NAS uložiště

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
zingali
Kontaktovat uživatele:

Re: NAS uložiště

Příspěvek od zingali »

Opět po delší době přeji hezký den. Ano je to tak, už poslouchám muziku z nasu. Veden radou pana Vrány (ale i členů tohoto fóra kterým tímto děkuji) jsem koupil Netgear Ready NAS 212 + 2 disky WD red 4 TB. Veliké poděkování si zaslouží kolega FS, který mně tu krabičku na dálku zprovoznil. Funguje to dobře, hraje to hezky. A pro kriticý monitoring pobavených členů ze sousedního fóra - hudbu byť jen reprodukovanou je třeba na prvním místě poslouchat. Měření je jistě důležité, ale je to jen pomůcka při konstrukci přístrojů. Představme si situaci, že dirigent orchestrálnímu hráči řekne, ve třetím taktu to gis máte nízko, pak je potřeba větší akcent a crescendo. A muzikant by odpověděl, nemáte pravdu, dokažte to měřením. To by byla taškařice. Oni ti muzikanti to všichni slyší a shodnou se na tom jen tak, bez měření. Abych jen nerýpal, já chápu proč techniku tak upřednostňujete - chcete být důsledně objektivní. I já jsem zastánce, že hifi by němělo být otázkou vkusu. Na reprodukci obrazu třeba van Gogha pravděpodobně nikoho nenapadne že by ty slunečnice rád žlutější, s křišťálovějším pozadím a ve větším prostoru. A při reprodukci hudby se někdy takhle blbne... Ta muzika je nějak složitější a je třeba měřit a pak poslouchat ale to už je na jinou debatu.

Michel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michel »

to Zingali
reaguji na tuto větu:
„Na reprodukci obrazu třeba van Gogha pravděpodobně nikoho nenapadne že by ty slunečnice rád žlutější, s křišťálovějším pozadím a ve větším prostoru. A při reprodukci hudby se někdy takhle blbne...“
Já jsem minulý víkend v National Gallery v Londýně před tím obrazem stál. Stál jsem tam dlouho a prohlížel si ho zblízka i jako celek v denním světle. Napadal mě přesný opak uvedené věty. Něco ve smyslu, škoda, že jsem se z těch mnoha různých reprodukcí, mnohdy od renomovaných vydavatelství, nedozvěděl, jak obraz skutečně vypadá. Jak je právě ta žlutá nereprodukovatelná, jak má pozadí úžasnou texturu atd.
Stejně, jako je tomu s hudbou, kde v naprosté většině posloucháme pouze tu reprodukci co má s originálem společný jen námět. Ale pocit naživo je u těch slunečnic stejně daleko od reprodukce, jako to, co většinou posloucháme na svých sestavách od živé produkce.
Zajisté vydavatelé použili špičkovou techniku k sejmutí obrazu, po celou dobu zpracování dodržovali barevnou kalibraci, vše od renomovaných značek, tiskli na drahý křídový papír atd. Ale pořád jsou ty nejlepší reprodukce obrazu daleko od toho, co tím dílem chtěl autor sdělit.
Podobně je tomu myslím s všudypřítomným měřením. Většinou však dle měření nelze posoudit, jestli budou přítomny emoce a všechny ty jemné detaily a barvy.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Čili NAS je křišťálově čistý jako byl Standa tunel Gross a tfujtajxl síťovému připojení???? Poslech je tak jasný, že chroupaní NASu nechá vyniknout nejjemnější hudební dozvuky *2thumbsup* .... Pokud obě odpovědi zní ano, pak je zde podezření na hifi-psýchu nezávislé na povolání :roll:.

Mike_Czech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Czech »

A proč by měl poslouchat nějaké chroupání NASu?
Proto je to NAS, aby ho strčil do DR někam do technické místnosti, případně kumbálu, tam ať si klidně chroupe a přes SK si natáhl data do PC nebo streameru, kde už jsou pak disky, případně paměti bez mechanických částí. *sunglases*

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

To Michel, ano v hifi je asi rozumnější porovnávat reprodukce - čili nahrávky. Připouštím že moje snaha srovnat nahrávku s živou hudbou se někomu může zdát marná, když přece reprodukce tohle neumí.Na druhou stranu, kdybych tohle vzdal, nedospěl bych přes drobná zlepšení k současnému velmi uspokojivému stavu - píšu o digitálním zdroji zvuku. Moje první setkání s CD přehrávačem v počátku 90. let byla studená sprcha. A dnes se to dá poslouchat i s radostí z jemných nuancí muziky (zrovna mám na uších Bacha a NAS to do N-70 sype velmi dobře). Rozhodně bych ten můj proces nenazval "psýchou" a už vůbec ne hifi-psýchou. Má to ještě jednu pozitivní stránku, ohledně hledání kvalitního reprodukovaného zvuku jsem nikdy nebyl odkázán na doporučení highend studií, vždycky jsem věděl jak to má znít, ale ani u nejdražších sestav jsem to neslyšel. Pak následovala fáze smíření s realitou - co hifi nezvládne.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

to zingali:
Ano, mám to taky tak. A protože sebelepší reprodukce se nikdy živé hudbě nevyrovná, je pak na každém posluchači, co preferuje a která omezení mu naopak nejvíce vadí a snaží se je tedy při výběru sestavy eliminovat.
Analytičnost, detaily, plné frekvenční spektrum, dynamika, zkreslení, autentičnost prvních vydání, ... a z toho pak vyplývá volba sestavy - vinyl, digitál, elektronky, monitory, velké třípásmové bedny, bez korekcí, s DSP, atd...
Je jasné, že pokud nějaký komponent bude vyloženě špatný, bude špatný i celkový výsledek.
Jinak ale ať si každý vybere podle svých preferencí.
Ať NASka slouží.
A jak už jsem psal - zálohování je nutné :)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ale v diskuzi Zingali zminil jak ho ma v poslechove mistnosti pripojeny na primo uz kvuli "spinave" LANce.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Pánové, myslím, že můžeme tuhle diskuzi ukončit neb slnila svůj účel. Já mám svůj nas bez sítě, zde opět poděkování kolegovi FS za uvedení do provozu. A navíc mně koudy42 naznačil že trpím něčím co nazval hifi-psýchou a ještě ke všemu jsem hluchej. Není to poučné? Kde jinde bych se to dozvěděl?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jsem rad, ze jsem takto na dalku pomohl a upozornil, ze je lespi se zamerit na skutecne problemy pri poslechu a ne nebezpecne stavy hifi-psychy. Nove klienty prijimam na pozadani az do 1.12., pak budu mit praci s realizaci nove poslechove mistnosti a poznatky z poslechu. Racionalnimu poslechu zdar!

Odpovědět