Tesla NC 440

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla NC 440

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Dík, ten graf bych bral. Podívám se jestli nebudou jejich nulové body lepší.
Sorry, ta efektivní délka je 238 (vidím, že jsem to v příspěvku v 17:49 napsal blbě; 16:20 jsem to napsal dobře)
Radši rekapitulace :
Mám efektivní délku 238 mm
Montážní délku 222,2 (přesah je tedy 15,8 mm)
a 22 stupňů offset

Cítím se diskriminovaný, že mě nechtějí na Vinylengine. Asi zjistili, na čem hraju. :D

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

A kde jsi zval tu efektivní délku 238mm? Podle manuálu k NC 440 s p1101 je 235mm s přenoskou vm 22xx. Chápu to tak že tvoje AT ma jinou montážní délku hrotu od šroubků? Pokud si koupíš jinou přenosku může to být zase jinde. Pak si budeš muset vyrobit nebo sehnat pojizdnou základnu jako to má SME. A i počítat pro každou prenosku jinou polohu montážní délky.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ano, přesně jak říkáš. Jak jsem psal ve vlákně DIY stavba gramofonu, jak se do toho ponoříš, začíná to být složitější. Moje uváhy teď taky proto směřují ke koupi gramofonu (nebo raménka). Vypadá to, že NC440 a P1101 má svoje technické nedokonalosti, které nechci akceptovat (omlouvám se milovníkům NC440, mě se ten gramofon taky líbí). Myslím, že pořádně nastavený gramofon kolem 20 tis (samozřejmě nečínské výroby) bude hrát perfektně a veškerá DIY snaha přestává být efektivní. Záleží jenom na tom, zda mě bude výroba bavit nebo ne. Jde tu jenom o zábavu (na kterou není moc čas).
K té efektivní délce, samozřejmě chápu Tvoje pochyby, manuál uvádí 235 +/- 0,5. Taky jsem tomu nevěřil, proto jsem to měřil třemi nezávislými metodami. Perfektní je šablona Schön, která také měření efektivní délky umožňuje.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Nedělej si z toho takovou hlavu. Asi bych byt tebou udělal oválné díry pod přírubou ramenka. Pak stačí vždy přizpůsobit montážní délku podle přenosky. A jestli bude efektivní delka 238 nebo 240 je jedno. Hlavně ať je co nejmenší zkreslení.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ještě sem zapomněl na ten tvůj graf:
Obrázek
Červená je tvoje nastavení. Průměrné zkreslení 0.429%
Modrá je pro nejmenší průměrné zkreslení 0.385%. Je to montážní 221.7mm a přesah 16.3mm.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dík *thumbs up*
Asi mně to počítá truchu jinak. Mám teorii podle Waltera E. Schöna. Tam to sedí přesně s podklady. Zkreslení HD2 se počítá pro rychlost 10 cm/s a je to čtyřnásobek relative tracking error, což je podíl odchylky úhlu a poloměru drážky (odchylka úhlu u středu desky je více škodlivá než na začátku LP kvůli menší rychlosti v drážce, a proto hustějšímu záznamu). Co ale mohu pozorovat z tabulky na Vinylengine, tak maximumální odchylka ve stupních sedí.
No ale hraje to dobře. Nevím, jak by hrál špatně seřízený, protože mám obavy to testovat, abych neničil desku.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Ahoj,
jakozto dalsi z potencialnich posluchacu inovovane (trafo ven, stroboskop, vymena elytu, predratovani, cinche, atd.) NC440 se zacinam prokousavat povrchove teorii nastavenim. Zakoupil jsem a nainstaloval prenosku AT-VM95E (zatim nejsem se zvukem spokojen, viz. jine vlakno). Jak jsem jiz psal v jinem vlaknu, tak moznosti nastaveni raminka u NC440 jsou omezene, nicmene neco malo se prece jen da (uhel otoceni prenosky v malem rozmezi, ktere dovoli montazni sroubky). Vychazim z dostupnych dat:
- efektivni delka 235 mm (manual k NC440),
- presah 15 - 16 mm (mereno s pomoci sablony od Rowinga),
- offsetovy uhel 22°.
Z vyse uvedeneho vyplyva, ze montazni vzdalenost je 219 - 220 mm (ten 1 mm ve finalnim vypoctu neudela rozdil).
Zadanim techto hodnot do kalkulacky na vinylengine.com (https://www.vinylengine.com/overhang_sh ... ulator.php) a porovnanim s tam dostupnymi teoriemi mi vychazi nejvetsi shoda s metodou dle Stevensona. Grafy sem bohuzel nedostanu, protoze nemam na vinylengine.com registraci.
nastaveni_nc_440.JPG
Jelikoz jsou parametry raminka takove, jake jsou, tak uzitim sablony dle Stevensona (vytvorim v programu TemplateGen) bych se mel dostat k tomu nejlepsimu, co se z dane konfigurace da vymacknout.
A ted otazka na mistni odborniky - je ma uvaha a spravna nebo mi nekde neco unika? :D

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Myšlením jdeš celkem dobře. Akorát tam máš chybu. Hlavní vada tohoto ramene je v headshellu. Právě kvůli pevnému bodu přenosky. Tvoje chyba je v tom že ramenko ma efektivní délku pro přenosky typu tesla vm. Proto je potřeba zohlednit jinou polohu hrotu vůči šroubkům přenosky. Ten kdo má starší vm by si mohl změřit jaky je rozdíl v té poloze. Nebo podle ni shánět i novou. Kolegovi to vychází na cca 238mm efektivní délky s prenoskou AT. Takže je hrot o 3mm dal než má VM.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Rozumim a diky za upozorneni. Mas pravdu, ze premereni prenosek by bylo zajimave, nicmene puvodni co tam byla jiz byla bez hrotu, takze moznost mereni neni :D
Kazdopadne i po zmene efektivni delky na 238 mm mi vychazi nejlepsi shoda se Stevensonem.
nastaveni_nc_440_2.JPG

