Datový kabel a jeho vliv na stream

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Datový kabel a jeho vliv na stream

Příspěvek od Yiakubou »

Pokud je vse meritelne, tak k cemu slepe testy? Ty jsou preci taky do jiste miry subjektivni a ne uplne jednoduse proveditelne tak, aby to bylo korektni. Proc proste nekdo, misto mereni parametru samotneho kabelu, nezmeri vystup cele soustavy pred repro - nebylo by to snad ultimatni potvrzeni, nebo vyvraceni, ze kdyz v te soustave zmenim nejakou cast (v tomto pripade ethernet kabel), tak to ma nebo nema vliv na vysledek? Nebo by tohle byla nejak nespravna metodika mereni, treba mozna jenom v nejakych ultra-laboratornich podminkach, nejak tezko proveditelna?

Ja se fakt snazim uprimne dostat k nejakemu faktickemu zaveru. Tady na jedne strane lide rikaji, ze slysi rozdily. To je sice fajn, diky za sdileni zkusenosti, ale nelze to brat jako nejakou faktickou informaci. Sam jsem k sobe dost kriticky a uz jsem si nekolikrat na sobe potvrdil u ruznych veci, ze nejdriv neco slysim, pak zase ne a za sebe uprimne muzu rict, ze v pripadech malych rozdilu svym usim a mozku proste verit nemuzu. Pak tady lide rikaji ethernet funguje takhle, datovy prenos takhle, jitter takhle a vsechno se da zmerit - to ja vsechno vim. Ale nikdo zatim nebyl schopen vyvratit, ze v tom proste neni neco jineho, co se treba netyka primo toho jak ten kabel prenasi data, ale neceho jineho, co muze mit vliv na finalni vystup soustavy a tim padem, ze lide opravdu ve vysledku muzou slyset nejaky rozdil.

Pro lidi jako ja je tohle proste matouci a svym zpusobem to prihrava tomu falesnemu marketingu. Mne to proste prijde, ze se porovnavaji hrusky s jabkama. Pak neni daleko k tomu rict si neco ve smyslu, ze kdyz tolik lidi na celem svete slysi rozdil u ruznych voodoo komponent, tak na tom asi neco musi byt a ze je dost nepravdepodobne, aby to bylo nejake celosvetove hifi marketingove spiknuti.

koudy42: Zabomysi valky vedes tak trochu i ty uz jenom tim, ze se v temer kazdem prispevku negativne zminujes o HEF. Chapu, ze mas s tim forem spatnou osobni zkusenost, ale myslim, ze uz stacilo ;)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Veriš napr. tomu, ze toto zlepší zvuk, priblíži ho realite?? Čo ine ako "marketing" za tým je?

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Yiakubou píše:
09 zář 2022 11:24
Ja se fakt snazim uprimne dostat k nejakemu faktickemu zaveru. ... Ale nikdo zatim nebyl schopen vyvratit, ze v tom proste neni neco jineho, co se treba netyka primo toho jak ten kabel prenasi data, ale neceho jineho, co muze mit vliv na finalni vystup soustavy a tim padem, ze lide opravdu ve vysledku muzou slyset nejaky rozdil.
Proto jsem navrhl ten experiment s odpojováním kabelu když se hraje z disku a ne z netu.

Yiakubou píše:
09 zář 2022 11:24
Tady na jedne strane lide rikaji, ze slysi rozdily. To je sice fajn, diky za sdileni zkusenosti, ale nelze to brat jako nejakou faktickou informaci. Sam jsem k sobe dost kriticky a uz jsem si nekolikrat na sobe potvrdil u ruznych veci, ze nejdriv neco slysim, pak zase ne a za sebe uprimne muzu rict, ze v pripadech malych rozdilu svym usim a mozku proste verit nemuzu.
Tak tak. Cesta signálu až k uchu se dá dobře měřit, jak to ale bude konkrétní mozek skrz ucho vnímat, to už je čirý šamanismus. Ovlivňuje to tisíce faktorů, které jsou v podstatě nedefinovatelné, protože se navíc v čase mění a to někdy velmi rychle.
Vždy, když jsem měl něco nového, byl to velký skok dopředu. Když jsem to srovnal po čase, měl jsem někdy i opačný pocit. Nové věci jsou takové pěkné, čisté, nezaprášené, jiné... to je jako s ženskou, čerstvé maso je vždy voňavé, a časem... co si budem povídat.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Yiakubou, proto kdyz k nekomu jedu, vezmu cely ansabl veci, typicky k napajeni, pak se rozdily jeste zvyrazni. Aby se pochybnost minimializovala. Nikomu zaver pak nenutim, je to na kazdem. Doporucuji pri zkouseni vymenit vic veci najednou, klidne tech pochybnych kabelu, vc.digitalnich. Nez jen jeden kablik.
Mimochodem mam ty napajeci veci zase o kousek dale, nez kdyz jsem byl u Tebe. K liste groundbox atd.
Koudy, jedu pristi tyden pres Ol, zastavim se? *hura* :P

