Tesla NC 440

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Pan Jan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla NC 440

Příspěvek od Pan Jan »

Dobrý den, lze prosím subtalíř, který je poháněn motorem přes gumičkou, lehce vyjmout nebo ho musím montovat?

Teslák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teslák »

Dobrý den, mám menší problém s gramofonem NC 440.
Pokaždé co ho zapnu tak má jinou rychlost otáček (na stejně těžké desce).
Nevíte co s tím dělat?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Velmi pravděpodobně, vytahaný řemínek. Pasuje čtyřhran náhrada NC450 nebo HC43 možná
i NC420 (ten jsem nevyzkoušel) diagnoza na dálku tož může bejt i jiná příčina stavu...
Řízení otáček je dost složitě elektronické, nad rámec první pomoci, tak.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Napadá mě spíš přidřenej motor.Zkusil bych kápnout kapku oleje na ložisko motoru a asi i talíře.Pokud se to krátkodobě zlepší, tak by to chtělo odbornější zásah (vyčištění/namazání).
Ten řemínek by taky mohl bejt důvod, proč se to mění.Ten se musí dát novej.

Elektronický řízení otáček má NC 450.
kabelguru.cz

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Spíš problém s motorem, nebo elektronikou, bohužel je tam velká teplotní závislost, rychlost se stabilizuje až po zahřátí, od p. Zatloukala z Litovle vím, že je to většinou způsobené motorem, hodně vadných kusů. Není to úplně jednoduché, rychlost je odvozena z vazebních indukčností v motoru, a ty se teplotou mění a způsobují změnu rychlosti...

Domlord91
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Domlord91 »

Ahoj vlastním NC 430 ,o co lepší je ta 440 a v čem se liší

Jersey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jersey »

Zdravím všechny,
Omlouvám se za offtopic, kdyžtak mě prosím nasměrujte na nějaké živé vlákno k tomuto tématu.
Zamiloval jsem se do vinylů. Ale nové repro a zesilovač odhalili slabý článek a to je gramofon.
Prosím našel by se tu někdo kdo by byl ochoten a schopen mi vytunit mojí nc440? Ideálně Ostrava, Frýdek a okolí? Je v původním stavu jen přenoska je nová. Na kolik to zhruba vyjde?
Díky moc

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Domlord91 píše:
26 zář 2024 09:28
Ahoj vlastním NC 430 ,o co lepší je ta 440 a v čem se liší
liší se a dost podstatně, asi tak mercedes versus favorit, řečeno obrazně
(osobně bych doporučoval zůstat u NC430, měl jsem oba aparáty a vím to)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Prosím bez urážky!

NC 440 vs NC 430: Oba jsou to bývalé hifi přístroje, jeden 52 let, a druhý 43 let. Ten starší má stroboskop a regulaci otáčet, ale oba totální low-end bez možnosti reinkarnace. Oba "pětikolík". Za tu dobu to musí být tak ojeté, že nemá smysl to tunit a lepší zvukovka ještě více zvýrazní ty "neduhy".

Sice nemám zkušenosti jako lechos, Favorita jsem nikdy neměl. Dnes jsou to kousky v ceně cca 1700,- Kč a jakákoliv úprava, včetně výměny zvukovky to násobně převyšuje.
Doporučuji odnést do sběrného dvora a dle možného budgetu zakoupit alespoň současný low-end, nebo něco lepšího, popř. renovovaný gramec z 80., ale té nejvyšší třídy. Zvukovka bude stačit Ortofon 2M BLACK ( kolem 15 litrů ).

Řešit gramec v dnešní době má smysl, pouze pokud je k dospozici velká sbírka LP z minulosti. Kupovat ty současné v cenách 800 - 1200 ale někdy i 3000 a více za kus, ztrácí racionalitu. Navíc i zde začíná řádit LW.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Sem mu psal, at se zamiluje do hires flacu, ale nechce :)

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Oldeare,zase plácáš.Gramofon už nepěstuju,ale kdysi jsem jich řádku měl,dokonce jsem si stavěl i SG-60 z Hifi klubu Praha.
Ten NC 44O je jasně lepší,má o pár kilo těžší talíř (má i těžkej hliníkověj subtalíř,žádnej plech nebo plast),vyměnit pětikolík za cinche
není problém,zkontrolovat elektroniku motorku,případně vyměnit kondenzátory,novej řemínek(jsou k sehnání),vyčístit,promazat,ramínko je S,je velmi dobré i na seřízení antiskatingu,tohle jsou ůpravy za 2-4 litry plus nějakou novou přenosku.Ta regulace otáček je tam dost jemná,když si na talíř hodíš nějakej papírovej stroboskop,tak to krásně vidíš,

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tomáš

V kontextu mého příspěvku nechápu význam slova "zase plácáš" a Ty zase útočíš na osobu, ale proti gustu ...... Klidně se neracionálně hrabejte v elektroodpadu.

BTW, historie pro pamětníky:

https://www.oldradio.cz/gramofon/nc440.htm

https://www.oldradio.cz/gramofon/nc430.htm

Hifi klub Svazarmu Praha, Ve Smečkách - nadávno jsem na půdě narazil na šásko z konce 70., které dodávali se zvukovkou Audiotechnika a s ovládáním takovými dvěma pákami. Název už si nepamatuji, používal jsem jej s TW 40, v dobách studia na střední škole. To už je pravěk.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Oldeare,chtěl jsem jen napsat,že ten NC 440 po nějaké drobné úpravě je dobrej gramofon,že strčí do kapsy lecjaké celodřevěné (včetně talíře)
srágory od Pro-jectu *2thumbsup*

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

OK, v poho.

fb_mir
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_mir »

Ahojte, podařilo se mi sehnat velice zachovalý první typ NC440 (stríbrná s motorem M302), problém ale je, že po zapnutí je zvuk z reproduktorů slyšet jen velice, velice potichu, připojeno k originílnímu tesla zesilovači AZS218 (na 100% funkční, zkoušeno jiným gramofonem). Talíř se točí, přenoska dobrá (zkoušeno jinde) , regulace reaguje.
Nevíte kde hledat chybu? Děkuji Mira

Odpovědět