Cd vs vinyl

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Cd vs vinyl

Příspěvek od PítrsPraha »

tujatuja:
Nerozumím té souvislosti, kterou ve svém příspěvku naznačuješ: že záměrné zprznění nahrávky přinese vydavatelstvím více peněz. Jak, čím konkrétně?

A taky, i když si pustím skvěle nahrané CD třeba v autě na původním průměrném autorádiu nebo u rodičů na jejich 15 let staré věži Panasonic za 6000 Kč, tak i na takových "aparátech" je zřetelně slyšet, že hraje líp v porovnání s nějakou zmršenou nahrávkou.

Jaký je ten většinový vkus? Já si totiž myslím, že pokud by se udělala anketa mezi lidmi na ulici s otázkou "Chcete, aby vám doma nahrávky zněly lépe nebo hůře?", tak že málokdo by odpověděl "Hůře.".

Kdyby byla výroba zvukově kvalitnějšího masteru složitější, pak bych to asi i trochu chápal. Ale ono je to obráceně. Komprese dynamického rozsahu, ořezávání dynamických špiček, komprese kmitočtového rozsahu, to jsou naopak všechno aktivní zásahy, které vedou k degradaci zvuku...

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Nahrávky jsou komprimovány proto, aby se daly přehrávat v autech a na levných, nedokonalých zařízeních, jaká vlastní naprostá většina konzumentů. Na těchto zařízeních se určitá část zvukové informace z audiofilské nekomprimované nahrávky vytratí.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Na nových CD je zvláštne to, teda ja sa v tom neorientujem, ale toto je vlastná skúsenosť.
Jednoducho prídem do obchodu napr. Panta Rhei, kúpim si nejaké originálne CD, napr. výberovka Inxs, výberovka The Esential Bruce Springsteen, a zopár podobných. CD prehrávač podozrievam z odchádzajúceho lasera a na týchto úplne nových CD sa mi to potvrdzuje, niekedy problém s načítaním, niekedy ku koncu CD.
Zvláštne na tom je, že pri starších CD a pôvodných starých vydaniach, resp. vydaniach od renomovaného výrobcu a aj tých japan CD nič také neexistuje, jednoducho to úplne bez problémov prehráva. A aj tie problémové CD, ak ich prepálim na CD v počítači, tak ich CD prehrávač prehrá bez problémov.
Čím to môže byť spôsobené? teda okrem toho lasera, ten čaká na výmenu :D

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

tujatuja:

Díky za reakci. Nějak v ní zapadla odpověď na mou otázku "...záměrné zprznění nahrávky přinese vydavatelstvím více peněz. Jak, čím konkrétně?"

K tomu, aby se nahrávky, cituji, "daly přehrávat v autech a na levných, nedokonalých zařízeních", samozřejmě není vůbec třeba je prznit kompresí, řezáním špiček, omezováním frekvenčního rozsahu. I v nejlevnějších zařízeních se dají přehrávat kvalitní, nikoliv nutně pouze audiofilní, nahrávky. A to s lepším výsledkem než v případě jejich zprzněných verzí. Kvalita výsledného zvuku je u audiořetězců dána součtem kvalit jednotlivých prvků (včetně nahrávky). Když do low-endového zařízení pustíš low-endový zvuk, je výsledek logicky horší než když do lowendového zařízení pustíš kvalitní zvuk.

PH
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PH »

Vlastnim 2 cd Dire Straits - Brothers in Arms prvni je puvodni vydani z 80let a druhe je remastorvano a vydano 2011. Kamarad co ma levnou věž tak ma radši to nove protože mu hraje pěkně nahlas ale to stare musi volume vytočit naplno a zesilovač mu začina skreslovat a šumět. U mě je to naopak ale to mam uplně jine zařizeni, to nove CD jsem si koupil hlavně kvuli pěknemu obalu. Tuto moji zkušenost mě potrvrdila kamaradka co leta prodava v obchodě CDčka, toto si udělali sami lidi co maji levne věže a těch je naprosta většina. Bavil jsem se o tom už davno s jednim zvukařem.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

PítrsPraha píše:tujatuja:

Díky za reakci. Nějak v ní zapadla odpověď na mou otázku "...záměrné zprznění nahrávky přinese vydavatelstvím více peněz. Jak, čím konkrétně?"

