Tranzistor vs lampy

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tranzistor vs lampy

Příspěvek od BVa »

Poviem ti to polopate:
Ak by sme mali rovnaké hlavy, uši, mozog, celé telo,emócie...., skrátka boli 100% klony a sedeli presne na rovnakom mieste v rovnaký čas, počuli by sme rovnaký podnet všetci rovnako, pretože by sme boli identické indivíduá. Pretože to tak nie, pocit z rovnakého podnetu má (obvykle) každý iný, niekedy sa pár ľudí s rovnakým "vkusom" zhodne, niekedy ani náhodou. O "parametroch" toho podnetu (zvuku)to ale objektívne nehovorí nič a meranie hovorí o tých parametroch, o nutnom predpoklade aby ten "objekt subjektívneho skúmania"-zvuk- bol čo najbližší "obsahu zvukovej konzervy". Nahrávka sú len dáta, ktoré je nutné čo najpresnejšie zrekonštruovať, nie sú to konzervované émócie, tie vznikajú alebo nevznikajú až v hlave ich analýzou , ktorá je pre každého individuálna. Takže 100% koreláciu nedosiahneš nikdy , ani náhodou, presne podľa príslovia "není na světe ten, co by se zalíbil všem".
Prístroj s dobrými zmeranými parametrami má predpoklad , aby každé "dáta" preniesol s čo najmenšou zmenou, ten ktorý ich mení viac, ich nemôže preniesť bližšie k "pravde". Aj keď sa to môže niekedy, niekomu , viac páčiť. Zmerané parametre nehovoria nič o tom, či sa to bude vo výsledku každému páčiť alebo nie. Je to striktne technický pohľad konštruktéra, neriešim emócie. Tá "moja" pravda je obsahom pomerne exaktného oboru, a vznikla dávno predtým, než sme tu boli my.

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Myslím, že Boxer sa pýta niečo iné. Ako je možné, že jedno indivíduum, v jednom čase a priestore, spoľahlivo odlíši dva prístroje s približne rovnakými technickými parametrami a dokonca je schopné povedať, že jedna reprodukcia sa mu páči viac ako druhá.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

boxer píše:takže akú koreláciu chceš dosiahnuť?

No dyť ti to melu už 3 roky. Já se nechci hádat ani nikoho napadat ,sám bych chtěl mít jasno.

Vem měření zesilovačů, porovnej jednotlivá měření a dej do přímé souvislosti,co bude slyšet na konci řetězce. Takto napsané od tebe to vypadá,že je to ze strany měření OK a je to úplně jasné.

ALE NENÍ. To by tvý zesilovače,díky měření které předkládáš,a já jim věřím,že jsou takové,musely "hrát" pravdivěji než JINÉ. A je jedno jak drahé. A o to tu jde. Ani nevíš,jak bych chtěl sám za pár šupů mít tu tvoji nejvyšší PRAVDU DOMA.

Avšak jak já (nejen) říkám, proč stejně měřené zesilovače (v těch měřících schematech co používáš (a nejen ty)), s poměrně nicotnými odchylkami od sebe,"hrají" jinak. Se zavázanýma očima,zcela jistě a rozdílně.

A nechej DM na pokoji. Stačí vysvětlit,proč to tak je. Pokud sám nevíš a jsi si jist tím,že je to blud co jsem napsal,nemá cenu se dále dohadovat.

Ty umřeš se svou pravdou,která ale pro mnohé jiné "hraje" jinak a já zase s vědomím,že nevím, co mě po celá léta hifistickýho pinožení na těch zesilovačích sralo,i když měli měření jako z učebnice.
*thumbs up*
Už jsem to někde někdo psal.Jsou 2 zesilovače,které nemají žádné zkreslení a mají naměřeny super hodnoty a přesto oba hrají jinak. :shock: :shock: :shock:

boxer

Příspěvek od boxer »

Guliver.

Dík.

Začínal jsem mít dojem,že čeština je silně jiná než slovenština (a naopak). Ale tys to přečet správně a i správně pochopil.

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

A ako je možné, že traja ľudia, ktorí počúvajú na tom istom aparáte, tú istú skladbu a s tou istou hlasitosťou, teda za absolútne rovnakých podmienok (a nebol to aparát BVa, aby sme sa vyhli zbytočným konfrontáciám) popíšu zvuk a priestor úplne odlišne? Ja tam iný rozdiel ako hlavu a uši nevidím. Tento pokus bol u mňa reálny a bolo to už moc dávno. A už som to raz aj písal, zostalo to bez odpovede.

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

slimak: Ved BVa ti to už vysvetlil: "Ak by sme mali rovnaké hlavy, uši, mozog, celé telo,emócie...., skrátka boli 100% klony ..."

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

slimak píše:A ako je možné, že traja ľudia, ktorí počúvajú na tom istom aparáte, tú istú skladbu a s tou istou hlasitosťou, teda za absolútne rovnakých podmienok (a nebol to aparát BVa, aby sme sa vyhli zbytočným konfrontáciám) popíšu zvuk a priestor úplne odlišne? Ja tam iný rozdiel ako hlavu a uši nevidím. Tento pokus bol u mňa reálny a bolo to už moc dávno. A už som to raz aj písal, zostalo to bez odpovede.
Máč taky pravdu.Není nic tak jednoduché jak to vypadá. *sunglases* Jde o to ,že každý člověk má jiné poslechové zkušenosti,je zvyklý na jiný zvuk a má uši a vnímání prostě jiné.Chaos,co jiného dodat,no a pak tedy příjde na řadu měření,ale to napoví jen částěčně,zbytek už je na každém z nás. ;)

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Zappa - pekný príspevok.

A tranzistory verzus lampy - aj s lampami sa dá spraviť dobré hifi. Mne na tom vadí, že :
- hreje to
- treba meniť elektrónky
- svieti to
- má to relatívne malý výkon a treba k tomu citlivé bedne a počúvanie vážnej hudby v plnej dynamike na lampách jaksi nie je pre mňa to pravé orechové.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jsou 2 zesilovače,které nemají žádné zkreslení a mají naměřeny super hodnoty a přesto oba hrají jinak.
Ak nebudeš vedieť, ktorý hrá, nespoznáš to, v korektnom slepom teste určite nie. Ak vidíš (vieš), tak počuješ. Veriť tomu nemusíš, za čas na to prídeš..

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

BVa píše:
Jsou 2 zesilovače,které nemají žádné zkreslení a mají naměřeny super hodnoty a přesto oba hrají jinak.
Ak nebudeš vedieť, ktorý hrá, nespoznáš to, v korektnom slepom teste určite nie. Ak vidíš (vieš), tak počuješ. Veriť tomu nemusíš, za čas na to prídeš..
Tak to u mne neplatí,vizuálně určitě neposlouchám!A myslím,že slyším celkem dobře na to abych ve slepém testu poznal rozdíl mezi 2 zesilovači.Pokud máš pravdu ty,tu prede všemi sa ospravedlním. :)

boxer

Příspěvek od boxer »

Ak...Ak...

Ne ,není nic o ak.... je to o tom že ne ak, ale tak.

Ale to je jedno. Jednou nahraná písnička nemůže najednou hrát jinak. A toto je zaseklá jehla. Jak to dlouho trvalo,než lidstvo mohlo volně říkat ,ona se točí,není placatá a " nekrúti sa Slnko kolem nej"....dlouho,a byli za to upalováni.Taky jim tvrdili,nijak jinak to nemůže být.

Končím s dalšími pokusy se dozvědět od tohoto pána něco jinýho.

Prostě si musím uvědomit,že když budu mít v řetězci BVA za 30 000 Kč a třeba (nenapadá mě teď nic jinýho než ) Soulution, Burmester,..ty maj podobně skvělé měření ... tak jsem ušetřil. *hura* . A nemusím je ani vidět.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

stejně jako JFI mám jasno (digitál + tranzistor), takže asi nejsem úplně nestranný:

podle mě si každý časem najde své. o některých věcech těžko říct, proč.
když se podívám na zesáky, u kterých zůstávám a které mám nejradši, tak jsou to tranzistory, jeden výkon tuším 23W, druhý 28W ( *fnuk* nebo *2thumbsup* ???)
když se k nim přidají uzavřenky dole s papírem nebo polypropylénem a nahoře s textilní kupolkou - hraje to zkrátka dobře a tak, jak to má dadaft rád...............

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

A myslím,že slyším celkem dobře na to abych ve slepém testu poznal rozdíl mezi 2 zesilovači.Pokud máš pravdu ty,tu prede všemi sa ospravedlním.
2 Zappa
To si myslí každý, pokiaľ sa takého testu skutočne nezúčastní, dovtedy to pokladá za zbytočné, však je to jasné, počujem....Nejde vôbec o pravdu alebo ospravedlnie, neviem či ju mám alebo nie, tiež som všeličomu veril (aj "dokonalosti" vlastných uší..), ale mám skúsenosť, také testy som si na sebe aj na iných (ktorí to ani netušili..) urobil... Bolo pár takých testov aj na území ČR/SR, ani nechceli publikovať výsledky, niečo preniklo na Lopuchu, spláchlo sa to..A zďaleka to neboli len meraním skoro identické prístroje, zrovnávali sa aj diametrálne odlišné zostavy. Skončí to vždy výhovorkou na stres a neznáme prostredie. Príkladov, čo všetko sú aj skúsení poslucháči schopní(ochotní) akceptovať ako "zlepšenie" je veľa.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Tranzistor vs lampy? Pocuvat trandovy zosik, je ako lizat med cez sklo... :mrgreen:

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

zdenoeddie píše:Tranzistor vs lampy? Pocuvat trandovy zosik, je ako lizat med cez sklo... :mrgreen:
Je těžké respektovat takový názor,který není doložený ani jedním příkladem.Rád bych věděl s jakými zesilovači jsi měl čest se seznámit,že máš takový názor ?Pokud nás neseznámíš s tvými konkrétními zkešenostmi pak je takovýto příspěvek totalně bezcenný.

Odpovědět