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Tak teď nevím. Ty píšeš že máš přesah 15-16. Což je správně. Pak nechápu že Pavel_LXmini naměřili u stejné přenosky 3mm více. Asi by bylo dobré kdyby někdo proměřil tu teslu.
Jinak to zkreslení by bylo už obrovské. Odhadem 2% když se o 3mm protáhne efektivní delka a montážní zůstane na 220mm.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Snad jsem meril spravne. K mereni jsem pouzil sablonu, kterou uverejnil Rowing ve svem dokumentu Gramofon a jeho nastaveni. Ta sablona mi prijde blbuvzdorna ... :D

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

lebi43x píše:
15 bře 2021 18:27
(ten 1 mm ve finalnim vypoctu neudela rozdil)
Ten 1 mm dělá velký rozdíl. To bys viděl v grafu. Měřit se musí přesně. Měřit se musí v bodech promítnutých do roviny desky (která je rovnoběžná s headshelem). Není to vůbec jednoduché. Jak měříš podle Rowingovy šablony, kduž se nemůžeš s pčenoskou dostat přes střed desky?
Zkus si s tou šablonou změřit jakou máš odchylku úhlu v nulových bodech. Pokud je velká (víc než půl stupně), tak je to asi zabitý, protože s NC440 nic nenastavíš. Já jsem si udělal posuvné uchycení montážního bodu.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Mas pravdu, ze dochazi ke kolizi se stredicim kolikem na taliri a jelikoz nevlastnim zadne sofistikovane zarizeni, tak jsem vychazel z predpokladu, ze se zmerena hodnota prilis nezmeni, pokud sablonu zvednu do pozice, kde jiz ke kolizi nedochazi, tj. 8 mm nad rovinu desky. K teto myslence me vedl prilozeny obrazek, ktery ukazuje, ze chyba mereni se projevi az na 3. desetinnem miste.
235mm_2.JPG
Jak bude chvile, tak zkusim na obou sablonach zmerit ty uhly v nulovych bodech jak navrhujes a hodim to sem, pripadne fotky.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Tak jsem dnes mel v ramci home office chvili casu zkusil ty sablony. Pouzil jsem sablonu od Rowinga (teorie dle Baerwalda) a pak jsem zkusil sablonu generovanou programem TemplateGen. Musim teda napsat, ze spravne umisteni tuhy na prenosku je celkem opicarna, protoze celni plocha prenosky AT VM95E zrejme neni uplne plocha. Nicmene jsem se snazil tuhu dostat do kolme polohy vuci jehle jak nejlepe to slo. Zde jsou fotografie porizene pred pousem o serizeni:

1) Baerwald vnejsi nullpoint
baerwald_outer_before.JPG
2) Baerwald vnitrni nullpoint
baerwald_inner_before.JPG
3) Stevenson vnejsi nullpoint
stevenson_outer_before.JPG
4) Stevenson vnitrni nullpoint
stevenson_inner_before.JPG
Jak je videt, tak jsou uhly hodne mimo. Jelikoz jsem uz nemel cas zkusit neco prehrat, tak je otazka, jestli takto rozhozene uhly zpusobily ty mizerne vysky, na ktere jsem si stezoval v jinem vlaknu. Ale tak to se pozna, az gramo zapojim a neco zkusim prehrat.

Design headshellu mi nepovolil zadne velke upraveni uhlu, tak jsem pristoupil k provrtani der headshellu vrtakem prumeru 3 mm a zvetsil jsem take diry v tom chromovanem plisku, ktery slouzi k ovladani headshellu, vrtakem prumeru 3,2 mm. To jiz dovolilo do jiste miry pootoceni prenosky. Po chvili hrani jsem dospel k myslim celkem slusnemu nastaveni na sablone dle Stevensona. Pak jsem zkusil i Baerwalda a tam uz je to o poznani horsi (hlavne na vnejsim nullpointu). Uvidime, jestli se to projevi na zvuku.

Nize fotografie po nastaveni:

5) Baerwald vnejsi nullpoint
baerwald_outer_after.JPG
6) Baerwald vnitrni nullpoint
baerwald_inner_after.JPG
7) Stevenson vnejsi nullpoint
stevenson_outer_after.JPG
8) Stevenson vnitrni nullpoint
stevenson_inner_after.JPG

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Parádní protokol z optimalizace odchylky bočního úhlu.
Úplně nerozumím proč jsi měřil přesah 15 – 16 mm a já se stejnou přenoskou téměř 18 mm. Přisuzuji to výrobním tolerancím raménka a gramofonu (z konstrukčního provedení uchycení headshelu na raménko je k takovým pochybnostem, myslím, důvod).
Z Tvých fotografií vidím, že před seřízením jsi měl stejný charakter chyby. Montážní bod raménka by bylo potřeba umístit dále od středu talíře. Přesně toto jsem udělal (222,2 mm). Navrhnul jsem ale svoje null pointy. Takže to nakonec potvrzuje, že NC440 má raménko příliš blízko.
Správný postup je, myslím, podle efektivní délky raménka upravit montážní bod podle zvolených null pointů a potom dostavit úhel přenosky v těchto bodech. Toto Ti brání konstrukce gramofonu, tak jsi udělal v rámci možností nejvíc. Jsem moc zvědavý, zda to bude mít vliv na reprodukci. Napiš to pls.

Odpovědět