K tomu, aby se nahrávky, cituji, "daly přehrávat v autech a na levných, nedokonalých zařízeních", samozřejmě není vůbec třeba je prznit kompresí, řezáním špiček, omezováním frekvenčního rozsahu. I v nejlevnějších zařízeních se dají přehrávat kvalitní, nikoliv nutně pouze audiofilní, nahrávky. A to s lepším výsledkem než v případě jejich zprzněných verzí. Kvalita výsledného zvuku je u audiořetězců dána součtem kvalit jednotlivých prvků (včetně nahrávky). Když do low-endového zařízení pustíš low-endový zvuk, je výsledek logicky horší než když do lowendového zařízení pustíš kvalitní zvuk.
Odpověď nezapadla, pouze logicky vyplývá z odpovědi.

Ve svých tvrzeních se bohužel mýlíš.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Aby nevznikla mýlka: já prznění nahrávek neobhajuji. To jenom (někteří) lidé v hudebním průmyslu jsou přesvědčeni, že to je správné.

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Hudební průmysl je hodně orientovaný na mladé lidi, kteří tolik nelpí na kvalitě hlavně když to hraje nahlas (nebyl jsem jiný) a navíc nemají moc prostředků na nákup drahých hifi zařízení. Poslouchají hudbu všude možně a na čemkoliv co je schopno ji přehrát, takže potřebují hlasitou nahrávku, protože různé telefony mp3 přehrávače, tablety a podobná zvěrstva mají mizerný výkon. A přesně těmto potřebám je současný mastering a politika hudebních vydavatelství přizpůsobená. Hifisti a vůbec lidé kteří mají rádi kvalitní poslech jsou pod jejich rozlišovací schopností, jakýsi obtížný hmyz který po nich požaduje kvalitu. Velice jim nahrává i to že se zvukově nekvalitní nahrávka nedá reklamovat tak jako každý jiný nekvalitní produkt. Samozřejmě hudbu nekupují jen mladí, ale tady je problém v tom co už asi každý z Vás někdy zažil, máte doma návštěvu řeč se stočí na Vaši aparaturu, kterou v obýváku nelze přehlédnout a jedna z prvních otázek bývá, kolik to stálo? Vy popravdě odpovíte a na to se Vám dostane odpovědi, že to je hrůza peněz a že on ten rozdíl mezi vaší sestavou a jeho minivěží stejně neslyší. Naprostá většina lidí tento problém prostě neřeší. No a kde není žalobce, není ani soudce. Můj závěr je takový, že po kvalitě není dostatečně velká poptávka a proto ji nikdo nevyrábí. A těch pár hifistů kteří se ozývají je v tom celku tak mizivé procento, že se dá bez problémů a hlavně beze ztrát přehlédnout.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

tujatuja píše:Odpověď nezapadla, pouze logicky vyplývá z odpovědi.
Mě ne, proto se ptám. Zprznění nahrávky naopak peníze stojí a nikdo před nákupem neví, jak "hlasitě" bude nahrávka znít, tzn. neexistuje příčinná souvislost "když zprzníme nahrávku, lidé si ji budou více kupovat.". Poprosím tedy potřetí o konkrétní odpověď...
tujatuja píše:Ve svých tvrzeních se bohužel mýlíš.
Ve kterých a proč konkrétně? Zatím uvádíš jen nějaké všeříkající výroky typu "bohužel se mýlíš", ne jasná fakta. Neber to jako osobní rýpání, mě to doopravdy zajímá.

PH píše: ale to stare musi volume vytočit naplno
Myslím, že docela přeháníš. To by mezi nahrávkami musel být být rozdíl nějakých 30-40 dB v průměrné hlasitosti, a to dozajista není...

