Problém DAC+Tidal vs. CD přehrávač
Re: Problém DAC+Tidal vs. CD přehrávač
Ona je tu strašná řada proměnných, třeba:
Rozdíl mezi jednotlivými digitálními vstupy DACu: Některé DACy mají jednotlivé digitální vstupy implementované různě kvalitně (některé vyloženě mizerně) a člověk by si měl nejdřív vygooglovat, jak je na tom ten jeho DAC z hlediska absolutní zvukové kvality přes jednotlivé vstupy a pak u svého DACu zvolit vstup, který je u něj nejlepší a řešit vše kolem něj. To zahrnuje i USB, které (byť asynchronní), může být prostě v daném DACu brzdou a zdrojem problémů. Pak jsou tu otázky jako: Zvolit externí USB krabičku, dedikovaný PC/streamer/transport/audio PC, nebo ladit běžné PC?
Tj. pak závěr, že DAC hraje líp, když se použije jako transport CD mechanika (vstup DACu bylo třeba BNC), než když se použije PC (vstupem DACu bylo USB) někdy může znamenat jen to, že BNC je v daném DACu implementované lépe.
Moje zkušenost např. je, že mi PC do USB vstupu DACu hraje stále o dost lépe než Allo DigiOne Signature (napájené dobrými lineáry). Ale vyladit USB přenos z PC (kabely a izolací od PC) nemusí být snadné. Další řada proměnných, hw, sw, viz výš...
Rozepsat tady naplno obecně všechny potenciální možnosti, scénáře, problémy by zabralo na pár stránek. Vylaborovat to obvykle trvá a výš jsem navrhl zkusit jiný přehrávač, protože to je zatím nejrychlejší cesta bez dalších nákupů, které problém samy o sobě nemusejí vyřešit, ale přinést další problémy... A kombinací proměnných je pak příliš.
Rozdíl mezi jednotlivými digitálními vstupy DACu: Některé DACy mají jednotlivé digitální vstupy implementované různě kvalitně (některé vyloženě mizerně) a člověk by si měl nejdřív vygooglovat, jak je na tom ten jeho DAC z hlediska absolutní zvukové kvality přes jednotlivé vstupy a pak u svého DACu zvolit vstup, který je u něj nejlepší a řešit vše kolem něj. To zahrnuje i USB, které (byť asynchronní), může být prostě v daném DACu brzdou a zdrojem problémů. Pak jsou tu otázky jako: Zvolit externí USB krabičku, dedikovaný PC/streamer/transport/audio PC, nebo ladit běžné PC?
Tj. pak závěr, že DAC hraje líp, když se použije jako transport CD mechanika (vstup DACu bylo třeba BNC), než když se použije PC (vstupem DACu bylo USB) někdy může znamenat jen to, že BNC je v daném DACu implementované lépe.
Moje zkušenost např. je, že mi PC do USB vstupu DACu hraje stále o dost lépe než Allo DigiOne Signature (napájené dobrými lineáry). Ale vyladit USB přenos z PC (kabely a izolací od PC) nemusí být snadné. Další řada proměnných, hw, sw, viz výš...
Rozepsat tady naplno obecně všechny potenciální možnosti, scénáře, problémy by zabralo na pár stránek. Vylaborovat to obvykle trvá a výš jsem navrhl zkusit jiný přehrávač, protože to je zatím nejrychlejší cesta bez dalších nákupů, které problém samy o sobě nemusejí vyřešit, ale přinést další problémy... A kombinací proměnných je pak příliš.
Myslím, že DACy jsou v tom většinou nevinně. Různé SW udělátka možná nepatrně pomůžou. vypínání zařízení apod. asi minimálně.
Notebooky určitě ne - je to malá krabička, ve které je toho co nejvíc vtěsnáno v malém prostoru.. NUCy ze stejného důvodu taky spíš ne.
Takže řešit příčinu a spíš na začátku, než to pak léčit opatřeními. Tzn. navrh uspořádání PC -
větší bedna v ní hodně místa a minimalistické PC. všechno onboard. pouze připojený jeden disk Disk a jedna myš. Mezi zdrojem a boardem i diskem přepážky z měděného plechu. To se aspoň osvědčilo mi.
A DVDP taky hrál zezačátku líp, analogově, hladce. Ted už si proti PC neškrtne. Chybí hlavně detail. Řešil jsem to rovněž a podobně se trápil. Teď již Tidal taky super - hladký jemný zvuk. Drahé streamry, NUCy, Aurendr apod. netřeba.
Notebooky určitě ne - je to malá krabička, ve které je toho co nejvíc vtěsnáno v malém prostoru.. NUCy ze stejného důvodu taky spíš ne.
Takže řešit příčinu a spíš na začátku, než to pak léčit opatřeními. Tzn. navrh uspořádání PC -
větší bedna v ní hodně místa a minimalistické PC. všechno onboard. pouze připojený jeden disk Disk a jedna myš. Mezi zdrojem a boardem i diskem přepážky z měděného plechu. To se aspoň osvědčilo mi.
