Prosba o konzultaci: stereo s Oppo 95

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
xronos
Kontaktovat uživatele:

Prosba o konzultaci: stereo s Oppo 95

Příspěvek od xronos »

Pěkný večer přeji,

v nějaké relativně dohledné době bych rád pořídil stereo sestavu.
Zatím mám vyhlédnutou sestavu Oppo 95, Vincent 232 (respektive 226MKII, nebo až 234), AC Melody 103 (potažmo V3M) ... ale je to opravdu takové to "zatím".

Proč Oppo 95?
1. Díváme se doma na filmy a považuji to za nedílnou součást ... tudíž chci mít kvalitní zvuk (nezajímá mě multikanál nebo nějaké efekty, jde mi o kvalitu zvuku jako takového ... např smyčcový doprovod ve filmu apod.)
2. Rád bych sledoval s dobrým zvukem nahrané koncerty z Brava tv.
3. Chci přehrávat i flac soubory přs usb.
... tudíž bych využil univerzálnosti přehrávače a zároveň jeho kvalitního stereo analogového výstupu

Kombinace Vincent a Aurum Cantus (M103) mě v Melisse velmi zaujala ... ale nutno dodat, že moc aparátků a beden naposloucháno nemám. Na druhé straně ohlasy tady na fóru jsou vesměs k této kombinaci taky velmi vstřícné.

Co mě baví posluchat: je toho hodně, ale zjistil jsem, že třeba metal jsem schopen poslouchat jenom na sluchátkách. Miluju Devina Townsenda, ale přestože ho při testovacím poslechu ho M103 zahrály nejlépe (a to ještě bylo skoro akustické album KI) tak to pořád nebylo nic moc.
Mám moc rád Bártu (první album s Illustratosphere byla dlouho srdcovka) ... teď mě příjemně překvapilo McFerrinovo album Bang!Zoom (řekl bych, že se Bárta zrovna tady dost inspiruje)
Jinak ještě výčtem: Diana Krall, Queen, Led Zeppelin ... začíná mě bavit blues a klasika. Vůbec muzika, která má dynamiku a hodně pauz ... ten rozdíl mezi tichem a tónem je asi to co mě nejvíc baví :)
Pak je sposuta hudby, kterou sice miluju (Depeche Mode, black metal, death metal), ale na hifi se mi to moc nezdá a nechávám to na ty sluchátka ... taky kvůli manželce ;)

Teď tedy k několika dotazům:
1. bude 95ka schopna nahradit CD S4 (která by jinak šla do úvahy v případě Vincenta 232)? (uznávám, že tohle je asi blbá otázka, chce to poslechnout ... ale stejně)
2. má smysl uvažovat o hybridním 226MKII při použití nehybridního zdroje signálu (Oppo)? Navíc mě docela vystrašily zprávy o náchylnosti na výkyvech v elektrice.
3. ještě k těm lampám, kdo máte zkušenosti: jak si rozumí s filmem? a co když přes ně pustíte Led Zeppelin a podobnou muziku (píše se, že si s rockem nebo nedejbože metalem moc nerozumí? Na druhé straně ten popisovaný měkký a sametový zvuk mě láká ... tehdy v Melisse to právě hrálo s 226kou.
4. má cenu uvažovat o vyšší kategorii, například 234? po přečtení vlákna o "A" třídě jsem jako laik už úplně zmatenej. Píše se o nich jako o "nenažraných přímotopech" ... ale v tom případě se ptám: třeba lyngdorf, audionet nebo densen netopí a nežerou?
5. jak vyjde srovnání M103 a V3M, pokud bereme v úvahu jednak uvedené hudební žánry a jednak potichý poslech. Hrají potichu lépe obecně regály nebo je to individuální?
6. existují v dané cenové kategorii nějaké solidní alternativy, které můžete doporučit k poslechu (pokud ano, tak jaké a kde je nejlépe poslechnout)?

