Tranzistor vs lampy

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tranzistor vs lampy

Příspěvek od BVa »

boxer
Je to skutočne "marný", ak nedokážeš (nechceš) pochopiť rozdiel medzi analýzou zvukového poľa ľudským mozgom (ktorý je výkonnejší ako počítač..),s individuálnym výsledkom pre každého jedinca a medzi prenosom signálu, z ktorého sa to zvukové pole tvorí. Zmeny signálu (v čase, amplitúde..) dokážeme zmerať rádovo presnejšie, než ich je schopné ucho registrovať. Niektoré zmeny ucho ani nezachytí (napr. vplyvom maskovania zmiznú informácie), meraním ich bezpečne zistíš.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Boxer + BVa

Klídek a buďte oba nad věcí :!:

Poznámka: Máte-li mezi sebou mezilidské problémy, řešte je prosím formou SZ, zde na fóru je neventilujte.

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

kdyz jsem si minuly tyden zapojil po roce misto lamapace digital, tak se ve zvuku objevilo mnohem vic detailu a zpresnil se cely prostor. ne ze by se mi zvuk z lampace nelibil, ale bylo docela zajimave poslouchat naposlouchanou hudbu zase jinak. pritom mi nevadi ani zvuk z lampace ani digitalu, kazdy doda svuj osobity "efekt". lampac vetsinou pekne uhladi stredy ale zplaca detaily, digital je presny, blizi se vic realite, ktera ale neni tak pekna jak ji zaplaca lampac. *sunglases*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Boxer: ber to v klidu. Diferenční metoda ukáže "nulový rozdíl" jen tehdy, pokud se srovnávané kanály/přístroje osekají na stejný frekvenční rozsah pomocí přídavných filtrů. Nikde není řečeno, že to je povolený zásah do průběhu signálu. Je to zásah do signálu v časové i ve frekvenční oblasti. Pokud se tato ekvalizace kanálů neprovede, tak diferenční metoda ukáže vždy rozdíly mezi srovnávanými zařízeními.
Pavel Macura Audio

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

PMA,špatně jsi četl můj příspěvek.Tak jěště jednou,cd vydaná v 80 letech,dnes se nazývají původní vydání a jsou mimochodem vyhledávány audiofily po celém světě,jsou bez komprese, s tou kompresí začali až později v 90 a hlavně po roce 2000.Ale to už se dostáváme úplně jinam než je téma tranzistor vs lampy.Jsem rád,že diskutujete ale prosím založte jiné vlákno pokud chcete diskutovat o jiných problematikách.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pán Macura,vy dobre viete, že toto
Nikde není řečeno, že to je povolený zásah do průběhu signálu. Je to zásah do signálu v časové i ve frekvenční oblasti.
je vyložená lož, do signálu, ktorý ide do zosilňovača, sa nijako nezasahuje. "Oseká" sa referenčná cesta na rovnaký kmtočtový rozsah, ako má meraný/testovaný/ prístroj, aby sa vyrovnal fázový posuv spôsobený konečným kmitočtovým rozsahom, to je elementárna vec. Je to rovnaké,ako vyváženie mostíka na nulu pred meraním. To je nepovolené? Alebo vy poznáte nejaký (napr. váš?) prístroj s nekonečným rozsahom? Takáto argumentácia je dosť trápna.
2 Aleška
máš dojem, že nemám emócie na uzde, alebo že vo vecných argumentoch je niečo osobné? Ja som úplne kľudný.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

S tou dynamikou gramofonu i cdpřehrávače to není tak jednoduchý. Komprese dynamiky je s prominutím velký průser. Ten kdo ví jak se dnes nahrává materiál tak komprese dynamiky se nedělá jen proto aby se hudba vešla jen na médium....Ale to nepatří sem do tohoto vlákna jen výsledek je takový že mnoho cd i lp je hodn špatných.

Bylo tady nakousnuto, že elektronka jednoznačně do kytarových komb je nutnost. Ano já říkám to samé, protože tranzistor se skutečně nedá zde poslouchat ( max. s vyjímkou basových hybridních komb). Je to moje parketa a proto se k tomu vyjadřuji. Dost často se mi stává, že přijde průměrný hráč kterému jsem třeba opravil své jeho tranzistorové kombo nebo i třeba špatné lampové. Dám mu možnost si zahrát na jeden můj vydařený celolampový kousek a po chvilce hraní muzikant řekne: Ty voe já na to nemohu hrát, protože tam slyším všechno :D Rozumějte překlepy...Ti zdatní říkají, že potřeba různých krabiček je potřeba právě minimum, protože dobrý kytarista vytvoří rukama vše. Jen upozornuji, že se bavíme o čistém nezkresleném kanálu na kterém musí zesilovač věrně a dynamicky přenést barvu kytary a to zatím tranzistor zde nedokáže.

Taky jsem tu viděl zmínku o firmě JJ a jejich zesilovačích. Máte nějaké zkušenosti? Já jsem poměrně dlouhou dobu obchodoval JJ electronics a vyvážel jejich elektronky do zahraničí a ještě dnes mám asi 300ks 12AX7 :D ale často jsem k nim jezdil právě do továrny v Čadci. Tehdy mi představovaly nějaký koncový zesilovač ale za boha si nevzpomenu co to bylo za model. Měli k tomu připojený úplně řadový cd-player Sony s project gramofonem na kterém byla nějaká základní MM přenoska. Bedny jim dělal místní člověk, šlo o 3pásmo z masivu což nebylo dobré řešení, protože dřevo sebelepšího původu vždy pracuje a bedna byli šíleně rozpraskané takže jsem si dělal legraci, že to má štěrbinové basreflexi :) Abych to zkrátil, předvedení a hlavně zvuk byl hrozný a moc se omlouvaly, že chtějí vybudovat novou poslechovku. Jenže já si říkal jak teda mohou něco vyrábět když to nemají ani kde zkoušet.

