Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Příspěvek od bacil2 »

dadaft píše:
06 úno 2019 16:44
Bacil: A víš třeba mainstreame, že v dávnější minulosti byly všechny ty hyper super Meridiany jen pouhými kopiemi vysokých playerů od Philipsu (topologií i součástkami), ale žádný z nich nedosáhl věhlasu CD960?
... problém bude asi v tom, že ty evidentne žiješ v úplne inom (paralelnom) vesmíre ako ja :roll:

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Zabiny007, ak to teda este budes citat ;-)

Ak si pevne presvedceny, ze si schopny rozlisit zvuk 2 reprokablov, tak budes vediet bezpecne posudit aj rozdiel medzi tienenym a netienenym kablom. Tak ako teraz veris svojim usiam, tak sa na ne spolahni aj nadalej a netrap sa nejakym slepym testom. Kablofilia je uplne legitimne sub-hobby audiofilie a ked niekomu robi radost vylepsovat zostavu pomocou kablov a tesi sa z kazdeho posunu, je to uplne OK. Takisto ako je super zaluba "porovnavanie jednotlivych vydani LP Aqualung", alebo "hladanie ultimatneho SW na prehravanie hudby z PC". Kazdy z nas ma svoju uchylku a svoje miesto pod slnkom.

Na druhej strane, je vidiet z fotiek, ze si davas zalezat na kabelazi a skusas rozne kombinacie zapojenia, ci uz kablov alebo prepojeni. Najdu sa aj tu, ale aj na vedlajsom fore skutocni kabelovi gurmani, ktorym padaju zavoje po vymene konektorov na prepojovaku.
Ak patris medzi ludi, ktori vedia ocenit taketo veci, tak bys som vyskusal len tak pre seba napr. slepy test prepojovakov, ci budes budes pocut nejaky rozdiel. A to dokazes urobit aj s manzelkou, bez nejakej zavratnej logistiky. Napr. Nordost zahoreny vs Nordost nezahoreny.

K tomu testu v domacich podmienkach - repro kable su asi najkomplikovanejsie, lebo vsetky tie plenty, satky a tak, uplne zmenia pomery, na ktore si zvyknuty. Ak nechces pouzivat PC ani A/B na zosilovaci, asi najlepsie riesenie je obalit kable, aby vyzerali rovnako, do nejakeho opletu.
Vsetky taketo domace testy su problematicke, pokial nemas skutocne velku miestnost. Pritomnost 4-5 ludi v miestnosti, zmeni akustiku vyrazne viacej ako vsetky kable sveta. [preto ked meriam DRC, mam na posluchovom mieste plysovu zirafu ;-) ]. To len taka technicka poznamka.

Co sa tyka vlastnej skusenosti, mam komponenty v technickej miestnosti vedla posluchovky, cize som schopny urobit slepe testy signalovych [vysledok - skoncil som pri Mogami Gold studiovych], napajacich [mam od rozvodnej skrine Supru az ku komponentom - myslim ze ma to cele stalo par sto Eur], DAC [Dcs vs Linn vs Esoteric - Dcs je fakt niekde inde].

No a co sa tyka reprokablov, absolvoval som seriu "vychovnych koncertov - slepych testov", kde sa porovnaval vplyv jednotlivych casti retazca na vysledny zvuk, a vysledok je, ze riesim primarne akustiku miestnosti a interakciu z repro a skoncil som pri TRINNOVe.
Ak ta zaujima, metodika testu, nebolo to take standardne ABX, napis mi SZ, mohlo by ta to zaujimat, lebo to nebolo vobec konfrontacne, ale kazdy si z toho mohol zobrat co chcel. Aj pocitari, aj skeptici.

Pekny den prajem.

P.S> Barokove slacikove concerto musi zvladnut kazda aspon trochu seriozna aparatura, to neni nic narocne na retazec. Zase vediet to posudit, tak treba mat napocuvane, to je pravda. Navsteva Musikvereinu vo Viedni otvori oci ovela viac ako hocijaka High-End vystava.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

dadaft píše:
Musím říct, že jsem čekal všemožné reakce na ten můj popis testů, ale že někdo bude zesměšňovat moje tehdejší železo mě fakt ve snu nanapadlo...

