Velký malý test různých kabelů by Boxer & PMA

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely

Který ze signálových kabelů se zcela jasně, jednomyslně a bez výhrad umístil jako poslední? :-)

Anketa končí za 26 úno 2010 09:25

PMA DYI RG-59 koaxiál s impedancí 75ohm. Má plný (solid core) vnitřní vodič, PE izolaci a stínění.
3
14%
PMA Heliax Andrew DIY
2
9%
Boxerovo Oehlbachy
4
18%
Boxerovo Cable4You R&B
11
50%
Boxerovo Shield M113-2S60
1
5%
VBPAM 50-1.5
1
5%

Celkem hlasů: 22

Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Velký malý test různých kabelů by Boxer & PMA

Příspěvek od Peer »

Poslední, že by tento?
Cable4You R&B

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Díky, výborný nápad! :D
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pipis: ale mám prosbu :D

RG-59 nejsou stříbro/teflon. Je to běžný koaxiál s impedancí 75ohm. Má plný (solid core) vnitřní vodič, PE izolaci a stínění. Běžná cena nyní cca 7,- Kč/m, ale to jsou napodobeniny původního Beldenu. Je jich opravdu hodně. V testu byl Belden.

Kabel s postříbřenými drátky licny a teflonovou páskou jako dielektrikem se jmenuje VBPAM 50-1.5

Pokud by to šlo změnit, bylo by to fajn, ať tak moc nemateme .... ;)
Naposledy upravil(a) PMA dne 25 úno 2010 09:57, celkem upraveno 1 x.
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

Pipis ten 6. VBPAM 50-1.5 jsi tam nedal.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Píšu detailnější popis kabelů (konstrukce) a své dojmy z poslechu, tak to někdy později postnu :)
Pavel Macura Audio

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

A který kabel je nejdrahší?

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Pumparovo produkt ze staje Voba&C4Y.

boxer

Příspěvek od boxer »

Já bych se ještě k té naší malé seanci vrátil ,než něco odsoutěžíte.

Včera jsem díky PMA viděl na měření,jak se který kabel chová.A docela mě šoklo,když mi ukazoval na osciloskopu vliv venkovního rušení do linkového kabelu.Jak anténa.Totéž jsme udělali ze zkoušečkou na vyzařování ,co má třeba na svých stránkách Svensound.
Obrázek
No a pak jsme zkoušeli (tedy Pavel),jak se chová ten který kabel,který byl zapojen v měřící technice,když se s ním v místě spojů konektorů zajebe. Tedy zavachtluje.No a ejhle ,ve jednom případech bylo asi něco nedokonalého ve vlastním konektoru kabelu,protože se na osciloscopu při vachtlání kabelem měnil diagram. Což zcela jasně vypovídá tomu,že výborný kabel není zárukou. Musí být skvěle propojen z konektorem a vlastní konektor musí mít dokonalý styk.
Proto Mirek (Pytel) do každé hifidomácnosti. *palec*
------------------------

Pozor nyní moje ,tedy IMHO dedukce.
-------------------------
Na síťových kabelech nejsou až takové rozdíly,pokud jsou vůbec nějaké. Myslím tím samozřejmě dobře stíněné s kvalitními konektory. Mimochodem,kolik z vás už mělo powerkabel,který sice koncovku do zásuvky měl dobrou,ale v mnoha případech (a bývá to často i na drahých kabelech) opomíjená koncovka do vlastního přístroje,=tedy IEC Obrázek
,tam prostě pořádně nezapadne. Je tam jakoby napůl,trochu visí dolů,lehce se s ní v tom přístroji pohybuje.(většinou je krátká a/nebo má malé nebo i málo svorné čelisti).Dovedete si představit,když ty čelisti se sotva dotýkají planžet v přístroji,co to tam může dělat?
Takže já bych viděl přínos v tom,že je tam dokonalý spoj,nejiskří to tam (přinejhorším),nezvyšuje se tam přechodový odpor atd.

A druhou,a podle mne velmi důležitou věcí je to,jak jsou mnohdy ty linkové náchylné kabely různě nahnízděné za rackem a kolem se povalují ty obyčejné nestíněné powerkabely,že tam právě vzniká vyzařování powerkabelu do okolí,a příjímání toho vyzařování linkovými kabely a tím ovlivnění zvuku.