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

BVa píše:
09 zář 2022 11:33
Veriš napr. tomu, ze toto zlepší zvuk, priblíži ho realite?? Čo ine ako "marketing" za tým je?
Neverim, protoze o tomhle aspon neco malo vim. Ale tohle je takovy whataboutismus mimo moji pointu. A prave tento styl argumentace zbytecne prihrava tem co jen veri a tomu marketingu a stale nechava prostor pro pochybnosti.

BVa, ty jsi expert, takze ve vecech, o kterych nic nevim, ti jakozto expertovi verim. Asi to je troufaly dotaz, ale nemohl by jsi provest nejake (pro tebe jiste jednoduche) mereni na vystupu soustavy, jak jsem popisoval vyse? Nebyl by to snad ultimatni dukaz? Nebo je to cele nesmysl?

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Fidas píše:
08 zář 2022 22:25
V síťovém kabelu jsou čtyři zkroucené dvojice drátu, z nichž, pokud vím, jsou využívány dvojice dvě. Základní Cat5 je nestíněný, poté jsou stíněné dvojice a u vyšších “koček” je navíc stínění vnější. Mé podezření je, že může docházet k přeslechům mezi zkroucenými páry. U těch drahých “audiofilských” je větší tloušťka izolace jednotlivých vodičů. Začíná mi docházet, že vliv těchto lepších kabelů může mít něco společného s hodinama, pokud je switch má. To je asi vše …
A teď mě bijte, páni inkvizitoři :-)
Přeslechy-u datového přenosu ??? (!)
To myslíš vážně?

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

kychtax píše:
09 zář 2022 12:15
Yiakubou, proto kdyz k nekomu jedu, vezmu cely ansabl veci, typicky k napajeni, pak se rozdily jeste zvyrazni. Aby se pochybnost minimializovala. Nikomu zaver pak nenutim, je to na kazdem. Doporucuji pri zkouseni vymenit vic veci najednou, klidne tech pochybnych kabelu, vc.digitalnich. Nez jen jeden kablik.
Mimochodem mam ty napajeci veci zase o kousek dale, nez kdyz jsem byl u Tebe. K liste groundbox atd.
Tohle je ale taky pro me ponekud problematicke. Kdyz vymenis vsechno, tak sice zjistis, ze kabely maji na zvuk nejaky vliv, ale to je cele. A minimalne u analogovych kabelu v tomto myslim napric komunitou neni rozpor. Nejaky vliv to ma. Ale jak velky? Jaky kabel? A neni lepsi resit u sestavy neco, co ma o dost vyssi vliv, co kdyz vyresim, tak tim treba vliv tech kabelu snizim? Same ocasky...

Ale jinak klidne se u me zase stav a pritahni to. U me se toho od tve posledni navstevy taky dost zmenilo - dodelana akustika, druhej koncak v bi-ampu, prekopany streaming, taky uz mam jinou napajeci listu. Tak by me zajimalo, jaky zmeny bychom slyseli ted.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

skypi píše:
09 zář 2022 12:32
Fidas píše:
08 zář 2022 22:25
V síťovém kabelu jsou čtyři zkroucené dvojice drátu, z nichž, pokud vím, jsou využívány dvojice dvě. Základní Cat5 je nestíněný, poté jsou stíněné dvojice a u vyšších “koček” je navíc stínění vnější. Mé podezření je, že může docházet k přeslechům mezi zkroucenými páry. U těch drahých “audiofilských” je větší tloušťka izolace jednotlivých vodičů. Začíná mi docházet, že vliv těchto lepších kabelů může mít něco společného s hodinama, pokud je switch má. To je asi vše …
A teď mě bijte, páni inkvizitoři :-)
Přeslechy-u datového přenosu ??? (!)
To myslíš vážně?
Ano, není to z mé hlavy, i když si myslím, že na tom něco je. Z jedné dvojky na druhou. Možná to neovlivní přenos. Nicméně k vzájemnému přeslechu mezi souběžnými vodiči asi dojde, přesto, že páry jsou různě zkroucené.
Něco k přečtení je tady: https://www.patchcordsonline.com/what-is-crosstalk

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

kychtax píše:
09 zář 2022 12:15
Delam z domu, cili neni problem se domluvit a rad poznam dalsiho hifistu *thumbs up*. Vice do SZ.

