Destilovaná voda pro pračky LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
hughes
Kontaktovat uživatele:

Re: Destilovaná voda pro pračky LP

Příspěvek od hughes »

Zdravím pánové. Vlastním pračku Okki Nokki teprve 3 dny. Nadšeně jsem se vrhnul do praní a já blbec jsem si bohužel nevšiml, že v návodu je psané, že se má čistící roztok ředit destilovanou vodou a zředil jsem to vodou čistou z kohoutku. Přečetl jsem si jenom štítek na čistící tekutině a tam je psané "purified", což se dá přeložit jako voda "čištěná" a já z toho mylně pochopil, že se jedná o vodu čistou. Měl bych to podle vás vylít nebo to můžu využít? Než jsem to zjistil, vypral jsem 4 LP a nevypadá, že by jim to nějak ublížilo. Děkuji moc za odpovědi.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

V destilované vodě asi nebude tolik minerálů jako v pitné. Chlor by snad neměl vadit, možná naopak. Pokud se z minerálů udělá v drážce usazenina, tak by to asi mohlo vadit.
Deska se po vyprání oplachuje destilkou nebo ten roztok obsahuje nějaké "mazivo" ?

hughes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hughes »

desky jsem destilkou už po oprání neopláchnul. Ten roztok byl v balení s pračkou..je to taky od firmy okki nokki, složení bohužel nevím, na lahvičce napsané není.

boxer

Příspěvek od boxer »

Předpokládám, že tento panák předraženýho izolpropylacoholu (20 €) s nějakým smáčedlem je to ono.
No naředěním normální vodou jsi to tak trochu zničil. Efekt je v tom, aby se v drážkách po uschnutí neusazovaly soli z vody. Proto by měla být ta ředící voda destilovaná.
Jak moc to bude vadit jehle a jak moc to bude vadit poslechu je ve hvězdách.

Obrázek

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Doporučuji z vlastní zkušenosti pouze a jen destilku. Sem tam si přijde nějaký hifista ke mne vyprat LP. Jednou mi hifista přinesl litr prý speciální tekutiny, když mi došla moje tak jsem načal tu jeho a po první LP jsem ji musel vylít , LP bylo po vyprání matné. Prý používá vodu z BRITY a jednou převařenou.

Při použití destilky a správného roztoku, LP voní novotou a leskne se jak k---e, vložena do nového obalu může v klidu čekat na další přehrání.

hughes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hughes »

OK, chlapi. Tak to vypadá, že to půjdu vylít do WC :-). A jaký roztok na ředění používáte?

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ten koncentrát okki nokki stojí 280 kč, ja by som kúpil ten konentrát, objednaj z http://www.audiofriend.cz/analog/prislu ... i-rcf.html a použi destilovanú vodu. To čo si vyrobil z obyčajnej vody, si nehaj, veď koľkokrát prídu objednané LP v stave, že je lepšie predoprať ich. Ja to tak robím, mám aj manuálnu pračku disco antistat(neviem presne), tam ju opláchnem a potom normálne opratie s odsatím.
Nejako veľký prúser nebude ani s tými čo si už vypral, veď si to odsal - len môj názor. Samozrejme, že pre ten správny pocit použi tú destilovanú vodu. Mne osobne prídú tieto koncentráty lepšie ako roztoky čo si vyrábam, v tých vyrobených periem len veľmi znečistené LP.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

boxer píše:Předpokládám, že tento panák předraženýho izolpropylacoholu (20 €) s nějakým smáčedlem je to ono.
No naředěním normální vodou jsi to tak trochu zničil. Efekt je v tom, aby se v drážkách po uschnutí neusazovaly soli z vody. Proto by měla být ta ředící voda destilovaná.
Jak moc to bude vadit jehle a jak moc to bude vadit poslechu je ve hvězdách.
Ono toho izopropylu v tom koncentrátu nebude. Vůbec nesmrdí jako alkohol. Spíš bych řekl že to bude něco na bázi enzymů nebo organických rozpouštědel. Navíc někdy jsem četl že je zakázáno převážet přes státy do a mimo EU "nebezpečné látky" v takových lahvičkách (nebo něco v tom smyslu - kdyžtak mě informovanější opravte nebo uveďte na pravou míru). Já tu jejich vodičku používám taky a jsem s ní plně spokojen.

