high-end síťové kabely
high-end síťové kabely
Poučtě prosím Hifi lajka o účelu highendových síťových kabelů. Nezáleží spíš na kvalitě kabelů vedoucích od jističů do zásuvky, na kvalitě kontaktů v zásuvce atd než pak na kvalitě a průřezu 2m dluouhého a posledního článku tohoto řetězce? Nebo nějak řešíte i přívod ve zdi?
Re: high-end síťové kabely
Napriek tomu že na káble neverím napíšem že aj ten posledný kúsok kábla zvuk ovplyvní. Otázka je do akej mieri. Niektorý členovia ladia zvuk svojej aparatúry pomocou káblov (sieťových, signálových, repro, ....). Do zostavy za 5 miliónov euro určite nepatrí Hellboy cable, ale chce to nejakú postupnosť. Keď mám zostavu za spomínanú sumu a do akustiky svojho zámočku na hifi som investoval podobnú sumu, tak prečo sa nepohrať aj s káblami?
Na kvalitě kabelů samozřejmě záleží. Ale tady na fóru se to moc nenosí. Z mého pohledu tady existuje jakási, řekl bych "dětská nemoc hifičáctví", která vahou zesměšňujích příspěvků většinou odradí dopisovatele s větší zkušeností. Nicméně na zahraničních fórech je situace obdobná a to mají chlapci proti nám náskok ... .
Aniž bych chtěl nějak výrazně obtěžovat (tuto krásnou formulku nemám z vlastní hlavy, používá ji Ondřej Havelka na koncertech), jenom připomenu, že pro maximální kvalitu reprodukce je třeba uvažovat tyto kategorie. Nahrávku, aparaturu a ošetření napájecí sítě stejně jako ošetření akustiky místnosti.
Precizně ošetřená síť znamená vlastní napájecí okruh pro aparaturu z kvalitního kabelu jištěný odpojovačem s keramickou pojistkou a zakončený kvalitní síťovou zásuvkou.
Kvalitní síťové kabely vedou k aktivní síťové pračce a oddělovacímu trafu.
Ke komponentům vedou rovněž kvalitní síťové kabely.
Všechny komponenty (zesilovač, cd přehrávač, ..., včetně pračky a oddělovacího trafa mají mít vyměněnou pojistku skleněnku za keramiku.
V ideálním případě jsou pračka a filtr v odděleném stojanu a samozřejmě stojí na oblíbených ceraballech a kamenné desce.
Popsané řešení je maximální varianta pro nejdražší aparatury, vhodnou míru si musí každý spočítat vzhledem k vlastní kapse a komponentům.
Abych byl konkrétní, tak kvalitní kabel, zásuvka, atd., v sestavách, které jsem pomáhal stavět, byly vždy minimálně Kimber PK14 nebo PK10 Gold a zásuvky, odpojovače a pojistky od firem Furutech a hifituning.de. V kategorii komponent několik desítek tisíc Kč je z mého pohledu PK 14 nezbytnou investicí, osobně bych ho užil již všude tam, kde je kabel odpojovací. Kolem kategorie 100 tis. Kč komponent minimálně PK10 Gold. Vše za předpokladu kvalitních interconnectů a reprokabelů (ideální Kimber Select), potom se výměna napájecího kabelu dá zlepšením přirovnat k výměně komponentu.
Když se vrátím na začátek, k dotazu, tak vynechání jakékoli položky z výčtu je potom na výsledné reprodukci znát. Ke kvalitě koncovek jenom, že kabel PK10 Gold stojí cca 11 tis. Kč a myslím, že zhruba polovina je cena vlastního kabelu a polovina jsou koncovky. PK10 má proti PK 14 podstatně větší průřez a na kvalitě reprodukce je to opravdu znát.
Velice zjednodušeně (a bez hloubkové analýzy proč je tomu tak) řečeno, tak zapojení Kimber PK14 k zesilovači přineslo při reprodukci klavírního koncertu pocit pevnějšího a přesnějšího úhozu, jednotlivé tóny akordu byly čistší a znělejší. PK10 Gold jde ještě dále, přináší pocit plnějších a pevnějších středobasů a basů, což samozřejmě přinese větší detail v celém spektru.
Co se týká kabelu od odpojovače do zásuvky, tady to bylo řečeno již několikrát, Supra s certifikátem pro uložení pod omítku. Extremisté mohou užít dražší KimberPK14 nebo dokonce PK10, ale ten je bez certifikátu, takže asi jenom do lišty ... .
