Kabely?
Re: Kabely?
Tomáši ty, jako jeden z hlavních měřičů který sem neustále dává nějaké měření. By jsi snad mohl vědět že cokoliv co má harmonické pod -80dB je zcela dostatečné pro kvalitní hifi poslech. A teď z reálného světa. Bydlíš někde ve městě v paneláku. Tak budeš mít v poslechovce dost zbytkového hluku. Myslím 35dB+, tak když budeš chtít slyšet tuto první harmonickou budeš muset hrát při koncertní hlasitosti 115db. A při této hlasitosti se ti teprve objeví ta první harmonická při intenzitě toho okolního hluku. Takže prostě není možné něco takového slyšet. A už vůbec né při běžné poslechové hlasitosti.
Já to vidím tak, že si z vás udělali výrobci převodníků velmi dobré zákazníky. Protože se každé 4 roky vytvoří nový dac. Tam se posune odstup s/n o 2dB a ukáže se měření. Díky tomu nicotnému vylepšení má zase hromadu nových zákazníků. A to se to prodává..
Já to vidím tak, že si z vás udělali výrobci převodníků velmi dobré zákazníky. Protože se každé 4 roky vytvoří nový dac. Tam se posune odstup s/n o 2dB a ukáže se měření. Díky tomu nicotnému vylepšení má zase hromadu nových zákazníků. A to se to prodává..
Netreba zabudat na dve veci:
Pri ABX testoch sa nepotvrdilo ze by posluchaci vedeli rozoznat od seba ukazky kde bol rozdiel 0,1% THD (-60dB).
Druha vec je ze reprosustavy maju skreslenie aj u tych lepsich radovo v desatinach % a na basoch v jednotkach %. (teda skreslenia radovo -30 az -60dB pod uzitocnyn signalom)
Usmevne je sa domnievat ze rozdiel medzi DAC-mi na tychto repro pozna niekto len na zaklade skresleni ci ma jeden 120dB SINAD a druhy SINAD 100
Pri ABX testoch sa nepotvrdilo ze by posluchaci vedeli rozoznat od seba ukazky kde bol rozdiel 0,1% THD (-60dB).
Druha vec je ze reprosustavy maju skreslenie aj u tych lepsich radovo v desatinach % a na basoch v jednotkach %. (teda skreslenia radovo -30 az -60dB pod uzitocnyn signalom)
Usmevne je sa domnievat ze rozdiel medzi DAC-mi na tychto repro pozna niekto len na zaklade skresleni ci ma jeden 120dB SINAD a druhy SINAD 100
Začalo to o kabelech a pokračuje o DAC. Proto si dovolím jenom takovou záležitost z Alzy. Úsměv vzbuzuje poznámka "Novinka" a smutek cena.
Asi nemají ponětí o oceněních, které tento DAC dostal už v letech 2021 - 2022.Re: Kabely?
Tome to měření se tady probírá už po padesáté, ten DAC je přes 10 let starej. Já mám HE-7
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Dávám za pravdu Tomášovi, hi-fi je o věrnosti zvuku nebo-li o tom, aby přístroj co nejméně zasahoval do signálu, který přenáší. A taky určitě věřím víc stroji, který je technicky navržený skoro dokonale, než nějaká srágora. A od toho je měření, rozuměj kontrola přístroje, jak vlastně funguje, dobře nebo špatně? Jrd
Jsme off-topic.
Jsme off-topic.
Hudba je o emocích.
Co je to věrný zvuk ? Kromě vážné hudby jde všechno přes mikrofony, zesilovače do reproduktorů. Mnoho kapel, i jazzové, používají elektrické nástroje...
Co je to věrný zvuk ? Kromě vážné hudby jde všechno přes mikrofony, zesilovače do reproduktorů. Mnoho kapel, i jazzové, používají elektrické nástroje...
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Vážná hudba je snímána taky přes mikrofony, jako skoro všechno. Tady je spousta lidí, kteří slyší konektory a potom nepoznají v nahrávce trubku od saxofonu. Atd. Jestliže se zajímám o hudbu a její věrnou reprodukci, tak prostě mám v hlavě uloženo, jak který nástroj reálně zní a porovnávám tento etalon s tím, co slyším doma. Já jsem přesvědčen, že mnoho lidí staví doma "svůj" zvuk a myslí si, že to je hifi, tj. věrná reprodukce. Co jsem ale mnohdy slyšel, se neblížilo hifi ani náhodou.
Pravda, jsme off-topic, ale když už to tu jede, tak se zeptám - třeba to pak půjde do koše. Jsem totální technická lama, tak se ptám naprosto laicky.jarda_k_2005 píše: ↑06 led 2025 09:17A od toho je měření, rozuměj kontrola přístroje, jak vlastně funguje, dobře nebo špatně? Jrd
Jsme off-topic.
Teď nedávno jsem si googlil vysvětlení k jednotlivým filtrům, které moderní chipy mají k dispozici a DACy nabízejí uživateli jejich přepnutí ... a tam se prováděla měření tak, že se z nulového signálu šlo do plného a hned zpět do nulového. To měření v předchozích příspěvcích je, předpokládám, stejného druhu.
První otázka: Je to opravdu tak?
Navazující otázky, pokud je odpověď na předchozí kladná:
Předpokládejme, že DAC "A" dokáže zpracovat ten jednotlivý impuls lépe než DAC "B". Proč se potom automaticky předpokládá, že při zpracování komplexního zvukového signálu bude i nadále platit, že "A" se chová lépe (více hi-fi) než "B"?
Existují nějaké jiné standardizované techniky měření, kdyby se porovnávalo měření při přehrávání stejné skladby?
Existujú..Ale nie pre rovnakú hudbu, ale pre rovnaké signály ( rôznych typov, napr. sinus, multitón, dim...)simulujúce komplexný hudobný signál. Nie je to na jeden príspevok, niečo napr. tu , aj s videom o meraní , aj rôznych typov filtrov DACu.Existují nějaké jiné standardizované techniky měření, kdyby se porovnávalo měření při přehrávání stejné skladby?
@BVa: Děkuji.
A ja bych trochu prepl zpet a zneuzil tento obecny nazev vlakna , Ii kdyz je obsah o DACich
.
Dotaz zni, RCA kabel v cenovce do 5000Kc ke koncaku Lyngdorf, ktery krmi LF svorky reprobeden? Bazarovka vitana. Z toho co jsem nasel doma, DH Labs ProStudio prijemne tlaci na basech, ale nema zase muzikalnost a prorozenost RAMM Audio Air 25 s kterym bohuzel "chcipne" energie na basech.
Idealni by bylo neco mezi
. Rikal jsem si, ze nez postribreny kabel v pripade DH Labs, by bylo lepsi ciste stribro.

