Sestava probíjí

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od Leony5 »

Jak jsem ti již jednou zde napsal probíjení z coax. výstupu cdp do celé sestavy u mě bylo také. Naštěstí jsem ten zdroj probíjení zjistil včas a cdp jsem se zbavil. Prověřil jsi coax výstup toho zdroje připojeného k dacu?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Jo, promin, to zapadlo. Neproveril. Ted mam ze vseho sundane dekly kvuli merenim pro BVa a sestavu celou rozpojenou,

Ale neprojevilo by se probijeni koaxu uz driv, kdy byl nekolik mesicu zaponeny do DACu v CDP?

A jak jsi tu zavadu zjistil?
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 15 led 2019 21:14, celkem upraveno 1 x.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Tak to nevím, v mém případě to bylo zjištěno více méně náhodou a ihned odpojeno.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Zjistil jsem to při doteku konektoru ( kovov) a druhou rukou na kryt dacu. Dostal jsem také pořádnou šlupku.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Moje milé zlaté hifi veteše z osmdesátek, ty mě nikdy nekoply!

hifistan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od hifistan »

Za oddělovacím trafem by měly být všechny komponenty ve třídě I - tj. všechny které mají ochranný vodič PE zapojený a kabel třížilový přívod - tímto vodičem z třížilového kabelu pospojovány .
Spotřebiče třídy II - dvojitá izolace nemají třívodičovou napájecí šňůru , ale dvouvodičovou a ty nejsou pospojeny ochranným vodičem PE .Ochranu před nebezpečným dotykovým napětím zajišťuje právě dvojitá izolace - označená u přívodního napájecího terminálu - obrázkem dvou soustředných čtverců.
Teoreticky by k tomu nemělo dojít, co se stalo. Ochranné vodiče by měly být propojeny na zásuvce či zásuvkách oddělovacího trafa - tj. ochranný vodič PE musí být zapojený i za oddělovacím trafem - do všech zásuvek a tím samozřejmě i koster přístrojů I.třídy.
K rozdílu potenciálu na povrchu vodivých -kovových skříněk by nemělo dojít - pokud samozřejmě jsou dodržena výše uvedená pravidla.
Nejčastější chybou je nezapojení ochranného vodiče u spotřebiče I.tř. , rozdíl potenciálu může způsobit závada na napájecím zdroji některého přístroje , obzváště pokud je tento zdroj řešený jako spínaný.
2x KRELL EVO 600 ,KRELL EVO222, KRELL EVO505,KEF109MAIDSTONE,BRINKMAN BARDO + KOETSU ROSEWOOD , CANOR TP306 VR+, LUMIN S1 , SHUNYATA DENALI + kabely

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Vyzivna technicka debata o probleme s touto zostavou sa rozbehla na http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=26657

hifistan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od hifistan »

Už jsem se s tím také setkal u kamaráda , byla to závada na napájecím zdroji přístroje. Obecně někteří současní výrobci dávají na trh “ skutečně kvalitní a promyšlené konstrukce “ 😜👍
2x KRELL EVO 600 ,KRELL EVO222, KRELL EVO505,KEF109MAIDSTONE,BRINKMAN BARDO + KOETSU ROSEWOOD , CANOR TP306 VR+, LUMIN S1 , SHUNYATA DENALI + kabely

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

hifistan píše:
18 led 2019 17:47
Za oddělovacím trafem by měly být všechny komponenty ve třídě I - tj. všechny které mají ochranný vodič PE zapojený a kabel třížilový přívod - tímto vodičem z třížilového kabelu pospojovány .
Spotřebiče třídy II - dvojitá izolace nemají třívodičovou napájecí šňůru , ale dvouvodičovou a ty nejsou pospojeny ochranným vodičem PE .Ochranu před nebezpečným dotykovým napětím zajišťuje právě dvojitá izolace - označená u přívodního napájecího terminálu - obrázkem dvou soustředných čtverců.
Teoreticky by k tomu nemělo dojít, co se stalo. Ochranné vodiče by měly být propojeny na zásuvce či zásuvkách oddělovacího trafa - tj. ochranný vodič PE musí být zapojený i za oddělovacím trafem - do všech zásuvek a tím samozřejmě i koster přístrojů I.třídy.
K rozdílu potenciálu na povrchu vodivých -kovových skříněk by nemělo dojít - pokud samozřejmě jsou dodržena výše uvedená pravidla.
Nejčastější chybou je nezapojení ochranného vodiče u spotřebiče I.tř. , rozdíl potenciálu může způsobit závada na napájecím zdroji některého přístroje , obzváště pokud je tento zdroj řešený jako spínaný.
*palec* za přesnou a naprosto srozumitelnou formulaci. *palec*

Zatím ale není zřejmé zda bylo něco z tohoto porušeno ,nebo zda byla příčina "nehody" způsobena - kombinací power banky + DACu. Nebo čím vlastně. :?: Každopádně to probíjení (pokud jsem to správně pochopil) na kostrách komponent - ZA ODDĚL.TRAFEM se mi osobně taky nějak nezdá a nelíbí.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Aha tak už asi je. Teď jsem dočetl ten odkaz - na Slovanetu to asi rozkličkoval PMA :

K té praččce Ri Audio.
Upozorňiji, že další popis se týká pouze Pítrsova kusu, jelikož jde zřejmě o individuální kusovou výrobu s různým zapojením různých kusů.

