Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Příspěvek od bacil2 »

Antony píše:
06 úno 2019 18:47
Jediný relevantní výsledek je možný při reálném poslechu nahrávky. Nikoli při simulaci reality dvojitou nahrávkou.
Presne tak!
... už dávnejšie som na tento fakt poukazoval na slovanete, ale PMA a jeho partička - to je mentálny balvan, ktorým len tak niečo/niekto nepohne

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Stáhl jsem si oba soubory a jeden z nich by měl vykazovat nějaké nadměrné zkreslení, ptám se Vás prosím, nečetl jsem návod k použití, takže by tam měl být zaznamenaný rozdíl?

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Obavam sa, ze mentalna zavora nedovoli pochopit dosledky toho, ked pri "realnom posluchu" nedokaze posluchac rozoznat rozdiel medzi "prvotnou
nahravkou" a "dvojitou nahravkou".

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Ty jsi SE bacil2 nominoval do "TOP 10" ? No jak myslíš :shock: Jenom doufám že jsi mě tím nenominoval do teamu "zakomplexovaným lúzerom".

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Mohlo to být zajímavé a přínosné vlákno, pokud by ho troll(ové) nepohřbili převážně osobními výpady a dalším OT. To nebudu nijak komentovat, každý si obrázek udělá sám.

Vrátím se k původnímu tématu v obecnější rovině. Je to má zkušenost, nikoho nenutím s ní souhlasit, nesouhlasit, vzít za svou, či odmítnout.

ABX testování ve stylu bezprostředního přepínání krátkých úseků jedné skladby je pro mě použitelné tak maximálně na prvotní identifikaci těch nejvýraznějších rozdílů (nebo nerozdílu) mezi komponentem A a B. Jinými slovy, abych něco slyšel a dovedl bezpečně rozlišit při takhle enormně stresujícím poslechu (vědomé soustředění se na zvuky, na basy, výšky, prostor, rytmiku, snaha identifikovat rozdíly, bytí ve "střehu"...), musejí ty rozdíly být dost výrazné. Stačí půlhodinka takového snažení a zprotiví se mi to, je to unavující.

Pokud mě opravdu zajímá, jak nějaký komponent hraje, musím si jej postupně naposlouchat během několika dní, lépe týdnů. A abych mohl říct, že jsem nějaký komponent zvukově opravdu důkladně poznal, trvá to klidně i měsíce. Proč? Protože prostě každý den slyším trochu jinak. Resp. přesnější by bylo říkat "vnímám" než "slyším", protože na tvorbě výsledného zvuku se nepodílí jen sluch, ale celý komplex vnímání mozkem. Neuvědomělý, vůlí neovlivnitelný. Jinak slyším ráno, jinak po 4 dcl vína, jinak unavenej, jinak slyším jeden den (hraje to špičkově) a jinak slyším druhý den, i když se zdá, že všechny ostatní okolnosti jsou "stejné" (hraje to tak, že mě to nebaví). Jednou mám celý den chuť pustit si večer po návratu domů klasiku a sotva pustím první skladbu, vím, že to není vono a přes pár alb různých žánrů mě nakonec uspokojí třeba metal... Lidské ucho není měřák, u kterého se dají odizolovat všechny ostatní vlivy kromě zvuku (signálu). Lidské vnímání zvuku se nedá odizolovat od celého komplexu neuvědomělých působků, které vnímání zvuku ovlivňují. A to nucený soustředění u ABX testování, vědomá pozornost věnovaná hledání rozdílů u mě spolehlivě maskuje schopnost vnímat zvuk jako takový.

Potřebuju prostě nějaký čas normálně poslouchat hudbu, všechny možný žánry, ve všech možných rozpoloženích, potichu, nahlas, soustředěně nebo mimoděk jako podkres, který vnímám jen tak okrajově.... Jedině tak získám celistvější obrázek o tom, jak to pro moje vnímání hraje doopravdy, jedině tím se minimalizuje momentální ovlivnění výsledku. Tak jsem schopen zjistit "zvukový charakter", který se při následném srovnání líp identifikuje. A také tím, že je zkoušený komponent v sestavě dny či týdny, vyprchává i nadšení z nové hračky (ať už je to prvtoní zklamání nebo prvotní nadšení) a zůstává víc pozornosti pro zvuk jako takový.

Když pak po týdnu, dvou, třech zapojím zpátky původní komponent, zase poslouchám alespoň pár dnů dobře naposlouchané nahrávky. Pokud jsou mezi komponenty zvukové rozdíly větší než minimální nuance, není těžké pak identifikovat, který komponent právě hraje, když se přehazujou.

Shrnuto: dokud nepoznám zvukový charakter nějakýho komponentu, a na to potřebuju dost hodin poslechu, je moje úspěšnost při bezprostředním porovnání mnohem horší než když si ho můžu nejdřív dobře naposlouchat a díky tomu pak při bezprostředním srovnání vím, na jaký atributu zvuku se mám zaměřit, v jakých se komponenty zvukově liší. Nejmíň poznám při byť metodicky dokonalém ABX testu mě zvukově neznámých komponent na zvukově neznámém řetězci. Dejte mi to vše na měsíc k poslechu a řeknu, jak který komponent hraje.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Souhlas, s tim jistě nikdo nemá problém. Poslouchat třeba rok a pak udělat slepý test. Byl bych moc rad, kdybys to poznal. Otevřelo by mi to oči. Zatim jsem bohuzel žádný úspěšný slepý test nevidel. Naopak, vsichni vždy pohoreli.
A neříkám, te tam není rozdil, jen mi to ještě nikdo neukázal, tak jsem skeptický. Rád se necham prekvapit.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