hughes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hughes »

Zdravím chlapi. Tak pořídil jsem si radši tu destilku, at mám lepsí pocit:-). Vše je v pořádku...jediné, co mě mate, je množství odsáté tekutiny. V návodu píšou, vypustit po 30-40 LP stranách. Umyl jsem 28 stran, tak jsem si řekl, pro jistotu to vypustím...a vytekly mi asi 2 kapky. Je opravdu možné, že se ta tekutina tak rychle odpařuje?

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

To hughes:
Musel jsem se vrátit,abych našel jakou pračku máš. OKKI NOKKI musíš nahnout dozadu k hadičce,abys ji vylil a doporučím ještě kolébání. Taky mi dlouho nic nevytékalo,až jednou jsem vytáhl odsávací raménko i pružinu a ta byla zrezivělá asi 1cm odspodu. Byl jsem rád,že se nic dalšího nepokazilo. Vytéct by ti mělo skoro stejné množství,jaké jsi při praní použil.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Destilka na Poliklinice v Hrabůvce je stále k dispozici. Každý první pátek v měsíci v 15 hodin.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nejsnáze bude navázat známost s pěknou asistentkou katedry chemie místní VŠB-TU
kterejž institut tuhle substanci používá k pokusům v labinách, nebo aspoň prozradí dodavatele, takhle jsem sehnal běžně tenkrát nedostupný 30% peroxid H₂O₂ pro výrobu plošných spojů.

wizard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

TRANSIWATT píše:S destilkou nebo demineralizovanou vodou to není tak kritické. jestli chcete mít jistotu, doporučuji zcela jednoduchý test. Na zcela čistý hladký a lesklý povrch nějakého materiálu ,který nereaguje s vodou nacákejte pár kapek zkoušené destilky. po vyschnutí by neměl zůstat flek.
Předraženým pračkám moc neholduji. Dá se omýt i houbičkou ve vlažné vodě s jemným přídavkem saponátu, případně zoufale znečištěné s přídavkem lihu. Lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. DESTILOVANÁ STAČÍ K ZÁVĚREČNÉMU DŮKLADNÉMU OPLÁCHNUTÍ !

Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem
Prepáč ale to tvoje zásady prania sú pekná blbosť....

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

wizard píše:
TRANSIWATT píše:S destilkou nebo demineralizovanou vodou to není tak kritické. jestli chcete mít jistotu, doporučuji zcela jednoduchý test. Na zcela čistý hladký a lesklý povrch nějakého materiálu ,který nereaguje s vodou nacákejte pár kapek zkoušené destilky. po vyschnutí by neměl zůstat flek.
Předraženým pračkám moc neholduji. Dá se omýt i houbičkou ve vlažné vodě s jemným přídavkem saponátu, případně zoufale znečištěné s přídavkem lihu. Lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. DESTILOVANÁ STAČÍ K ZÁVĚREČNÉMU DŮKLADNÉMU OPLÁCHNUTÍ !

Moje zásady praní.
Praní desek je POSLEDNÍM ZOUFALÝM KROKEM jak aspon částečně zlepšit reprodukční vlastnosti hodně zanedbaných desek.
NIKDY NEPERTE NOVÉ A DOBRÉ DESKY NA KTERÝCH NEJSOU LUPANCE !!! nadělá to zpravidla víc škody než užitku. Pokud jsou povrchově zaprášené, stačí běžné ošetření antistatickou utěrkou nebo spec kartáčkem
Prepáč ale to tvoje zásady prania sú pekná blbosť....
Souhlasím!!!!Neprat nikdy nové desky!!!!! Absolutní nesmysl,prani desek jako zoufalý krok?!To tu asi ještě nebylo,takový názor
Prát vše,i nové hned před prvním puštěním!!!!To je zase můj názor

Odpovědět