vyhořeli i ti, co ty magneto-nemagneto rozdíly, když viděli co hraje, označili za neuvěřitelné, obrovské, jen hluchý je neslyší, atakdále. Pak se "zhaslo" a bylo vymalováno, obrovské rozdíly se kamsi vypařily...

Já každému doporučuju soustředit pozornost a investice nejdřív na ty zvukově podstatné věci, ne na hračičky. To je celé.
Ted jsem si to zrovna vyzkousel sam na sobe. Byl jsem si naprosto jisty rozdilem v kabelech, dokud jsem sam na sebe neusporadal slepy test. Nepoznal jsem vubec nic.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Marku L. já tě neobviňoval z něčeho záměrného, jen jsem chtěl doplnit na co jsem přišel sám. Oba jsme hledali jinde a jinak. Já to na slovanetu nečetl a třeba tam ani nic z toho kolem nebylo a tudíž jsi třeba ani neměl co ubírat. Nemyslím si, že jsi to udělal záměrně.
A pokud občas poškádlím, není to ve zlém. :)

Co se týče těch slepých testů, taky bych to dělal raději u někoho doma, kdo má své naposlouchané, ne v cizím prostředí, s jeho demagnetizérem, já bych jen měnil cd tak, aby dotyčný nic neviděl. Dokonce nechci ani hodnocení lepší horší, stačí mi "stejné, jiné" . Žádný stres, pohoda.
Já za sebe mohu říci, že když mám něco nového doma, vždy slyším velký rozdíl většinou k lepšímu. Aby ne, když jsem se na to těšil. Druhý den už ten rozdíl není takový a třetí den se už musí hledat. A později si člověk tak zvykne, že ani nemá pocit, že je něco jinak než předtím. Lepší to je, ale ne o tolik, jak se na počátku zdálo. Není to slepé zkoušení, proto zpočátku psychika funguje podle toho co vidí. Při nějakém krátkodobém testu má spíše smysl jen vzájemné okamžité porovnávání, a jestli je rozdíl velký nebo ne. Pokud je velmi malý a ani nevím, jestli k lepšímu či horšímu, je mi jasné, že další dny bude ještě menší a nastupuje otázka - stojí to za to se tím zabývat? Má cenu utrácet po kouskách v podstatě za téměř nic? Rozdíly mezi zesilovači, bednami a kabely i ve stejné kategorii jsou tak velké, že tam má velký smysl o nich přemýšlet.

Petře, pěkný příspěvek.

Já se snažim přemýšlet spíše globálněji. Prostě vidím největší přínos mimo akustiky v kvalitě nahrávky a raději ty peníze dám do těchto kvalitních HR nahrávek než do kamínku nalepeného na vypínač. Tam je přínos naprosto jasný a tak obrovský, že jej pozná každý, ať má aparát levný či drahý. Mluví se tady poslední dobou o MFSL vydáních Pink Floyd. To je podle mne jedna z cest. A přitom CD format je ve své podstatě na dnešní dobu příliš nekvalitní a zastaralý a celé hifi je z velké části o tom, jak tu "nekvalitu" především na vyšších kmitočtech alespoň trochu dohnat, doplnit tam to, co tam prostě chybí, jak dosáhnout toho, aby to nad 10kHz nebylo tak zkreslené, ostré, nepříjemné. V HR to už nechybí, tam to prostě už je, nebo je tam toho alespň více, není třeba tak velkých fíglů. I relativně levnější aparát to uvidí, a to tak, že až zamrazí. Poslechněte si symfonický orchestr v HR, ale novou kvalitní nahrávku, ne remaster staré. Je to asi takový rozdíl jako mezi LP na 33 a 45 otáček. Jako mezi MP3 a WAV.
Porovnejte si stejné nahrávky z CD a nějakého HR zdroje. Samozřejmě v případě PC musí být vše správně nakonfigurováno, aby nedocházelo k downsamplingu.
Pavel Diok píše:musejí taky všechny výrobky podrobit zkouškám ve státních zkušebnách a to nestojí malé peníze.
To určitě ano. Je to hlavně proto, aby se zjistilo, že ty výrobky neohrožují lidské zdraví, neporušují nějaké předpisy a normy (rušení do okolí apod.). Funkčnost se tam nezkoumá. Podobně u potravinový doplňků atd. Je to ochrana spotřebitele.
merhaut píše:to zas chytá nebo vysílá vlny, či co... Stella by zvolala: zázrak!
To vypadá na klasický oscilátor použitý jako jednoduchý vysílač s malým výkonem a dosahem pár metrů, jeden integrovaný obvod, pár diskrétních součástek, ten čtverec není žádný magický symbol, jde o klasickou cívku či anténu, které se takto dělají přímo na tišťácích. Podobná, ale menší, je myslím třeba i v mobilu. Na jakém kmitočtu vysílá nedokážu dle té antémy říct, odborník by to dokázal trochu odhadnout. VF to ale asi není. Max. do desítek kHz. Dovedu si představit, že to vysílá kolem 30 kHz a indukcí v zes. to smícháním s původním signálem vytváří "vyšší harmonické" které už v tom CD formátu nejsou (v HR by byly). Výsledek může být subjektivně příjemnější či "přirozenější" zvuk. To, o čem jsem teď psal, dohánění nekvality CD. Toto může opravdu ovlivňovat zvuk v případě umístění poblíž zes. či kabelů, jakým směrem, to záleží na konkrétní konstrukci. Je to vlastně opak toho, proč se dělají kabely stíněné. Tohle se snaží to stínění zase prorazit. Pozor, to je jen můj odhad či nápad, ne popis! Ten přístroj neznám a nevím, co má dělat.

