Cd vs vinyl

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Odar

Re: Cd vs vinyl

Příspěvek od Odar »

anawak --> Nikto ti tvoj nazor neberie. Ak ta uraza, ze citujem tvoj prispevok, tak sa Vam Vasa excelencia hlboko klaniam a ospravedlnujem . . . tu to uz ide fakt cele do prdele *headbang* *headbang* *headbang*

sekal

Příspěvek od sekal »

anawak píše:2 sekal - No ved to len potvrdzuje to co som napisal vyssie.
To byla reakce na BVa, nikoliv na Tebe, což jsi ale zjevně nepochopil..

Co se týká další Tvé poznámky, že formát Blu-Ray "je v prdeli", tak nechť zdejší plénum račí náhlednout sem http://m.ihned.cz/c1-52580460-prodej-bl ... toupl-o-10 a sem http://www.mediar.cz/cesky-a-slovensky- ... y-vzrostl/ ...

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

tujatuja, nemám rád fotbal, mám rád kontaktní sporty. Mimochodem, nic proti tobě nemám, takže Peace :D

sekal

Příspěvek od sekal »

Nejlepší "kontaktní" sport je pro mě karambolový kulečník..:) To je řádný záhul pánové, uhrát tam solidní sérii..

anawak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anawak »

Odar píše:anawak --> Nikto ti tvoj nazor neberie. Ak ta uraza, ze citujem tvoj prispevok, tak sa Vam Vasa excelencia hlboko klaniam a ospravedlnujem . . . tu to uz ide fakt cele do prdele *headbang* *headbang* *headbang*
Odare "ogare", mna nic neuraza. Len nechcem aby sa to zle zvrhlo. Takze klud prosim... quit pleace ako by sa povedalo na OH. *thumbs up*

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

anawak píše: Dalej , dnes vsetko co vychadza na CD vychadza aj na LP. Nejdem teraz riesit kvalitu, ale fakt, ze trendy su nastavene tymto smerom.
Najdeš mně něco od Jasper Forks na LP? Já jsem nenašel vůbec nic *fnuk*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

LP má své kouzlo, a ne malé. V mnohém s anawakem souhlasím.

1) nahrávky na LP z počátku 60-tých let (Verve, Columbia, Decca ..), zejména jazzu, nejsou dodnes překonané. Není to samozřejmě jen médiem.
2) každý pokus o digitalizaci LP je při porovnání s analogovým výstupem z LP (přepínáním) snadno identifikovatelný. A/D - D/A postup neumí věrně reprodukovat původní analogový záznam, vždy "něco" změní.
3) Mám LP z poloviny šedesátých let dodnes v perfektním stavu. Budou čitelné dnešní placky (nebo flashky) za 50 let? Víme, že nebudou.

Takže souhlas, je to úpadková komerční kultura, která nepřináší kvalitu odpovídající "vývoji" technologií.
Pavel Macura Audio

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

PMA, naprostý souhlas.
THresil, tohle je extrém!

jouda

Příspěvek od jouda »

THresil píše:
anawak píše: Dalej , dnes vsetko co vychadza na CD vychadza aj na LP. Nejdem teraz riesit kvalitu, ale fakt, ze trendy su nastavene tymto smerom.
Najdeš mně něco od Jasper Forks na LP? Já jsem nenašel vůbec nic *fnuk*
Nezoufal bych, ma oblibena banda Nokturnal Mortum vydala CD a vinyl se objevil sice az za tri roky, ale objevil. Ne vzdy je LP produkovano ve stejny cas jako CD. Tim chci rict, ze co neni, muze v budoucnu byt ;)

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Jsem rád, že se ozval PMA. Čekal jsem od něj vzhledem k jeho předchozím postojům odpověď, že gramofon přenáší hluk motorku do přenosky a také je v pozadí slyšet šum a praskání v drážce.

PMA si moc vážím nejen pro jeho výrobky, ale taky pro to jaký je člověk.
Souhlasím s ním v tom, že původní jazzové nahrávky jsou na LP nepřekonatelné a LP lze přehrávát, pokud je dobře skladované i po desítkách let. Pokud jej však budu často přehrávat,tak se může fyzicky opotřebit.
Vinyl má skutečně své kouzlo. Zvuk je někdy až éterický a také hmotná podoba s velkým obrázkem na LP má větší vypovídací schopnost než na velikosti bookletu CD.

V letošním Stereophile byl test nějakého velmi drahého ADC, který dokonce ripnutý záznam ve 24/192 přepočítaval nějakým algoritmem po dobu několika hodin. Po porovnání toho a původního zvuku z LP i takto "sofistikovaně" provedený vinyl rip hrál odlišně a postrádal ono kouzlo.

