NAS uložiště
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: NAS uložiště
njn ... co tim budes vlastne krmit ?
Pioneer N-70 a na chatě N-30+DAC CASEA.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
a k tomu chces strkat Melco ?? p.s. u te ceny nezapomen ze do NAS musis kopit disky ...
-
- Kontaktovat uživatele:
zdar panove. kdyz uz tady pisete o UPSkach, vemte prosim na vedomi fakt ze jsou dvojiho typu - offlinove, ktere se aktivuji v okamziku vypadku/poklesu napeti na vstupu a onlinove, ktere funguji jako el.oddelovac. 50Hz vlnovku vytvari bud trvale a nebo jen v okamziku potreby(offlinove). Strasne zalezi na konstrukci menice (ovlivnujici cenu), protoze z nekterych leze cosi, co ma do ciste sinusoudy hooodne daleko. Spinanym zdrojum je tenhle bordel celkem sumafuk, ale trafo ve zdroji dovedou i "rozezpivat" - a nejen trafo. dokonce i LEDkovou zarovku (vlastni zkusenost).
Myslím, že z toho co jsem napsal vyplývá že Melco ne. Rád bych za přiměřenou cenu pořídil to nejlepší. Samozřejmě že disky je potřeba koupit, tomu rozumím.
Ahoj,
primerena cena se stava neprimerenou ve chvili, kdy se neco semele. A u NAS to plati dvojnasob. Spis je dulezitejsi:
1, co se stane az krachne jeden z HDD
2, R&D oddeleni te ktere znacky, tedy okamzite reseni problemu (nebo zlepseni funkci) a update firmwaru
3, silny tech. support, kdy se resi veci online
4, spotreba (nedulezita) - (viz Pavel) NAS je navrhovan a vyroben pro chod 24/7. A kdyz nepracuje, bere min nez kartacek na zuby
primerena cena se stava neprimerenou ve chvili, kdy se neco semele. A u NAS to plati dvojnasob. Spis je dulezitejsi:
1, co se stane az krachne jeden z HDD
2, R&D oddeleni te ktere znacky, tedy okamzite reseni problemu (nebo zlepseni funkci) a update firmwaru
3, silny tech. support, kdy se resi veci online
4, spotreba (nedulezita) - (viz Pavel) NAS je navrhovan a vyroben pro chod 24/7. A kdyz nepracuje, bere min nez kartacek na zuby
Kristeboze...
... páni dovolím si iba upozorniť, že táto vaša plodná debata je už "kriticky monitorovaná" aj na slovanete
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... &start=575
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... &start=575
-
- Kontaktovat uživatele:
zdar vespolek.
@malabar: jen doplnim
- pokud krachne disk v NASu, je to jen o tom kolik namahy musim vyvinout na jeho vymenu. pokud musim NAS rozebirat, tak je to jen hracka na domaci (pripadne SOHO) pouziti nezavisle na tom, kolik stoji. osobne preferuju reseni, ktere umoznuje vymenu disku za chodu bez jeho vypinani. Od toho NAS je.
- cena zarizeni je umerna odpovedi na otazku "jsem schopen tu nahravku jeste nekdy ziskat?" tohle plati predevsim pro fotografie, ktere se na NASech ukladaji taky. A samozrejme o muziku kterou vytvarim.
- dva disky neresi odpoved na ochranu dat v okamziku kdy vymenim v NASu, pouzivajicim RAID1, disk a provadim rekonstrukci pole. Velmi casto se v nich vyskytuji disky ze stejne serie a sance ze exne v te chvili i braska tam porad je. kdyz jde o neco duleziteho, tak se pouziva napr. RAID6. Sance ze zdechnou 3 disky soucasne me jeste nepotkala.
- zajimavejsi je, jestli se NAS da pouzivat v jinem nez "vylucnem" rezimu. Krabek na sitove ukladani dat se prodava docela dost ale kdyz to ma pouzivat vic nez jedno pripojeni, tak se nektere zadychavaji. (napriklad jeden uklada a dalsi cte)
- za docela dulezitou vec u NASu (pokud navic cmucha po netu) povazuju ze upozorni na problem(vadne bloky apod) treba mailem nebo pres SNMP. ale to uz bych od nich chtel asi moc (nemoc z povolani )
btw: v jedne recenzi (umyslne ted neuvadim o jake zarizeni slo) autor tvrdil ze vymenou USB kabelu mezi dvojici zarizeni doslo ke zmene podani zvuku. muze mi nekdo (nejlepe polopaticky) prozradit jak k takovemu jevu muze dojit? nemyslim ted situaci kdy se vlivem rozdilu potencialu dostane do vystupu z audia brum. Dik.
@malabar: jen doplnim
- pokud krachne disk v NASu, je to jen o tom kolik namahy musim vyvinout na jeho vymenu. pokud musim NAS rozebirat, tak je to jen hracka na domaci (pripadne SOHO) pouziti nezavisle na tom, kolik stoji. osobne preferuju reseni, ktere umoznuje vymenu disku za chodu bez jeho vypinani. Od toho NAS je.