U tech dlouhodobych testu je problem, ze podvedome zacnou prevazovat nezvukove podnety, ktere mozek vyhodnoti jako zvukove. Casu mate kolik chcete, ale na zaver beru jen platny foobar abx protokol a pokud byl ziskany na vice pokusu, tak I vysledky ostatnich. Online test lze snadno cheatovat.
Pavel Macura Audio

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Pavle, nečetl jsem celých 14 stran toho spamu :-), tak, pokud padl nějaký konkrétní návrh, na který teď navazujete, tak nejsem dobrý adresát - nemám PC ve svém řetězci, Foobar s WASAPI přes Win tak, jak jsem to měl, byl zvukově "suboptimální".

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Pitrs, asi ta nepotesim. Z foobaru mozes streamovat po upnp rendereru (napr. tvoj bluesound) cez tento plugin https://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_upnp

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Vyzera to, ze je treba mat vo Foobare 2 pluginy pre UPnP vystup:
- https://www.foobar2000.org/components/view/foo_upnp (zakladny plugin pre UPnP)
- https://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_upnp (plugin pre vystup)

Potom v nastaveni "Tools -> UPnP -> Server -> Streaming profiles" ide nastavit parametre vysielaneho UPnP streamu. Standardne nastavenie mi pride OK, t.j. neprekoduvava to nekomprimovane audio do MP3, ale vysiela ich priamo.

Este prilozim i odkaz na ABX plugin, nech to je pekne pohromade:
- https://www.foobar2000.org/components/view/foo_abx

Hm, ale skusam to a mne ten ABX komparator nefunguje s DLNA vystupom do AirScreen appky v AndroidTV. Ale pritom Foobar tam veselo prehrava :-/
Naposledy upravil(a) Miero dne 06 úno 2019 22:29, celkem upraveno 2 x.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

POZOR! POZOR! POZOR!
VĚNUJTE PROSÍM POZORNOST TOMUTO PŘÍSPĚVKU!

Včera ráno jsem založil toto vlákno s jednoduchým a jasně definovaným přáním.
Zjistit od zkušených "testerů", jaké mají zkušenosti s realizací slepých ABx testů v domácích podmínkách.
Své očekávání jsem docela přesně specifikoval i v úvodním příspěvku, mimo jiné jsem zdůraznil, že mne nezajímá řešení s nahráváním do PC. Naivně jsem tedy očekával, že zde budou samé věcné rady od těch, kterým tyto testy otevřely oči. Byl jsem naivní :cry:
Někdy dopoledne jsem slíbil, že se večer na nové příspěvky podívám a zareaguji. Přiznám se však, že jsem zvládl asi dvě stránky z těch sedmi, co během dne naskákaly a pak jen na každé stránce namátkově 1-2. Víc teď nedám. Na to fakt nemám ani čas ani žaludek.

Tímto se chci omluvit všem, kteří možná v záplavě sraček věcnou radou přispěli a já se k ní teď nedostal. Slibuji, že jak budu mít chvilku, zkusím se tím ještě jednou prokousat a vytáhnout pro sebe nějaké podstatné poznatky, které pak při realizaci testu stíněný vs. nestíněný káblík využiji. Vím, že pár se jich v tom hnoji dá najít. Ještě jednou všem moc díky.
sonofstars píše:
06 úno 2019 09:37
zabiny007
No asi bych to tema ukoncil.
Téma "testů" pro sebe ukončovat určitě nebudu. Zajímá mne to a budu ve shánění informací pokračovat. Už ale ne v rámci tohoto veřejného vlákna.
Prosím, pokud se někdo nový prokouše sračkami až sem a bude mít nějaký podnět, který splní mé zadání, napsané v úvodním příspěvku, prosím už jen do SZ nebo mailu.
Děkuji!

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Zabiny, daj vymazať všetko! Do tohto vlákna nech prispejú len tí, ktorí vedia čo zakladateľ chce čítať.
Ja som na slovanete poprosil PMA aby tieto testy dal na hifi názory, slušne mi naznačil, že to bude úplne zbytočné - PMA je prorok.
Sem už len to paprťala. Toľko kecov o ničom, ani jeden test.
PS1: Pán Macura, vy tomu asi nerozumiete, tie rozdiely sú jasne počueľné, len vy to neviete zaznamenať. Dokážte, že to tak nie je! :D
PS2: BVa do toho nepôjde, ale ak vy dáte nejaký kábel do opletu, ja nakrimpujem koncovky, Boxer ich zahorí na super zosilňovači a bedniach, BVa nám dá pokoj a hlavne urobíme dva súbory, kde kde kábel PMA Aurum, jasne predčí valhallu a lachim(ktorý isto PMA slepé testy nenávidí) nám to započuje... To bude TRHÁK.
Naposledy upravil(a) kite19 dne 07 úno 2019 00:09, celkem upraveno 1 x.

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Blablabla.

To by vám všem šlo. Ale zvednout nabízenou rukavici a zkusit si co slyšíte z PMA testů, to ne. To se vymlouváte hned na tohle a tamto. Paprťála žbrdluch.

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Zvedl jsem, zkusil jsem a neuspěl, tomu tak bude u všech, bez rozdílu, jste v prdeli i s drátem, sluníčkáři. :)

Odpovědět