Ještě dodatek, kde že se to vlastně bude provozovat: obývák je cca 4x4m (na jedné straně sedačka, na druhé bedny) spojen s jídelnou, která je stejně velká .... pro ilustraci sem hodím co nejdříve nějaké fotky (momentálně je nemám po ruce). Podlaha je zatím plovoucí, do budoucna chci vyměnit. Místnost je normálně zařízená, zatím akusticky nijak upravená .... plánujeme doplnění o další knihovnu, koberec. Stěny cihla, strop dřevěný (desky, palach a na nich omítka ... nevím jestli je to plus, mínus nebo je to jedno).

Díky za všechny podnětné rady a názory ...
Xronos.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o konzultaci: stereo s Oppo 95

Příspěvek od noaid »

xronos píše:tudíž chci mít kvalitní zvuk (nezajímá mě multikanál nebo nějaké efekty, jde mi o kvalitu zvuku jako takového ... např smyčcový doprovod ve filmu apod.)
To je velký omyl, který se traduje pořád dokola, že stereo je kvalitnější. Zvláště u filmu to platí dvojnásob. Velmi často bývá hudba (a zvuk vůbec) u filmu nahraná mnohem kvalitněji než nějaké stereo CD. A downmix do sterea to svým způsobem trochu zprzní. Až v multikanále to teprve prohlédne a zvuk dostane původní jasnost a přehlednost. Samozřejmě mluvím o originálním zvuku především na bluray, český dabing nemá s kvalitou nic společného.
Jak vypadá kvalitní zvuk v multikanále ti ale v málokterém hifi studiu předvedou. I tady jej zná málokdo. Proto pořád ty řeči o tom, že stereo je lepší.

Nemůžeš přímo srovnávat Oppo a CD přehrávač, který přehrává jen dnes již mrtvé a nekvalitní CD placky a nic víc. Mysli na budoucnost. Přes zařízení, které umí multikanál, můžeš přehrávat stereo, naopak ale ne.

Rozdíl mezi stereem a multikanálem je pro mne akusticky takový, že u sterea si muzikanty většinou zveš k sobě domů, kdežto u multikanálu jdeš ty za nimi. V multikanále je výhodné mít místnost více zatlumenou, akustika prostoru je už v nahrávce.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

Trošku jsem podobnou reakci očekával a taky jsem se jí chtěl vyhnout :)

Takže:
1. V dané místnosti je místo tak akorát na ty 2 bedny.
2. Manželka jakákoliv "ufony" (rozumněj satelity ...) okolo sedačky nebo na stěně zakázala ... ani nemusela, protože mě se to taky nelíbí ... centr bych ani neměl kde dát.
3. Stereo nám v pohodě postačuje, ten downmix co poskytuje Oppo je přesně to co se mi líbí. Pro některé jistě kompromisní řešení (z hlediska filmu), ale pro mě uspokojivé.
-------
Nakonec ... pokud vydělám na větší barák, tak v pohodě zaplatím i novou sestavu ;)