- cena zarizeni je umerna odpovedi na otazku "jsem schopen tu nahravku jeste nekdy ziskat?" tohle plati predevsim pro fotografie, ktere se na NASech ukladaji taky. A samozrejme o muziku kterou vytvarim.
- dva disky neresi odpoved na ochranu dat v okamziku kdy vymenim v NASu, pouzivajicim RAID1, disk a provadim rekonstrukci pole. Velmi casto se v nich vyskytuji disky ze stejne serie a sance ze exne v te chvili i braska tam porad je. kdyz jde o neco duleziteho, tak se pouziva napr. RAID6. Sance ze zdechnou 3 disky soucasne me jeste nepotkala.
- zajimavejsi je, jestli se NAS da pouzivat v jinem nez "vylucnem" rezimu. Krabek na sitove ukladani dat se prodava docela dost ale kdyz to ma pouzivat vic nez jedno pripojeni, tak se nektere zadychavaji. (napriklad jeden uklada a dalsi cte)
- za docela dulezitou vec u NASu (pokud navic cmucha po netu) povazuju ze upozorni na problem(vadne bloky apod) treba mailem nebo pres SNMP. ale to uz bych od nich chtel asi moc (nemoc z povolani )
btw: v jedne recenzi (umyslne ted neuvadim o jake zarizeni slo) autor tvrdil ze vymenou USB kabelu mezi dvojici zarizeni doslo ke zmene podani zvuku. muze mi nekdo (nejlepe polopaticky) prozradit jak k takovemu jevu muze dojit? nemyslim ted situaci kdy se vlivem rozdilu potencialu dostane do vystupu z audia brum. Dik.
Ad) RAID etc
Pro ukládání hudební knihovny považuji RAID (kterýkoli) za zbytečný. Od té doby, co mi odešly oba disky v NAS najednou spolu s elektronikou NASu, stejně provádím zálohování navíc ještě na disk, který jinak leží v šuplíku. Ty požadavky, co uvádí pershing003 dávají smysl, když je zapotřebí datové úložiště používat 24/7 a to pro domácí hudební knihovnu obvykle není nutnost.
Ad) USB kabel
To do tohoto vlákna nepatří, již tady pár témat k tomuto na fóru jistě existuje. Nicméně argumentaci, proč USB kabel nemůže ovlivnit zvuk tam najdeš podobnou (stejně demagogickou) jako zde. Možná by dávalo smysl pohledat na internetu příspěvky lidí, kteří řeší problémy s 3D tiskem při propojení přes USB - pokažený tisk je nezpochybnitelný výstup, ale kdo co slyší anebo neslyší vede jen k napadání.
Pro ukládání hudební knihovny považuji RAID (kterýkoli) za zbytečný. Od té doby, co mi odešly oba disky v NAS najednou spolu s elektronikou NASu, stejně provádím zálohování navíc ještě na disk, který jinak leží v šuplíku. Ty požadavky, co uvádí pershing003 dávají smysl, když je zapotřebí datové úložiště používat 24/7 a to pro domácí hudební knihovnu obvykle není nutnost.
Ad) USB kabel
To do tohoto vlákna nepatří, již tady pár témat k tomuto na fóru jistě existuje. Nicméně argumentaci, proč USB kabel nemůže ovlivnit zvuk tam najdeš podobnou (stejně demagogickou) jako zde. Možná by dávalo smysl pohledat na internetu příspěvky lidí, kteří řeší problémy s 3D tiskem při propojení přes USB - pokažený tisk je nezpochybnitelný výstup, ale kdo co slyší anebo neslyší vede jen k napadání.
Nejvtipnejsi na tom celem je, tazatel nacpat onech 70 palackych do akustiky mistnosti ad. realne meritelnych uprav, misto do Melka krabice, prinos muze byt tak markatni, ze se nejaka 20ti strankova debata o NASce nemusela konat .
BTW nejprinosnejsi informaci ohledne provozovani NAS je prispevek od pershing003, byt neodpovida na otazku vlivu na zvuk. Zdravim pobavene cleny sousedniho fora .
BTW nejprinosnejsi informaci ohledne provozovani NAS je prispevek od pershing003, byt neodpovida na otazku vlivu na zvuk. Zdravim pobavene cleny sousedniho fora .
-
- Kontaktovat uživatele:
@koudy42 - vliv NASu, pokud neprovadi konverzi formatu je nulovy. dik za poklonu.
@FS: pokud uvazuju o NASu, tak nepredpokladam jeho vypinani na noc leda pres dovolenou apod., jinak mi trochu unika smysl pouziti (nemyslim tim moznost dat ho do jine mistnosti kvuli tichu). NAS je mmj od toho aby sve sluzby poskytoval neustale. Taky se v nem pouzivaji disky, kterym "nedela dobre caste vypinani" - napriklad WD RED - na rozdil od desktopovych (WD BLUE ktere jsou podle fotek v tom Melco N1A/2 v cene 2300 vc DPH za kus(disk nikoliv ta krabka)), ktere zase maji problem s dlouhotrvajicim provozem. Samozrejme se tam strkaji protoze jsou levnejsi, ale ...
