A to znamená co,že jako tím pádem jsi vlastně vyřešil téma kabelu(ethernet) a že ti to hraje dobře je důkaz všeho pro všechny a lampy jsou cesta z toho všeho ven a vysvětlení?A to měřítko,že ti to hraje dobře bereš podle čeho?Jako že to hraje líp,než sousedovi,kamarádovi,ve studiu u vás nebo jinde?Nebo je to parametr stylu,mně se to líbí,mně to stačí a hotovo?koudy42 píše: ↑08 zář 2022 20:30Nejde o skolu, ale o praxi a zkusenosti, kdyz jsem zacinal po skole, tak mi proslo rukama kilometry ethernet kabelu ruznych typu pro dane prostredi ap. (armadni, vyrobni prumysl ap.) a za dalsi, doma mi to hraje vyborne a neminim zabredat do kabelomanie, kdyz mam elektronky, ktere mi delaji daleko vic radosti za zlomek cenyNew shukey píše: ↑08 zář 2022 13:48A to je možná problém,nazval jsi se IT guy a tím pro tebe vše končí,další rozptyl neřešíš,vlastně ani nechceš a sám sobě namlouváš,že tak je to jedině správně a nic víc v tom nemůže být.Nechápu proč se někteří brání všemu a všem,co v tom hledají víc a neřeší to,co se kdysi naučili ve škole.Hifi je hodně emotivní a pocitová záležitost,je podle mě hodně parametrů,o kterých nevíme a už vůbec nevíme,jak je měřit a vysvětlit.
Datový kabel a jeho vliv na stream
-
New shukey
- Kontaktovat uživatele:
Re: Datový kabel a jeho vliv na stream
Rikam tim, ze pro me jsou (hlavne ethernet) kabely podruzne tema, ve kterem nehodlam utratit penize a cas. To, ze nekdo da za ethernet kabel deset palackejch a vic je jeho vec.
Ja delam do elektronek, protoze si zvuk naladim dle libosti. Driv jsem menil zesilovace, kdyz mi nehral nejaky zanr, interpret atp., ted vymenim par "banek" a muzu mit jinak ladeny poslech behem chvilky, navic kdyz vim jak kombinovat znacky a typy elektronek.
Kvalitu sestavy jsem nehodnotil jen ja, ale i plno kamaradu laiku, tak lidi z fora s daleko drazsimi systemy.
PS: nemam potrebu resit kazdy pohyb elektronu od jistice az po repro a stavet na tom poslech.
Ja delam do elektronek, protoze si zvuk naladim dle libosti. Driv jsem menil zesilovace, kdyz mi nehral nejaky zanr, interpret atp., ted vymenim par "banek" a muzu mit jinak ladeny poslech behem chvilky, navic kdyz vim jak kombinovat znacky a typy elektronek.
Kvalitu sestavy jsem nehodnotil jen ja, ale i plno kamaradu laiku, tak lidi z fora s daleko drazsimi systemy.
PS: nemam potrebu resit kazdy pohyb elektronu od jistice az po repro a stavet na tom poslech.
Myslel jsem, že se zde budou probírat podle titulu diskuze datové kabely. Bohužel se tady nic nedovím. Budu muset použít překladač a pokecat na nějakém zahraničním fóru.
Klasika, vse jiz bylo receno a jeste to vzali utokem HEF trolici
.
-
New shukey
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ti lampy nevypálily oči,tak zpětným přečtením zjistíš,že ti tzv HEF trollici reagovali přímo na sled diskuze a sesypali se na ně naopak místní odborníci,měřiči a IT guy
Toto je dobre video - ktore dobre zhrna celkovo problematiku - https://www.audiosciencereview.com/foru ... deo.36378/Yiakubou píše: ↑08 zář 2022 21:58Tomu vsemu rozumim. Mne jde o to, jestli tam neni nejaky jiny faktor. Ja nevim, jestli treba ten kabel, kvuli nejakemu materialu, nebo necemu co ma v sobe, nezanese do sestavy nejaky jiny faktor, ktery muze ovlivnit vysledny zvuk. Nemyslim tim neco, co by ovlivnovalo samotny prenos toho signalu a jestli ty data dorazi 100% v poradku - to chapu, ze mozne neni. Ale neco co by treba mohlo mit vliv na jine casti sestavy a tedy vliv na vysledny zvuk. Proto se ptam, jestli existuje nejake mereni, ktere prokazuje, ze na vystupu dane sestavy (tedy treba na vstupu do repro) nejsou nejake zmeny, kdyz vymenim ethernet kabel.
