Destilovaná voda pro pračky LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Destilovaná voda pro pračky LP

Příspěvek od hi-fi calvus »

Může mi někdo poradit, jak je to s tou destilovanou vodou pro pračku LP (v mém případě OKKI NOKKI).
Všude jsem našel informace, že musí být z lékarny, jenže já byl ve čtyřech různých lékárnách v Ostravě a nikde destilovanou vodu neprodávají.
Tak jsem v rozpacích, zda koupit destilku například v drogerii teta, která je určena do žehliček, tu jedinou jsem zatím našel.
V lékárně ale dosud žádnou, bylo mi řečeno, že to vůbec nedostávají.
Opravdu je v tom takový rozdíl ???
Jakou destilku kupujete vy?
Díky za tip.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Destilovaná voda pro pračky LP

Příspěvek od Aleska »

Pravděpodobně sháníš destilovanou vodu skutečně "destilovanou", vzniklou odpařováním a následnou kondenzací vodních par vzniklou. Tu pravděpodobně dnes již skoro nikde neseženeš, protože pod tímto názvem se dnes výhradně prodává voda splňující normu ČSN 68 4063, Voda destilovaná. Více zde: http://destilovanavoda.webnode.cz/o-destilovane-vode/

Ta ovšem nevzniká destilací, ale reverzní osmózou, ale pro účely praní LP je plně vyhovující. Je totiž skoro úplně zbavená všech solí, které by se v drážce po zaschnutí mohly usadit - vyhovuje-li pro foto a laboratoře, pak vyhoví i tobě.

Nemáš-li však v ní důvěru, nezoufej :!: Na trhu je několik destilačních přístrojů, například AQUA 5, od fy Mipam bio z Českých Budějovic, ale bohužel za kvalitu se platí: 10.850 Kč.
Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Aleska to je opravdu geniální rada koupit si přístroj na destilaci. Při spotřebě 1 litr za rok ! *headbang*

hifi calvus : to je celkem jedno kde ji koupíš, v lékárně bude asi dražší než jinde, ale destilovaná voda je destilovaná voda a na mytí desek je stoprocentně v pohodě i ta kterou koupíš na benzínce

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Tak mýt desky destilovanou vodou z benzinky bych si 100%-tně určitě rozmyslel - to že je na pixli "destilovaná" ještě neznamená , že bude pro tento účel je vhodná. Do baterek možná - předem předesílám, že o tom nějak nehodlám polemizovat - mám s touto vodou osobní zkušenost a po přeměření obsahovala zbytkové soli (povlak, který byl patrný i na hladině) a byla velice velice kyselá. Záleží totiž, jakou technologií je vyráběná. Pravá destilace to rozhodně nebude.

Navštívil bych lékárnu a požádal o "lékopisnou" vodu - bude to voda buď vyrobená skutečnou destilací, dnes ale pravděpodobněji reverzní osmozou s dočišťovacím mixbedovým stupněm. Před časem jsem kupoval 1.5 litru za cca 29 Kč,- , jestli si to pamatuju dobře. Při takové ceně myslím není co řešit a byl bych zcela bez obav.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jo, jo.
Je stejně geniální, jako přesvědčit milce LP, že musí být nutně tepelně destilovaná a přitom bohatě stačí voda deionizovaná, prostě i ta, kterou kterou koupíš na benzínce. Ona totiž každá voda co na sobě nese nápis "Destilovaná voda" musí odpovídat ČSN 68 4063, takže by měla být i kvalitní. A nechci nikomu brát iluze - to co se na benzínkách prodává není tepelně destilovaná voda, ale upravená iontoměniči (deionizovaná) a prohnaná modulem reverzní osmózy. Je-li pak vyhovující pro Český lékopis 2005 a odpovídat United States Pharmacopaial Standard, pak pravděpodobně vyhoví i na praní LP.

A navíc nikoho nenutím ke koupi, já bych si ji vyráběl takto:
Obrázek
Když to funguje se švestkami, funguje to i bez nich :lol:

jouda

Příspěvek od jouda »

Na co ta pracka potrebuje destilku? Nepouziva cistici roztoky na bazi alkoholu?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ty čistící roztoky jsou vždy koncentrátem, který je nutno naředit (nebo spíše přidat určité množství koncentrátu do prací vody). Voda na praní LP (a vlastně čehokoliv) by měla být čistá, bez příměsí a hlavně solí, které zanechávají po uschnutí šedé stopy na LP a zanáší drážky desky. Proto použití destilované vody, na prací roztok by tedy skutečně mohla být použita i ta destilka z benzínky, vzniklá pouze demineralizací.
Po vyprání LP by se ale zbytky pracího roztoku měly opláchnout a na to má své opodstatnění destilovaná voda vzniklá klasicky, destilací. Prostě se pomocí laboratorní střičky LP opláchne a nechá odkapat. Spotřeba je pochopitelně malá, zanedbatelná a někdy se tato fáze nahrazuje pouhým odsáním pracího roztoku z drážek vyprané desky, nebo odstředěním.