No nic, končím, je to o ničem...
Vidíš, a to je přece standardní postup , hlavně od některých ze zdejší "TOP 10", ale ani jeden z ní nenapíše že to zkusil (téma vlákna).

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

dadaft píše:
Bacil: A víš třeba mainstreame, že v dávnější minulosti byly všechny ty hyper super Meridiany jen pouhými kopiemi vysokých playerů od Philipsu (topologií i součástkami), ale žádný z nich nedosáhl věhlasu CD960?

Musím říct, že jsem čekal všemožné reakce na ten můj popis testů, ale že někdo bude zesměšňovat moje tehdejší železo mě fakt ve snu nanapadlo...

Nenechaj sa odradiť... , ja mám v praxi overené, že práve tí najväčší arogantní majitelia drahych zostáv , ktorí majú potrebu sa vyvyšovať nad iných majiteľov lacnejších zostáv, o hudbe a hifi ako aj radosti z tejto záľuby vedia najmenej.. Mne sú takí viacmenej už len na zábavu, sem tam polutovanie.... :) :/ teš sa z toho čo maš a neprestávaj sa o tom baviť.. Nájdu sa tú takí, ktorí stoja za to a dá sa snimi rozumne kecať :)

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

bacil2 píše:
06 úno 2019 16:15
bryston píše:
06 úno 2019 15:46
Takže to tvý dloouuuhýýý testování není o ničem jiným, než že si na zvuk zvykáš. Tečka.
... naopak, "dlhodobý posluch" je podľa mňa najrelevantnejší prístup k výberu aparatúry a jednotlivých komponentov určených na posluch muziky, pretože to v podstate už nie je "testovanie".
"Pravdu o zvuku" sa človek paradoxne dozvie v okamihu keď ju prestane hľadať (teda vtedy, keď aj jeho podvedomie prestane "testovať"). Pri skutočne dlhodobom posluchu je výsledný výber toho "najlepšieho zvuku/komponentu" založený na úplne iných princípoch ako pri neustálom nezmyselnom prepínaní A/B.
Vidím to stejně. Naprosto.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Antony píše:
06 úno 2019 16:41
Další kanonáda lží. Nic překvapivého.
O čem jsem tvrdil, že je hoax? O testech ne, jak je uvedeno v PMA příspěvku. Bylo to o audio souborech snímaných na svorkách reproboxů. Jak se ukázalo, měl jsem pravdu, nejsou tak pořízeny. Jsi jen další, kdo nechce, neumí, pochopit význam psaného slova.
Audiofilna kabelaz na niektorych zrejme posobi ako mentalna pasomnica/tasemnice....

EDIT: jednu pasomnicu beriem spat, az teraz som si vsimol, ze PMA tam pise "Do zvukové karty je vedený výstup z repro svorek zesilovače (repro jsou připojené)". To ale neznamena, ze ak by tam pripojene, bol bol by nahrany zvuk radikalne iny... ;-)
PMA píše:Popis testu – testují se dva soubory, jeden z nich jsou originální data z CD použitého v testu, druhý byl nahraný přes řetězec: Vincent CD-S3 přehravač, 6m koaxiální kabel SPDIF, D/A převodník DacMagic Plus, čipový výkonový zesilovač s OPA549, repro Quadral Ascent 90, USB zvuková karta Roland Duo Capture Ex. Oba soubory byly srovnané na amplitudu a časově srovnané na začátku. Do zvukové karty je vedený výstup z repro svorek zesilovače (repro jsou připojené). Měření zesilovače je v jiném vlákně, zkreslení je čistě přechodové v rozmezí cca 0,01% - 0,1% podle amplitudy a kmitočtu. Složky zkreslení, vysoké harmonické, jdou až do cca 200kHz v téměř stejné amplitudě. Schéma testu je připojeno.
ococ-setup.png
Zdroj: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=296076
Naposledy upravil(a) Miero dne 06 úno 2019 18:37, celkem upraveno 4 x.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Antony píše:
06 úno 2019 15:23
Testuju právě dlouhodobým poslechem muziky, to je nejlepší ukazatel. Při rychlém přehazování pořádně nepoznáš ani rozdíl, ani si neužiješ muziku. Takové blbosti už dávno nedělám.. :)
Popripade ako niekolko pasomnic naraz, pretoze ma zjavne zalepene oci, kedze moje prispevky systematicky ignoruje. Napr. i tento:
Miero píše:
06 úno 2019 09:49
A zaujimavy sposob testu na doma:
A friend switched (or not) the cables each night over a period of 13 consecutive nights. He flipped a coin to determine which cable would be in place on which night. Interestingly, the zipcord was used 8 times and the Cardas only 5... but the coin ruled.
Viac: http://forums.audioreview.com/audio-lab ... 10620.html