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

noaid píše:Co se týče těch slepých testů, taky bych to dělal raději u někoho doma, kdo má své naposlouchané, ne v cizím prostředí, s jeho demagnetizérem, já bych jen měnil cd tak, aby dotyčný nic neviděl. Dokonce nechci ani hodnocení lepší horší, stačí mi "stejné, jiné" . Žádný stres, pohoda.
A to je to na co jsem se tady snažil poukázat. A to, že Merhaut napsal, že slyšel rozdíl a čtyřikrát vyhodnotil jasnou změnu, ale paradoxně naopak. Tedy demagnetizovaný a nedemagnetizovaný disk.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Prostě jsem na chvíli podlehl psychoakustice, nic víc, nic míň... další - sofistikovanější - pokusy to jen potvrdily. A tak jsem to taky celkem jasně popsal.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

noaid píše:Já za sebe mohu říci, že když mám něco nového doma, vždy slyším velký rozdíl většinou k lepšímu. Aby ne, když jsem se na to těšil.
Ke svému prvnímu přehrávači Denon jsem si pořídil sluch. zes. Casea (5000 kč), propojil tkaničkou za stovku, velmi jsem se těšil. Rozdíl ve zvuku jsem nezaznamenal prakticky žádný. To stejné jsem zažil i s filtrem Ok Technik (asi 2600 kč).
Prostě vidím největší přínos mimo akustiky v kvalitě nahrávky a raději ty peníze dám do těchto kvalitních HR nahrávek než do kamínku nalepeného na vypínač. Tam je přínos naprosto jasný a tak obrovský, že jej pozná každý, ať má aparát levný či drahý.
Sám za sebe musím říct, že pokud bych si měl vybrat mezi sacd na průměrném aparátu nebo obyčejné cd (např. od Supraphonu) na svém, jednoznačně beru to druhé, bude to mnohem lepší zážitek - zážitek jiného druhu, hlubší, naplňující. Samozřejmě, hudba na mně někdy zapůsobí třeba i z rádia, ale nenechá to ve mně žádný dojem, něco na co bych chtěl vzpomínat nebo kvůli čemu bych si pořídil originál nahrávky. Ani aparáty za několik desítek tisíc na tom nejsou pro mně lépe.

