Cd vs vinyl
Re: Cd vs vinyl
Sice mírně upřednostňuju LP, ale nakonec i ty CD jsou dobrý. Do tuhýho půjde, až muzika, která mě zajímá, půjde koupit jen ve formě počítačových souborů. Zapojení počítače v tomhle poli se zatím bráním. Mám třeba problém už s překladem "download". Stahuje se králík z kůže, což download nepřipomíná ani vzdáleně. Obávám se, že i další vývoj půjde poněkud mimoběžně s mým vkusem. Ale třeba pak budou plné bazary laciných CD.
petrL
když muzika půjde koupit jen ve formě počítačových souborů,ve flacu nebo jiném bezstrátovém formátu,tak je třeba investovat do kvalitní zvukovky a stahovat,stahovat.Je toho dost a zatím free.To značí "zatím" zadara.Ale nic netrvá věčně
když muzika půjde koupit jen ve formě počítačových souborů,ve flacu nebo jiném bezstrátovém formátu,tak je třeba investovat do kvalitní zvukovky a stahovat,stahovat.Je toho dost a zatím free.To značí "zatím" zadara.Ale nic netrvá věčně

Toho bohdá nebude - a to tvrdím já, který již roky hraje výhradně přes PC.petrL píše:...Do tuhýho půjde, až muzika, která mě zajímá, půjde koupit jen ve formě počítačových souborů. Zapojení počítače v tomhle poli se zatím bráním...
Dokud bude odbyt LP (a ten se opět zvyšuje), tak gramo jako takové nevyhyne. Přece jen má své kouzlo, není to jen otázka nostalgie, je to též vyjádření odporu proti dnešní přetechnizované době. Vždyť celý ten obřad poslechu LP, vše to co předchází a čím končí, vyžaduje notnou dávku času, klidu, pohody. A o to jde.
Nebránil bych se ale poslechu hudby z PC, konec konců vždyť přehrávač CD a jakékoliv digitální placky není nic jiného než převlečený počítač. Prostě LP bude žít vedle digitálu do té doby, dokud o ní bude zájem (a obráceně).
Bláboly novinářů, testérů, totálně vyspělých guru hifistů, jejich prodejců ba i politiků a IT vědců je zapotřebí brát s nadhledem – kolik prognóz v době nedávno minulé bylo o tom že počítače budou všude a vše ovládat a kde je výsledek ?
Chce to čas, čas vše vyřeší.
ot: zkusme si predstavit jeden den, kdy by nefungovalo zadne zarizeni, ve kterem je nejaky ten pocitaci procesor. Jasne, ze by to spousta lidi nejak nepocitila, ale rekl bych, ze "zapadni" svet by se zblaznilAleska píše:kolik prognóz v době nedávno minulé bylo o tom že počítače budou všude a vše ovládat a kde je výsledek ?