New shukey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od New shukey »

Asi to s těmi daty(1a0) nebude tak jednoduché a jasné,jak někteří tvrdí.Ano,zní to logicky,že až po DAC jsou to pořád stejné 1 a 0 a je jedno,jakým datovým kabelem jsou vedeny,než se do DACu dostanou.Ale mám třeba vyzkoušeno,že stejná album(data) na usb flasch hrají jinak strčené přímo do streameru,nebo strčené do NAS a tudíž tyhle data jedou po síti

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Kychtax:
Groundbox byl jednu dobu také diskutován a zpochybňován. Vzhledem k tomu, že není zrovna levný, asi se moc u nás nevyskytuje. Stojí za ty peníze? A kam jej připojuješ?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Fidas. Je to DIY projekt jednoho zkušeného kolegy hifisty. Nikoliv komerce. Mám dvě zás. lišty a jeden dedikovaný ground box na každé z nich - v tuto chvíli. Jestli stojí za ty peníze? Myslím, že komerce je, jak už to tak je v této části hobby, hodně drahá. DIY je asi podstatně levnější, ale neporovnával jsem jaký má jedno vs. druhé zemění efekt. Komerci jsem půjčenou neměl.
Přinos těch DIY boxů - Ze začátku jsem měl celkem dlouho pochybnosti, ale dostal jsem se do okamžiku, kdy to myslím si přínos má celkem podstatný a bez toho je to zvukově znát. Omlouvám se za OT.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

New shukey píše:
09 zář 2022 12:51
Asi to s těmi daty(1a0) nebude tak jednoduché a jasné,jak někteří tvrdí.Ano,zní to logicky,že až po DAC jsou to pořád stejné 1 a 0 a je jedno,jakým datovým kabelem jsou vedeny,než se do DACu dostanou.Ale mám třeba vyzkoušeno,že stejná album(data) na usb flasch hrají jinak strčené přímo do streameru,nebo strčené do NAS a tudíž tyhle data jedou po síti
Tady opět nastupuje spousta faktorů do hry, které nemusí mít se sítí nic společného. Možná spíše s tím NAS, jak s fleškou zachází. Porovnal bych to asi raději s harddiskem. Fleška je dost specifické a většinou pomalé médium. Kdoví, jestli NAS tu flešku kešuje tak jako HD. Jestli na tom NASu neběží na pozadí zrovna něco náročnějšího, jsou to dost složité věci a jejich implementace může být někdy všelijaká včetně málo výkonných procesorů z důvodu ceny.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Yiakubou píše:
09 zář 2022 12:33
A neni lepsi resit u sestavy neco, co ma o dost vyssi vliv, co kdyz vyresim, tak tim treba vliv tech kabelu snizim? Same ocasky...
No to je dobrá úvaha. To něco vyřešit a vliv kabelu minimalizovat nebo eliminovat. Znám dva případy, kde to k tomu asi došlo.
Jeden je na YT - pán který dosáhl minimálního efektu načančaných a naceněných kabelů (10kUSD za ks)... po tom co razantně zlepšil napájení s pomocí Stromtank a zesilení s pomocí Boulder... na tyto drahé kabely obecně asi velmi změnil názor.
Podobný příklad znám i z mého okolí.
Že je to vlastně takový nedostatek, nedokonalost - hifisti si pořídí komponent, který má něco vyřešeno nedostatečně, např. napájení a vliv kabelů na zvuk se pak zvýší. U těch "dokonale" provedených přístrojů vliv není žádný nebo je minimální.
Pak jsou ale levné komponenty, které se pokládají za komponenty s malým vlivem kabeláže (nebo nulovým), ale spíš se schovávají za svůj ne zrovna povedený výsledný zvuk sestavy.
Nebo opačně.. já neznám žádné takové komponenty, v mi dostupných kategoriích, na které by např. kabeláž neměla vliv, ale přitom hrály/jejich přínos po zvuk byl vždy výborný nebo mimořádný, ať k nim připojím cokoliv a jednoduše by lepší kabely nepotřebovaly, protože jim nic nepřinášejí. Snad jsem to napsal srozumitelně. *2thumbsup*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Já za sebe se snažím řešit v poslední době víc to "něco". Vylepšit např. nap. zdroje a podobné další nespecifikované věci. Což už u mně vyjde levněji, než plést a dělat další stříbrný kabel (kde jen materiál je v jednotách desítek tis.). Tam může být přínos velmi zajímavý. Tam i tam. Ale momentálně spíš již poslouchám, nechávám si pro větší zlepšování čas a dveře otevřené do budoucna.. až přijde opět chuť. *sunglases*... Takže ještě příklad toho "něco"? Mám na úpravě a mělo by být již hotov - koncový zesilovač. *palec* Napíšu víc do vlákna, až ho přivezu. Snad příští týden.

Odpovědět