Protože je to můj job servis elektroniky a hlavně ty elektronkové mašinky tak bych mohl něco říci. Obecně malé triody vydrží tisíce hodin. Když budu jmenovat ty základní jako E88CC, E83CC, ECC802S... tak výrobce většinou udával životnost 10.000-20.000 hodin. To je doba kdy výrobce udává, že emise(hodnoty) budou v toleranci dle katalogu. Pokud ale konstruktér zesilovače zvolil rozumné zapojení tak aby nebyla elektronka zbytečně přetěžovaná, provozuje se v radiální poloze atd. tak životnost je mnohdy i kolem 40-50.000Hodin. Mluvím však o dobrých typech (některé lampy v historii radioelektroniky se ukázaly jako špatné..) a z kvalitních továren jako Philips, Telefunken, Tesla, RCA..
U výkonových lamp je to podstatně horší. Jsou daleko více namáhány a jejich životnost je tak kolem 1000-3000 hodin. Typická otázka jak poznám, že elektronka je špatná. Jsou dvě možnosti: Bud dojde ke zkratu a pak je to jasné a nebo ztratí elektronka emise na tolik že může dojít ke změně zvuku nebo i občasnému chrastění nebo mikrofonii. To je však extrém s kterým se setkáte u kytarových aparátů. A tak Hifista dokud lampu nevymění tak nic nepozná. Je to jak s autem kdy pořád jezdíte a i když spojka jde hůř a hůř tak dlouho dobu nic nevíte dokud nepřesedláte na nové. Pro kvalitní měření a párování lamp já používám tester Amplitrex AT1000.
Ohledně tranzistoru tak nevím, že by tranzistor se nějak opotřeboval, že by se měnil zvuk. V obou případech je vždy nějaká zpětná vazba at už celková nebo místní a ta upravuje charakteristiku a zesílení tak aby chod nebyl ovlivněn stářím součástek. Zatím co jsem měl tu čest opravovat tak vždy je největší kámen úrazu v jakémkoliv přístroji je kondenzátor. Bud má svody, nebo jde do zkratu, vyschne elektrolyt... Snad jsem něco málo odpověděl a pokud jsem napsal něco špatně opravte mě