Kde začít s upgradem sestavy?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kde začít s upgradem sestavy?

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj,
souhlasim se zkusenymi kolegy vyse, kteri radi nejdriv se poslechem vseho mozneho zorientovat, kam miris cenove a jaky zvuk ti vyhovuje, nez bezhlave vlitnout na bazar a utratit tam 20 tis. za nejaky vystrel do slepa... To sice je taky cesta ke kyzenymu cili, ale je zbytecne draha, klikata a zdlouhava.

S cim se naopak neztotoznuju, je nazor, ze nejdulezitejsi je kombinace bedny+zesilovac a ostatni az nekde vzadu. Podle moji dosavadni zkusenosti je dulezity kazdy prvek vcetne napajeni a kabelaze, protoze kazdy prvek, kdyz vhodne nezapada do zbytku sestavy a neni s ni sladeny, dovede zvuk doslova zabit... Vzajemna synergie je dulezitejsi nez "dokonalost" jednotlivych komponent.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

https://www.nirvanahifi.cz/bvaudio/konc ... -pa300sse/
Takových kusu jich je asi prodaných a na inzerci jsou velmi zřídka. To o něčem vypovídá taky.
Rady jako jezdit a poslouchat -to je málo. Musí mít doma i sestavu, s kterou bude moci srovnávat.
A na začátku to "blind buy" bude vždycky. Netrefí se pravděpodobně hned do toho, co chce. Ale má něco, od čeho se dají odvozovat další iterace.
Jako že je synergie a vyladěnost potřeba, samozřejmě. Ale na úplném začatku se přece o tom nemá smysl bavit. Ladění celku probíhá až někde na konci každé "etapy". A potřebuješ kamaráda nebo kolegu, který Ti pomůže, je možné sdílet informace, předávat si názory na zvuk. To jsou poté větší kroky a i méně přešlapů.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Začal bych tedy integrovaným zesilovačem a bednami. CDčko chceš nechat a to bude OK. Kabely mezi to nějaké slušné základní. Neutrik, Klotz, Oehlbach, Somercable, Canare, apod. Síťáky, (pokud bude chtít řešit), Lappkabel a poté Viablue.

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Mircilian »

Diky za dalsi reakce a tipy. Samozřejmě kdyby se objevil nějaký Supr bazarovy kousek tak mužu pritlacit na peněženku - ale vic me zajímalo jak nad tím přemýšlí zkušenější audiofilní obec :) a nutno říct ze teď uz představu mam konkrétnější. I tak nehodlám nic uspechat - mam na to cely život dělat sebe a své uši šťastnější :) ...a pravda nad sluchatkama jsem az do teď neuvažoval. Zkusím si načíst i tuto oblast. Diky

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

kychtax píše:
17 led 2021 11:09
A na začátku to "blind buy" bude vždycky. Netrefí se pravděpodobně hned do toho, co chce.

....

Jako že je synergie a vyladěnost potřeba, samozřejmě. Ale na úplném začatku se přece o tom nemá smysl bavit.
Prave ze to Honzo nemusi byt naslepo, kdyz se pred tim venuje cas poslechu ruznych sestav a hledani toho, co pro usi zni nejlip. Tomu se pak da prizpusobit vyber komponent.
A pro zacatek se da drzet "osvedcenych" kombinaci a clovek se tak vyhne vylozenym minelam.

No ale pravda, kdo z nas touhle cestou sel... ;-) .

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

kychtax píše:
17 led 2021 02:15
Ja bych si koupil napr. tyto Elac

https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... ck-edition
Rozhodně bych jako první vyměnil reproduktory!
Ty současné určitě limitují kvalitu nejvíce.
Elektronika není vůbec špatná. 😉
Buď pořídit bazarové, viz návrh kychtax (Elac je dobrý!) nebo nové, ne příliš nad tvým rozpočtem.
Můžeš zůstat u Magnátů a postoupit výš, například na model Quantum 757, nebo, za téměř stejnou cenu (cca. 25.000kc), Kef Q750. (Tohle ale ber jen jako mé subjektivní doporučení, protože jejich zvuk znám, i když ne s tvým receiverem.)
A ještě bych vzpomenul německou značku Teufel a to model Ultima 40 mk3. Ty jsou k mání přibližně za poloviční cenu (což by ale člověk rozhodně neřekl), musejí se ale objednat přímo u výrobce. (Šestitýdenní možnost vrácení!) Doporučené do prostor do 35m².
Propoj dobrým základním kabelem, například Inakustik Atmos Air, nebo Oelbach a možná si zbytek hledání ušetříš. 😉

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

P.S.: Doufám, že gramofon máš na polici na zdi, kam patří! 🤔
(Pardon, ale tohle jsem musel....😊)