Asi to jsou stupidni otazky, ale pokladam je i proto, aby si to i ostatni laici jako ja mohli precist. Celou dobu se tu vicemene resi ethernet kabel jako samostatny komponent, ze to jde zmerit tak a tak a ze z toho proste musi lezt data stejna jako na vstupu, to vse bylo nejak vysvetleno. Super. Ale vsichni poslouchame vysledny zvuk co leze z repro. Ne to, co leze do streameru, DACu, zesilovace, apod. Prijde mi, ze se tady trochu porovnavaji hrusky a jabka - meritelne vlastnosti ethernet kabelu vs. vysledny zvuk, ktery muze byt teoreticky ovlivneny necim jinym, nez jen tim, jak kabel prenasi signal, ale treba tim, ze se proste stane soucasti te soustavy a ovlivni vysledny zvuk nejak jinak - treba ze se z toho stane nejaky rusitko, nebo nevim co, protoze to je obaleny v nejakym diamantovym plasti ci co, co pak ovlivnuje dalsi elektroniku. Proto bych predpokladal, ze tady by melo byt urcujici, jestli se nejak meritelne meni signal pri vstupu do repro, kdyz v ramci stejne soustavy menim ethernet kabely. A tady jsem si nevsimnul, ze by to zatim nekdo jednoznacne vyvratil a prijde mi to jako neco, co by teoreticky mohlo vysvetlovat kdyz pak nekdo slysi zmeny ve zvuku.
Dolezite je pozerat sa na cestu audiosignalu ako na 3 oddelene kapitoly, kde kazda ma svoje uplne nezavisle parametre a problemy a kde sa v kazdej faze treba sustredit na uplne ine veci. Aspon mne to funguje relativne dobre. A to mam doma sietovu infrastrukturu myslim, ze na profesionalnej urovni, ziadny router a wifina od UPC, ale realna 96 portova siet, nakolko mam smart home v geek ultra verzii [Hey Siri, Start_The_Coffee_Machine]
Prva faza [zdroj digitalu-> DAC] - tu ti ide len o to, aby si mal 100.000000% presny prenos dat [ci uz USB, ehernet, SPDIF vo vsetkych variantoh, atd] - proste sa len snazis dostat data co najcistejsie k DA prevodu. A ethernet a USB maju tu vyhodu, ze maju vlastne korekcne systemy, cize ked data dorazia, tak vies ze dorazili v poriadku. Stale su to data. Nie je to audio. A to si vela ludi neuvedomuje. Audio signal sa z toho stava az po DA prevode.
Naposledy upravil(a) Fidji99 dne 09 zář 2022 08:37, celkem upraveno 1 x.
Připouštím, že jsem reklamou zmanipulovaný nemyslící esoterik bez schopnosti kritického myšlení a bez technickéího vzdělání.
Mohl by tedy, prosím, někdo ze zde diskutujících lidí s přesně opačnou charakteristikou vysvětlit, co je špatně v tomto článku?
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0660/ ... 1583429386
PS: Argumenty, že někdo umí používat tiskárnu (a to již mnoho let) mi jako logické vysvětlení nepřijde.
Mohl by tedy, prosím, někdo ze zde diskutujících lidí s přesně opačnou charakteristikou vysvětlit, co je špatně v tomto článku?
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0660/ ... 1583429386
PS: Argumenty, že někdo umí používat tiskárnu (a to již mnoho let) mi jako logické vysvětlení nepřijde.
-
New shukey
- Kontaktovat uživatele:
Jinak já pár ethernet kabelů zkoušel,nic za desetitisíce,vše řádově kolem 200czk/metr a rozdíl jsem jasně vnímal.Největší rozdíl jsem vnímal na pozici mezi switch a streamer,nedokážu si to technicky nijak vysvětlit,tak proto jsem v tomto vlákně,kde se tomu třeba příjde na kloub
Osobně si myslím,že nám známé parametry,které měříme,onen vliv neodhalí.Ty(koudy),jak sám píšeš,ethernet kabely neřešíš,řešíš lampy,tak tedy nechápu,proč v tomto vlákně jsi a řešíš ho?Netrollíš naopak ty?
Odpovedel jsem jasne, vymenil jsem UTP za CAT6 a zadny rozdil jsem nepostrehl
. A kdyz neco resit u STP/UTP kabelu, tak stineni a dobre krimpovani.
Jednoduchšie je povedať, že tam nie je nič dobre.. Stále sú to len bitperfect data, 0 a 1, až po vstup D/A prevodníka , do ktorého vstupujú s regenerovanými hodinami a až po D/A prevode sa z toho stane zvuk(ako napísal Fidji99). Je to len prenos dát, ktoré sa prenesú 100% správne... So zvukom to nemá nič spoločné až po D/A..Skúste tie pokusy s dátovými káblami naslepo, nech vám ich mení niekto iný. Nepoznáte ani .....Mohl by tedy, prosím, někdo ze zde diskutujících lidí s přesně opačnou charakteristikou vysvětlit, co je špatně v tomto článku?