Co se týče těch drobných krůčků, i ony jsou schopny tento zážitek prohloubit. Mají smysl? Od určité úrovně ano. Přesvědčivým argumentem ale může být jenom výsledný zvuk. U mně je to jasné. Díky těm drobnějším krůčkům je najednou symfonický orchestr krásně čitelný, jednotlivé zvukové vrstvy se neslévají, akustické nástroje mají reálné, velmi působivé barvy. Tyto parametry vnímám velmi pozitivně stále, není to nějaký umělý efekt, který brzy omrzí. Hudba na mně působí po třech hodinách úplně stejně jako v první minutě (není to žádný výplach hlasitostí nebo zkreslením, kdy smysly brzy otupí a potřebují jen zvýšit dávku, aby na ně něco mohlo působit...).
Lepší to je, ale ne o tolik, jak se na počátku zdálo. Není to slepé zkoušení, proto zpočátku psychika funguje podle toho co vidí. Při nějakém krátkodobém testu má spíše smysl jen vzájemné okamžité porovnávání, a jestli je rozdíl velký nebo ne.
Nejsem experimentátor. Nebaví mně přehazovat kabely a testovat zvukové rozdíly. Jen poslouchám hudbu a sem tam přitom změním "hardware". Vybírám pečlivě, takže většinou to je velký posun a já vím, že takhle jsem svá alba ještě neslyšel.
Jak jsem psal ve své recenzi na kabely. Rozdíl, který dokáži při "testování" jen velmi těžko postřehnout, se může při soustředěném poslechu projevit zcela zásadně.

Já s Tebou Noaide v podstatě souhlasím. Jen si myslím, že některé Tvé zkušenosti a závěry se vztahují na aparáty s menším rozlišením. Tam člověk malé změny opravdu moc nedocení, dokonce těžko určuje, zda jsou to změny k lepšímu.

Poslední poznámka ke slepým testů. Pro mně je podstatné, že jsem schopen vnímat určité kvality zvuku během poslechu. Co se změní, když je během slepého testu nedokáži identifikovat? Nastane snad nějaké prozření? Když tam při normálním poslechu budou zase a bez např. síťového kabelu by mi ty kvality chyběly?

A voodoo? Neznám výrobní náklady atd. Raději to ani nechci vědět :D . Zajímá mně (stejně jako třeba u komponentu), zda zvukový přínos za ty peníze stojí.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

PetrJ píše:propojil tkaničkou za stovku, velmi jsem se těšil. Rozdíl ve zvuku jsem nezaznamenal prakticky žádný. To stejné jsem zažil i s filtrem Ok Technik (asi 2600 kč).
Může být, špatný kabel je sviňa, ani to těšení nemusí pomoci. Těšení může případný kladný vliv umocnit, tak jsem to spíš myslel. Já teda mám o dost dražší filtr a tam to znát fakt je pořád, navenek nejprokazatelnější je to v mé CRT TV, barvy jsou mnohem sytější a čistší. Tady to není žádná psychoakustika. Poprvé jsem se až lekl.
PetrJ píše:pokud bych si měl vybrat mezi sacd na průměrném aparátu nebo obyčejné cd (např. od Supraphonu) na svém, jednoznačně beru to druhé
Já to myslel tak, že ten přínos je poznat i na levném, ale ne, že je stejně velký či že by to předběhlo dražší, to určitě ne, rozlišení není jediný parametr. A spíše než SACD bych asi dal přednost DVD-A (pokud by to teda muselo být hmotné medium), podle toho mála, co jsem si přečetl, by mohlo mít DVD-A větší rozlišení a konstantní datový tok, SACD je jiná filosofie . Srovnával jsi někdy kvalitni DVDA s CD na stejném aparátu? Já ne, jen datové streamy stejné nahrávky z PC. Zajímal by mne tvůj názor.
PetrJ píše:Jen si myslím, že některé Tvé zkušenosti a závěry se vztahují na aparáty s menším rozlišením.
To určitě. Ale přesto jsem přesvědčen, že přilepit kamínek doprostřed zdi nepomůže ani tomu nejšpičkovějšímu top hi-endu. Vše je otázka úrovně a smyslu. A popravdě i to případné placebo má svůj smysl, pokud přinese potěšení. Ale když se zkombinuje s opravdovým reálným efektem, je to o to lepší.
PetrJ píše:Rozdíl, který dokáži při "testování" jen velmi těžko postřehnout, se může při soustředěném poslechu projevit zcela zásadně.
To určitě, ne všeho si člověk všimne hned. Navíc vnímání se časem mění, určitě i s přibývajícími zkušenostmi, něco se stane méně výrazným, něco naopak, něco přestane vadit, něco naopak začne...
PetrJ píše:Nejsem experimentátor. Nebaví mně přehazovat kabely a testovat zvukové rozdíly.
Mně taky ne. Ale když si chci nějaký z těch, které mám na chvíli půjčené na ozkoušení, koupit, tak nic jiného nezbývá. Nelze kupovat naslepo. Pak koupím a je klid. Dál to není třeba řešit, je to jen prostředek, ne cíl.
Jiná možnost je dát na radu toho, kdo už to přehazování podstoupil a pak si jen zkusit, jestli je to lepší než to co mám teď. Ale to asi jde spíše v těch vyšších kategoriích, kde je šíře výběru menší.