Pokud jsem napsal krávovinu,on mne Pavel rád opraví,ale mě to tak nějak logicky zapadá.

Já to vidím na "stínit,stínit,stínit".

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Sepsal jsem popis konstrukce kabelů a své dojmy z poslechu. Řekněte, až budete chtít, abych to tu vyvěsil, nechtěl bych ovlivnit případné další hlasující ;)
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

Já bych určil deadline na 18 hodinu. Pak ať se děje vůle PMA.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ještě bych to tu doplnil o anketu - který kabel byl z obou hledisek (měření + poslech) nejlepší , protože znám Pavla a jeho nároky na propojovací linkový kabel , řekl bych , že vím který to byl .. :D

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Nějak nechápu, proč by měl hlasovat někdo jiný než účastník testu (popř. někdo, kdo všechny ty kabely sám vyzkoušel). Nebo vlastně jak by mohl mít hlas někoho jiného jakýkoliv význam. Takže anketa je jenom pro účastníky testu. O.k., ale kolik jich bylo a proč si svůj názor neřekli po testu sami?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

ciba píše:Ještě bych to tu doplnil o anketu - který kabel byl z obou hledisek (měření + poslech) nejlepší
Ahoj Zdeňku,

já už bych to nechal jak to je. Navíc Zdeněk (boxer), má větší důvěru v to improvizované měření, které jsem spáchal, než já :) . Používám to jen jako jakýsi indikátor, ale nedá se na tom až tak moc stavět.

Měj se,
Pavel
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Signálové kabely v testu:

Belden RG-59 B/U, koaxiál 75 ohm, plný střední vodič, izolace PE, stínění oplet + fólie. Kapacita cca 50pF.

VBPAM 50-1.5, tenký koaxiál 50 ohm, střední vodič CU licna postříbřené drátky, izolace teflonová páska, stínění oplet Cu postříbřený. Kapacita cca 70pF. (Vysmívaná "tkanička" na BP2008)

Andrew Heliax, koaxiál 50 ohm, střední vodič trubička Cu, izolace pěna + vzduch, stínění vlnovec (souvislý povrch). Kapacita cca 50pF.

Oehlabach NF2, 2x 0,5 m, koaxiál dále neznámých vlastností. Kapacita cca 20pF.

Cable4You R&B, omezená šarže, 2 x 0,45 m, konstrukce zcela neznámá. Kapacita cca 30pF.

Shield M113-2S60, 2 x 0,7m, stíněný kabel neznámých vlastností. Kapacita cca 150pF.
------------------------------------------------------------------------------

Signálové kabely se zapojovaly mezi výstup CD přehravače a vstup předzesilovače pre standard 2. Signálové kabely byly v délkách od cca 40cm do cca 75cm. Kapacita byla měřená až po poslechu. Velikost kapacity ani délky kabelu se neukázaly být v žádné souvislosti se subjektivním poslechovým dojmem z kabelu. Co se týče kapacity, tak by to nemusela být pravda pro přehravače s výstupem s operačním zesilovačem. Marantz SA7001, použitý v testu, má na výstupu poměrně robustní diskrétní buffer HDAM, možná že je to důvod, proč kapacita nebyla žádným indikátorem.

Poslechové dojmy (PMA):

Belden RG-59 B/U: hutný zvuk, méně výšek, objemný s důraznými basy. Ne příliš detailní.

VBPAM 50-1.5: otevřený, čitelný, vyvážený zvuk, s možná artikulovanějšími výškami.

Andrew Heliax: přehledný, důrazný, detailní zvuk ve všech pásmech.

Oehlabach NF2: velmi otevřený, čistý zvuk, možná méně basů.

Cable4You R&B: mdlý nezáživný zvuk bez dynamiky, málo detailů, málo výšek.

Shield M113-2S60: slušný zvuk ve všech pásmech, bez větších výhrad, ne tak důrazný a přehledný jako např. Andrew.

Pozn.: seděl jsem bokem, takže jsem nemohl hodnotit prostor.
Testovací ukázka: Norah Jones, Sunrise z alba Feels Like Home.
Pavel Macura Audio

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Který kabel by jsi Pavle ty sám použil ve svém systému?

Odpovědět