Preneste si takýto signál (je to spektrum analógového signálu za D/A prevodom, na výstupe Topping D10bal)
a uvidíte, ako sa "zmení". Je to technika, nie nadprirodzené javy a šamanizmus..
V časovej oblasti to vyzerá takto
Naposledy upravil(a) BVa dne 09 zář 2022 10:02, celkem upraveno 2 x.
Nejsem přímo síťař, takže jen taková představa, která nemusí být 100% přesná.
TEORETICKY si umím představit, že může docházet ke změně tvaru digitálního signálu a ve spojení s nějakým zarušením přenos nebude 100%. V tom případě zafunguje kontrolní součet, který vadný bit nahradí. U vysokého bitrate teoreticky může dojít k velmi mírnému zpoždění. Pokud se oprava nepovede, cíl si zažádá zdroj o opětovné zaslání celého packetu. To také může způsobit krátké zpoždění či dokonce přehození pořadí packetů. To pořadí se ale na výstupu ze síťovky srovná správně.
Vliv momentálního zatížení sítě je v domácím prostředí bezvýznamný, protože potřebná rychlost i pro hires audio je tak promile kapacity i levných routerů a switchů s rychlostí 1GBit/s.
Můj celkem obyčejný switch TPlink umí počítat vadné packety od posledního zapnutí. Řádově z miliardy packetů, které jím za poslední týdny prošly, jsou vadné jednotky až desítky. Takže skoro nic, co by mělo na cokoli vliv. Sledoval jsem, kdy se to dělo. Mám v síti 3 PC, 3 studiové monitory, TV, BR a další zařízení. Ty vadné packety vznikaly hlavně tehdy, když se zapnuté zařízení pokusilo komunikovat s vypnutým. Pokud k tomu nedocházelo, byl jen streaming a běžná komunikace PC z internetu, počet errorů byl 0 (nula). Část chyb byla na portu televize (4k streaming 15Mbit/s).
Mluvil jsem o mírném zpoždění. To je samozřejmě taky ošetřeno, je to naprostý základ. Říká se tomu bufferování. Příchozí data si přehrávače ukládají do fronty v paměti RAM, poté se z této fronty postupně odebírají k vlastnímu přenosu do DAC. Toto platí pro přehrávaní z jakéhokoli média na počítači či v síťovém streameru. U CD je to asi trochu jinak.
U streamingu probíhá komunikace tak, že se data načítají v dávkách, část skladby nebo dokonce celá skladba se na začátku načte do RAM a poté se z RAM začne přehrávat. Až teprve v okamžiku, kdy data v bufferu docházejí, pak je server požádán o další dávku dat.
Takže komunikace po LAN kabelu probíhá jen jednou až párkrát za skladbu třeba jen na vteřinu. Mezitím třeba desítky vteřin žádná komunikace NENÍ. Velikost bufferu může být i tak velká, že se tam vejde celá skladba.
Pokud by teoreticky LAN kabel ovlivňoval zvuk, tak to nemá nic společného s přenosem dat, protože se většinu času žádná data nepřenáší a přehrává se z RAM bufferu. Bufferování je základní technika, která se v IT používá úplně všude. A nejen v IT.
Vy, co slyšíte rozdíl v kabelech, zkuste toto: při hraní z disku (ne streaming) nechejte někoho připojovat a odpojovat kabely tak, aby jste nevěděli, co je připojeno či odpojeno, toto na straně streameru i switche. Pokud se trefíte a uslyšíte změny, tak bude asi problém v tom, že se přehrávač nedokáže vyrovnat s nějakým rušením ať už z kabelu, nebo ze switche nebo něčím takovým.
A napište tady, k čemu jste došli.
TEORETICKY si umím představit, že může docházet ke změně tvaru digitálního signálu a ve spojení s nějakým zarušením přenos nebude 100%. V tom případě zafunguje kontrolní součet, který vadný bit nahradí. U vysokého bitrate teoreticky může dojít k velmi mírnému zpoždění. Pokud se oprava nepovede, cíl si zažádá zdroj o opětovné zaslání celého packetu. To také může způsobit krátké zpoždění či dokonce přehození pořadí packetů. To pořadí se ale na výstupu ze síťovky srovná správně.
Vliv momentálního zatížení sítě je v domácím prostředí bezvýznamný, protože potřebná rychlost i pro hires audio je tak promile kapacity i levných routerů a switchů s rychlostí 1GBit/s.