Závěrem se omlouvám, že asi nebudu mít mnoho času na případnou debatu, jsem docela vytížený člověk a jsem rád, že jsem si vynašel půlhodinku. Mimoto jsem, myslím, napsal vše podstatné.
Aniž bych chtěl nějak výrazně obtěžovat (tuto krásnou formulku nemám z vlastní hlavy, používá ji Ondřej Havelka na koncertech), jenom připomenu, že pro maximální kvalitu reprodukce je třeba uvažovat tyto kategorie. Nahrávku, aparaturu a ošetření napájecí sítě stejně jako ošetření akustiky místnosti.
Precizně ošetřená síť znamená vlastní napájecí okruh pro aparaturu z kvalitního kabelu jištěný odpojovačem s keramickou pojistkou a zakončený kvalitní síťovou zásuvkou.
Kvalitní síťové kabely vedou k aktivní síťové pračce a oddělovacímu trafu.
Ke komponentům vedou rovněž kvalitní síťové kabely.
Všechny komponenty (zesilovač, cd přehrávač, ..., včetně pračky a oddělovacího trafa mají mít vyměněnou pojistku skleněnku za keramiku.
V ideálním případě jsou pračka a filtr v odděleném stojanu a samozřejmě stojí na oblíbených ceraballech a kamenné desce.
Popsané řešení je maximální varianta pro nejdražší aparatury, vhodnou míru si musí každý spočítat vzhledem k vlastní kapse a komponentům.
Abych byl konkrétní, tak kvalitní kabel, zásuvka, atd., v sestavách, které jsem pomáhal stavět, byly vždy minimálně Kimber PK14 nebo PK10 Gold a zásuvky, odpojovače a pojistky od firem Furutech a hifituning.de. V kategorii komponent několik desítek tisíc Kč je z mého pohledu PK 14 nezbytnou investicí, osobně bych ho užil již všude tam, kde je kabel odpojovací. Kolem kategorie 100 tis. Kč komponent minimálně PK10 Gold. Vše za předpokladu kvalitních interconnectů a reprokabelů (ideální Kimber Select), potom se výměna napájecího kabelu dá zlepšením přirovnat k výměně komponentu.
Když se vrátím na začátek, k dotazu, tak vynechání jakékoli položky z výčtu je potom na výsledné reprodukci znát. Ke kvalitě koncovek jenom, že kabel PK10 Gold stojí cca 11 tis. Kč a myslím, že zhruba polovina je cena vlastního kabelu a polovina jsou koncovky. PK10 má proti PK 14 podstatně větší průřez a na kvalitě reprodukce je to opravdu znát.
Velice zjednodušeně (a bez hloubkové analýzy proč je tomu tak) řečeno, tak zapojení Kimber PK14 k zesilovači přineslo při reprodukci klavírního koncertu pocit pevnějšího a přesnějšího úhozu, jednotlivé tóny akordu byly čistší a znělejší. PK10 Gold jde ještě dále, přináší pocit plnějších a pevnějších středobasů a basů, což samozřejmě přinese větší detail v celém spektru.
Co se týká kabelu od odpojovače do zásuvky, tady to bylo řečeno již několikrát, Supra s certifikátem pro uložení pod omítku. Extremisté mohou užít dražší KimberPK14 nebo dokonce PK10, ale ten je bez certifikátu, takže asi jenom do lišty ... .
Závěrem se omlouvám, že asi nebudu mít mnoho času na případnou debatu, jsem docela vytížený člověk a jsem rád, že jsem si vynašel půlhodinku. Mimoto jsem, myslím, napsal vše podstatné.
Pěkně jsi to popsal, příteli... 
