dadaft píše: ↑02 úno 2023 11:28
LUK -- já nevím, váš postoj, že jakákoliv současná nahrávka s nízkým DR je naprosto neposlouchatelná, nezastává ani spousta jiných hifistů. Třeba na Audiodromu, kde místní borce nelze podezřívat, že nemají zkušenosti nebo špičkové aparáty, přesto tam vychvalují některá thrashová alba s DR6. Osobně to mám prostě taky tak, jsou věci, které se fakt nedají, jako ten poslední Blind Guardian, to je naprosto neposlouchatelné. Ale třeba zrovna jedu loňské DARKANE - Inhuman Spirits, které jsem tu dával, a je to sice hodně "napružené" a po pár hodinách únavné, ale ne tak špatné, že bych po dvou minutách vyšiloval, že mi exploduje hlava...
(a rozumějte - neříkám, že nízké DR je dobré)
Všechno má svoje meze. Míň než DR8 už je zkrátka mizérie. A i to DR8 už není nic moc. Například "loňské Darkane - Inhuman Spirits," jsou na úplně stejně mizernej úrovni "jako ten poslední Blind Guardian."
A že třeba na Audiodromu vychvalujou některý alba s DR6? To není důkaz toho, že jsou takový nahrávky v pořádku, že spousta jiných hifistů zastává jinej názor neznamená, že ten jejich názor je ten správnej. Že se někdo spokojí s kvalitativně mizernou nahrávkou a bude tvrdit, že je to ještě v pohodě, nebo že je to dokonce super a bude jí vychvalovat atp. ještě neznamená, že ta hudba ve skutečnosti není totálně zmrvená.
Kdybys tak věděl, jak často narážím na "hifisty," kteří kupujou drahý aparáty, sami se považujou za náročný hifisty, kterým na zvuku děsně záleží, ale přitom jedou jen ze streamovacích služeb (a nemají ani CD/SACD přehrávač ani gramofon) jako je tidal, qobuz atd. a když jim řeknu o Loudness War a pustím a ukážu jim co to je, jak to hudbu mrví atd., tak na mě zírají jak za jara a tvrdí mi, že o tom něměli ani tušení, nebo že o Loudness War sice slyšeli, ale mysleli si, že to není tak žhavý..... Jak může někdo kdo se považuje za hifistu nevědět o Loudness War, nebo o ní sice vědět, ale přikládat jí jen minimální, nebo v mnoha případech dokonce žádnou důležitost, to mi hlava nebere.
A mimochodem, víš co píšou na Audiodromu o DR6? Cituju:
DR mezi 5-7 dBFS
Komprimovaná, ořezaná nebo jinak poškozená hudba. Problematický, slitý nebo nepřirozený zvuk.
Ostatně celej ten článek je perfektně výstiženej:
DR mezi 12-18 dBFS
Excelentní dynamické vlastnosti a zvuk, který má šťávu a neunaví. Nejvyšší doporučení.
DR mezi 8-11 dBFS
Akceptovatelný dynamický rozsah, dostačující pro většinu zejména neakustických žánrů. Hudba má drajv a živost.
DR mezi 5-7 dBFS
Komprimovaná, ořezaná nebo jinak poškozená hudba. Problematický, slitý nebo nepřirozený zvuk.
DR mezi 1-4 dBFS
Vhodné pro mobilní telefony a jako hudba do výtahu. Silně zkreslené dynamické poměry s rychlým nástupem únavy posluchače.
http://www.audiodrom.net/cs/dynamika
Tož asi tak.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A heavy metal i hard rock už v roce 1972 existovali.