Prostě vinyl a digitální záznam toho samého budou hrát jinak. Každému se líbí něco jiného.
Po praktické stránce je to s digitálem jednodušší. Bazarová LP mohou mít své za sebou a také je potřeba je čas od času vyprat.

Digitál je přinesení hudby masám. Vzhledem k dnešním reedicím nahrávek v digitální podobě a z toho vydaných LP nemá snad ani cenu nová LP kupovat. Navíc do toho mluví Loudness war. Raději sáhnu po původní analogové nahrávce na vinylu. Má to svou kvalitu a kouzlo. Gramofon je pro staromilce.

Bohužel většina věcí na LP nevyšla, ale to je mimo debatu o CD vs LP.

Woofer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woofer »

PavelN píše: Digitál je přinesení hudby masám
A LP komu?Kdysi masám,stály 10 DM,dnes jen snobům kteří se nechají oškubat.Jak je psáno v článku na digizone,je to super kšeft
Zajímavé,že se nikdo nevrací k VHS ,když je ten analog tak super nebo nefotí na kinofilm,divné. :o

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Woofer píše:
A LP komu?Kdysi masám,stály 10 DM,dnes jen snobům kteří se nechají oškubat.Jak je psáno v článku na digizone,je to super kšeft
Zajímavé,že se nikdo nevrací k VHS ,když je ten analog tak super nebo nefotí na kinofilm,divné. :o
Pozor na to, když byla kazeta SVHS a samozřejmě k tomu video přehrávač, který umožňoval na tuto kazetu v SVHS rozlišení nahrávat, tak to byla špica z hlediska kvality obrazu a i zvuk byl posunut úplně někam jinam (dokonce když jsem to porovnával s DVD-originálkou, tak se mně obraz z této kazety líbil více-nahráno bylo ze satelitu nebo z kabelovky)... Dnes je to mrtvé už jen z důvodu pořizovací ceny kazety (ale to bylo i tenkrát)... Tento způsob záznamu byl opravdu pro fajšmekry, protože ty kazety byly opravdu dost drahé a i dneska obyčejná VHS kazeta stojí poměrně dost (oproti CD, DVD)...
Navíc CD, DVD, BD..., jsou daleko lépe skladovatelnější, už jen kvůli velikosti... :)

Woofer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woofer »

Ano bylo to dobré na svou dobu a nahrávalo se z analogu.Kazeta S-VHS měla rozlišení 400 řádků,což je proti DVD strašná slabota,zvuk byl ok,v plné analogové hifi kvalitě.Prostě je to historický formát,dávno překonaný .Tím nedokonalým digitálem :mrgreen:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Po porovnání toho a původního zvuku z LP i takto "sofistikovaně" provedený vinyl rip hrál odlišně a postrádal ono kouzlo.
To vyzerá skoro ako čakávanie, že rip bude lepší ako originál. :shock: .
A že niektoré nahrávky na LP sú neprekonateľné? Ano, neboli vtedy "hluchí" zvukári, robila sa skutočná "muzika" s atmosférou a duchom, nebol taký tlak komercie a nakoniec ani iný (masový)spôsob záznamu , tak nemohli byť prekonané. Ale napr.taký Caruso určite nespieval naživo tak, ako to je na dobovej "LP". A životnosť LP záznamu- ak sa neprehráva, je správne uložená, tak vydrží..Inak každé prehratie ju mechanicky nevratne degraduje. Kópia CD alebo flashky nie je problém, LP si doma asi nikto "neupečie".

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

Woofer píše:
Film se ve fotografii stale pouziva. Nelze za fotografa povazovat kazdeho, kdo ma mobil.
Gramodesky nejsou drahe, nebo vyrazne drazsi nez cd... A pri shaneni raritnich vydani je jedno, jestli je to lp nebo cd - proste to bude drahe.
Snobske? ...proste sberatelsky konicek... kazdy ulitava na necem jinem, nekdo musi mit v pocitaci nejnovejsi grafickou kartu, nekdo v kapse nejnovejsi mobil, nekdo rve penize do auta, nekdo sbira drevene placky "turisticka znamka", nekdo kupuje svym pritelkynim silikon do hrudniku, nekdo sbira HUDBU. Pro svou potechu, pro predvedeni pred navstevou - to uz je jedno. Proste by me tak netesilo, ze jsem si z hdtracks stahnul nove album. Potrebuju mit pocit, ze neco opravdu mam.

LP proto, ze me proste fascinuje, jak ta cerna placka ze sebe dokaze vydat zvuk. A jaky! Pro me je to stale kouzlo :) Proste ta cerna placka je pro me to prave - mam podezreni, ze velikost, pomer stredoveho kolecka, nebo neco v ni bude mit v sobe nejakou magickou grafickou konstantu, ktera pusobi "spravne" - neco jako zlaty rez...

Odpovědět