a ono to tak snad neni ?? cela nase civilizace stoji na elektrice a na pocitacich, informacich, automatizaci ... bez toho uz dneska nefunguje temer nicAleska píše:petrL píše: Bláboly novinářů, testérů, totálně vyspělých guru hifistů, jejich prodejců ba i politiků a IT vědců je zapotřebí brát s nadhledem – kolik prognóz v době nedávno minulé bylo o tom že počítače budou všude a vše ovládat a kde je výsledek ?
Je zajímavé, kolik lidí zde coby argumentaci pro návrat k LP používá pojem obřad či rituál, jenž přechází spuštění desky. Vzpomenu-li si na své zkušenosti s gramofonem, tak mě - kromě jiného - zrovna sled těchto úkonů zrovna nijak nenadchl.. Mám na mysli zejména nezbytné čištění desky různými antistat. utěrkami, uhl. kartáčky apod.. Toto mi tedy vůbec neschází a jsem rád, že jsem se toho neustálého čištění fošen, které stejně nemělo nikdy 100% efekt, zbavil..
Dále zde byl zmíněn argument trvanlivosti LP vs CD, a uvedeno také konkrétní číslo - 50 let.. Rád bych viděl nějakou seriózní studii, kde by byl zhodnocen stav LP a CD dejme tomu po roce používání, kdy by oba nosiče byly přehrávány tak cca 2x měsíčně, což není nijak zvlášť vysoká frekvence, budeme-li uvažovat, že jde o oblíbenou nahrávku.. V této souvislosti bych rád také připomenul statistiky délky dožití člověka v současné době.. Chtěl bych vidět, kdo z nás se dožije v rel. slušném zdrav. stavu např. 90 let.. V případě jednoho "nejmenovaného" konstruktéra by to bylo dokonce 107 let..
Jistě uznáte, že argumentace tohoto typu stojí poněkud na vodě..
Ostatně mám ve vlastnictví několik CD, které jsem si pořídil již před více než 20 lety a všechny hrají zcela bezproblémově... Tak....
Dále zde byl zmíněn argument trvanlivosti LP vs CD, a uvedeno také konkrétní číslo - 50 let.. Rád bych viděl nějakou seriózní studii, kde by byl zhodnocen stav LP a CD dejme tomu po roce používání, kdy by oba nosiče byly přehrávány tak cca 2x měsíčně, což není nijak zvlášť vysoká frekvence, budeme-li uvažovat, že jde o oblíbenou nahrávku.. V této souvislosti bych rád také připomenul statistiky délky dožití člověka v současné době.. Chtěl bych vidět, kdo z nás se dožije v rel. slušném zdrav. stavu např. 90 let.. V případě jednoho "nejmenovaného" konstruktéra by to bylo dokonce 107 let..

Ostatně mám ve vlastnictví několik CD, které jsem si pořídil již před více než 20 lety a všechny hrají zcela bezproblémově... Tak....

Ještě štěstí, že ten poslech hudby s co nejvěrnější reprodukcí není o statistikách, ale pocitech poslouchající osoby. U mě převládá to, že jsem si několikrát vyzkoušel, že zvuk z LP má to, co mi u zvuku z CD chybí (ať už je to to vaše "zkreslení" nebo cokoliv jinýho). A ty nutné úkony spojené s vinylem jsou holt daní za to, že chci docílit něčeho, o čemž jsem přesvědčený, že je to lepší...proto u mě CD nikdy nebude pro seriózní poslech. A taky mě osobně všechny ty úkony baví a nedám na ně dopustit, je to obřad.
Prostě jsem tu krátce pro to, abych si dělal statistiky a dám na svůj vlastní pocit...Až do toho začnu zatahovat statistiky, tak s tím radši praštím...
Prostě jsem tu krátce pro to, abych si dělal statistiky a dám na svůj vlastní pocit...Až do toho začnu zatahovat statistiky, tak s tím radši praštím...
V tom případě zde ale nemá valný smysl vytahovat argumenty o trvanlivosti toho kterého média.. Souhlasíš ?Rado píše:Ještě štěstí, že ten poslech hudby s co nejvěrnější reprodukcí není o statistikách, ale pocitech poslouchající osoby..

