Destilovaná voda pro pračky LP
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Destilovaná voda pro pračky LP
V momentě kdy destilka přijde do styku s LP, tak už to není destilka. A co teprve, když se otevře lahev (demižon) a dovnitř se vloudí prach... (Nemluvě o kvalitně napouštění a napouštěcí hadice.) Dále by se destilka neměla dlouhodobě skladovat ve skle ale f plastu, protože dochází k iontové výměně se sklem. Ale asi to není nutné tolik hrotit jako s ultračistou vodou nebo dokonce nano čistou vodou. Destilka může být mírně kyselá pH 6. Cílem ale je, aby na LP nezůstaly vysrážené minerály rozpuštěné f běžné pitné vodě (to jsou po uschnutí ty bílé fleky buď CaCO3, MgCO3 nebo "šeďáček" (CH3CH2O)2Ca ), které jsou na závadu.
Na praní LP se používá (pokud je mi známo) roztok dest. vody,izopropanolu a nějakého smáčedla. Dá sem někdo návod s poměry např. pro 1l roztoku?
4 díly vody, 2 díly alkoholu, pár kapek smáčedla. Používám smáčedlo, určené pro vyvolávání filmů.
http://obchod.fotoskoda.cz/foma-fotonalsmacedlo/
http://obchod.fotoskoda.cz/foma-fotonalsmacedlo/
Já přidávám ještě kapičku aviváže na praní.
kapičku aviváže na praní
jen pozor na to aby byla nesilaňizující ( snad jsem to dobře napsal )
ony ty novější naopak rády silanizují a tím pádem i LP po vyprání je
krásně nabitá a vše se na ni chytá
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 6241281afc
jen pozor na to aby byla nesilaňizující ( snad jsem to dobře napsal )
ony ty novější naopak rády silanizují a tím pádem i LP po vyprání je
krásně nabitá a vše se na ni chytá
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 6241281afc
Která aviváž nesilanizuje? V tom článku píšou,že taková už asi není. To radši nic
bohužel ano, asi už žádná, proto jsem se dovolil na to upozornit
Kdo má strach z aviváže tak trošičku, kapky na litr, ocet.
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
S destilkou nebo demineralizovanou vodou to není tak kritické. jestli chcete mít jistotu, doporučuji zcela jednoduchý test. Na zcela čistý hladký a lesklý povrch nějakého materiálu ,který nereaguje s vodou nacákejte pár kapek zkoušené destilky. po vyschnutí by neměl zůstat flek.
Předraženým pračkám moc neholduji. Dá se omýt i houbičkou ve vlažné vodě s jemným přídavkem saponátu, případně zoufale znečištěné s přídavkem lihu. Lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. DESTILOVANÁ STAČÍ K ZÁVĚREČNÉMU DŮKLADNÉMU OPLÁCHNUTÍ !
Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem
Předraženým pračkám moc neholduji. Dá se omýt i houbičkou ve vlažné vodě s jemným přídavkem saponátu, případně zoufale znečištěné s přídavkem lihu. Lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. DESTILOVANÁ STAČÍ K ZÁVĚREČNÉMU DŮKLADNÉMU OPLÁCHNUTÍ !
Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem
TRANSIWATT píše: Moje zásady praní.
Prospero, tou hlavou búchaš márne, teraz už vieš ako sa starať o LP tak si to zapamätaj a rob to poriadne, pračku predaj a kúp dobrú špongiu, na špongii by som určite nešetrilProspero píše:TRANSIWATT píše: Moje zásady praní.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem![]()
![]()
![]()
(
)
Vie niekto akou prímesou do čistiacej tekutiny sa dosahuje antistatický účinok? Kupoval som tekutinu knosti, tam je ten účinok super, zaujímalo by ma čo dať do roztoku destilky, alkoholu a "smáčedla", aby som v boji so statickou elektrinou
dosiahol to čo tekutiny renomovaných výrobcov. Nejak som k tomu nič nenašiel alebo len zle hľadám.
Vždy keď som pral, tak som najprv opral v roztoku destilky a alkoholu a potom to prehnal tou knosti kvôli antistatickému účinku, naposledy sa mi nechcelo a je to poznať.
Vždy keď som pral, tak som najprv opral v roztoku destilky a alkoholu a potom to prehnal tou knosti kvôli antistatickému účinku, naposledy sa mi nechcelo a je to poznať.
Kite, dělám to stejně. Roztok destilované vody do pračky Knosti, potom vysušit vysavačem pračky Nitty Gritty a nakonec přeprat pračkou s vodou Knosti a vysušit. Deska tolik neprská a zvuk je dynamičtější.
Naposledy som tých LP kúpil nejako veľa a nechcelo sa mi to dodržať, pekne som všetko dal do obalov a teraz sa mi to nechce robiť nanovo, ale asi budem musieť
. Rozmýšľam nad tou prímesou, podľa mňa to bude úplná banalita za pár korún, musím to nejako zistiť. V škole som s fyzikou nemal problém
a s touto banalitou si neviem rady, ale všimol som si aj v iných témach, že to viac menej nikto nerieši a ak tak je to vyriešené nákupom hifi tekutiny. Možno niekto na niečo prišiel 
Ak by som si mal odpovedať na svoju otázku, tak predpokladám, že v renomovaných hifi tekutinách okrem destilovanej vody, alkoholu, zmáčadla, bude aj niečo takéto http://www.antistatika.sk/antistatika/i ... 1984&lang= , viem že to nie je hifi a ani to nie je drahé, ale ja to na nejakej LP Supraphon alebo Opus vyskúšam. Myslím, že aj Clearaudio a podobní použivajú niečo také a nevymýšľali žiadnu špecialitu na vinyl a ak tak len na letáku k ich tekutine
Myslím, že sú ľudia aj tu na fóre čo to tak robia, ale ak by to napísali tak by boli zkritizovaní, ja to aspoň vyskúšam, potom to budem draho predávať - flaša bude čierne sklo, brúsený nápis hitech special saponát for vinyl a cena 50 eur
.