PS.:
Opravdu bych spíše ocenil rady ohledně sladění beden, zesilovače ...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:...To je velký omyl, který se traduje pořád dokola, že stereo je kvalitnější. Zvláště u filmu to platí dvojnásob. Velmi často bývá hudba (a zvuk vůbec) u filmu nahraná mnohem kvalitněji než nějaké stereo CD....
Není jediný důvod, aby filmová hudba byla kvalitnější, než hudba nahraná na CD ve stereu. Ta hudba se nahrává do filmu až na konec a v těch samých nahrávacích studiích a na tomže zařízení, jako každá jiná hudba. A to se netýká jen filmů, ale mnohdy i koncertů na DVD či BR. Je to obdobný mesmysl, jako když analogový guru zasvěceně hovoří o zvuku z vynilu a přitom taktně mlčí o tom, že ta hudba vznikla jako digitální nahrávka :lol:
noaid píše:...Jak vypadá kvalitní zvuk v multikanále ti ale v málokterém hifi studiu předvedou. I tady jej zná málokdo. Proto pořád ty řeči o tom, že stereo je lepší...
To je bohužel pravda, která vznikla tím, že DK mělo obrovskou expanzi, prostě přes noc proniklo do každé rodiny a v ruku v ruce s tím nastal útlum prodeje klasického sterea. Tím se bohužel multikanálová hudba stala součástí "spotřebky" a nelze se tedy divit, že mnoho HiFi studií se jí vyhýbá, jako čert kříži. *headbang*
noaid píše:...Nemůžeš přímo srovnávat Oppo a CD přehrávač, který přehrává jen dnes již mrtvé a nekvalitní CD placky a nic víc. Mysli na budoucnost. Přes zařízení, které umí multikanál, můžeš přehrávat stereo, naopak ale ne...
Pro tebe možná mrtvé a nekvalitní, ale co místo nich ? Je pěkné myslet na budoucnost, ale přítomnost je nyní a co bude zítra nikdo neví. Máš-li ale představu, co CD a vynil nahradí, sem s ní :!: A neříkej, že to bude BR, těch formátů co měly nahradit to "mrtvé a nekvalitní CD" bylo hodně a kde jsou - to ukáže jen čas.
noaid píše:...Rozdíl mezi stereem a multikanálem je pro mne akusticky takový, že u sterea si muzikanty většinou zveš k sobě domů, kdežto u multikanálu jdeš ty za nimi...
Ano, již jsem jednu takovou nahrávku, kdy jsem byl středem děvčat ze skupiny The Corrs slyšel a viděl. Sharon, Caroline i Andrea kroužily okolo mne a bylo se na co dívat, ba i poslouchat. Jen bráška se většinou držel stranou, přece jen je to chlap.
Ale to není skutečnost, to je jen a jen lízátko, aby se to dobře prodávalo. To je stejný nesmysl, jako kdybych při poslechu symfonického orchestru jednou seděl u prvních houslí, při sólu piana byl k němu přisunt (abych to vychutnal) a poté byl obklopen dechovou sekcí, aby byl zážitek dokonán :roll:
noaid píše:... V multikanále je výhodné mít místnost více zatlumenou, akustika prostoru je už v nahrávce.
Akustika prostoru je v každé dobré nahráce, multikanál není vyjímkou. Jde ovšem akustiku prostoru většinou umělou, dodanou při mixu jednotlivých částí nahrávky, popřípadně o to, co u vícekanálu přenáší efektové reproduktory, tj. prostorový efekt. Jiný efekt ty efektové kanály v hudbě nemají, protože by neměly primárně přinášet základní, plnohodnotnou zvukovou informaci - to je úkolem těch předních, protože to co posloucháš je z 99,999% vždy před tebou.

Možná, že se mnou nesouhlasíš, stejně jako já s tebou, ale za svůj život jsem přešel cestu do vynilu k CD, odtud k DK a potom pokorně zpět k CD, respektivě k digitálu všeobecně. Já multikanál nezavrhuji, ale není to dogma, byť uznávám, že spojení špičkového obrazu a špičkového zvuku je to správné ořechové. Vynecháme-li ale ten obraz, pak špičkové stereo nic nenahradí, stejně jako ničím nenahradíš akustiku poslechové místnosti, která nejen ve stereu, ale i DK je základem úspěchu.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Alesko, zkus se vyjádřit, až s tím budeš mít větší vlastní praktické zkušenosti. Zatím máš v podstatě nulové, pouze opakuješ někde přečtené.

Xronosi, chtěl jsem ti jen naznačit, abys něco nezavrhoval apriori. Jestli chceš jen přehrávat stereo CD, tak ti Oppo nedoporučuji, je na to zbytečně moc komplikované.
xronos píše:obývák je cca 4x4m (na jedné straně sedačka, na druhé bedny)
No tak to máš asi mnohem větší prostor než já (docela zaplněný pokoj 3.40x5m) a to tam mám 4 sloupové bedny, kvalitní, ne plastové satelity (4 stačí, není třeba mít 5.1), OPPO a 2x stereo zesilovač. Nic víc není třeba, a ten 2. zesilovač na surround není třeba nějaká superšpička, basy do surroundu nejdou.
Bedny jsou podél delší strany a dost vysunuté dopředu, za mým křeslem je ještě půl metru místa a přesto je v pokoji volného prostoru pořád dost. Vše je jen otázka vhodného uspořádání.

Ale jak vidím, bude lepší mlčet a nechat v tom druhé se plácat.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

to Noaid:
Xronos chtěl radu ohledně sterea a ty se mu tu snažíš vnutit multikanál :?

