SSC

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
Odpovědět
kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: SSC

Příspěvek od kychtax »

Kdyz Ti bude hrat jeden komponent v retezci vyrazne hur nez zbytek, vymenou podlozky/kabliku nic nezjistis.

Zkuseni hifisti vetsinou nedelaji nic jineho, nez neustale hledaji uzka hrdla, mista ktera jim muzou brzdit nebo kazit zvuk. Pripadne mista, jejichz zmenou se dostanou dal a naopak vylepsi.

Delaji to po nekolik let. A u takhle vytunene sestavy uz muze byt slyset i drobnost. Pytel takovou sestavu ma.

...Takove cerabaly pod repro, ale vetsinou slyset pujde i u prumerne sestavy. Treba u mne ;)

Samozrejme ale spousta lidi si odmita pripustit napr. Vliv kabelu, podlozek atd.. hlava jim to nebere. Vyhranuji se. Casto se pak tyto nazory stretavaji na forech :D
Naposledy upravil(a) kychtax dne 24 dub 2017 13:16, celkem upraveno 1 x.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Tak ještě jednou ;) Jak a proč výměna "podložky" změní zvuk? Co se stane s tím BD přehrávačem?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Karel1 píše:... a přitom by mi třeba stačilo vyměnit "podložky". :?
Ano, snad, ne ... všechny odpovědi mohou platit. Podložky nezmění schopnosti přístrojů - pouze pomohou odhalit, jak přístroje skutečně hrají.

Pokud plánuješ upgrade, pak bych opravdu doporučil alespoň zkusit vymáčknout maximum ze stávajícího systému. Případně zakoupené "vychytávky" najdou své uplatnění i v budoucím systému, pokud (až :) ) budeš upgradovat přístroje.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Karel, ptal ses i na podl. pod bednami. Je toho plny internet. Treba hned veldejsi vlakno o ceraballu. *2thumbsup*

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Karel1 píše:...Co se stane s tím BD přehrávačem?
Správně položená otázka. Do tohoto tématu jsem zabředl, když jsme se snažil udělat si HiFi stolek z toho nejvhodnějšího dostupného materiálu. Takže jsem pročetl spoustu různě chytře se tvářících odpovědí .. mnoho z toho asi byly blbosti, v něčem asi bylo zrnko pravdy.

Nakonec jsem si to pro sebe "přeložil" asi takto (to znamená, že následující sdělení není nic více než nepodložená domněnka):

V každém elektronickém zařízení (obecně v každém zařízení, kde dochází k přenosu energie) dochází k vibracím na atomární úrovni. Tyto vibrace "nasytí" materiál přístroje, podložky na které stojí a samozřejmě se šíří dále do materiálu s nižším energetickým potenciálem. Dále znamená, že se také šíří zpět do přístroje. Tímto se například amatérsky vysvětluje, proč je zvuk některých systémů umístěných na tlustých řeznických prknech "mázlý". Poté, co se podložka přístroje nasytí energií, začne ji následně vyzařovat zpět do přístroje - čím větší hmota, tím pozdější odraz této energie = tím více mázlý zvuk.

"Antivibrační" ošetření komponent tedy souvisí:
- s odvodem přebytečné energie pryč od elektronických součástek, pryč z komponentu do podložky, na které stojí,
- a zabránění přenosu energie z podložky do přístoje

Z uvedeného vyplývá, že pokud bych dokázal komponent nechat vznášet ve vakuu, nebylo by to nejlepší řešení! Energie by se totiž kumulovala v přístroji a ovlivňovala elektronické součástky uvnitř přístroje.

Vibrační energie se šíří tím lépe, čím homogennější a tužší materiál je.

IMHO anivibrační řešení na bázi měkkých materiálů účinně zabrání přenosu vibrací mezi komponentem a podložkou, ale právě proto je to řešení jen polovičaté = nepomáhá totiž aktivně odvádět energii z komponentu pryč.
Antivibrační podložka by měla fungovat jako "vibrační hromosvod (vibrosvod :) )" - spojení s komponentem by tedy asi mělo být na straně komponenty "tvrdé", zatímco na straně podložky spíše "měkčí, ale ještě stále vibračně vodivé" (měkčí kovové slitiny).