Zjištění:
- všechny vývody L a N zásuvek č. 1 - 10 jsou připojené až za výstup oddělovacího trafa. Není pravda, že vývody L a N zásuvek č. 5 a 6 jsou spojené s primárními přívody L1 a N1 do primáru trafa.
- svorka "primary GND" a ochranné kolíky zásuvek č. 5 a 6 jsou propojené navzájem a spojené s PE přívodní šňůry pračky, tedy primární strany.
- svorka "secondary GND" je spojená s ochrannými kolíky zásuvek č. 1 - 4 a 7 - 10. Není spojená s primary GND, ale je na ní potenciál způsobený Y kondenzátory v síťových filtrech, připojených k výstupním zásuvkám. Proudové dimenzování výstupních zásuvek se liší podle použitých výstupních síťových filtrů.
- mezi "primary GND" a "secondary GND" je po zapnutí střídavé napětí 120Vef. Toto napětí je polovinou výstupního napětí. Mezi "primary GND" a "secondary GND" teče po jejich spojení střídavý proud 2mAef. Mezi oběma zemnicími svorkami je tudíž zdroj 120Vef/2mAef.

K závadě DAC. "zřejmě" ani nesouv. s oddělovákem. (Dle foto) není na vstupu ten DAC nějak extra chráněn a doplatil "pravděpodobně" na zapnutí té power banky.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

"- svorka "secondary GND" je spojená s ochrannými kolíky zásuvek č. 1 - 4 a 7 - 10. Není spojená s primary GND, ale je na ní potenciál způsobený Y kondenzátory v síťových filtrech, připojených k výstupním zásuvkám. Proudové dimenzování výstupních zásuvek se liší podle použitých výstupních síťových filtrů.
- mezi "primary GND" a "secondary GND" je po zapnutí střídavé napětí 120Vef. Toto napětí je polovinou výstupního napětí. Mezi "primary GND" a "secondary GND" teče po jejich spojení střídavý proud 2mAef. Mezi oběma zemnicími svorkami je tudíž zdroj 120Vef/2mAef. "

Proboha ! Kdo takovou zpraseninu mohl vymyslet ! Jaké "secondary gnd" ? co to je ?! Stvořitele tohohle zapojení by měli zavřít za trestný čin obecného ohrožení.
Na kontaktu nebo vodiči PE nesmí být nic jiného, než potenciál země !

Teda tohle přednesu na příštím školení elektrotechniků .

Pokud použiju oddělovací trafo, tak vytvořím síť typu IT , to znamená že mezi kterýmkoli z napájecích vodičů a zemí není napětí a ochraný vodič ani nemusím (nemám) použít. Střední vývod Y kondu nikam nezapojuji !!! a už vůbec ne na kostru nějakého komponentu . Pokud to tam už tak bylo (a bylo to správně), protože předtím jsem napájel zařízení z neoddělené sítě , tak doporučuji na PE kontakt zásuvek oddělené sítě přivádět regulerní PE vodič se zemním potenciálem.
Pokud používáte oddělovací trafo a ochraný kolík je bez připojeného vodiče, proveďte revizi svých komponentů a jestli mají uvnitř filtr s Y kondem, odpojte od kostry střední vývod.
Rozhodně nezřizujte nějaké "secondary gnd", je to nebezpečné.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2-TRANSIWATT
No dyť ,taky se o tom v daném vlákně psalo.
Pochopil jsi snad že nejde o nějaký návod ,ale popis kontroverzního zapojení (pračky) filtru - Ri Audio.
Případnou kritiku lze "snad" adresovat výrobci toho zařízení,tady to nevyřešíme :)

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Paradox. poškození převodníku způsobila nakonec asi jiná okolnost.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Závada na mém DACu byla diagnostikována jako poškozený transil (TVS dioda). Proběhla nějaká komunikace ohledně příčiny a zatím není jasné, jestli bude závada opravena v rámci záruky či ne. Cena opravy je vyčíslena jako ne více než 4000 Kč.

Tzn. ať tak či tak, žádná trága se nekoná *2thumbsup* .

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

super. *thumbs up*

Odpovědět