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

Myslím, že PMA pěkně poukázal na fakt týkající se kvality nahrávky. Je to klíčový prvek ve smyslu dobrého prožitku při poslechu hudby. Kvalitu nahrávky moc lidí nedokáže posoudit, protože je k tomu nutná hodně bohatá poslechová zkušenost a tou ne každý disponuje. Mnoho lidí se chová Audiofilně Hypochondricky a dokolečka řeší kabely a jiné woodoo. Poslech hudby je o trpělivosti. Kdo nebyl na živém koncertu symfonického orchestru, asi nikdy nepozná jestli mu to doma hraje dobře nebo ne. Prostě, praxe nade vše. Urychlit získání zkušeností nelze. V ideálním případě má člověk kvalitní nahrávky, kvalitní aparát a kvalitní poslechovou místnost. Kdo z nás to má? :D
Tranzistory vs lampy u mě vyhrály tranzistory, digitál vs analog vyhrál digitál. Pro sebe v tom mám jasno. O to je to jednodušší ;)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Ještě si dovolím souhlasit s PMA a kvalitou nahrávek. Vážná muzika i rocková je na tom špatně stále i dnes. Těch nahrávek a studií je strašně málo, které jsou dobré. A i ty co mám doma na super 180g vinylu nebo na cd bez remasteringu a tak jak uvádějí, že bylo nahráno přímou metodou a já nevím co všechno a od super společnosti se mi stává, že jsou mizerné kvality. Za takové cd dáte třeba 1500,- a špatenka. Pak koupíte někde za 200,- někde v Anglii nebo Francii Japonský nebo Americký press a to je jiná liga :) Omlouvám se, že to není k tématu tranzistor-lampa ale myslím, že je fajn co tu všechno padlo za témata a je to zajímavé..

boxer

Příspěvek od boxer »

Aleska

Máš dojem že se nedržíme slušnýho chování? I když navzájem nesouhlasíme? Netýká se to zadání tématu? Vidíš někde osobní napadání?

Takže sklidni své emoce.

BVA.

Je to marný. Stále tvrdíš svoje dogmata,který však nekorelují s miliony posluchačů,kteří (ať se ti to líbí nebo ne ),nejsou hluší a mají svoji hlavu a uši na svém místě.
Nemáš gebír na to,že to co tvrdíš,měříš a co z toho vyvozuješ je 100% právoplatné a pravdivé.Ty si to "jen" myslíš.

Já tvrdím,že ne vše zatím umíte (myslím měřiče všeobecně) změřit a dát do poslechové korelace na 100%. Bohužel. Bylo by to príma.

To je vše.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

boxer píše:Aleska

Máš dojem že se nedržíme slušnýho chování? I když navzájem nesouhlasíme? Netýká se to zadání tématu? Vidíš někde osobní napadání?

Takže sklidni své emoce.
Já je v klídku držím,
držíš je v klídku i ty :?:

A na přímou otázku dám i přímou odpověď:

Boxere, formulace některých tvých příspěvků jsou skutečně na hraně slušného chování a osobního napadání.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

á tvrdím,že ne vše zatím umíte (myslím měřiče všeobecně) změřit a dát do poslechové korelace na 100%.
Nedá sa dať do 100% korelácie nejaký súbor meraní so subjektívnym dojmom, ktorý závisí aj od takých vecí, ako je napr. velkosť a tvar hlavy jedinca (to je z toho článku z odkazu PMA..), a nehovorím o emóciách a podobne. Je známe, ,že od troch posucháčov často dostaneme štyri názory na ten istý zvuk, takže akú koreláciu chceš dosiahnuť?

boxer

Příspěvek od boxer »

Aleska

Nepotřebuji,abys mi moje příspěvky překládal a schvaloval.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Boxere, to mne ani ve snu nenapadlo :lol:

boxer

Příspěvek od boxer »

takže akú koreláciu chceš dosiahnuť?

No dyť ti to melu už 3 roky. Já se nechci hádat ani nikoho napadat ,sám bych chtěl mít jasno.

Vem měření zesilovačů, porovnej jednotlivá měření a dej do přímé souvislosti,co bude slyšet na konci řetězce. Takto napsané od tebe to vypadá,že je to ze strany měření OK a je to úplně jasné.

ALE NENÍ. To by tvý zesilovače,díky měření které předkládáš,a já jim věřím,že jsou takové,musely "hrát" pravdivěji než JINÉ. A je jedno jak drahé. A o to tu jde. Ani nevíš,jak bych chtěl sám za pár šupů mít tu tvoji nejvyšší PRAVDU DOMA.

Avšak jak já (nejen) říkám, proč stejně měřené zesilovače (v těch měřících schematech co používáš (a nejen ty)), s poměrně nicotnými odchylkami od sebe,"hrají" jinak. Se zavázanýma očima,zcela jistě a rozdílně.

A nechej DM na pokoji. Stačí vysvětlit,proč to tak je. Pokud sám nevíš a jsi si jist tím,že je to blud co jsem napsal,nemá cenu se dále dohadovat.

Ty umřeš se svou pravdou,která ale pro mnohé jiné "hraje" jinak a já zase s vědomím,že nevím, co mě po celá léta hifistickýho pinožení na těch zesilovačích sralo,i když měli měření jako z učebnice.

Odpovědět