Destilovaná voda pro pračky LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Destilovaná voda pro pračky LP

Příspěvek od Dinosaurjr »

V momentě kdy destilka přijde do styku s LP, tak už to není destilka. A co teprve, když se otevře lahev (demižon) a dovnitř se vloudí prach... (Nemluvě o kvalitně napouštění a napouštěcí hadice.) Dále by se destilka neměla dlouhodobě skladovat ve skle ale f plastu, protože dochází k iontové výměně se sklem. Ale asi to není nutné tolik hrotit jako s ultračistou vodou nebo dokonce nano čistou vodou. Destilka může být mírně kyselá pH 6. Cílem ale je, aby na LP nezůstaly vysrážené minerály rozpuštěné f běžné pitné vodě (to jsou po uschnutí ty bílé fleky buď CaCO3, MgCO3 nebo "šeďáček" (CH3CH2O)2Ca ), které jsou na závadu.

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

Na praní LP se používá (pokud je mi známo) roztok dest. vody,izopropanolu a nějakého smáčedla. Dá sem někdo návod s poměry např. pro 1l roztoku?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

4 díly vody, 2 díly alkoholu, pár kapek smáčedla. Používám smáčedlo, určené pro vyvolávání filmů.
http://obchod.fotoskoda.cz/foma-fotonalsmacedlo/

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Já přidávám ještě kapičku aviváže na praní.

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

kapičku aviváže na praní

jen pozor na to aby byla nesilaňizující ( snad jsem to dobře napsal )
ony ty novější naopak rády silanizují a tím pádem i LP po vyprání je
krásně nabitá a vše se na ni chytá

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 6241281afc

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

Která aviváž nesilanizuje? V tom článku píšou,že taková už asi není. To radši nic

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

bohužel ano, asi už žádná, proto jsem se dovolil na to upozornit

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Kdo má strach z aviváže tak trošičku, kapky na litr, ocet.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

S destilkou nebo demineralizovanou vodou to není tak kritické. jestli chcete mít jistotu, doporučuji zcela jednoduchý test. Na zcela čistý hladký a lesklý povrch nějakého materiálu ,který nereaguje s vodou nacákejte pár kapek zkoušené destilky. po vyschnutí by neměl zůstat flek.
Předraženým pračkám moc neholduji. Dá se omýt i houbičkou ve vlažné vodě s jemným přídavkem saponátu, případně zoufale znečištěné s přídavkem lihu. Lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. DESTILOVANÁ STAČÍ K ZÁVĚREČNÉMU DŮKLADNÉMU OPLÁCHNUTÍ !

Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

TRANSIWATT píše: Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem
*bravo* :lol: :lol: :lol: ( *headbang* )

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Prospero píše:
TRANSIWATT píše: Moje zásady praní.
*bravo* :lol: :lol: :lol: ( *headbang* )
Prospero, tou hlavou búchaš márne, teraz už vieš ako sa starať o LP tak si to zapamätaj a rob to poriadne, pračku predaj a kúp dobrú špongiu, na špongii by som určite nešetril :lol:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Vie niekto akou prímesou do čistiacej tekutiny sa dosahuje antistatický účinok? Kupoval som tekutinu knosti, tam je ten účinok super, zaujímalo by ma čo dať do roztoku destilky, alkoholu a "smáčedla", aby som v boji so statickou elektrinou :lol: dosiahol to čo tekutiny renomovaných výrobcov. Nejak som k tomu nič nenašiel alebo len zle hľadám.
Vždy keď som pral, tak som najprv opral v roztoku destilky a alkoholu a potom to prehnal tou knosti kvôli antistatickému účinku, naposledy sa mi nechcelo a je to poznať.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Kite, dělám to stejně. Roztok destilované vody do pračky Knosti, potom vysušit vysavačem pračky Nitty Gritty a nakonec přeprat pračkou s vodou Knosti a vysušit. Deska tolik neprská a zvuk je dynamičtější.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Naposledy som tých LP kúpil nejako veľa a nechcelo sa mi to dodržať, pekne som všetko dal do obalov a teraz sa mi to nechce robiť nanovo, ale asi budem musieť *headbang* . Rozmýšľam nad tou prímesou, podľa mňa to bude úplná banalita za pár korún, musím to nejako zistiť. V škole som s fyzikou nemal problém :lol: a s touto banalitou si neviem rady, ale všimol som si aj v iných témach, že to viac menej nikto nerieši a ak tak je to vyriešené nákupom hifi tekutiny. Možno niekto na niečo prišiel :D

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ak by som si mal odpovedať na svoju otázku, tak predpokladám, že v renomovaných hifi tekutinách okrem destilovanej vody, alkoholu, zmáčadla, bude aj niečo takéto http://www.antistatika.sk/antistatika/i ... 1984&lang= , viem že to nie je hifi a ani to nie je drahé, ale ja to na nejakej LP Supraphon alebo Opus vyskúšam. Myslím, že aj Clearaudio a podobní použivajú niečo také a nevymýšľali žiadnu špecialitu na vinyl a ak tak len na letáku k ich tekutine :lol: Myslím, že sú ľudia aj tu na fóre čo to tak robia, ale ak by to napísali tak by boli zkritizovaní, ja to aspoň vyskúšam, potom to budem draho predávať - flaša bude čierne sklo, brúsený nápis hitech special saponát for vinyl a cena 50 eur *jupi*.

Odpovědět