Problém DAC+Tidal vs. CD přehrávač
Re: Problém DAC+Tidal vs. CD přehrávač
Pánové, velmi děkuji všem za rady zejména detailní návod a vysvětlení od FS a koordinaci a řízení diskuse od PítrsPraha
Včera jsem začal testovat dle FS, dnes budu pokračovat a pak zašlu výsledky....
Včera jsem začal testovat dle FS, dnes budu pokračovat a pak zašlu výsledky....
….tak výsledky testu jsou následující, seřazeno od nejvyšší po nejnižší kvalitu zvukového výstupu:
Test 1: zvuk z CD přes digitální výstup do DAC vs zvuk z CD přes analogový výstup
Výsledek:
1 místo: jako nejlepší se jednoznačně jeví zvuk z CD přes analogový výstup
2 místo: zvuk z CD přes digitální (toslink) výstup do DAC. Rozdíl není nějak zásadní, ale je po určité době slyšitelný, zvuk mně připadá tak nějak ořezaný, chybí výraznější dynamika atd. – zkoušeno i slepým testem
Test 2: zvuk z CD přes digitální výstup do DAC vs PC do DAC
Výsledek:
1 místo: jako nejlepší se jeví CD přes digitální výstup do DAC
2 místo: zvuk z PC do DAC. Rozdíl není nějak extrémně významný, ale jde to poznat, že je zvuk tak nějak jiný, po delší době poslechu se dá identifikovat rozdíl - také použit slepý test
Zkoušel jsme různá CD vs. Různé verze nahrávek z DB Tidalu (HIFI nebo MASTER)
Dig. kabel jsme použil toslink, Nastavení Tidal + PC: Tidal: master, exklusive mode, PC: 32 bit, 192000Hz. Zkoušel jsem i 2 druhy PC- bez významnějšího vlivu na výsledky
Můžete mně prosím pomoci s interpretací výsledků? Dá se s přihlédnutím k výsledkům identifikovat příčina mého problému? Pomůže koupit nový DAC? Nebo je problém někde jinde?
Moje představa je, že bych se chtěl dostat kombinací PC s Tidalem + DAC na kvalitu CD přehrávače nebo alespoň se z většinové části přiblížit….
Napadá mě vyzkoušet prostě nějaký vyšší level DAC….
Test 1: zvuk z CD přes digitální výstup do DAC vs zvuk z CD přes analogový výstup
Výsledek:
2 místo: zvuk z CD přes digitální (toslink) výstup do DAC. Rozdíl není nějak zásadní, ale je po určité době slyšitelný, zvuk mně připadá tak nějak ořezaný, chybí výraznější dynamika atd. – zkoušeno i slepým testem
Výsledek:
2 místo: zvuk z PC do DAC. Rozdíl není nějak extrémně významný, ale jde to poznat, že je zvuk tak nějak jiný, po delší době poslechu se dá identifikovat rozdíl - také použit slepý test
Dig. kabel jsme použil toslink, Nastavení Tidal + PC: Tidal: master, exklusive mode, PC: 32 bit, 192000Hz. Zkoušel jsem i 2 druhy PC- bez významnějšího vlivu na výsledky
Můžete mně prosím pomoci s interpretací výsledků? Dá se s přihlédnutím k výsledkům identifikovat příčina mého problému? Pomůže koupit nový DAC? Nebo je problém někde jinde?
Moje představa je, že bych se chtěl dostat kombinací PC s Tidalem + DAC na kvalitu CD přehrávače nebo alespoň se z většinové části přiblížit….
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tak pokud je zvuk z CD prehravace do DACu lepsi nez zvuk z PC do DACu, je jasne, ze vetev z PC do DACu dela ve zvuku nejaky binec. To lepsim DACem nevyresis.
Ja se cca rok pokousel vyladit PC k hrani hudby, ale porad to bylo horsi nez CD player stredni tridy. Urcite to jde, rada lidi tady hraje z pocitacu a hraje jim to famozne, i kdyz vetsinou to jsou dedikovane audio pocitace typu NUC.
Vyladit zvuk z PC urcite pomuze nekdo, koho to nastavovani a laborovani bavi .
Ja se cca rok pokousel vyladit PC k hrani hudby, ale porad to bylo horsi nez CD player stredni tridy. Urcite to jde, rada lidi tady hraje z pocitacu a hraje jim to famozne, i kdyz vetsinou to jsou dedikovane audio pocitace typu NUC.
Vyladit zvuk z PC urcite pomuze nekdo, koho to nastavovani a laborovani bavi .
Nijak překvapivé výsledky. Přehrávání z PC mohou kazit hardwarové i softwarové aspekty. Zjednodušeně:Juri píše: ↑17 pro 2019 21:35….tak výsledky testu jsou následující, seřazeno od nejvyšší po nejnižší kvalitu zvukového výstupu:
Výsledek:
Výsledek:
Hardwarové: Např. řada DACů není zcela imunní vůči rušení, které přitéká z PC po USB.