Velmi dobře napsáno a pravdivě. O významu silových kabelů se nemá smysl moc dohadovat, napájení je základ. Čím kvalitnější aparatura, tím by měly být kvalitnější i ostatní části řetězce. Otázkou zůstává jen vyhodnocení přínosu a tuto otázku si musí odpovědět každý z nás, neboť již nejde o nuance, ale o pocity, což sám etudiant potvrzuje:
A protože není pocit jako pocit (neboť každý z nás je jiný a každý máme jiné pocity), tak se ještě podíváme na definici pocitu:etudiant píše:..........Velice zjednodušeně (a bez hloubkové analýzy proč je tomu tak) řečeno, tak zapojení Kimber PK14 k zesilovači přineslo při reprodukci klavírního koncertu pocit pevnějšího a přesnějšího úhozu, jednotlivé tóny akordu byly čistší a znělejší. PK10 Gold jde ještě dále, přináší pocit plnějších a pevnějších středobasů a basů, což samozřejmě přinese větší detail v celém spektru..........
viz. Wikipedie.Pocit může být slabě vnímaná i obtížně pojmenovatelná emoce, myšlenka, vjem, případně jejich vzájemná kombinace. Různé pocity jsou součástí lidského prožitku nebo i zážitku, tedy každého běžně prožívaného lidského života. Může se jednat o pocity libé, nelibé, pozitivní, negativní nebo i neutrální. Pocit pak obvykle vyjadřuje něco, co člověk neumí sám přesně pojmenovat a vyhodnotil, a co on sám vnímá jak smyslově tak i mimo smyslově.
etudiant
skvěle napsané!
napajácí kabely jsou skutečně samostatnými komponenty.
ač tomu mnoho "hifistů" nevěří.
skvěle napsané!
napajácí kabely jsou skutečně samostatnými komponenty.
ač tomu mnoho "hifistů" nevěří.
A nejhorším krokem je přenesení pocitu do praxe:-)

Hezky, Aleška!
Hezky, Aleška!
2 etudiant:
Díky, napsal jsi vyčerpávajícím způsobem to, co jsem chtěl slyšet. Tu otázku jsem ze začátku nadhodil proto, že mi přišlo absurdní, že si někdo koupí kabel v řádu desítek tisíc a připojího do Tanga od ABB v lepším případě připojeným na 3x2,5mm2. Pokud je to od začátku řešeno tak, jak jsi popsal, tak to potom chápu účel těchto kabelů a jsou tam na svém místě.
Ještě jednou díky za odpověď
Díky, napsal jsi vyčerpávajícím způsobem to, co jsem chtěl slyšet. Tu otázku jsem ze začátku nadhodil proto, že mi přišlo absurdní, že si někdo koupí kabel v řádu desítek tisíc a připojího do Tanga od ABB v lepším případě připojeným na 3x2,5mm2. Pokud je to od začátku řešeno tak, jak jsi popsal, tak to potom chápu účel těchto kabelů a jsou tam na svém místě.
Ještě jednou díky za odpověď
etudiant: ano, velice konkrétně napsáno. Jen doplním Kimber PK velice dobré kabely , ale pozor nejsou stíněné a je to kategorie srovnatelna např. S DH LabssPower Plus za nižší cenu.
Když už vše tak i 230V šňůry stíněné.
Nedávno mi rukou a nasledným poslechem přešly tyto skvělé kabely-- zatím nic lepšího jsem v napajecích kabelech neslyšel http://img214.imageshack.us/img214/9767/dscf0105n.jpg
Nedávno mi rukou a nasledným poslechem přešly tyto skvělé kabely-- zatím nic lepšího jsem v napajecích kabelech neslyšel http://img214.imageshack.us/img214/9767/dscf0105n.jpg
to Pytel:
Mirku, trochu je nám popiš i jaké máš zkušenosti...
Asi do vlastního vlákna, je to zajímavé.
A nebo jen mě do SZ.
Děkuji.
Mirku, trochu je nám popiš i jaké máš zkušenosti...
Asi do vlastního vlákna, je to zajímavé.
A nebo jen mě do SZ.
Děkuji.
V pátek a v sobotu jsme, mimo jiné, zkoušeli u Zappy pár síťových kabelů. Rozdíl tam byl, ale nevěnoval bych tomu až tak velkou pozornost. U reproduktorových kabelů byl ale rozdíl markantní.
Neposlouchali jsme " cinkylinky - linky - pinky ", ale pořádný progrockový nářez.
Neposlouchali jsme " cinkylinky - linky - pinky ", ale pořádný progrockový nářez.
OK, ale k čemu stíněná šňůra, když je stejně ve zdi x metrů trojlinky položený vedle sebe...Pytel píše:etudiant: ano, velice konkrétně napsáno. Jen doplním Kimber PK velice dobré kabely , ale pozor nejsou stíněné a je to kategorie srovnatelna např. S DH LabssPower Plus za nižší cenu.