Dovolim si zapojit sa do debaty. Mam niekolko LP uz niekolkokrat mnou spominanych italskych metal-symfonikov Rhapsody (of Fire). Je to spojenie klasickej hudby a power metalu, pre mna osobne je to etalon dokonalosti tejto fuzie (najma prve albumy...). Kedze albumy vychadzali este koncom 90. rokov, prave na tom najlepsom este nezasiahla Loudness War. Potom uz ano, bohuzial, nakoniec ako takmer vo vsetkych zanroch. Ale nie o tom som chcel.... mam niektore albumy original CD, LP vydanie a niektore LP ripnute v PC ako FLAC 96kHz.
Pre prehravanie pouzivam pre LP Tesla NC500 po renovacii, Audio Technica AT95, phono preamp 2x 6SL7,E88CC. Pre CD pouzivam upravenu Tesla MC911 alebo Philips CD608. Pre FLAC pouzivam Winamp, ASIO plugin, prevodnik s PCM1792. Zbytok retazca je zosilnovac 2xECC81, EL34 PP, reprobedne su ARS1054 s upravami. Viem, neni to ziadny high end, ale pokial neni na lepsie, som spokojny aj s tymto.
Z mojich posluchovych testov, vychadza poradie LP - FLAC - CD. Rozdiel medzi LP a FLAC nie je velky, dovolim si povedat, ze kto nema moznost porovnat LP a FLAC, tak mu to bude hrat dobre stale (ale lepsie ako CD). Pri porovnavani, rozdiely su tam, ale su minimalne. Mozno na lepsich zostavach by to bolo markantnejsie. Rozdiel je v priestore a mne osobne pri LP strasne pekne hraje uplny spodok pasma.... pripustam ze to moze byt sposobene aj koncepciou phono preampu a DAC (vazobne kapacity, filtre....). Ale hraje to inak jednoducho. S CD to hraje krasne, cisto, ale aspon mne, tam nieco chyba. Ked si pustim LP, tak ta hudba ako keby ma sla zlikvidovat. Z CD je to menej agresivne (?). Neviem, ale urcite ste niektori ten pocit uz zacili.
Tym som chcel povedat len to, ze digitalizacii LP by som sa urcite nebranil. A pokial sa na to pouziju kvalitne komponenty, tak rozdiel bude minimalny (alebo aj ziadny? sam seba sa niekedy pytam, ako velmi na mna posobi wow efekt pri LP, predsa len posluch LP je urcitym sposobom bohosluzba pre vinyloveho boha

).
Co sa tyka samotnych medii pre archivaciu/prehravanie digitalnych formatov, pouzivam uz dlhe roky Sony CDR pre audio CD, a zatial ziaden problem.... Zbierku FLACov mam zatial vacsinou na HDD, ale cast je uz aj na DVD (Verbatim). Snad to prezije. I ked viacej sa mi paci myslienka, skopirovat LP na magnetofonovy pas..... bez digitalneho zasahu