Softwarové: Spousta věcí, na tomto fóru se řešilo víckrát.
Tidal přehráváš přes nativní Tidalovskou aplikaci nebo jiný program? Jak to máš nastavené?
@Juri: Jsem trošku popletený z Tvého popisu u Testu 2
Ad Test 1)
U mne bylo zatím propojení přes TOSLINK vždy o dost horší než propojení přes COAX výstup z CD. Tvé vyjádření"Rozdíl není nějak zásadní, ale je po určité době slyšitelný" je při použití (nejméně kvalitního) propojení přes TOSLINK vlastně dobrým hodnocením externího DAC.
Ad Test 2)
Tady možná nerozumím. Hodnocení "Rozdíl není nějak extrémně významný, ale jde to poznat" se týká případu, kdy jsi porovnával CDečko v přehrávači (optika do DAC) a rip tohoto CDečka v PC (USB kabel do DAC)? Mně to totiž zní jako docela dobré hodnocení, chápal bych to tak, že PC se "podepsalo" na zhoršení zvuku jen málo, což je zase dobrá vizitka pro externí DAC.
Pokud jsem se tedy neztratil v Tvém popise, potom jsi byl nespokojený až se samotným přehráváním z TIDAL, které je o dost horší než přehrávání ripnutého CD z PC. Je to tak, anebo jsem mimo?
Souhlasím s PítremPraha i hřebíkem - PC v audio řetězci umí být problém. Kdysi jsem si myslel, že ten problém vyřeší asynchronní a galvanicky oddělené USB rozhraní v DAC. Co jsem zkusil, tak to tak není ani u hodně drahých přístrojů.
Ad Test 1)
U mne bylo zatím propojení přes TOSLINK vždy o dost horší než propojení přes COAX výstup z CD. Tvé vyjádření"Rozdíl není nějak zásadní, ale je po určité době slyšitelný" je při použití (nejméně kvalitního) propojení přes TOSLINK vlastně dobrým hodnocením externího DAC.
Ad Test 2)
Tady možná nerozumím. Hodnocení "Rozdíl není nějak extrémně významný, ale jde to poznat" se týká případu, kdy jsi porovnával CDečko v přehrávači (optika do DAC) a rip tohoto CDečka v PC (USB kabel do DAC)? Mně to totiž zní jako docela dobré hodnocení, chápal bych to tak, že PC se "podepsalo" na zhoršení zvuku jen málo, což je zase dobrá vizitka pro externí DAC.
Pokud jsem se tedy neztratil v Tvém popise, potom jsi byl nespokojený až se samotným přehráváním z TIDAL, které je o dost horší než přehrávání ripnutého CD z PC. Je to tak, anebo jsem mimo?
Souhlasím s PítremPraha i hřebíkem - PC v audio řetězci umí být problém. Kdysi jsem si myslel, že ten problém vyřeší asynchronní a galvanicky oddělené USB rozhraní v DAC. Co jsem zkusil, tak to tak není ani u hodně drahých přístrojů.
ano, používám nativní Tidalovskou aplikaci, nastavení master, exklusive mode, nastavoval jsem podl etohoto návodu potrebuji-poradit/dac-pro-pc-a-zesilova ... fy#p204135Tidal přehráváš přes nativní Tidalovskou aplikaci nebo jiný program? Jak to máš nastavené?
Ano, to je OK, tj. maximální kvalita tidalovské aplikace. Můžeš vyzkoušet jiný program, třeba:
Placené, ale můžeš stáhnout zkušební verzi:
Audirvana: https://audirvana.com/windows/ (tu používám k plné spokojenosti)
- zkus nastavení WASAPI a ASIO, pokud tvůj DAC podporuje
hqplayer: https://www.signalyst.com/consumer.html (chystám se vyzkoušet někdy, snad)
Zdarma:
https://www.foobar2000.org/
- výstup opět WASAPI nebo ASIO
Placené, ale můžeš stáhnout zkušební verzi:
Audirvana: https://audirvana.com/windows/ (tu používám k plné spokojenosti)
- zkus nastavení WASAPI a ASIO, pokud tvůj DAC podporuje
hqplayer: https://www.signalyst.com/consumer.html (chystám se vyzkoušet někdy, snad)
Zdarma:
https://www.foobar2000.org/
- výstup opět WASAPI nebo ASIO
Ano, je to tak jak píšeš, z mém textu chybí část týkající se přesnějšího popisu u testu 2 v části zvuk z PC do DAC: 1 případ byl rip CD v PC do DAC a druhý zkoušený případ Tidal v PC do DAC. Rip CD přes foobar byl relativně OK, výraznější nespokojenost byla s TidalemFS píše: ↑17 pro 2019 22:35Ad Test 2)
Nejvýraznější rozdíl je zvuk CD přehrávač přes analog vs. zvuk z PC Tidal do DAC... a to je vlastně podstata mého problému. Moje představa kompletní náhrady CD přehrávače Tidalem s Notebookem asi tak jednoduše schůdná není...