A DVDP taky hrál zezačátku líp, analogově, hladce. Ted už si proti PC neškrtne. Chybí hlavně detail. Řešil jsem to rovněž a podobně se trápil. Teď již Tidal taky super - hladký jemný zvuk. Drahé streamry, NUCy, Aurendr apod. netřeba.
ještě jeden poznatek. Včera jsem potřeboval přetáhnout data a připojil přes SATA rotační WD Red kde mám zálohy FLACů. Chvíli jsem s tím hrál ale bylo znát že už to nehrálo tak čistě - něco do zvuku přibylo, možná nějaká neuspořádanost. A něco se ztratilo na výškách a celkově byl pryč klid..Ten disk v PC rozhodně mít SSD.
No bodaj by si nepocul rozdiel, ked ten disk huci pritom ako sa toci. Ten disk si zapajal do USB portu cez nejaky ramcek? Popripade mas nejaky problem s DACom, ak naozaj pocujes nejaky rozdiel...
Nemám žádný problém s DAC, vše v naprostém pořádku, Miero. A ten disk je tichý.
Pisal si predsa, ze to nehralo "tak čistě". Preco by mal byt problem v pouzitom disku, ked za zvuk je v prvom rade zodpovedny DAC? Navyse citanie z disku hoc i 100 MB suboru zaberie max. par sekund, a teda ovplyvnit zvuk by mohol len pocas toho kratkeho casu.
Naposledy upravil(a) Miero dne 18 pro 2019 13:48, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
I disk Miero, ale to už by tě fakt klepla pepka kdyby jsme tohle tady začali veřejně řešit
kabelguru.cz
Tak schvalne kontrolna otazka: co je podla teba lepsie a preco - prehravat hudbu zo SSD disku, alebo zo sietoveho disku?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Na odkazu níže je zajímavý članek o měření kvality USB výstupů na noteboocích: http://archimago.blogspot.com/2018/05/m ... power.html. Z tohoto důvodu jsem také ve svém dřívějším příspěvku navrhoval USB převodník z takového portu nenapájet, obzvláště při provádění testu připojení přes optiku nebo koax.
jbajci: Souhlas. Měření kvality výstupu z notebooků není překvapivé. Existuje takové to klišé, že "z notebooků to hraje líp, protože notebook pohání baterka a ne ten špinavej spínanej zdroj jako stolní PC", ale moje zkušenost taková není (i když člověk odpojí napájecí adaptér notebooku a jede fakt jen z baterky). Z řady notebooků mi to hrálo hůř než z ještě nepříliš ošetřeného stolního PC. Zažil jsem i demonstraci DACu u prodejce, kde mizerný notebook doslova zabil jinak velmi podařený DAC, až se jsem divil, jak špatné bylo, zvuk byl rozbitý. Doma mi to pak hrálo okamžitě normálně (o dost líp).
Pokud DAC nepotřebuje 5V z notebooku, stačí zbytečné kontakty USB kabelu dočasně odizolovat třeba kusem papíru. To by mohlo napovědět, jestli není problém tam.
Pokud DAC nepotřebuje 5V z notebooku, stačí zbytečné kontakty USB kabelu dočasně odizolovat třeba kusem papíru. To by mohlo napovědět, jestli není problém tam.
Pokud se nemýlím tak oba převodníky, co má Juri jsou napájeny přes USB port, proto jsem hned v prvním příspěvku navrhl zkusit napájení třeba z powerbanky s čímž mám aktuálně dobré zkušenosti.
u notebooku byva problem i zapnuty displej (rusenie), a u pocitaca zas bud samotny ATX zdroj popripade pripojeny monitor (zemna slucka pri pripojeni na audio pristroj triedy I)
co odpadne ak sa pouzije, resp. vyrobi nieco ako streamer, t.j. bez monitora/displeju .. bud uz z nejkych tych Intel NUC popripade nejaky jednodoskovy pocitac typu RaspberryPi -- ten by som doporucil skusit namiesto PC ... investicia 1500Kc a zabava s nastavovanim na dlhe zimne vecery
co odpadne ak sa pouzije, resp. vyrobi nieco ako streamer, t.j. bez monitora/displeju .. bud uz z nejkych tych Intel NUC popripade nejaky jednodoskovy pocitac typu RaspberryPi -- ten by som doporucil skusit namiesto PC ... investicia 1500Kc a zabava s nastavovanim na dlhe zimne vecery
A powerbanky mají (obvykle/obecně) 5V lepší? Lidé si je někdy primárně pořizují právě kvůli zemním smyčkám.
Odrušování počítače/notebooku při připojování k DACu přes USB je mj. taky skoro samostatná disciplína.
Odrušování počítače/notebooku při připojování k DACu přes USB je mj. taky skoro samostatná disciplína.
Naposledy upravil(a) hřebík dne 18 pro 2019 16:22, celkem upraveno 3 x.
"Instalován hi-tech systémový SSD disk extrémně vysoké kvality. Hudební data využívají SD kartu. Je zde tedy přísné oddělení systému/softwarové výbavy a pro hudebních dat. Disky jsou samostatně napájeny."
Zdroj: http://www.kabelguru.cz/product/audio-p ... c-mk_ii/58
Hehe, extremne vyskej kvality. Keby ste tam mali nejaky mensi Linux, tak ho mozes nahrat cely do RAMky a nepotrebujes ani SSD.
A tym ze na USB zbernicu povesis citacku SD kariet... to moc nevylepsis (a naviac s tym adapterom to je i krehke):
- http://www.kabelguru.cz/files/static_pa ... 1small.jpg