Pouzivat NAS jen jako hudebni knihovnu (tedy uloziste jiz hotovych skladeb)je IMHO jako si koupit pravej offroad a jezdit s nim jen do kramu pro rohliky.
OT k USB kabel pri 3D tisku - tady jde o prenos dat (nevic je USB vykonove honene pres procesor a nema vlastni interrupt (na rozdil od PS/2) a nektere tiskarny maji s prerusenym datovym tokem problemy. to ale neni pripad zvuku. USB tkanicky jsou kapitola sama pro sebe.
@FS: pokud uvazuju o NASu, tak nepredpokladam jeho vypinani na noc leda pres dovolenou apod., jinak mi trochu unika smysl pouziti (nemyslim tim moznost dat ho do jine mistnosti kvuli tichu). NAS je mmj od toho aby sve sluzby poskytoval neustale. Taky se v nem pouzivaji disky, kterym "nedela dobre caste vypinani" - napriklad WD RED - na rozdil od desktopovych (WD BLUE ktere jsou podle fotek v tom Melco N1A/2 v cene 2300 vc DPH za kus(disk nikoliv ta krabka)), ktere zase maji problem s dlouhotrvajicim provozem. Samozrejme se tam strkaji protoze jsou levnejsi, ale ...
Pouzivat NAS jen jako hudebni knihovnu (tedy uloziste jiz hotovych skladeb)je IMHO jako si koupit pravej offroad a jezdit s nim jen do kramu pro rohliky.
OT k USB kabel pri 3D tisku - tady jde o prenos dat (nevic je USB vykonove honene pres procesor a nema vlastni interrupt (na rozdil od PS/2) a nektere tiskarny maji s prerusenym datovym tokem problemy. to ale neni pripad zvuku. USB tkanicky jsou kapitola sama pro sebe.
Děláš nepodložené závěry. NAS na noc nevypinám. Dokonce ani na dovolenou ne, ale určitě ne proto, že by jim škodilo vypnutí párkrát do roka, když jsem na dovolené. A k tomu hot swapu disku: Když už nastane ta situace, že odejde v domácím NAS disk, opravdu doma nepotřenuji mít pro tu chvíli než disk vyměním za nový NAS dostupný a klidně to celé na chvíli vypnu.@FS: pokud uvazuju o NASu, tak nepredpokladam jeho vypinani na noc leda pres dovolenou apod., jinak mi trochu unika smysl pouziti (nemyslim tim moznost dat ho do jine mistnosti kvuli tichu). NAS je mmj od toho aby sve sluzby poskytoval neustale. Taky se v nem pouzivaji disky, kterym "nedela dobre caste vypinani" - napriklad WD RED - na rozdil od desktopovych (WD BLUE ktere jsou podle fotek v tom Melco N1A/2 v cene 2300 vc DPH za kus(disk nikoliv ta krabka)), ktere zase maji problem s dlouhotrvajicim provozem. Samozrejme se tam strkaji protoze jsou levnejsi, ale ...
Co se týče Tvého názoru k použití NAS v domácnosti, tak na to nemá ani cenu reagovat
Přínos NASu vnímám pozitivně v tom smyslu, že vyhostím z poslechové místnosti hluk z klasických plotnových pevných disků, který vždy v nějaké míře přítomen je a tichý noční poslech už může rušit i významným způsobem.
Zbytek debaty je zase o x-tém dílu čáryfuka, k tomu už nic...
Zbytek debaty je zase o x-tém dílu čáryfuka, k tomu už nic...
V mém případě je vliv akustiky místnosti na zvuk nulový. Zatím, protože jak už jsem napsal, místnost po rekonstrukci domu ještě není hotová. Takže poslouchám na sluchátka. K odkazu na pobavené členy ze sousedního fóra - taky jsem kdysi trpěl povýšeností až arogancí k hifistům. Ne však z pohledu technika, ale muzikanta. Připadalo mně podivné co to ti lidi poslouchají? Basy, středy výšky... Co to je? Nic takového v živé muzice neuslyšíte. Já jsem zvyklý poslouchat intonaci, tón nástroje (to raději nebudu rozvádět), harmonii atd. Jenomže časem jsem zjistil,že ne všichni jsou hluší. Někteří mají skutečně svojí sestavu dobře naposlouchanou a v případě reprodukované hudby mohou poradit. Dovoluji si tímto pobaveným členům... doporučit trochu pokory.koudy42 píše: ↑04 srp 2019 10:27Nejvtipnejsi na tom celem je, tazatel nacpat onech 70 palackych do akustiky mistnosti ad. realne meritelnych uprav, misto do Melka krabice, prinos muze byt tak markatni, ze se nejaka 20ti strankova debata o NASce nemusela konat .