děkuji Vám oběma za velmi hezké příspěvky.S takovým vysvětlením lze myslím velmi dobře souhlasit.Osobně jsem celý tento komplet neslyšel,protože jsem ani neměl zájem si ho koupit.A to z toho důvodu,že jsem slyšel několik děl uvedených podle této filozofie na dobových nástrojích a jedno z nich bylo stoprocentně Gardinerovo provedení,jednalo se vesměs o starší symfonická díla a moc mě to neoslovilo.Spolu s polemikou,která se kolem toho rozpoutala mezi znalci vážné hudby mě to, dalo by se říci, právě odradilo a zrovna Gardiner mi utkvěl v paměti jako jeden z představitelů tohoto proudu.Je pravda,že já nejsem čistě fanda jen do vážné hudby,ale snažím se mít co nejotevřenější záběr.Zároveň ale vážnou hudbu poslouchám velice rád a možná z celkového času nejvíc a to i hudbu ranějších období (renesance),pravda využívám k tomu ponejvíce Vltavu a D-dur (má drahá polovička mne oslovuje vltavíne,když si ze mne utahuje,protože pouze tyto stanice jsem ochoten vážně akceptovat z celého rozhlasu v ČR
PS:Ano,máme v Ostravě skvělé hudební těleso a koncerty Janáčkovy filharmonie jsou svátečním krásným zážitkem.Doporučuji Všem.