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Marcilian: Sluchátka jsou (nejen) podle mě opravdu výbornej začátek, jak okamžitě přičichnout k high-end zvuku, udělat si představu jak moc daleko může reprodukce zvuku jít a to za naprostý zlomek ceny "velké sestavy". Ostatně celosvětová popularita sluchátek za poslední dvě dekády mluví za vše. Samozřejmě je to jako všechno o kompromisech. Nedostane se ti té návykové fyzičnosti beden, nebudeš moct svoji radost sdílet s přítelkyní/manželkou (což nejedna naopak ocení), podání prostoru bude pořád spíš o nějaký vlastní imaginaci, ale ten okamžitý zvuk bude za nesrovnatelně menší peníze výbornej. Spíš pak hrozí, že budeš řešit problém, jak ušetřit dost peněz, aby ses dostal na podobnou úroveň s bednama :-) Kdysi se říkalo, že adekvátní náhrada slušné sluchátkové sestavy může být v bednách až desetinásobek ceny. Nemyslím si, že je to až tak nadsazené. Navíc je sluchátková komunita díky dostupnosti ve světě hodně početná a tipů v různých fórech typu head-fi dohledáš kvanta. I na české avmanii sluchátka jely a dost názorů mi tam kdysi pomohlo, aspoň trochu se zorientovat.

Máš k problematice hodně sympatickej přístup, tak ti fakt ze srdce přeju co nejmíň slepých uliček. A že jich je ;-)
Nadral reprosoustavy

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

kychtax píše:
17 led 2021 02:15
Ja bych si koupil napr. tyto Elac a k nim zesilovac napr. od pana Bunty.

https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... k-edition/

Nebo tyto Aurum Cantus:
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... k-edition/

Budes mit zaklad sestavy. Ne za dvacet, ale za padesat. Ale uz to bude hrat. Za 20 bych koupil sluchatka.
(Kychtax - Předem se omlouvám) Krásný příklad zcela povrchní odpovědi pro člověka, který plánuje upgrade. Kdysi jsem také začínal a dostával podobné odpovědi. Co s takovým "plácnutím do vody" (bez argumentace či odůvodnění) je to ok nebo ne ?
Zkus si odpovědět na otázky, na které (zatím) asi nebudeš neznát odpovědi např. kolik mají tyto repro vlastně pásem, jaká je šířka basového měniče, jaký bas budou vlastně hrát, jaký materiál výškáče je použitý u páskáče (jaké jiné používá konkurence?), co bassreflex - kolik jich bedna má a jaký mají vlastně průměr (a proč takový?), směřování dozadu mi ne/vy-hovuje aj. ?
Rada kup si sluchátka za 20ku. Hm také velký NIC. To je docel dost financí, ale jaká sluchátka by to měly být ? Otevřená, polouzavřená, uzavřená, na uši, kolem uší, přes hlavu nebo in eary, audiofilská, studiová a co k nim jako kvalitní zdroj?
Výsledek => při řešení narostlo ještě více otázek a matení :? :cry:

Za mne Ti dám také radu/neradu. Stanov si cekový rozpočet, zhruba nemusí být přesně. Tj. kolik asi jsi schopen dát dohromady během relativně krátké doby 1 roku (max. 2 let). Déle nemá příliš smysl vyčkávat. Kolik to asi bude (50, 100, 150, 200 tKč či více ?) v podstatě určí, v jaké kategorii se budeš pohybovat. Pak si načrtni jednotlivé koponenty v řetězci a zhruba k nim přiřaď finance tak, aby sestava byla vyvážená *palec* V období akumulace prostředků budeš mít dost času na čtení, získávání info a poslechy sestav.

Viděl jsem opravdu mnoho audio sestav v domácnostech a drtivá většina nejčastěji pozapomněla na dva zcela zásadní parametry
• Akustika místnosti - je také součást řetězce
• Umístění repro a jejich konstrukce
To platilo i pro majitele drahých sestav. Opravdu jen málo kdo dal (mohl dát) sestavě to, co potřebovala, aby ze sebe bez omezení mohla vydat to nejlepší, co umí *palec* Na dobře míněné rady se našlo jen pomálo otevřených hlav ale egoistů vždy mraky...

Určitě má smyls navštívit HiFI studio, pro představu, jak asi by to asi mohlo hrát. Ale u tebe doma to vždy bude hrát jinak.
Audio výstava je opravdu jen výstava než místo na výborný poslech. Beru to pro přehled, jak asi sestavy umí zahrát v podobných podmínkách (tj. ne vynikají akustika), ale rozdíly lzezhruba naslechnout.
Ověřená cesta se jeví snažit se okopírovat nějakou doporučovanou sestavu v daném rozpočtu. Hodně radosti při poslechu *hura*
//JJ stávají repro jsou jako první na řadě k výměně//

