Levná pračka LP desek
Re: Levná pračka LP desek
Ja mám práčku Pro-ject, som s ňou spokojný. Je len dobre že má tanier len na label lebo inak by sme pokladali cistu stranu LP na zašpinený tanier z ešte nečistenej strany LP. Čo je prekvapujúce že po vyčistení 150 LP a minutí 750ml čistiacej kvapaliny je zásobník stále prázdny. Asi sa to odparí pri vysávaní. Ale tuhý podiel z čistenia LP sa musí niekde prisúšať. Ďalšia vec je kefka na roztiahnutie kvapaliny, jej telo je neviem prečo z dreva. Po opratí 150 LP je zdeformovaná z kontaktu s kvapalinou. Lepší by bol v tomto prípade plast. Výrobca doporučuje pre zvýšenie čistiacej účinku kvapalinu zohriať na teplotu do 40*C. Investícia do takéhoto zariadenia by mala byt samozrejmosť, lebo vyprať treba aj nové aj staré LP.
Když je talíř menší, dá se k praní starých LP použít pračka knosti Disco-antistat a potom desku , která je z obou stran mokrá, na "origoš" pračce vysušit. Nedojde tak ke kontaktu mokré strany LP s talířem.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Snažím se někde z hloubi fóra vystourat recept na roztok pro čištění LP, ale bezuspesne.
Mám tu z historie jeden z možných, jen nevím, zda je to ten "pravý" :
1:4 destilka a izoprophyl alkohol, kapka jaru, kapka aviváže.
Mohu když tak poprosit o zhodnocení této směsi či návrhu na jinou, osvědčenou?
Pračku mám Pro Ject VCS
Diky
Pračku mám Pro Ject VCS
Diky
Ani jar ani aviváž jsem nedával, když máš pračku s odsátím, tak je to myslím zbytečné. V případě zájmu tu mám ještě tři flašky Izopropylu, po přechodu na ultrazvuk je už nepotřebuju.
Ja pouzivam zmes 80:20
800ml destilky + 200ml isopropylu + par kvapiek foto zmacadla fotonal

800ml destilky + 200ml isopropylu + par kvapiek foto zmacadla fotonal
Ja mám tiež Project VCS, priloženú kvapalinu som minul a teraz používamovergrounder píše: ↑09 úno 2018 08:28Snažím se někde z hloubi fóra vystourat recept na roztok pro čištění LP, ale bezuspesne.
Pračku mám Pro Ject VCS
Diky
L'Art Du Son, s ktorou som veľmi spokojný. Osobne doporučujem používať len profesionálne kvapaliny k tomu určené. Namiešavať domáce mixy neschvaľujem. Zase tie profi roztoky niesú tak drahé aby si ich hifista nemohol dovoliť kúpiť.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Koudelka:
Díky za nabídku, Izoprohylu mám dostatek
Nebráním se pořizovat drahé roztoky ze zahraničí, ten, co je výše zmíněn, je koncentrát? Redi se to tedy nějak?
Díky za nabídku, Izoprohylu mám dostatek

Nebráním se pořizovat drahé roztoky ze zahraničí, ten, co je výše zmíněn, je koncentrát? Redi se to tedy nějak?
Ano je to koncentrat, z tej flasky spravis 5 litrov cistiacej kvapaliny. Tento pripravok je bez alkoholu.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Díky, objednal jsem ten koncentrát a doma porovnám s home made roztokem. Určitě dám vědět.
Jen se zeptám, lze spatřit nějakou výhodu v tom, že tento koncentrát není na bázi alkoholu?
A další dotaz, používáte odsátou kapalinu vícekrát, pokud tedy prané desky nejsou nějak silně znečištěné? Samozřejmě přefiltrovanou...

Jen se zeptám, lze spatřit nějakou výhodu v tom, že tento koncentrát není na bázi alkoholu?
A další dotaz, používáte odsátou kapalinu vícekrát, pokud tedy prané desky nejsou nějak silně znečištěné? Samozřejmě přefiltrovanou...
Odsanú kvapalinu nemám žiadnu, pri odsávaní sa všetka odparí, a cez výfuk ide len vlhký vzduch. A to som opral už cez 500 LP, a nevylial nič. Aj keby som ju mal, určite ju vyhodím. Ty keď umyješ riady tak vodu prefiltruješ a umývaš v nej znova? Určite nie. Čistiaca kvapalina obsahuje rôzne zložky a enzýmy ktoré reagujú s mastnotou a nečistotami a pri tom procese zdegradujú. Ja si zarábam len 1,5dl destilky a tam pridám 3,8ml koncentrátu. Aj výrobca doporučuje zarobiť len toľko koľko spotrebuješ v dohľadnej dobe.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
VC-S je moje první pračka s odsáváním, zatím jsem pral v Knosti, proto se ptám.
Moc díky za radu!
Moc díky za radu!
Když jsem měl OKKI NOKKI, tak se špinavá kapalina hromadila v odpadní nádržce a byla dosti černá, takže mne ani ve snu nenapadlo ji recyklovat a stejně jak píše Wizard - připravoval jsem si vždy jen dávku, potřebnou pro aktuální proces mytí...
Nyní mám ultrazvuk a tam je situace jiná - kapaliny namíchám 5l a tu ponechávám v pračce cca po doporučenou dobu (resp. 4,5l, které se do ní vejdou, zbytek průběžně dolévám...). Po praní celou myčku včetně kapaliny uschovám a vytáhnu zase třeba za týden/dva - až se mi nahromadí další desky na praní. Kapalinu vyměním cca po 2-3 měsících a po vypraní cca 500 desek (tedy 1x ročně) vyměním všechny filtry, štětečky atd...
Nyní mám ultrazvuk a tam je situace jiná - kapaliny namíchám 5l a tu ponechávám v pračce cca po doporučenou dobu (resp. 4,5l, které se do ní vejdou, zbytek průběžně dolévám...). Po praní celou myčku včetně kapaliny uschovám a vytáhnu zase třeba za týden/dva - až se mi nahromadí další desky na praní. Kapalinu vyměním cca po 2-3 měsících a po vypraní cca 500 desek (tedy 1x ročně) vyměním všechny filtry, štětečky atd...
Mimochodem - u praní desek je důležité správné dávkování, aby nebylo tekutiny moc a ani málo a aby byla na správném místě. Já jsem nakonec skončil u toho, že jsem roztok míchal do lahviček od roztoku na kontaktní čočky, protože se mi to z nich dávkovalo nejlépe