Hádky ohledně kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Zamčeno
Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Hádky ohledně kabelů

Příspěvek od Bazi 36 »

Zdeno1 píše:
13 úno 2019 23:15
Jiří,
zase jsem dal na doporučení a celkem se zdá, že bedny hrají dostatečně hlasitě a lze rozeznat Matušku od Zagorové, tak jsem celkem spokojený. :)
A psal mi email nějaký rozčílený pán hifiman Matějka, pravděpodobně nabyl dojmu, že někoho urážím a nebo tak něco, já to ale myslel naprosto vážně, nikoli ironicky, pletl se.
Vím,ze jsi tehdy ve svém vlákně sháněl náhradu za slušné b&w a to i z poměrně drahého ranku. Nakonec ti po dlouhé době pristály doma ty "buchary". Krmíš to lowendovým cdp a zesíkem. Proč? Nechtěls utrácet, nebo taky nevěříš na zázraky a bral bys dražší stroje jako zvukově nerozeznatelné od toho,co máš?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Jsi měl A32, Zdeno, ne? ..To je jako ten pincek za deset lepší?

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Ale jo Honzo, mám Primare 60 také, teď navíc už druhý týden si zkouším hegel 590, pouze zapůjčený.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

aha. Ta 590 by mě zajímala. A to dost. *thumbs up*

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Asi bude dobrý, nechám ho ještě týden, ale je drahý, je dobré nadělat si kamarády ve studiu, pak se dá koupit téměř za polovinu.
Doporučuji Ti, půjčit si ho, bude lepší jak 32.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

to nepochybuju. I taková 360 bude myslím lepší.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Zdeno1 píše:
14 úno 2019 13:24
Ale jo Honzo, mám Primare 60 také, teď navíc už druhý týden si zkouším hegel 590, pouze zapůjčený.
Tak to nic,videl jsem jen sestavu z podpisu ;)

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Bazi
Ano, to z podpisu mám a koupil jsem to na doporučení, vůbec to není špatné tak, jak se to jmenuje. :)

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Zdeno1
Takže teď můžeš napřímo porovnat Hegel 590 (10tis EUR) proti Pioneer A-40AE (400EUR) na Buchardt reprosoustavách?

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Ano Jirko, mohu to porovnat a divil by jsi se, že při běžném, nesoustředěném poslechu to není žádná katastrofa, ony ty budky asi nejsou moc náročné na zesilovač, pak ale když si k tomu sedneš, zaposloucháš se, tak už rozdíly jsou.

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

BVa
nebudu louskat co tam píšou, ale na takové to domácí poslouchání je to až moc dobré.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

FS píše:
15 úno 2019 18:00
Měření ... ?
Před skoro 10 lety se Nordost a Vertex dali dohromady a nechali udělat nějaká měření:
https://www.stereophile.com/rmaf2010/no ... index.html
https://www.nordost.com/downloads/NewAp ... rement.pdf
Výsledek je stejně k ničemu - kdo to aktivně nechce přijmout jednoduše prohlásí výsledky za vycucané z prstu a celou snahu za marketing. Chci tím říct - tohle už proběhlo a nemá cenu to zde opakovat.
Tak teď jsem z toho jelen.
Oni porovnali průběh originálního souboru *.wav se souborem, který nahráli na výstupních svorkách přehrávače (tj. udělali rozdílový signál), a zjistili, že se liší o 10%. DESET procent!!!!!!!!
Když přehrávači předřadili filtr a místo obyčejné šňůry dali spešl šňůru, ten rozdíl se snížil na 5%.

Stejně tak když signál zkoumali v časové doméně, s filtrací a dobrým síťovým kabelem se chybovost snížila na polovinu.

Tyto testy jsou prý opakovatelné vždy se stejnými výsledky a navíc přesně odpovídají poslechovým dojmům.

To vše se stalo před šesti lety a prý na tom dále pracují................................................

To, co jsem si tady https://www.nordost.com/downloads/NewAp ... rement.pdf přečetl je přece revoluce a dává to všem zlatoušcům za pravdu.
Tak jak to, že se něco takového neprobírá na odborných konferencích a mezi inženýry, kteří se audiem zabývají?
Jak to, že špičkoví výrobci hifi už nemají své divize a ke svým přehrávačům atd. nedodávají vhodné kabely a filtry??

Proč to celé umřelo a nic se neděje???

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

BVa zde nedávno napsal:
“(vzhľad, názor kamaráta, značka , vlastním/nevlastním, cena , manželka frfle /nefrle..).
Človek sa od tých mimozmyslových podnetov nikdy neoprostí, môže chcieť ako chce a myslieť si aký je objetívny. Jediná možnosť je zablokovať ich, nechať len zvuk. A potom sa "záhadne" stratí aj predchádzajúca zhoda viacerých poslucháčov, bude to často obyčajné hádzanie mincou.“

A ještě“ Ver mi, že "technici" sa vždy zhodnú na objektívnych faktoch . Zato dvaja "pocitári" na ten istý zvuk budú mat niekedy aj 3 rozličné názory, ak to budú hodnotiť nezávisle na sebe a výlučne iba zvuk..“

Ani jedno tvrzení se neshoduje s mými poznatky z praxe.