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Tak tohle by se mělo číst za úplňku na šibeniční hoře.
Já se z toho vylekal už ted tady.

"vibrační hromosvod (vibrosvod :) )"
Ještě by měli vymyslet blbosvod.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tak pokud je tam zarizeni/elektronika citlive na vibrace, vliv podlozky bude. Elektronika blueray prehravace citliva na vibrace je. Ne snad?
(Nekde jsem nasel dokonce diplomku na dost podobne tema z Brnenskeho VUT)

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Nič proti hifi woodoo v rozumných medziach, je to neškodná zábavka. Ale ak tvrdíte, že nejaké podložky pod prístroje zlepšia zvuk o triedu, či dve, a ešte od každého výrobcu inak, život v klasickom slova zmysle pre Vás skončil. Totiž otvára sa pre Vás také kvantum potencionálnych možností, ako zmeniť milióntinu promile výsledného zvuku, že ani za dva životy to neobsiahnete. Ak je cieľom nikdy nekončiace hranie sa s hifi príslušenstvom, chápem. Nerozumiem ale tomu, že aj rozumní ľudia, ktorí majú dosť napočúvané, tomu môžu prepadnúť, Nie v tom, že si to kúpia a majú z toho radosť, ale že nedokážu priznať len marginálny, alebo esteticko-placebo efekt takýchto veci.
Vopred odpovedám:
áno, počul som rôzne drahé aparáty na rôznych podložkách
nie som zaujatý, ani nezávidím
nebránim sa novým veciam
audiometria OK
mám koníček, ktorý je ešte iracionálnejší, ako hifi

WaVe_99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WaVe_99 »

Btw, existuje nejaky vysledek slepeho testu, vseobecne, celosvetove, ktery by vliv nozicek pod pristroje potvrdil? Ne mereni, to me nezajima, ale prosty slepy test. Ja jsem nic takoveho nenasel...

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Nechoďte do takých sfér, lebo sa tu zasa strhne hádka... Tí, čo to počujú (či už autosugesciou alebo bez) prestanú reagovať a tí, ktorí to nepočujú budú označení za neskúsených alebo hluchých.

Prosto je to voodoo a nezaťahovať do tejto sekcie rácio.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Mě šlo jen o to, aby mi někdo rozumně vysvětlil, co se stane s mým BD přehrávačem (cca 20K), když pod jeho "nožičky" přidám ještě další "podložky". Jak je možné, že se zvuk zlepší až takhle - "znatelný posun ve zvuku ve všech atributech" či "nic nefungovalo jako tohle" :? Nemám v úmyslu nad ničím polemizovat, jen prostě zjišťuji, že mé technické znalosti jsou úplně na hovno. Nebo je to nakonec zase jen další "lapák na vejry"? ;)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud ho budeš mít postavený na zesilovači, tak se ti podložením posune a může být jinak v mag poli trafa nebo něčem podobném. Jen příklad.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Jarda69 píše:Pokud ho budeš mít postavený na zesilovači
Ne, nemám.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Karel 1 : Mám ve svém pokročilém věku sestavu postavenou a sladěnou pro mé uši, vyřešenou akustiku, ( jelikož kompletuji kabely -- tak mám to co si jednotlivé aparátky zaslouží ), solo přívod + RiAudio,.......

A např. co píši o SSC -- tak jen pravdu, co slyším na naposlouchaných skladbách a je fakt , že na dokonale ( nebo skoro sladěné sestavě) je slyšet každá málá změna, protože to máš v uchu. Nechci tvrdit a ani jsem nepsal , že podložka vystřelí aparátek a jeden až dva level výše.

Jsou to už jen niance , někdy vetší jindy malinkaté, ale jsou i když někdy i ublíží zvuku. A jak se říká kdo si hraje nezlobí a u hifistů to platí ještě více.

Odpovědět