Xronosovi radím ať si de poslechnout i jiný značky než Vincent a Aurum Cantus, charakterem ti může víc sednout něco úplně jinýho. Na plky z fóra nedej!
Pokud chceš poslouchat potichu, alespoň jsem to tak pochopil, tak je ideální právě zesilovač ve třídě A + co nejcitlivější bedny. Aurum Cantus nepatří zrovna mezi citlivé bedny. Zkus najít něco co má 90 a více dB. Velikost bedny nemá na hlastitost vliv. Z vlastní zkušenosti ti doporučuji nejlépe třípasmovy sloupy.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:Alesko, zkus se vyjádřit, až s tím budeš mít větší vlastní praktické zkušenosti. Zatím máš v podstatě nulové, pouze opakuješ někde přečtené......
Noaide, až budeš mít potřebu někoho příště urazit, nadýchni se zhluboka a skutečně
noaid píše:...bude lepší mlčet a nechat v tom druhé se plácat.
Než jsem se (z prostorových důvodů) pokorně vrátil ke stereu, měl jsem tuto nádhernou mašinku
Obrázek
neboli Harman Kardon AVR-7000, jako jeden z mála u nás. Byla doplněna 7 ks DIY reprobeden Proteus Obrázek a dvěma DIY Almighty Subwoofers s reproduktory JBL2226H,
ale to ti asi nic neříká.
Takže tam kde jsem já byl, ty dnes nejsi a pravděpodobně nikdy nebudeš. A ani blue-ray to nezachrání.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

xronos

s bednama si dej práci. jsou základ. neuspěchej výběr a dej na svůj vnitřní hlas. měly by i pěkně vypadat.
zesilovač už se pak hledá líp.
pokud bys zkoušel 226ku, tak si pohlídej, ať tam jsou nějaké kvalitnější lampy - s původními čínskými je to o ničem.

pro tichý poslech přesně jak píše vintage: raději citlivé bedny a méně výkonný, kvalitní (součástkově) zesilovač - než naopak.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Nesnažím se nic vnutit, na to už jsem dospělý. Jen upozorňuji jako ty na to, že
vintage píše:Na plky z fóra nedej!
A z dotazu mi bylo jasné, že své názory si xronos udělal právě takhle. Proto jsem řekl, že obecně rozšířený názor je vadný (jak už to tak v životě bývá) a není dobré jej bez zkušeností bezhlavě přejímat. Bývá často hodně zastaralý a omezený.

Pokud budu něco kupovat, tak s nějakou perspektivou, to že něco nechci teď, ještě neznamená, že to nebudu chtít za půl roku. Zvláště když jsem naprostý začátečník zatím bez vlastního vytvořeného názoru. Proto je třeba si nechat dveře trochu otevřené.
Bohužel je tento způsob uvažování u mnohých tak nějak "mimo rozsah", raději neustále vyměňují komponenty.

Alesko, přesto si pořád myslím, že nemáš zkušenost s poslechem kvalitní multikanálové hudby ve vysokém rozlišení. Možná s filmy (koncerty) na DVD maximálně s DTS zvukem. Jinak bys neměl tak razantní a černobílé názory.

Ale ujelo to hodně bokem, já chtěl původně jen upozornit xronose z vlastní zkušenosti na to, aby zbytečně mch nezatracoval, pokud chce oppo. Nic víc. Ale každý má svou cestu. A je na něm, jak moc bude klikatá.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

Aha aha ... a můžete nějaké tipy na kombinace citlivých beden se zesilovačem nastřelit?
Hlavně, aby to bylo kde poslechnout .... a taky aby to bylo v dané cenové hladině (bedny 40-60), zesilovač (25-???). Budget není nijak uzavřen, je to otázka toho, jestli se to vyplatí nebo ne.
Velmi souhlasím s poznámkou o "dobře" vypadajících bednách ... musí se nám to líbit.
(Třeba ty m103 se mi líbí v třešni ... navíc to celé tělo je jako kus nábytku, V3M resp. obecně stojánky už tak moc ne .... je to taky otázka stability .... už teď mám strach, kdy honící se děcka shodí stojan a spadne na ně mikro_regál)

