Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
zabiny007

Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Příspěvek od zabiny007 »

Každý kabeloskeptik doporučuje všem „slyšícím“ realizovat slepý test, protože většina z nich „prozřela“ poté, co se jich osobně účastnila. To je konstatování, které je mantrou všech „racio hifistů“. Spousta věcí mi ale kolem slepých testů není úplně jasná, proto jsem se těšil na listopadový test, kterého jsem se měl u Dasty zúčastnit. Byl jsem zvědav, jak se s nástrahami realizace vypořádají zkušení "prozřivší hifisté" Boxer /alias Bryston/ a PMA. Bohužel to dopadlo jak dopadlo a já jsem skeptický k tomu, že to klapne v náhradním termínu.
Proto jsem přemýšlel, že by nebylo špatné "pro klid v duši" takový test doma zrealizovat. Zjistil jsem ale, že vlastně nevím, jak správně na to. Nejde mi o metodiku, ta je v celku jasná. Jde mi o reálné kroky při přípravě a realizaci. Nejvíc by mne zajímal test reprokabelu. Poradíte mi, jak zaručit splnění všech podmínek před akcí i během akce? Prozradíte, jak jste se s níže uvedenými body vypořádali při vašich testech vy?

Nejvíce mi vrtají hlavou tyto části testu:
  • 1) Jak jste v reálných podmínkách domácí poslechovky splnili podmínku, aby testovaný neviděl na aparaturu?
    - Schováváte vše za nějakou plentu? A nemá to vliv na zvuk?
    - Nebo má testovaný zavázané oči?
    - Nebo děláte jen v takových podmínkách, kdy je možné vše dělat z vedlejší místnosti?
  • 2) Jak jste zajistili, aby bylo přepínání co nejrychlejší?
    - Vyměnit reprokabel není na vteřinu. Je potřeba vypnout zesilovač, odmontovat z beden i ze zesáku, dát další kabel a vše zase zapojit. Když to budu dělat seberychleji, tak to vždy pár minut zabere. Nebo máte nějakou dokonalejší metodu?
    - Nebo pro potřeby testu používáte nějaké přepínače?
  • 3) Jak jste zajistili, aby nedošlo k poškození komponentů?
    - Přiznám se, že největší hrůzu při realizaci slepého testu mám z toho, že „přepojovatel“ udělá chybu – zapomene vypnout před manipulací s kabely zesilovač a je na průšvih zaděláno. Jak jste toto řešili?
  • 4) Nedošlo během testů k nadměrnému opotřebení komponentů? Nehrozí takovým testováním nějaký „průšvih“?
    - Když si představím, že během testu dojte odhadem minimálně k 20 vytažením/zasunutím banánků, mám strach, aby to nezanechalo stopy na kabelu i na terminálech...
    - Dále dojde ke stejnému počtu vypnutí/zapnutí zesáku bez toho, aniž by mezi tím stihl třeba vychladnout. Je to šetrné a bezpečné s ohledem na součástky?
    - A jak vůbec realizujete takové testy, když máte lampáč? U nich před opětovným zapnutím je potřeba počkat vždy na vychladnutí lamp, jinak jej s velkou pravděpodobností můžete oddělat…
    - A jak byste řešili situaci, když vám kamarád, kterého jste na přepojování ukecali, nechtěně svým kiksem odpálí zesák?
Prosím jen o reálné zkušenosti, žádné teoretizování. Pokud by pro názornost byla i nějaká fotka z vašich akcí, bylo by to dokonalé!
Díky!

Ještě "pro jistotu" jedna poznámka:
Prosím, rady typu – dej kabel „A“ nahraj si to do PC, pak dej kabel „B“, opět do nahraj do PC, pak si zapni Foodbar a spusť si test - mi nedávejte. Vím, že takto připravenými testy zásobí komunitu kabeloskeptiků PMA, ale já nemám možnosti si takový test ani hotový vyzkoušet, natož kompletně připravit. Mám jen aparaturu, kde si pustím stříbrné či černé placky. A předpokládám, že většina z těch, kteří mají testy za sebou jej realizovala v reálu a ne u PC.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách

Příspěvek od Miero »

Pred samotnym slepym testom by som doporucil najprv najst nahravky, resp. casti nahravok, u ktorych si je clovek isty, ze pozna rozdiel.

Tzn. par krat si ten test spravit na neslepo je nutne. Bez toho to nema zmysel skusat, lebo ten test je o poznani toho co je prave zapojene.