jouda

Příspěvek od jouda »

Jo takhle...takze abych to po vyprani v poradne pracce jeste preleleval destilkou? To uz se mi teda moc nechce :)

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

Normalne destilku prodavaji v takovych tech klasickych drogeriich, kde maji i barvy a laky. V modernich dm a rossman bych to nezkousel. Umyvam vodou z vodovodu, destilkou jen oplachuji, pouzivam rozprasovac na kytky s regulaci rozptylu.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Díky všem za názory.
Dneska se mi podařilo opět neuspět v dalších dvou lékárnách.
Nakonec jsem se zeptal kamaráda v práci, (tím jsem měl asi začít) zda by mi tu destilku nesehnala jeho žena v práci, pracuje totiž v lékárně, jaksi jsem na to zapoměl.
Zítra mi donese 5-litrový demižon. *thumbs up* :D
Nic menšího mi sehnat nemůže, ale při te ceně nevadí, každopádně je to voda neprodejná, ale přes ni sehnatelná.
Uf, tak ještě že tak.
Někdo se tu zmiňoval jaksi podivně, k čemu čistou destilku, že musí jít o koncentrát.
Pro vysvětlení, pochopitelně jsem měl na mysli, namíchání jednoho litru této destilky s koncentrátem okki nokki k pračce přiloženém k tomuto účelu.
Pračku mám již 3 týdny objednanou, zatím ji doma tedy nemám, ale už se moc těším, až ten zázrak dorazí a já budu moci následně začít prát svých sotva 10 desek co zatím mám a následně rozjet pozvolný nákup podstatné většiny těch nových, které plánuji do budoucna zakoupit.
Doufám jen, že to praní na okki nokki ocením, že to prostě bude stát za to.
Až se to naučím (youtube mám už prolezlý do morku kosti) taky český návod, který mám už dlouho vytištěný,
tak se o zážitky určitě podělím. Doufám, že nezabrečím nad výdělkem.
Očekávám rozhodně větší slyšitelné rozdíly, než například změny kabelu mezi kdečím, na což už jsem dávno dosti zanevřel, jinými slovy tyhle jevy považuji už dlouho za psychoakustické kraviny.
Jsem moc zvědav, jak moc velký rozdíl ve zvuku dokážou dělat u desek pračky LP, očekávám, že výrazné.
Mám jak něco málo zcela nového, co skoro vůbec nepraská, snad jen v mezerách, tak něco z bazaru co praská a šumí hodně, tak uvidíme, respektive uslyšíme.
Díky ještě jednou za názory.
Nechtěl jsem nějak podělat tu směs a nevěděl jsem, že kolem té vody bude takový humbuk, když ale např. Renown napíše co napsal, tak už se té vody nebojím.
Hifi zdar, obzvlášť úžasnému analogu. *thumbs up*

jouda

Příspěvek od jouda »

Calvusi, ja te zeru *2thumbsup* To jak o tom vsem pises, to jak se na vsechny ty hracky tesis...vse mas prostudovano predem, predstavujes si, jak si s tim vsim hrajes a pritom jsi lehce nervozni, vse uvazovano s rozvahou. Tomuhle rikam skutecny milec analogu a hifi obecne *thumbs up* *palec* *bravo* *klanimse*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak moje zkušenosti s praním desek (pomocí Okki Noki) zrovna povzbuzující nejsou. Že by to odstranilo veškeré praskání aspoň na chvíli, tak to ani náhodou. Možná ten proces nezvládám. V současnosti desky namočím vodou, nechám nějakou dobu odmočit, pak na pračce umýt obě strany, pak ještě jednou obě strany, pak nechat doschnout ...a furt je to stejný. Možná je blbá chemie, používám roztok, co se dodává k pračce.

jouda

Příspěvek od jouda »

Prani praskani neodstrani. Kdyz deska praska, je to chyba pressu, a bud je potreba se s tim smirit, nebo desku reklamovat.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

hi-fi calvus, škoda že bydlíš tak daleko od Olomouce. Já mám v práci destilované vody mnoho litrů. Sám si ji vyrábím na destilačním přístroji. Používáme ji do baterek na přejezdovém zařízení.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Tak vodu už mám doma, je na ni ale uveden název v latině AQUA PURIFICATA
Pod tím jen česky Čištěná voda.
Taky píšou, že se má po otevření do 24hodin spotřebovat, jenže já budu potřebovat jen litr, tak nevím zda ten zbytek pak nebudu muset vyhodit.
Teď už jen aby dorazila pračka ;)
Trvá to nějak moc dlouho, asi hodně nedostatkové zboží.

Odpovědět