@Juri: Děkuji za vysvětlení. Teď je to jasné.
Pokud tedy mohu shrnout svůj názor na Tvou situaci, pak by to bylo takto: Přechod od přehrávání CDeček přímo v přehrávači k přehrávání ripu z PC přes USB do extermího DAC je spojen s menším a pro tebe akceptovatelným snížením kvality - to je IMHO běžná situace. Zásadním problémem je pak další výraznější snížení kvality při streamování z TIDALu ve srovnání s přehráváním ripu na PC.
To celkem jasně ukazuje, že externí DAC není ve tvém případě zdroj problému, problém je ve vyladění PC. Nový DAC by sice mohl hrát lépe než stávající, ale zdroj problému se tím neodstraní.
V prvním případě bych doporučil doplnit systém o dedikované audio PC, ve druhém případě vyzkoušet nějakou linuxovou distribuci na tom notebooku - za sebe doporučuji Daphile.
Pokud tedy mohu shrnout svůj názor na Tvou situaci, pak by to bylo takto: Přechod od přehrávání CDeček přímo v přehrávači k přehrávání ripu z PC přes USB do extermího DAC je spojen s menším a pro tebe akceptovatelným snížením kvality - to je IMHO běžná situace. Zásadním problémem je pak další výraznější snížení kvality při streamování z TIDALu ve srovnání s přehráváním ripu na PC.
To celkem jasně ukazuje, že externí DAC není ve tvém případě zdroj problému, problém je ve vyladění PC. Nový DAC by sice mohl hrát lépe než stávající, ale zdroj problému se tím neodstraní.
Na tom notebooku potřebuješ při přehrávání hudby současně pracovat, anebo by byl dedikovaný pro přehrávání?Nejvýraznější rozdíl je zvuk CD přehrávač přes analog vs. zvuk z PC Tidal do DAC... a to je vlastně podstata mého problému. Moje představa kompletní náhrady CD přehrávače Tidalem s Notebookem asi tak jednoduše schůdná není...
V prvním případě bych doporučil doplnit systém o dedikované audio PC, ve druhém případě vyzkoušet nějakou linuxovou distribuci na tom notebooku - za sebe doporučuji Daphile.
Místo notebooku by šlo použít mobil s androidem+USB audio player. Tidal na tom jede a lze to ovládat na dálku z jiného PC nebo dalšího mobilu. Kvalitou by to mohlo být lepší jak ten notebook. Sám jsem to kdysi zkoušel.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
zdar, takze Tidal v tve konfiguraci vyuziva win mixer zvuku, to neni ani trochu dobre a vysledku se nedivim
FS_ napsal
[/quote]
No konečně tu zaznívá prostá pravda. Já bych snad ještě dodal ,že pokud je zdroj (myšleno PC platf.) vyladěné a následně je na tom stejně tak dobře i zbytek řetězce, pak se stane že hraje slušně i takový "podřadný" Dacmagic+
[/quote]
No konečně tu zaznívá prostá pravda. Já bych snad ještě dodal ,že pokud je zdroj (myšleno PC platf.) vyladěné a následně je na tom stejně tak dobře i zbytek řetězce, pak se stane že hraje slušně i takový "podřadný" Dacmagic+
Ano a nejen mixer ,ale pravděpodobně veškeré šetřící softw. "vychytávky" WIN. jako vypínání USB portů atd. atd.atd.PavelDosko píše: ↑18 pro 2019 07:01zdar, takze Tidal v tve konfiguraci vyuziva win mixer zvuku, to neni ani trochu dobre a vysledku se nedivim
Neupravený notebook s WIN. prostě ve většině případů_ není žádná velká hitparáda.
Moje zkušenost je, že dostanu z CD (letitý ROTEL RCD-955AX) z COAX výstupu stejnou kvalitu jako ze streameru postaveného na Raspberry Pi / Allo DigiOne. Možná ani jedno z toho není úplně pravověrný highend, ale já jsem spokojen. Analogový výstup z toho CD je znatelně horší, asi ten zabudovaný DAC není kdoví co. Když to porovnám s výstupem z Mac Mini, tak USB i optika přímo z PC (Mac) do DAC je horší. Takže asi dává smysl nepoužívat běžné PC, ale pořídit si specializovaný NUC nebo nějaký malý streamer. Osobně velmi doporučuji platformu produkty Allo.com, myslím, že za ty peníze je to naprosto super.
Na běžném PC nebo notebooku je možnost rychle a bez složité instalace vyzkoušet operační systém Volumio. Stačí jej stahnout na USB disk a nabootovat z něj PC. Původní systém na disku zůstane nedotčen. Je to rychlý způsob jak obejít windows