K Focal Electra 1028, aky zosilnovac? (2)
Re: K Focal Electra 1028, aky zosilnovac? (2)
Hlavni rozdil je sum a docilitelny dynamicky rozsah. Rozdil v THD ocistenem o sum je bezvyznamny.
Pavel Macura Audio
OK. Inak s takym utlmom uz bude aj nizsia posluchova hlasitost (ak to nie je posluch na citlive sluchadla)., tzn. i potrebny dynamicky rozsah bude nizsi (v zavislosti od hluku pozadia v posluchovej miestnosti).
Miero: To jistě. Současně to je závislé na citlivosti reprosoustavy, čím citlivější, tím větší nároky. Jisté je, že se to přenese až na výstup výkonového zesilovač.
Tyhle diskuse, někdy zdánlivě uhozené, mají, pokud se k nim přistupuje s chladnou hlavou, jednu výhodu. Nutí člověka přemýšlet o jevech, nad kterými by třeba mávl rukou. Udělal jsem jedno podle mě dost zajímavé měření, zkreslení v závislosti na úrovni, pro malé signály a porovnávající digitální zeslabení a analogové zeslabení dříve zmíněným preampem za dacem. Výstup vždy zesílený měřicím zesilovačem se ziskem 30dB, aby se do toho nepletl šum karty. Je to dost zajímavé. Jednak, pochopitelně, šum a zkreslení při analogové regulaci nízkošumovým preampem je mnohem nižší. Dále, u digitální regulace se projevuje zvláštní nelinearita v závislosti na amplitudě signálu, pro malé signály. Mám dojem, že něco podobného popisoval Martin Mallinson. Digitální zeslabení bylo nastavené poblíž -40dB, analogové pokud možno podobně.
Tyhle diskuse, někdy zdánlivě uhozené, mají, pokud se k nim přistupuje s chladnou hlavou, jednu výhodu. Nutí člověka přemýšlet o jevech, nad kterými by třeba mávl rukou. Udělal jsem jedno podle mě dost zajímavé měření, zkreslení v závislosti na úrovni, pro malé signály a porovnávající digitální zeslabení a analogové zeslabení dříve zmíněným preampem za dacem. Výstup vždy zesílený měřicím zesilovačem se ziskem 30dB, aby se do toho nepletl šum karty. Je to dost zajímavé. Jednak, pochopitelně, šum a zkreslení při analogové regulaci nízkošumovým preampem je mnohem nižší. Dále, u digitální regulace se projevuje zvláštní nelinearita v závislosti na amplitudě signálu, pro malé signály. Mám dojem, že něco podobného popisoval Martin Mallinson. Digitální zeslabení bylo nastavené poblíž -40dB, analogové pokud možno podobně.
- Přílohy
-
Pavel Macura Audio
Toto uz bude asi vlastnost pouziteho DA cipu, v tomto pripade Wolfson WM8740.
Bolo by zaujimave urobit podobny test i s inym DACom. Napriklad CW, co si meral minuly rok. Mozno by sa pri tomto merani mohli lisit, i ked ostatne parametre mali podobne.
Bolo by zaujimave urobit podobny test i s inym DACom. Napriklad CW, co si meral minuly rok. Mozno by sa pri tomto merani mohli lisit, i ked ostatne parametre mali podobne.
A priznam sa, ze taky velky rozdiel v skresleni som necakal.
Ono je to zajímavé, přinejmenším. Při té digiregulaci se vlastně celé šumové spektrum, včetně složek zkreslení, sune nahoru, pokud základní bereme jako vztažnou úroveň. Mám tu docela reprezentativní sadu měření, ale už to přesahuje rámec hififóra. Pokud se někdy zastavíš, můžeme to probrat, Prosek už, pokud vím, nefunguje.
Pavel Macura Audio
Napíšu i zvukové srovnání, i když to dělám už výjimečně. S digitální regulací (bez preampu) je zvuk "hutnější", jakoby víc přifouklý na basech, ale současně zastřenější a s menšími ataky při náhlých změnách dynamiky (tj. pp - ff atd.). Což je podle mě korelace jako hrom.
Pavel Macura Audio
Ak by niekto hladal tip na dalsi "vydareny" DAC, tak PS Audio ma v zasobe este jeden:
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... -dac.9273/
Scott Wurcer tam vtipne poznamenal:
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... -dac.9273/
Scott Wurcer tam vtipne poznamenal:
Kto dostal chut si ho vypocut?Awesome, they managed to flatten the floor on the multi-tone performance so it is bad everywhere.
No, mne by jen zajímalo, jestli i ty jejich síťové "pračky" jsou technicky podobný "zázrak".
To ale pořád ještě je zázrak, mám o dost lepší
https://www.stereophile.com/content/bor ... asurements
Nejlepší na tom je, jak to taky hraje úžasně. Všechno to hraje skvěle. Snad jsem ještě nečetl recenzi, kde by psali, že to hraje mizerně.
https://www.stereophile.com/content/bor ... asurements
Nejlepší na tom je, jak to taky hraje úžasně. Všechno to hraje skvěle. Snad jsem ještě nečetl recenzi, kde by psali, že to hraje mizerně.
Pavel Macura Audio
Jak tedy potom může někdo ten tištěný Stereophile kupovat? Leda, že by se nad ním nějak duševně ukájel.
To je asi podobna otazka, ako moze niekto citat hifi fora...
jj, to už tu taky mockrát bylo avizováno, že je to pro techniky se 40letou praxí v audio oboru ztráta času..
Zase az tak vela ludi to necita
naklad cca 75k [asi 30% remitenda, reklama nie az tak exkluzivne draha]
Preto ich aj predali uz 2x ...... [citaj vydavatel 2x nehcel hradit straty]
Myslim ze "prakticka zena" alebo "rytmus zivota" ma vyssie cisla ako Stereophile.
Ja som to mal predplatene zopar rokov, a prave pre tie sustavne lyricke vylevy ma to proste prestalo bavit.
Treba si priznat smutnu vec, sme proste ako filatelisti, fanuskovia zanikajuceho hobby ....
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
"Treba si priznat smutnu vec, sme proste ako filatelisti, fanuskovia zanikajuceho hobby ...." - To bych si dovolil nesouhlasit. Fanoušků tohoto hobby je neuvěřitelně velké množství a rozhodně se nezdá, že by jich ubývalo, byť si statistiku samozřejmě nevedu. Jen se zkrátka přesunuli od tištěných médií k internetu. Ostatně jako ve spoustě oborů lidské činnosti.
kabelguru.cz