Opotrebeniu kontaktov sa zial nevyhnes. U kvalitneho zosilnovaca triedy A/AB staci prehodit reprokabel i bez jeho vypnutia, ale bez prehravania hudby. Vtedy je na jeho vystupe 0 voltov, a k iskreniu nedojde.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

K tej rade , ktorú nechceš.. Ak to myslíš úprimne, tak na začiatok si vyskúšaj niektorý z tých testov so súbormi,čo dal PMA "do pléna". Nemusíš nič sám nahrávať, stačí len prehrávať a kľudne aj na sluchátka.. Už toto dosť odhalí..

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

zabiny
Držím palce, něco podobného jsem realizoval a znovu bych se rád takového testu účastnil. Kdysi jsme se jako příznivci hifi scházeli, třeba pod záštitou Dana Vrány, dnes už o ničem podobném nevím, nezbývá, než si vystačit sám se sebou. :)
Dej pak vědět, jak jsi to prováděl a s jakým výsledkem.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Ja ked pohnem sieťovým káblom aj ked je rozohratý tak cca 2 dni trvá aby sa dostal zvukovo do povodneho stavu a to nesmie sa s nim hýbať a musí byť minimálne pod elektrikym napatím a ideálne ak aparatura hrá.
Pre vysvetlenie kábel obsahuje špecialnu tekutinu Fluid.

Ako to chceš realizovať potom test? Jediné a narozumnejšie riešenie je porovnávať a testovať v klude doma priebežne dlhodobo a sám aby mi tu nikdo nefučal teda nedýchal pri uchu.
Tak to aj realizujem a hurá testovanie prehadzovanie na rýchlo ukáže len na hrubo charakter zvuku.
Vhodnosť či nevhodnosť a teda charakter káblu sa mení aj pri roznych komponentoch a napr.pri prepojovacom kábli aká pozicii sa skuša či zo zdroja zvuku alebo do integrovaného zosilnovača. (do predzosilnovača a z predzosilnovaťa do koncového zosilnovača či monoblokov ) Máloktorý kábel je univerzálny.

Zmena nálady vzduchu a počasia maju tiež velký vplyv.Každá aparatura je iná a v inom akustickom priestore.Každý vnímame a preferujeme rozdielne zvuk aj ked zopár ludí približne to vnima tie zmeny zvuku dosť podobne ako ja.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PMA test - z různých důvodů principiálně nepoužitelný a nevypovídající.
Očekávám návrh testů pro měřiče, kteří z naměřených dat bezpečně poznají, jak to hraje.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

BVa
Děkuji za radu, ale protože jsem odpověď tohoto typu předpokládal, rovnou jsem psal, že toto není pro mne cesta. Sluchátkovému poslechu nehovím, stejně tak poslechu z PC. Tuto cestu mám jen jako kulisu v pracovně a vím, že na ní moc poznat nejde. Mám to ověřeno jak na nějakých souborech od PMA, tak třeba na Spotify, které puštěné přes NTB v pracovně (nebo v autě) hraje „slušně“, ale jak jej pustím do sestavy, je to špatně. I z těchto důvodů využívám poslech v pracovně minimálně, mám raději při práci ticho anebo pouštím hlavní sestavu ve vedlejší místnosti, což jako kulisa k práci stačí.

Abych byl úplně konkrétní, proč to řeším…

Mám teď v sestavě průběžně zapojeny dva reprokabely a rozhoduji se, který zůstane, popř. zda budou oba a využiji je do Bi-ampingu. Jedná se o Musical Fidelity TriVista a Sroll Kapton. Každý z nich hraje úplně jinak a jsem přesvědčen, že rozdíl bezpečně poznám. Mám i vybrané konkrétní nahrávky, kde si troufám na 100% úspěšnost. Ale k tomu slepý test nepotřebuji.
Nyní však řeším něco jiného - chci vyzkoušet zastínění jedné TriVisty (alá Valhalla - viz kabely/zkusenost-se-stinenim-repro-kabe ... AD#p152467 ) a jak ji dovezu domů, bude to podle mne ideální příležitost, udělal slepý test mezi zastíněnou a nezastíněnou. A protože strašně nerad dělám zbytečnou práci a nechci znovu objevovat ameriku, rád bych dostal konkrétní rady od těch, kteří již mnoho testů absolvovali, jak to v praxi zrealizovat, na co si dát pozor atd.

