zkusenost se stinenim repro kabelu Valhalla_stinit ano/ne?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Odar

Re: zkusenost se stinenim repro kabelu Valhalla_stinit ano/ne?

Příspěvek od Odar »

Skoda, ze na fore nie je viac podobnych prispevkov *palec* Zaujimave by bolo porovnanie s reproduktorovym koaxialom.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

U můstkového zesilovače je koaxiál skoro k prdu. Jestli se teda moc nepletu. Kouzlo má být v tom, že je stínění na zemnící svorce. Střed nebo mínus zdroje.
Hlavně asi neošidit vnitřek zesilovače...
Obrázek

(PMA mě když tak nakopne, kdybych psal kraviny :D )

EDIT....jak udělat kabel za milion!
http://www.instructables.com/id/How-to- ... /?ALLSTEPS
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 26 lis 2016 14:25, celkem upraveno 1 x.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Díky za reakce. Jarda to napsal za mě a správně. Klasický koaxiál nelze pro můstkový Sroll korektně použít. Musel by mít 2 žíly nebo by se musely použít 2 koaxiály pro jednu bednu a obě jejich stínění by šly na třetí, zemní svorku.
Pavel Macura Audio

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Také oceňuji tento počin.
1.A co u klasického zesilovače, kde není stínění kam zapojit?
2.Na terhu jsou i reprokabely opatřené stíněním, to je v "luftě", nemá žádné vyvedení pro možné připojení.
Noble Audio - výroba a prodej

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

NA píše:Také oceňuji tento počin.
1.A co u klasického zesilovače, kde není stínění kam zapojit?
2.Na terhu jsou i reprokabely opatřené stíněním, to je v "luftě", nemá žádné vyvedení pro možné připojení.
ad 1) stínění připojit buď na (-) (černou) svorku, aneb tu spojenou se signálovou zemí, nebo na kostru, pokud je ta spojená se signálovou zemí.

ad 2) stínění "v luftě" je ta nejhorší možnost ze všech. Funguje jako anténa s těsnou kapacitní vazbou do žil kabelu. Takže stíněný kabel se stíněním zapojeným nikam určitě ne.
Pavel Macura Audio

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nějaký ten šroubek na kostru se vždycky najde. Někde poblíž svorek. Stačí nahradit delším a pak podle fantazie použít kabelové očko nebo co je libo...
(pokud nemá kontramatku nebo je jiný problém. černěné šroubky nejsou uplně ideální)
http://i.imgur.com/70HiX5O.jpg
(na úpravu by to chtělo minimální povědomí o zapojení elektroniky)

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Jeden známý mi dal tip, vnitřek repro bedny potáhnout dvěma vrstvami staniolu, místo klasických repro svorek použít 2 kusy XLR na jednu bednu, respektive celou sestavu odstínit a nakonec stínění připojit na zem(PE) v zásuvce a trafa hodit do samostatných krabic, případně odstínit alespoň plechem. Jestli to má nějaký smysl netuším, nic bližšího také neřekl protože neměl čas.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Noo, ne že by to nemohlo fungovat. Ale zaměřil bych se na propoj od vyhybky ke svorkám (stíněný), na svorky nějaký RC člen. Extra svorka stínění protažená až ven by taky ničemu nevadila.
VF nachytané na přívody repro, to by měla požrat výhybka. Já jsem si bedny vydrátoval koaxem. Už jsem viděl i vyhybky v hlinikove bedynce.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Nechcem kaziť nadšenie, ale čo ten pokus(meranie) hovorí o tom, čo sa stalo v audiopásme (čo môže byť počuť)? Prakticky nič, o tom rozhodujú vlastnosti konca (citlivosť na rušenie do výstupu a prípadne intermodulácie do audiopásma)... Audiopásmo je tak 1mm obrázku spektra úplne vľavo, a tam ten netienený skoro vyzerá že je úroveň dokonca nižšie..
Že tienenie pripojené na zem kapacitne nachytané rušenie čiastočne odtieni, je jasné, rovnako aj to, že reprokábel funguje aj ako anténa. A v pásme do 10MHz asi výstupná impedancia konca nebude nulová, takže sa vf rušenie vizuálne viac prejaví.
Toto
stínění repro kabelu znamená menší obsah rušivých složek, naindukovaných ze vzduchu, které se objeví na výstupu zesilovače a mohou ovlivňovat jeho funkci i v audio pásmu.
síce platí, ale čo by asi urobil s takýmto rušením kondenzátor cca 1n priamo na výstupných svorkách konca? Alebo sériový RC člen napr. 10R+10n paralelne k výstupným svorkám konca , pre koniec v mostíku obidva výstupy proti zemi.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Také jsem se zůčastnil měření, bezva akce, testovali se i propojky Valhalla a origo BW, plus nové bedny 803 D, super sešlost.

Měl jsem sebou i svůj repro kabel koaxiál Neotech na který hrají už více jak 4 roky, Pavel provedl i měření mého, ale toto je o stíněné versus nestíněné Valhalle.

Rád jsem viděl po dlouhé době Pavla -- příjemný pokec a z jeho znalostí člověk může neustále čerpat.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

BVa za RC členy jsem tady nedávno dostal od někoho pojeb :) Už ani nevím od koho, hledat to nebudu.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ví někdo, jaké výhody má mít konstrukce plochého kabelu Valhalla? Když jsem ho viděl poprvé, tak jsem myslel, že má dráty mazaně na střídačku plus a mínus, to by mohlo trochu fungovat, ale tahle jak je, mě vůbec nic nenapadá. Přitom cena a propagace je veliká.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Opravdu jsem ještě neviděl stíněný reprokabel který by měl stínění spojené s mínus žílou, nebo speciálním vývodem na přizemění. Stínění je prostě vždy v luftě.
Vyjimka je reprokabel koaxiál, kde stínění tvoří rovnou mínusové vedení, ale těch je na trhu naprosté minimum.
Noble Audio - výroba a prodej

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

SUPRA PLY 3.4/S
Stíněné reproduktorové kabely

Stínění u kabelů Supra podstatně omezuje vyzařování vlastního elektromagnetického pole do okolí. Proto také stíněné reproduktorové kabely minimálně ovlivňují kvalitu signálu v propojovacích kabelech a vstupních obvodech přístrojů, které se nacházejí v jejich těsné blízkosti. Na druhou stranu toto stínění také chrání přenášený signál před rušením z okolí, které negativně ovlivňuje jeho kvalitu.
Obrázek

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Stínění je prostě vždy v luftě.
Také tienenie je na dve veci...

Odpovědět