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

A este pre istotu zopakujem aj svoj prvy prispevok v tomto vlakne, nech to je pekne pohromade ... :-D
Miero píše:
05 úno 2019 07:27
Pred samotnym slepym testom by som doporucil najprv najst nahravky, resp. casti nahravok, u ktorych si je clovek isty, ze pozna rozdiel.

Tzn. par krat si ten test spravit na neslepo je nutne. Bez toho to nema zmysel skusat, lebo ten test je o poznani toho co je prave zapojene.

Opotrebeniu kontaktov sa zial nevyhnes. U kvalitneho zosilnovaca triedy A/AB staci prehodit reprokabel i bez jeho vypnutia, ale bez prehravania hudby. Vtedy je na jeho vystupe 0 voltov, a k iskreniu nedojde.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Dadafte, 960 je hodne daleko za svym zenitem. Netreba se urazet. Ty dalsi komponenty neznam.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Miero.
Hezký obrázek. Akorát neodpovídá popsanému. Možná odpovídá ta tasemnice, s tím ale neposloužím.
Ten dlouhý anglický text z fóra audioreview jsem nečetl, neboť jsem jej ignoroval, správně.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Kaslete na komponenty a nevymlouvejte se na ne jak mali kluci. Mate linky na original data vs. cely system a testovat muzete na jakemkoliv kvalitnim zarizeni podle sveho vyberu.
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Antony píše:
06 úno 2019 18:38
Miero.
Hezký obrázek. Akorát neodpovídá popsanému. Možná odpovídá ta tasemnice, s tím ale neposloužím.
Ten dlouhý anglický text z fóra audioreview jsem nečetl, neboť jsem jej ignoroval, správně.
Cesky text od Miera presne odpovida obrazku. Ale je to zavadejici, na tenhle stary test jsem link nedaval. Nemichat hrusky a jablka. Jen cekam na abx report od nekoho. A na 99% si myslim, ze to nedate a prezentujete jen obvykle plane reci. Akceptovatelny vysledek je tak od 11/16 a lepsi.
Pavel Macura Audio

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

A pak, kdo to nečte. Mierova EDITační tasemnice.. :)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Jediný relevantní výsledek je možný při reálném poslechu nahrávky. Nikoli při simulaci reality dvojitou nahrávkou.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Strejdin píše:
06 úno 2019 18:02
dadaft píše:

Vidíš, a to je přece standardní postup , hlavně od některých ze zdejší "TOP 10", ale ani jeden z ní nenapíše že to zkusil (téma vlákna).
... keď už som sa tu dostal do top 10, tak ešte znova zopakujem ten text, ktorý je primárne určený "zakomplexovaným lúzerom" (mimochodom nikdy som nevlastnil žiadne mimoriadne extrémne vybavenie. Najviac peňazí som v hifi mal nainvestovaných asi v 90-tych rokoch minulého storočia, no väčšiny tých starých aparátov (Meridian) som sa zbavil, pretože dobrý zvuk sa dnes už dá dosiahnuť za podstatne menej peňazí - hlavne keď sa neinvestujú do reprobední ale do sluchátok):
bacil2 píše:
06 úno 2019 15:50
@dadaft: ja som mal v dávnejšej minulosti možnosť dosť veľa času stráviť posluchom a porovnávaním rôznych aparátov od Meridianu, AR, EC a špičkových bední od Dynaudia a káblov XLO. Pre mňa je to stále nenahraditeľná skúsenosť (ktorá myslím nie je ani dnes úplne dostupná pre každého) ... a navyše ma to vtedy v podstate nestálo ani korunu.
Je nutné poznamenať, že rozdiely medzi špičkovými a priemernými káblami na špičkových zostavách boli počuteľné, ale nikdy neboli až tak extrémne, ako to na nete dnes zvykne nadšene popisovať väčšina šťastných majiteľov bežného "mainstreamového železa" napríklad ako máš Ty.

Odpovědět