Osobně slyším rozdíly mezi kabely, a pro potvrzení, že nepodléhám bludům jsem udělal v poslední době dvě akce při nichž jsem vybraným lidem s dobrými podmínkami (aparatura, vhodné rozestavění beden a poslechového místa, dobrá akustika) poslal jednou dva a podruhé tři vzorky napájecích kabelů mé výroby. Osazení stejnýma konektorama, stejné délky a vizáže. Po testující osobě jsem chtěl pokud uslyší rozdíly napsat jejich popis. Takže každý účastník testoval sám u sebe doma metodou jak mu to vyhovuje a bez časového omezení.

První test vzorky Y,X:
1 osoba: Z mého pohledu se jeví lepší „Y“ pro lepší prostor a výraznější detail. Rozdíly mezi nimi u mě nejsou velké
2 osoba: Začal jsem “Z” - kabel vybuzený na basech, zbytek utlumený a bez života.
“Y” tož to bylo jiné kafe ,radost ho poslouchat, je živý, muzikální a “jiskř
3 osoba: Y” jasnější zvuk, lepší prostor, více detailů, až mírná agrese oproti modelu “Z”
“Z” mírně usedlý, plný zvuk (vhodnější volba do ostrých sestav) méně detailů oproti modelu “Y”

Druhý test, s jinými účastníky a vzorky A,B,C,:

První osoba:
A světlejší podání s výraznějšími nižšími výškami a méně nápadným rychlým basem.
B trochu temnější podání, zejména při porovnání s dvojkou, s plnějším spodním středem a basem .
C nemá výraznější nižší výšky jako A, ani takovou tu hřejivost a měkkost na spodním středu a basu jako B. Je vysoce dynamický, strhává k podupávání si do rytmu, má sytější bas než 2.

Druhá osoba:
A mierne vynikali vysky ale neboli jedovate
B bol v mojom retazci dost basovy
C je asi najlepsi z trojice . vyrovnany ale u mna dost dynamicky

Třetí osoba:

A u některých nahrávek zvýrazňuje sykavky a nemá tak plný spodek.
B je frekvenčně vyrovnaný, ale trochu jakoby zastřený
C jakoby kombinace předešlých, jednoznačně nejvyváženější kabel.
Netlačí tak na výšky jako A a nemá tak syté podání spodku jako B.

Čtvrtá osoba:
A temperamentnější zvuk s vyrovnanými pásmy, v některých nahrávkách zdůrazněné sykavky
B temnější charakter zvuku, není to „deka“ ale v porovnání s ostatními vzorky je slyšitelný posun zvuku
„dolů“, zejména u vyšších středů
C jednoznačně kabel, proti kterému nemám v zapojení před filtrací vůbec nic, prostě zvuk, který mi naprosto vyhovoval – tvrdé konturované basy, prokreslené středy a čisté výšky, krásný prostor, paráda

Jak se může stát, že vícero lidí nezávisle na sobě podá v podstatě shodné závěry o testovaných vzorcích napájecích kabelů? Ty lidi se nedomlouvali, nebyli ovlivněni vzhledem, značkou ani cenou, nic z toho na co se poukazuje jako na rozhodování ovlivněné tím, že vím co poslouchám zde nebylo.
Žádný obdiv z věhlasné značky, žádné vsugerování si lepšího výsledku díky očekávání či zhypnotizování utracenou sumou, tedy nic z výčtu od BVa ze začátku příspěvku.
Takto to je dokonalý a prokazatelný slepý test. Není potřeba kvůli průkaznosti opakovat na jedné osobě 10x, ale i vícekrát poslech stále dokola, a do přirozeně dostavujícího se zblbnutí, díky nutnosti vyloučení fenoménu náhody z důvodu, že jsou u metody ABX pouze dvě volby pro stanovení neznámého X. Tato metodika má problém s náhodou, proto je nutno uskutečnit mnohačetné opakování a to přináší problém s dokonalým zmatením mozku. Kdežto mnou použitá metoda „black boxu“ - (nevím co je uvnitř), vyžaduje pro ověření pouze opakovaní na vícero jedincích, kteří jsou od sebe informačně odděleni, což nepřináší v podstatě žádné skreslení samotnou metodikou testu.
Noble Audio - výroba a prodej

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

dadaft píše:
16 úno 2019 18:52
Proč to celé umřelo a nic se neděje???
@dadaft:Protože kdo nechce, tak ho stejně nic nepřesvědčí. A krom toho podezřívám, že těm největším křiklounům jde stejně jen to se na fóru hádat, kabely jsou jen příhodné téma. Kdyby to nebyly kabely, byly by to podložky. A když ne podložky, bylo by to cokoli spojené s digitálním signálem - třeba DAC jako třeba zde https://www.tomshardware.com/reviews/hi ... 33-19.html

Vem si tento článek, https://www.stereophile.com/reference/1095cable, který se opírá o fyzikální teorii - volba kabelu ovlivňuje šíření signálu a že se jedná o ovlivnění frekvencí ze slyšitelného spektra. Jenže když už se vyčerpají všechny různé argumenty jak zpochybnit autora či motivaci pro sepsání takového článku, tak nakonec padne finální argument - "I když to lze spočítat anebo změřit, výsledný rozdíl je tak malý, že to není slyšet. A jestli jo, dokažte mi to v ABX testu" a celá šarvátka může pokračovat odznova.

Zamčeno