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Dinosaur, takhle sofistikovaně si to začátečník dohromady nedá. Naopak potřebuje konkrétní doporučení, ne obecné rady nebo takové kterým porozumí již sectelejsi hifista. Zesik jsem doporučil protože jsem ho měl doma a slyšel. A bedny slyšel podobné Elacy a byly super. A tyto mají dobrá hodnocení. Nebylo to plácnutí. I ty ACcka jsou dobre, má je známý.
Bedny a zesilovač jsou základ sestavy. Dacy cd přehrávače atd, tam tak velké rozdíly v této kategorii nebudou. Nechal bych na později.
Tohle bych si s klidem koupil já, kdybych začínal znovu. Tak to bylo myšlené. Nic ve zlem a nijak jinak.
Problém je v tom, ze ze začátku potřebuje člověk konkrétní rady a tipy. Jinak je to větší loterie. Proto jsem rovnou napsal ...co zahrnout do uvahy. Z fór je to těžké, z návštěv lepší, od kamarádů nejlepší, od zkušenějších kamarádů úplně top nejlepší. :) ..

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Mircilian »

Opět velký dík všem za komenty. Ano..pro vaši představu jste aktuálně jediní kdo mi alespoň nějak konkretněji radí :) a já aspon tuším po čem se zhruba koukat. Bohužel nemam kamarády kteří by se bavili hifi tématikou takže vše zjištuju jen z článků a fór. Proto když sleduju vámi přimo doporučené kusy tak už můžu koukat jakou mají citlivost, bassreflexy a další parametry které zmiňoval Dinosaurjr , což je pro mě taky dosti cenné. Každý úhel pohledu mi dává nějaký dílek do skládačky takže fakt díky. Konkrétně už díky tomu začínám ženu motivovat k mírné úpravě obývacího pokoje, protože jsem si za dnešek načetl důležitá fakta k akustice :)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Konkrétní doporučení na to, co se líbí mně ... To je jako někomu poradit, ať si doma vymaluje na hnědo, protože mně se líbí barvy podzimu :D

Příběh z reálného života:
Mám kamaráda, který chtěl domů pro sebe nějaký systém s dobrým zvukem. Poprosil mne o pomoc s výběrem. Dostal podobnou odpověď jako ty v jednom z prvním postů tohoto vlákna. (Já se bráním doporučovat, zejména kamárádům, konkrétní produkty ke koupi, které se mně líbí - ostatně v tomto vláknu zazněla konkrétní doporučení, se kterými já osobně nemohu nesouhlasit. )

Vzal jsem ho do studia, kde jsem prodejce poprosil o ukázku sestavy v několika variantách. Kamarád trval na tom, že nesmí vědět, kolik co stojí a že si nakonec ukáže prstem, v jaké konfiguraci by jej zvuk systému uspokojil.
Spolehlivě si podle zvuku vybral tu nejdražší konfiguraci (a není tomu vždy tak). Byl ze zvuku systému nadšený. Překvapivě se ukázal být dost náročný posluchač.

Když se dozvěděl cenu, poděkoval, omluvil se, a nic nekoupil. Říkal, že takovou částku za audio systém není a asi nikdy nebude ochoten zaplatit. Měl představu, že zaplatí maximální částku, za kterou by si nějaký systém úplně klidně mohl seskládat. Jenže pro něj mělo smysl zaplatit tuto částku za zvuk, který jej plně uspokojí. Zaplatit balík a nebýt zcela spokojen mu přišlo jako nesmysl.

Chci tím říct, že ono "poznej sám sebe" může mít různé důsledky. Těžko si však umím představit situaci, kdy by to bylo někomu na škodu.

PS: A kdyby mne přece jen pálily v kapse peníze a chtěl bych si udělat radost, tak bych si koupil něco, co má šanci vydržet v mém systému až bude jednou hotovo. Takže bych rozhodně nekupoval právě tu věc, která má na charakter zvuku systému nejvýraznější vliv - tedy reprosoustavy bez poslechu se zbytkem audio řetězce.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

A mě, jak to tady tak čtu, napadá jediný, neděláte takhle náhodou z komára velblouda? Podobnejch dotazů tady bylo snad už na tisíc a ještě nikdy se kolem toho neprovozovaly takovýdle tanečky. Tvl, když se mi nelíbí, jak mi hraje levnej systém, evidentně blbý bedny a katastrofální Topaz, tak si koupim lepší, ne?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Bazi 36: Ano, máš pravdu. A tento proces budeš opakovat tak dlouho, než budeš spokojen. Tady se bavíme o tom, jak ten počet iterací snížit.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Sorry ako, ale to čo je za somarina? Mně, když po čase přišlo, že to neni ončo tak jsem si vybral prostě jinej systém, kterej mi vyhovoval a hrálo se dalších 8-10 let. O nic jsem nepřišel, muzika mě baví v kuse cca 33 let a vy teď tady vymyslíte za dva dny ňákou revoluci nebo novou filozofii při výběru komponent, jo? Bóže...to ta nuda...a covid. Good luck. ;)

Odpovědět