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

vonvichousch píše:Celkem pěkně je to popsáno tady http://www.audiodrom.cz/recenze/jak-to- ... -hell.html
Popísané je to pekne a nejak tak to aj bude. Škoda tohto smerovania, ale Justin Bieber a podobný asi znejú lepšie :lol:
Dobrý master neublíži ani lacnej zostave, ale zlý master je na dobrej zostave otravný.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Vím třeba celkem přesně, že když poslouchám v autě z LP zidigitalizovanou verzi "Zelené pošty" od Collegia Musica, tak musím neustále kroutit kroutíkem od volume, protože mi buďto tiché pasáže zaniknou v hluku od vzduchu, pneumatik a nevím čeho, nebo mě to v hlasitých pasážích ohluší.
Což mě nevadí ale věřím tomu, že řadový substrát bude řvát, že je to špatně nahrané a požadovat kompresi dynamiky.
Nejde o rozdíly v hlasitosti mezi skladbami ale o rozdíly v hlasitosti mezi pasážemi jedné skladby.

Pamela
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pamela »

Z mého pohledu je paradoxní že CDčka se zvukově kurví k vůli mladejm, ale mladí ty CDčka nekupují :D
Kupujeme je my, stárnoucí fotříci kteří by jsme rádi krapet lepší zvuk, ale je nám tvrzeno že mladí si to tak žádají
a proto to tak je. Když mezi mladými kolegy v práci dojde náhodou na téma hudba a kupování CD, vypadám jak
"Majka z Gurunu"
Nedávno jsem byl zaskočen dotazem v jakém že to souboru jsou ty pravěké CD nahrány.

PH
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PH »

PítrsPraha píše:
tujatuja píše:Odpověď nezapadla, pouze logicky vyplývá z odpovědi.
Mě ne, proto se ptám. Zprznění nahrávky naopak peníze stojí a nikdo před nákupem neví, jak "hlasitě" bude nahrávka znít, tzn. neexistuje příčinná souvislost "když zprzníme nahrávku, lidé si ji budou více kupovat.". Poprosím tedy potřetí o konkrétní odpověď...
tujatuja píše:Ve svých tvrzeních se bohužel mýlíš.
Ve kterých a proč konkrétně? Zatím uvádíš jen nějaké všeříkající výroky typu "bohužel se mýlíš", ne jasná fakta. Neber to jako osobní rýpání, mě to doopravdy zajímá.

PH píše: ale to stare musi volume vytočit naplno
Myslím, že docela přeháníš. To by mezi nahrávkami musel být být rozdíl nějakých 30-40 dB v průměrné hlasitosti, a to dozajista není...
Nevim kolik to je dB ale rozdil je opravdu velky, obě CD dam znamemu at je strči do počitače a zjisti přesne rozdil. Napřiklad CD od vydavatele ECM jsou perfektně nahrana a taky hraji o dost slaběji a tito D.S. jsou ještě o dost slabši ale vada CD to neni!

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PH:
To vypadá spíš na nepořádný mastering, kdy i špičky signálu jsou hluboko pod hranicí 0 dB. I s tím jsem se už setkal. Přitom by stačilo takový záznam jen normalizovat, tedy bez jiných změn jej jen vzít a "posunout" nahoru tak, aby nejsilnější signál byl na úrovni třeba -0,3 dB.

S499_1023:
Tak akustický jazz je spolu se symfonickým orchestrem asi nejtěžší disciplína co se týká pohodlného přehrávání v autě. Málokdo soudný by to také očekával. Rozdíl v průměrné hlasitosti různých pasáží může klidně být 60 dB. Pokud by se takový signál komprimoval tak, aby rozdíly v průměrné hlasitosti nebyly větší než třeba 10 dB, nedalo by se to vůbec poslouchat.
Tohle ale neplatí pro rockovou hudbu (zde diskutovanou), kde rozdíly hlasitostí jednotlivých pasáží nedosahují tak dramatických hodnot.

Odpovědět