Můj celkem obyčejný switch TPlink umí počítat vadné packety od posledního zapnutí. Řádově z miliardy packetů, které jím za poslední týdny prošly, jsou vadné jednotky až desítky. Takže skoro nic, co by mělo na cokoli vliv. Sledoval jsem, kdy se to dělo. Mám v síti 3 PC, 3 studiové monitory, TV, BR a další zařízení. Ty vadné packety vznikaly hlavně tehdy, když se zapnuté zařízení pokusilo komunikovat s vypnutým. Pokud k tomu nedocházelo, byl jen streaming a běžná komunikace PC z internetu, počet errorů byl 0 (nula). Část chyb byla na portu televize (4k streaming 15Mbit/s).
Mluvil jsem o mírném zpoždění. To je samozřejmě taky ošetřeno, je to naprostý základ. Říká se tomu bufferování. Příchozí data si přehrávače ukládají do fronty v paměti RAM, poté se z této fronty postupně odebírají k vlastnímu přenosu do DAC. Toto platí pro přehrávaní z jakéhokoli média na počítači či v síťovém streameru. U CD je to asi trochu jinak.
U streamingu probíhá komunikace tak, že se data načítají v dávkách, část skladby nebo dokonce celá skladba se na začátku načte do RAM a poté se z RAM začne přehrávat. Až teprve v okamžiku, kdy data v bufferu docházejí, pak je server požádán o další dávku dat.
Takže komunikace po LAN kabelu probíhá jen jednou až párkrát za skladbu třeba jen na vteřinu. Mezitím třeba desítky vteřin žádná komunikace NENÍ. Velikost bufferu může být i tak velká, že se tam vejde celá skladba.
Pokud by teoreticky LAN kabel ovlivňoval zvuk, tak to nemá nic společného s přenosem dat, protože se většinu času žádná data nepřenáší a přehrává se z RAM bufferu. Bufferování je základní technika, která se v IT používá úplně všude. A nejen v IT.
Vy, co slyšíte rozdíl v kabelech, zkuste toto: při hraní z disku (ne streaming) nechejte někoho připojovat a odpojovat kabely tak, aby jste nevěděli, co je připojeno či odpojeno, toto na straně streameru i switche. Pokud se trefíte a uslyšíte změny, tak bude asi problém v tom, že se přehrávač nedokáže vyrovnat s nějakým rušením ať už z kabelu, nebo ze switche nebo něčím takovým.
A napište tady, k čemu jste došli.
double post
Aha... Takže koudy42 a bva . Je to tak, že pokud kdokoli něco slyší při výměně ať už komponent nebo doplňků, je hluchý a hloupý, protože slyšet (pro to se to hifi tak nějak dělá, minimálně drtivá většina jsou posluchači) nestačí. Jsou to halucinace, marketing atd. Hned se ohanite slepými testy a měřením. Ok. Ale ty koudy42 , který má zesilovač dělaný na koleně, lampy, které mohou zkreslovat tak, že nemůžeš ani tušit, jak zrovna u tebe, tak to je ok. Ty nemusíš mít měření, slepé testy. Nebo jsi slepé testy před koupí dělal? Můžeš nás seznámit s metodikou a výsledky? I měření by mě zajímalo. Možná by potom bylo jasné, proč neslyšíš žádné změny. Protože pokud nemáš nebo nedáš, trochu mi to přijde.... No, pokrytecké.
A nebo se ti tvůj zvuk prostě líbí a proto to neřešíš a s radostí posloucháš? Ok, to chápu. Je to tvá cesta. Ale není jediná a už vůbec ne jediná pravdivá či správná.
Zazněla tu věta o toleranci. Souhlasím. Mohli byste s tím začít. Potom by bylo méně těchto přestřelek.
A já věřím, že se ti to doma líbí.
A nebo se ti tvůj zvuk prostě líbí a proto to neřešíš a s radostí posloucháš? Ok, to chápu. Je to tvá cesta. Ale není jediná a už vůbec ne jediná pravdivá či správná.
Zazněla tu věta o toleranci. Souhlasím. Mohli byste s tím začít. Potom by bylo méně těchto přestřelek.
A já věřím, že se ti to doma líbí.
Ak potrebuješ k rozlíšeniu zvuku aj vidieť čo hrá ( vadia ti slepé testy..), to dosť vysvetľuje, pretože ti evidentne " Slyšet nestačí"..Ale potom sa tu neoháňaj zvukom a rečami o tolerancii. Pretože o to ti vôbec nejde. A mne to príde " no, pokrytecké".. 
Ohledne meho zesilovace, mereni byla provedena konstrukterem a nemam duvod mu neverit, protoze jde o technika a podilel se na "vyvoji". Zminil jsem jen moji spokojenost s aparaturou a stejnou zpetnou vazbu od navstev z vod laickych i hifi. Nemam potrebu se vrtat v marginalnich vecech jako UTP kabely. Kdyz to nekoho bavi, ok. Let's enjoy it.
BTW: co si resit zabomysi valky na pokryteckem HEF foru
.
BTW: co si resit zabomysi valky na pokryteckem HEF foru