Ten tichý poslech .... já si to samozřejmě rád osolím, ale znáte to ... manželka, dětičky ... pořád to chtějí zeslabovat. Tudíž bych rád, aby to hrálo solidně i potichu. U hodně kombinací jsem viděl, že až po řádném zesílení zvuk "jakoby vystoupí z mlhy" ... a to se obávám, že bych byl utopen v mlze skoro pořád :)

noaid: já věřím, že to hraje skvěle, ale momentálně to není cesta, kterou se chci vydat. Oppo chci i na přehrávání flaců, bluray a v podstatě všeho co umí. Rozhodně ne jenom na cd placky. Líbí se mi to, že jedna krabice umí všechno. Kdybych neměl Oppo (investice cca 30), tak bych měl CD za bratru 20 plus nějaký nic moc bluray za třeba 5 ... k tomu by to stejně chtělo DAC za 8-10 ... a to už jsem stejně za hranicí těch 30. Myslím, že to je výhodné řešení.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jenže původní dotaz zněl stereo a Oppo 95, na který (a přitom jsi možná jediný kdo ví) neodpověděl.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Xronosi, kup si to oppo, nahrávky na CD, SACD i BD, které mají stereo stopu, a pak s ním jezdi po studiích. Tady není moc lidí, kteří oppo 95 mají, pokud vůbec někdo. Já mám 83SE. Objektivně dobrá kombinace není, kup to na co máš a co se ti líbí. A pamatuj na to, že doma ti to pak bude hrát úplně jinak (v mém případě lépe) než ve studiu. A pak se vykašli na nějaké vylepšování, je to nekončící kolotoč a žrout peněz. Raději sháněj hudbu a zařiď si pokoj tak, aby ses v něm cítil dobře.
Já taky nechtěl MCH, ale po čase musím říct, že to byla největší pozitivní změna dosud. Začal jsem s radostí poslouchat věci, které mne už posledních 20 let nudily. Najednou jsem byl více vtažen do atmosféry. Větší a pro mne pozitivnější změna než jakákoliv výměna čehokoliv. Podstatně vyšší zřetelnost jednotlivých nástrojů. Ještě že je dostupnost kvalitních nahrávek dobrá, ba přímo čím dál lepší. ;)

Zesilovač by měl mít XLR vstup. Jinak nebrat.
U lamp pozor na to, že prý je třeba je občas měnit. Tak aby v budoucnu vůbec byly náhradní...

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

xronos píše:Aha aha ... a můžete nějaké tipy na kombinace citlivých beden se zesilovačem nastřelit?
Hlavně, aby to bylo kde poslechnout .... a taky aby to bylo v dané cenové hladině (bedny 40-60), zesilovač (25-???). Budget není nijak uzavřen, je to otázka toho, jestli se to vyplatí nebo ne.
Velmi souhlasím s poznámkou o "dobře" vypadajících bednách ... musí se nám to líbit.
samozrejme je to veci vkusu, ale treba
http://www.hornstudio.cz/
nabizi mozna trosku odlisny pohled na vec

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

xronos píše:Aha aha ... a můžete nějaké tipy na kombinace citlivých beden se zesilovačem nastřelit?
Hlavně, aby to bylo kde poslechnout .... a taky aby to bylo v dané cenové hladině (bedny 40-60), zesilovač (25-???).
zásadní otázka: Nový komponenty nebo second hand? V druhém případě koupíš sestavu o několik tříd lepší...

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

vintage píše: zásadní otázka: Nový komponenty nebo second hand? V druhém případě koupíš sestavu o několik tříd lepší...
nad tím samozřejmě přemýšlím ... v podstatě se secod handu nebráním, akorát je asi problém to, že pokud bych si vybral nějaký typ, tak čekat než se objeví k prodeji, tak budu třeba v důchodu

nevím jak se takový "lov" na dobrou koupi provádí

PS: napadlo mě, že by možná nebylo od věci koupit něco z německa ... jsem tady relativně často, a tady je asi víc možností ... máte někdo zkušenosti?
Naposledy upravil(a) xronos dne 20 dub 2011 20:38, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět