Upgrade 2M RED na 2M BLACK má zmysel?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Hurban
Kontaktovat uživatele:

Upgrade 2M RED na 2M BLACK má zmysel?

Příspěvek od Hurban »

Pekne pozdravujem, som tu nováčik, a aj keď som hĺadal, nenašiel som podobnú tému.....prosím o radu:

Mám garmofón ProJect Debut carbon esprit s prenoskou 2M RED,
Používam repúroduktory Wiener Accoustic:
BACH Grand

Vienna Acoustics BACH Grand

Technické špecifikácie:

Stĺpové reprosústavy
Impedancia: 4 Ohmy
Frekvenčný rozsah: 35-20000 Hz
Citlivosť: 90 dB
Doporučený zosilňovač: 50 - 300 Watt
7“ stredobasový menič: X3P Membrána, Transparentná
1“ Výškový menič: Ručne natieraná VA Hodvábna Kalota
Basový systém: TBR – systém (Twin-Balanced-Reflex), Impulzná optimalizácia podľa QB3 priebehu (Quasi-Butterworth)
Komponenty výhybky: MKP Kondenzátory s 1% toleranciouVýhradne vzduchové cievky s 0,7% tol., Rezistory s kovovou vrstvou a toleranciou 1%, bez indukcie
Výhybka: 2 pásma s Besselovym filtrom 6 a 12 dB
Váha: 36,2 kg / pár
Rozmery (ŠxVxH): 188 x 878 x 250 mm
Cena: 1 890€ / pár
+
NAD C326BEE Integrovaný zosilňovač

Uvažujem o kúpe prenosky 2M Black:
http://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esho ... n-2M-Black

Môj dotaz je,
či pri mojich reproduktoroch, ktoré majú frekvenčný rozsah 35 - 20000Hz, budem môcť zaznamenať zlepšenie prenosu
nakoľko 2MBlack má frekvenčný rozsah až 31000Hz,
alebo je to zbytočné kupovať?
Vopred vďaka, Hurban

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Upgrade 2M RED na 2M BLACK má zmysel?

Příspěvek od PítrsPraha »

Ta otázka, kterou by sis měl klást, zní jinak: je Debut gramofon pro 2M Black? Podle mne není.

Měl jsem Debut původně s 2M Red, kterou jsem po čase vyměnil za 2M Bronze. Svoje zkušenosti s přechodem z Red na Bronze jsem popsal tady:
raj-analogu/2m-a-preamp-t12883.html#p118578

U Black by ta negativa ohledně odhalení nedostatků gramce platila ještě více. Navíc si myslím, že nemalá část jejího potenciálu by zůstala nevyužitá.
Rozdíl ve zvuku těch přenosek leží především v něčem úplně jiném než ve frekvenčním rozsahu. Tím bych se netrápil.

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Ahoj Pitrs, vďaka za info,
v tom príspevku si to rozpísal naozaj dobre,
upravujem teda otázku :o)

Na môj gramofón: ktorá prenoska je ešte akceptovateľná,
v tom smere, aby došlo k zlepšeniu (hlavne u nových LP) a ešte by nezvýraznila limity gramofónu.
RED, BLUE BRONZ, ... na základe tvojho príspevku vylučujem BLACK...
A asi vôbec netreba uvažovať o MC?

Vopred sa ospravedlňujem, za možno blbé otázky,
ale po 20 rokoch som sa vrátil ku Vinylom a trochu som stratil "prehľad" :o)
Nový gramofón mám doma asi 2 týždne.
Vopred vďaka, Lorant

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Tohle je individuální. Pro mne byla Bronzka stále akteptovatelná, protože v porovnání s Redkou přinesla zlepšení ve výrazně více ohledech než v kolika přinesla zhoršení. Nicméně bylo jasně patrné, že limitem zvuku je gramofon, ne přenoska.

Pokud je ale třeba někdo hodně citlivý na hluk od pohonu v mezerách mezi písničkama, mohla by mu Bronzka už vadit. Ne že by to nějak hučelo, ale při hlasitějším poslechu to bylo slyšitelné. S Redkou výrazně méně.

A taky záleží, jaký charakter zvuku komu vyhovuje. Jak popisuju na odkaze, který jsem dával, Redka je oproti Bronzce pohodovější, ale šlape si na jazyk při sykavkách, slévá zvuk, má hutnější méně přesné basy. Bronzka hraje výrazně přesněji, dynamičtěji, světleji, analytičtěji.

Do MC bych s tímhle gramem nešel.

Onkajoo

Příspěvek od Onkajoo »

Ahoj, Ja jsem redku z Debut Carbon Esprit sundaval a mam tam ted Ortofon X1-MC. https://www.henleydesigns.co.uk/assets/ ... idges.jpeg

Po chvili laborovani nad zavesenim motoru jsem se dostal do stavu, ze zvuk motoru uz nejde do prenosky. Nakonec stacilo vyndat gumove podlozky pod plechem, na kterem je zaveseny motor...vcetne sroubku tedy. Motorek ted zustal viset jen na tom O krouzku/gumicce. Predtim byl slyset hluk v mezerach mezi skladbami... primarne to bylo slyset pres sluchatka.

Tedy odstranit cerne sroubky vcetne gumovych podlozek pod strbrnym plechem z obrazku - http://www.needledoctor.com/Pro-Ject-De ... -Image.jpg

Kudy cesta nevedla:
Kdyz jsem povolil sroubky o trochuy vice nez z vyroby, aby motorek nebyl tak fixovan, drncelo to...
kdyz jsem vyndal gumove podlozky a dotahnul plisek az dolu, taky to take nebylo idealni...nekde jsem nasel takove doporuceni na internetu.

Treba vam to pomuze a neodradi to jako limit gramofonu ;) Urcite nekde limit bude, ale alespon v mem pripade, neni tak nizko...

cely retezec je: Pro-Ject Debut Carbon Esprit + Grundig R30 (bypassovany loudness) + Grundig Box 650

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Takže jsi ho vlastně uvedl do stavu NC 500.

Onkajoo

Příspěvek od Onkajoo »

nasel jsem jen jednu fotku NC 500, kde je videt pohon. Ale sroubky ani ty sorbetanovy nebo jaky podlozky tam nejsou, takze zrejme ano. U nekterych modelu ma Pro-Ject cervene podbarvene (nekde na netu jsem to nasel) ty sroubky a melo by to znacit, ze se maji pro poslech vyndat...u Carbon Esprit ale nic takoveho doporuceno neni, v navodu o tom take neni ani slovo a co jsem nasel, tak ty "vyndavaci" jsou proste vzdy oznacene cervene.

Kazdopadne s 2M Red jsem si zvuku motoru v reprodukci nevsiml, ale nezemeroval jsem se na to. Zrejme to udelali tak, aby to proste stacilo. Low output MC prenosku jsem na tom kazdopadne nezkousel, nechce se mi sundavat z Dualu, takze nevim jak moc upgradovatelny ten Pro-Ject jeste je. Nutkani na upgradovani cehokoliv uz nastesti nemam, navic je urcite jeste prostor hybat s tim co mam bez dalsich vicenakladu...

Nevim jak moc spasny tento navod je, ale je to prace na deset minut s vyzkousenim vsech variant...me to pomohlo.

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Onkajoo píše:Ahoj, Ja jsem redku z Debut Carbon Esprit sundaval a mam tam ted Ortofon X1-MC. https://www.henleydesigns.co.uk/assets/ ... idges.jpeg

Po chvili laborovani nad zavesenim motoru jsem se dostal do stavu, ze zvuk motoru uz nejde do prenosky. Nakonec stacilo vyndat gumove podlozky pod plechem, na kterem je zaveseny motor...vcetne sroubku tedy. Motorek ted zustal viset jen na tom O krouzku/gumicce. Predtim byl slyset hluk v mezerach mezi skladbami... primarne to bylo slyset pres sluchatka.

Tedy odstranit cerne sroubky vcetne gumovych podlozek pod strbrnym plechem z obrazku - http://www.needledoctor.com/Pro-Ject-De ... -Image.jpg

cely retezec je: Pro-Ject Debut Carbon Esprit + Grundig R30 (bypassovany loudness) + Grundig Box 650
Ahoj, Vďaka za zaujímavý poznatok,
rád by som vyskúšal tú BRONZE, a aby som náhodou niečo nepobabral, bol by si taký láskavý a vyznačil mi na tom obrázku motora s gumenými podložkami a skrutkami, čo všetko si odstránil. Vopred vďaka za ochotu.
Je to teda dobrá, funkčná a bezpečná zmena?
Mám totiž trochu rešpekt robiť takéto zásahy...
Hurban

Onkajoo

Příspěvek od Onkajoo »

Hurban píše:Niečo som našiel....takto ?
http://s10.postimg.org/6lenyaga1/1_Xpre ... _Motor.jpg
Ano, to na fotce je finalni stav. Tam, kde ma palec, je standardne sroubek a zespoda pod pliskem gumova podlozka. Vysroubujes sroubek, vyndas gumovou podlozku...stejne tak na protejsi strane pohonu.

Nemej z toho strach, je to lehci nez vymena prenosky :) lehce to vratis do puvodniho stavu...mozna mi dava smysl na prepravu tam sroubky i podlozku vracet, kdyz to budes nekam stehovat.

Docela me prekvapilo, za na internetu to konkretne u tohoto modelu nikdo neresil...respektive jsem k tomu nasel zalostne malo informaci...pritom mi prijde ten pohon lehce odflaknuty...

At to dobre dopadne ;)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kdyz ty sroubky a silentbloky odstranis presne tak, jak popsal “Onkajoo”, vznikne v podstate náhon "ProJect – prvni generace".
Na mem “1-2” tenkrat zadne pridavne “gumicky” nebyly a od odstraneni transportnich sroubku (v roce 1993 :!: ) jsem, az dodnes, zadny rusivy zvuk motorku nezaznamenal.
(A neni se opravdu ceho bát. ;) )

A jeste kratce k tve puvodni otazce:

"2M Black" je, podle meho nazoru, sice (diky hrotu Shibata) velmi dobra, ale pomerne predrazena a ne kazdemu se jeji zvuk zalibi.
(Nazor, ze by ji tvuj gramec "neukociroval" ale nesdilim.)
I „Bronzka“, o ktere uvazujes ted, ma sve kouzlo, podle mne je ale Ortofon „540 mk II“ (znama take jako VM "Silver") jeste lepsi. Vypada sice trochu "zastarale", jeji hrot „FG70“ je ale jeste presnejsi nez „FineLine“ a i celkove se mi zvukove libi vic. Ma dostatek stavy ale i detailu a ani pri dlouhodobem poslechu neunavi.
(Zvuk Bronzky mi oproti ni prijde mirne "sterilni".)

https://www.thakker.eu/tonabnehmer/orto ... er/a-5075/

(Podobny dotaz uz tady jednou byl: raj-analogu/ortofon-530-mk-ii-vs-2m-blue-vs-t13135.html)

No a pokud na znacce Ortofon prils “nelpis”, doporucuji vyzkouset prenosku Nagaoka “MP 200”.
I pres to, ze ma “jen” elypticky hrot, hraje naprosto fantasticky a to na velmi vysoke urovni.
Jeji zvuk se od Ortofonu sice lisi (jina firemni filozofie?), horsi ale rozhodne neni. A vyjde o dost levneji… :)

https://www.thakker.eu/tonabnehmer/naga ... er/a-5053/

P.S.: Od te doby, co Ortofon vyradil ze sveho programu "MC Nr.2" nema, myslim, zadnou cenu premyslet o nejake "zakladni" MC prenosce pro Debut.
(I kdyz...mozna "Qintet Red" nebo dokonce "Blue" :?: Osobne jsem je ale neslysel.)

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Onkajoo, vďaka, určite to vyskúšam,
zatial som na to len mrkol, lebo len pred chvíľou som dorazil domov.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že po odstraneni, tej gumovej podložky a aj skrutky,
by sa mohol pliešok sem tam dotýkať šasi...ale asi to je len zdanie,
zajtra vyskúšam *palec* Vďaka, L.

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Prospero,
tiež veľká vďaka....len sa stalo to čoho som sa obával :D
Som ešte viac zmätený čo vlastne chcem....

Najlepšie by bolo, ak by bola taká možnosť postupne vyskúša't všetky potenciálne vhodné prenosky presne na moju zostavu,
a potom si vybrať to, čo mi subjektívne najviac vyhovuje,
za takú službu by som si aj priplatil, lebo by som nekupoval mačku vo vreci.

Takto sa môžem oprieť len o info a názory z fóra (čo je tiež super, ale je tu aj veľa subjektívnych názorov),
Uvažujem nad tou BRONZE, čo je asi tak cenovo prijateľné cca 300.-Eur,
Veľmi ma zaujala aj tá Ortofon „540 mk II“ (keď som správne pochopil, tá sa už nevyrába, len sa ešte dá niekde zohnať),
Ke'dže nie som akcionár Ortofonu, tak kľudne aj tú Nagaoku, len tá už je cenovo trochu viaca ako som pôvodne zamýšľal,
ale zas, ak by bola výrazne lepšia a kultivovaná vzhľadom na moju zostavu...prečo nie?
Spomínaš aj MC....ak by to mal byť prínos ešte lepší ako 540 alebo nagaoka....možno by som presvedčil sám seba :D

Čo by si urobil ty....max do 500.-Eur? Dik, Lorant

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Je tezke rict, co bych udelal ja.
Diky moznosti si nektere drazssi prenosky pred koupi pujcit a poslechnout (od kamaradu ale i od obchodnika), jsem si mohl predem udelat vlastni obrazek.
ProJectu „1-2“ (mel „jen“ hlinikove ramenko a litinovy talir) jsem nakonec dopral uz zminovanou „MC Nr.2“ s hrotem FineLine a i pres pocatecni obavy, ze ji ten kovovy talir zvukove ovlivni, (rika se to, ale nepotvrdilo se to :) ) jsem byl nakonec velmi spokojeny.
MC prenosky, ktere jsou dnes v podobne cenove relaci k mani (napr. ty Quintety), bohuzel osobne neznam, moji kamaradi „analogovi nováčci / znovuobjevitele“ jit cestou MC (zatim) odmitli a tak jsem se dopracoval prave k tem, mnou zninovanym, MM alternativam.
Zvuk MC a MM se stejne jen tezko porovnava, diky nizsi pohyblive hmote je ale MC vetsinou ve vyhode. Ma vetsi dynamiku, sirsi rozsah a take vyssi cistotu / prokreslenost zvuku.
To ale rozhodne neznamena, ze dobre MM prenosky (a vsechny ty zde jmenovane rozhodne dobre jsou) nedokazi posluchace uspokojit.
Je ale vetsinou jen velmi tezke vratit se k jejich poslechu po tom, co clovek zacal pouzivat MC. 8-)

Cela tva sestava je na velmi dobre urovni , takze setrit na tom uplne nejzasadnejsim clanku „analogu“ by nebylo uplne na miste, rozhodnuti ale stejne zustane na tobe.
Poradit muzu, vyzkouset ale musi stejne kazdy sam… ;)

P.S.: A pokud by potom zvuk limitoval napriklad integrovany phono-pre tveho zesilovace, neni problem nasetrit a vydat dalsi penize za kvalitnejsi externi reseni. :lol:

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Ahoj,
zabudol som uviesť že v systeme mám aj pre amp "Pro-Ject Phono Box S"......

Čítam si, na základe tvojho typu, na webe teraz o tej Nagaoke MP 200, a zatiaľ sa mi veľmi páči čo o nej píšu,
dokonca som našiel stranku s celkom fajn cenou ....http://eshop.vinyllo.sk/nagaoka-mp-200-h

Píšu o nej, že je viac ako dôstojný súper MC prenosiek za výbornú cenu....tak hádam to by mohla byť cesta.

(Trochu ma ale desí, že píšu životnosť len 150-200 hodín, a potom kúpi't nový stylus...)
Ale to bude asi u všetkých, ešte raz vďaka, Lorant

Odpovědět