Proč by lisované CD nemělo hrát po 20 letech??
LP vs. CD je o emoci. Z hlediska technického je CD lepší - odstup a dynamika. Někdy ale LP posyktne větší emoce, které souvisí s celkovým rozpoložením duše, knižně řečeno. Tím chchi říct, že jsou dny, kdy nehraje nic a jsou dny, kdy hraje 30 let stará deska Moravanky naprosto úchvatně:-)
Když to vezmu na konkretním případu, tak mám hrozně rád nahrávku E.C. - Unplugged. Kuopil jsem si 200gr LP a mohu říct, že CD se mu fakt nevyrovná. Jen nevím, jestli to je tím, že master inženýři zprasili CD a nebo je to tím, jak dokonalý je můj analogový řetezec:-)
zato mám doma nějaké řadové vydání YES Close to the edge koupenou v bazaru za 100 a kam se nani hrabou všechny DVD-A, SACD, SHM-CD, MFSL a další. Takhle si předtavuji, že má hrát CD. Zvláštní je, žena záznamu je relativně dost šumu a možná a právě díky tomu- nebyly prováděny žáídné vifikundace při mastering a nic není upravené a ožezané. Super zvuk a k tomu super muzika, ze které to dýchá.
A nnejlepší zvuk analogu, co jsem kdy ve svém životě já slyšel, byl zánam life nějaé jazzové zpěvačky, která prezentovali loni na HE Praha nahoře z Studeru přes bedny Caton cosi a amp od italského výrobce M.A. monobloky. Ta dynamika, prostor a hlavně reálné podání nahárvky jako celku prostě nemělo chybu a když odečtu cenu tape decku, tak hrál vlastně aparát za pár kaček!!! A vo tom by to mělo být.
LP vs. CD je o emoci. Z hlediska technického je CD lepší - odstup a dynamika. Někdy ale LP posyktne větší emoce, které souvisí s celkovým rozpoložením duše, knižně řečeno. Tím chchi říct, že jsou dny, kdy nehraje nic a jsou dny, kdy hraje 30 let stará deska Moravanky naprosto úchvatně:-)
Když to vezmu na konkretním případu, tak mám hrozně rád nahrávku E.C. - Unplugged. Kuopil jsem si 200gr LP a mohu říct, že CD se mu fakt nevyrovná. Jen nevím, jestli to je tím, že master inženýři zprasili CD a nebo je to tím, jak dokonalý je můj analogový řetezec:-)
zato mám doma nějaké řadové vydání YES Close to the edge koupenou v bazaru za 100 a kam se nani hrabou všechny DVD-A, SACD, SHM-CD, MFSL a další. Takhle si předtavuji, že má hrát CD. Zvláštní je, žena záznamu je relativně dost šumu a možná a právě díky tomu- nebyly prováděny žáídné vifikundace při mastering a nic není upravené a ožezané. Super zvuk a k tomu super muzika, ze které to dýchá.
A nnejlepší zvuk analogu, co jsem kdy ve svém životě já slyšel, byl zánam life nějaé jazzové zpěvačky, která prezentovali loni na HE Praha nahoře z Studeru přes bedny Caton cosi a amp od italského výrobce M.A. monobloky. Ta dynamika, prostor a hlavně reálné podání nahárvky jako celku prostě nemělo chybu a když odečtu cenu tape decku, tak hrál vlastně aparát za pár kaček!!! A vo tom by to mělo být.
Já také nevěřím, protože: "Věřím jen té statistice, kterou si zfalšuji sám." (Sir Winston Churchill)
A proč po 50 ? (Viz http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.ph ... =50#p95252)Zdeny píše:Proč by lisované CD nemělo hrát po 20 letech??
"Teorie" : http://oko.yin.cz/2/zivotnost-cd-dvd-a- ... ich-medii/
Diskuze ze sousedního fóra, která vychází z prakt. zkušeností a dává za pravdu spíše mně : http://www.highendforum.cz/viewtopic.php?f=52&t=237 ..
Nejde o životnost těch CD placek, ale o životnost přehrávačů.
Diskuze se až dosud týkala pouze médií, nikoliv přehrávačů.. Číst snad ještě umím.. A když se dnes stále ještě vyrábí gramofony, tak nevím, proč by se v budoucnu okrajově nemohly vyrábět i CD přehrávače...PMA píše:3) Mám LP z poloviny šedesátých let dodnes v perfektním stavu. Budou čitelné dnešní placky (nebo flashky) za 50 let? Víme, že nebudou.
Jinak jsem si rámcově udělal kalkulaci, pokud bych si chtěl - pod tíhou zdejších "nezvratných" argumentů - hypoteticky pořídit nový gramofon, a vyšla mi částka cca 19.130,- Kč.. Viz http://www.proclub.cz/www/obchod/zvukov ... 00mk2.html a http://www.shop4djs.com/nahradni-hroty/ ... club+E+MK2 ...
Takže také zrovna žádná láce pánové....
Takže také zrovna žádná láce pánové....
Mám NC 440 a hraje stejně jako rádoby hig end. měl jsem možnost poslouchat jiné gramo ,ale nakonec jsem zůstal u tohoto gramofonu .Někdo říká šunt.
Já říkám srovnej poslechově bez očí. LP desky miluji ,je to retro a to mám rád. CD je lepší ,ale LP je moje vzpomínka na moje mládí.