No nic, dám si od tohoto threadu trochu odpočinek. Snad to vydržím :D

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Jenom dodatek - jestli se někdo nějak dozví nebo dokonce ví, proč u elektronek není třeba tlumit vibrace zatímco u tranzistorů ano, tak to prosím napište. Tohle by mne fakt moc zajímalo, upřímně, bez ironie. Třeba zase něco nevím, člověk se učí celý život. Alespoň se o to snažím.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Noaid

Já už nemám vlastně co dodat. Pokud bych to měl shrnout, tak mně osobně jde o vylepšení, která mi přinesou jednoznačnou změnu. A je třeba zdůraznit, že změnu pozitivní, protože negativa se mohou projevit i u síťových šňůr, Ceraballů, atd. Nic není dokonale neutrální, takže v řetězci se mohou některá negativa spojit dohromady. Naštěstí v kvalitních řetězcích je takové riziko menší.
Jediné, v čem mám jiný názor, je účinnost některého voodoo. Sám si myslím, že předem to prostě nejde poznat. Věda může v tomhle jen dělat prognózy a více či méně pravděpodobné hypotézy. Stále je tu ale možnost, že se později najde nějaké racionální vysvětlení, že je to nezmapovaná oblast. Sám jsem se u kabelů a síťových šňůr přesvědčil o velkém vlivu (který podle mnohých neměl být), takže nechávám věc otevřenou a zatím nemám důvod zpochybňovat závěry některých recenzentů a uživatelů.
Mou výhodou je, že mám aparát s velmi vysokým rozlišením, který je nezávislý na akustice a (díky záložnímu zdroji při poslechu vypojenému z proudu) rozvodné síťi. Díky binaurálnímu processingu mám vynikající, u sluchátek jinak nedosažitelné podání prostoru atd. Nejsem zastánce jakéhokoliv směru. Jde mi jen o věrnější reprodukci hudby, a v případě pozitivních zkušeností je chci předat dál. Takže se také na nějakou dobu odmlčím a jdu sbírat praktické zkušenosti, ať si můžu své představy o voodoo ověřit.
proč u elektronek není třeba tlumit vibrace zatímco u tranzistorů ano
Možná by stálo za to projít recenze kvalitních antivibračních stojanů a pomůcek. Třeba se někde bude psát o jejich přínosu pro elektronkové přístroje. Dalo by se čekat, že bude ještě výraznější než u tranzistorových.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Dneska jsem poprvé použil ty záslepky Acoustic Revive v mém zesilovači Leben CS300. Na Mark Levinsona jsem s tím ještě nešel. Album Roger Waters-Amused to Death Japan Mini LP. Což asi znají všichni a jako své boty. Musím říct, že slyším zlepšení hlavně na středech-lidský hlas. Ovšem nejvíc je patrný přesnější prostor. Vzhledem k efektům, je jasně patrné, že je i více otevřenější. Něktreré zvuky přicházejí daleko více mimo reprosoustavy. Více detajlů. Jako by se to celé pročistilo. Mám z toho takový pocit.

Co se týče technického zdůvodnění, tak to určitě napovídá o řešení tohoto zesilovače. Přepínač vstupů přepíná pouze signál a ne zem jednotlivých vstupů. Změna nastane ihned po vložení záslepek do jednoho vstupu tohoto integrovaného zesilovače. Když už vkládám do dalších vstupů ty záslepky, tak změna není patrná. Což je i logické. Bude to o rušení a o vlivu na zapojení jednotlivých přístrojů, kde se to bude zkoušet.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Záslepky nejsou voodoo

Odpovědět