Takže prosím, najde se někdo, kdo testy absolvoval a bude ochoten poradit, jak vyřešit výše uvedené?

kabely.jpg

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Zabiny007,
můžeme to Sašo udělat u mně.Riziko vypínání zesilovače můžeme snížit tak, že pojedeme na oba konce které jsem nechal před plánovaným testem v listopadu prohlédnout a proměřit a jsou naprosto identické.Hrát se bude v jednoduchém zapojení, kabely se budou prohazovat pouze do beden, tím by se snížilo riziko poškození.Testovaný by měl na očích šátek, při přepojování kabelů by ho eventuálně sekundář odvedl vedle do kuchyně, posléze přivedl zpět.Pozveme dva svědky, jeden z nich by měl být kabeloskeptik bylo by dobré oslovit třeba Davidhighenda, nebo Red Barona.
Bazíroval bych též na vzorcích z originálních nosičů, protože jak říká Oldear,
PC je v hifi pro mně sprosté slovo.
Stále doufám, že se uskuteční odložený test z listopadu, neb by bylo dobré
dotáhnout do konce avizované.
Potom to můžem zopakoval u Tebe, eventuálně udělat test sitaků, nebo propojováků.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Honzo, díky za nabídku, domluvíme se, jak budu mít TriVisty upraveny, předpokládám tedy někdy po výstavě. Když tak prosím zkus průběžně zjistit od Brasanyho, kam můžeme zapojit stínění. Předpokládám, že ani ty nemáš vyveden na koncáku zemnící kolík, takže bude potřeba uzemnit někde na kostru. Nerad bych něco odpálil...

Přes to vše pořád doufám, že když je tu tolik propagátorů a absolventů slepých testů, že někdo přijde s konkrétním řešením, nějakou fotkou atd.

PS: test propojováků jde udělat celkem elegantně u mne, jen je potřeba mít jeden XLR a druhý RCA. Už jsem to si to zkoušel, i když bez regulérního ABX. Mám z CD dva výstupy, na každý dávám jiný kabel, na preampu pojmenuji vstupy TEST 1 a TEST 2 a na testovacím vzorku srovnám hlasitost vstupů tak, aby výstup byl identický, všechny ostatní vstupy dám v nastavení menu do skrytých. A pak stačí zavřít oči, několikrát bez počítání přepnout, pustit a testovat :-).

EDIT
To stejné mohu teď dělat i u nového phono preampu - ten má také výstup XLR i RCA.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

To je pekny pristup a pokud bude potreba muzu delat zapisovatele.
Snad se vam to povede zorganizovat. Pritomnost zkuseneho kabeloskeptika je nutna. 😉

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Antony
PMA test - z různých důvodů principiálně nepoužitelný a nevypovídající.
Môžeš uviesť jediný principiálny dôvod ?? Alebo iba preto, že nedá požadovaný a očakávaný výsledok?

jimmi
Tak toto je sila :D
Zmena nálady vzduchu a počasia maju tiež velký vplyv.
*bravo*
Ja ked pohnem sieťovým káblom aj ked je rozohratý tak cca 2 dni trvá aby sa dostal zvukovo do povodneho stavu a to nesmie sa s nim hýbať a musí byť minimálne pod elektrikym napatím a ideálne ak aparatura hrá.
Pre vysvetlenie kábel obsahuje špecialnu tekutinu Fluid.
Bacha aby tá tekutina pri pohybe nenatiekla z kábla do elektrárne, urobíš blackout na celom Slovensku :)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Ked Vás bolí zub alebo máte chrípku vnimate inak , tak isto ked máte v byte moc teplo a vydýchaný vzduch a vyvetráte "mozog sa okysličí " a nie je tak unavený je vnímavejší alebo je tma ( lepšie človek hudbu preciti večer a v noci aj koli ruchom z okolia ) alebo jasné svetlo čiže denné alebo aj umelé všetko ma vplyv na vyhodnotenie a teda vnímanie zvuku.
Hudba a jej vnímanie a posluch je o pocitoch.

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

Jednoznačne,, Hudba a jej vnímanie a posluch je o pocitoch,, *2thumbsup*

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Absolútne súhlasím. Ale toto (vnímanie) riešte s psychológom.. Reprodukcia hudby je čiste technická záležitosť. Výmena kábla môže výrazne ovplyvniť váš psychický stav pri vnímaní hudby... Ale prenos signálu (zvuku) úplne okrajovo.
Naposledy upravil(a) BVa dne 05 úno 2019 10:32, celkem upraveno 1 x.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

jimmi píše:
05 úno 2019 10:21
Ked Vás bolí zub alebo máte chrípku vnimate inak , tak isto ked máte v byte moc teplo a vydýchaný vzduch a vyvetráte "mozog sa okysličí " a nie je tak unavený je vnímavejší alebo je tma ( lepšie človek hudbu preciti večer a v noci aj koli ruchom z okolia ) alebo jasné svetlo čiže denné alebo aj umelé všetko ma vplyv na vyhodnotenie a teda vnímanie zvuku.
Hudba a jej vnímanie a posluch je o pocitoch.
Takže pocit z výměny kabelu má vliv na vnímání zvuku. Mozek se okysličí díky adrenalinu z ceny drahého kabelu a zvuk bude lepší. Tak to potom chápu.

Odpovědět