Dotaz zni, RCA kabel v cenovce do 5000Kc ke koncaku Lyngdorf, ktery krmi LF svorky reprobeden? Bazarovka vitana. Z toho co jsem nasel doma, DH Labs ProStudio prijemne tlaci na basech, ale nema zase muzikalnost a prorozenost RAMM Audio Air 25 s kterym bohuzel "chcipne" energie na basech.
Idealni by bylo neco mezi

Ahoj Koudy, no kdybys zkusil kterýkoliv dostupný Oyaide, myslím že neuděláš chybu...třeba tyhle https://www.audiofriend.cz/propojeni/si ... tr-v2.html používám je ve verzi XLR a nemám výtku. 

Diky za tip
. Oyaide mam digi RCA FTVS-510 s FT koncovkami a jeho zvuk se mi libil, cili tuto znacku jsem jiz mel v hledacku pro signalovou kabelaz, pokukoval jsem zatim po vyssim modelu FTVS-910, ktery je bohuzel pres limit. Uvidime co nabidne bazar, jinak bych zakotvil o level niz.

Doma sem testoval tři stříbrné kabely. Kimber KCAG, Krautwire model 4 a VDH silver hybrid(P-J SI). U všech bych řekl že je basu spíše méně. Nejsou ani tak muzikální jako běžná měď. I když měl každý trochu jinou signaturu tak hlavní pozitivum bylo rozlišení ve středech a hlavně výškách. Ty byli ale zase celkem ostré. KCAG byl z nich nejvíce ostrý. Pro mne k některým komponentům až neposlouchatelný. Basy u všech dost suché/přesné. Nevím jestli se nějaký z nich bude dát sehnat v bazaru do 5 tisíc. Celkově je to čisté stříbro dost drahé.
Řekl bych že trochu podobný charakter na basech mají kabely od Furutechu. Já k subwooferu na basy rád používal kabely od Oehlbachu. Než jsem zjistil že je lepší použít výstup ze svorek pro reprobedny.
Řekl bych že trochu podobný charakter na basech mají kabely od Furutechu. Já k subwooferu na basy rád používal kabely od Oehlbachu. Než jsem zjistil že je lepší použít výstup ze svorek pro reprobedny.
Tim, ze mam koncak smrncly lampou uz na predku, tak hledam spise akuratnejsi kabel. Mel jsem Oehlbach XLR a byl spise "temnejsi", ale diky tomu mel zajimavy prostor a separaci.
Ano stribro neco stoji, cili spis zustanu pri zemi, pokud nenajdu dobry kousek. Neni to nic urgentni, DH Labs dela svoji sluzbu dobre, spis jen doladuji sestavu.
Ano stribro neco stoji, cili spis zustanu pri zemi, pokud nenajdu dobry kousek. Neni to nic urgentni, DH Labs dela svoji sluzbu dobre, spis jen doladuji sestavu.