Výměna přenosky

Prostor pro milovníky poslechu LP
cepis
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna přenosky

Příspěvek od cepis »

sostakovic píše:
14 pro 2018 09:08
cepis píše:
11 pro 2018 10:52
Zdravím,
chtěl bych se vás tady zeptat na názor a klidně mě i řekněte, že řeším kravinu. Chtěl bych "osvěžit" zvuk svý LP aparatury výměnou přenosky.
Moje výbava je:
Gramofon Pioneer PL-12D
Přenoska: Ortofon 2M-red
Zesik Pioneer KX330
Repro: Mission M33i (díky stařičkému zesiku, žádný bi-wiring či bi-amp)

Myslím, že gramec je ve slušném stavu a seřízen dobře. Vlastně jsem s poslechem i spokojen, ale chtěl bych z toho vytáhnout jinou charakteristiku, čistě pro osvěžení.
Taky se chci zeptat, jestli vůbec výměna přenosky může mít zásadní vliv na změnu zvuku - jaký? (při zachování zbytku řetězce)
Poslouchám nahrávky nové i staré, Rock, Art-rock, jazz, funky, ale i klasiku, malý i velký uskupení, takže záběr dost velkej a ne konkrétní..
Mám hodně hudby naposlucháno, ale bohužel právě nemám porovnání s jinou technikou a proto si nedovedu představit možnosti.
Máte doporučení pro přenosku? Má to smysl?
Díky
Teď máš vyváženou sestavu. Neřeš blbosti.

Změnou přenosky za jiný Ortofon nedosáhneš změny charakteru zvuku. Charakter zvuku bývá napříč výrobky jedné firmy velmi podobný.
Naprosto zapomeň na MC. Rozdíl mezi MM a MC je poměrně malý a aby jsi to využil, tak MC vyžaduje kompletně lepší sestavu okolo, což nemáš. Kvalitní MM hraje mnohou hudbu lépe, než základní MC.

Pokud audioneuróza přesto zvítězí, kup si třeba základní Sumiko, je charakterově odlišná od Ortofonu (hladší, sametovější, samozřejmě tím víc zkresluje, ale může se to mnoha lisem líbit více) Bude kvalitativně odpovídat zbytku sestavy.

Ještě malý dodatek. Z příspěvku trochu cítím, že tě přitahuje bi-wiring či bi-amp. U takových beden je to zbytečnost, testoval jsem bi-wiring kdysi na stejné třídě repro Mission a slepým testem jsem nic nepoznal.

Ahoj, díky moc za názor a urovnání pohledu na věc - beru si k srdci hlavně poznámku k MC. Jinak ještě k těm bi-záležitostem:) Naopak, mě to vlastně vůbec nezajímá ... asi před 8-mi lety jsem měl ještě bi-wiring zapojený, protože jsem na to měl zesilovač a poslouchal pouze CD-čka. Potom jsem si rozšířil obzor a zabrousil do vinylu a s tím pořídil starý Tuner KX330, který nic podobnýho nenabízí. Během těch dnů jsem ještě testoval na CD změnu při ne-biwiringu a světe div se, snad žádný rozdíl, jak říkáš. Snad na vyšší úrovni reprobeden... Ale, opravdu nejsem "audiofil", pouze jsem hledal něco nového ve zvuku i s tím, že si 2M-red i tak ponechám. To je doufám legitimní pohnutka :D

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Bi- cestou jsem si taky prošel, bi-wiring jsem neslyšel žádný rozdíl, bi-amping - to je jiná písnička. Lepší kontrola zvuku se projevila hned. Ale pokud Ti zvuk vyhovuje, neřeš, poslouchej a za ušetřené peníze kup desky.

lld
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lld »

Zdravím, uvažuji nad výměnou přenosky a zatím marně hledám,jaký je rozdíl mezi 2M Blue a 2M Silver.
A otázka, hodí se do NC 440 ?

Díky za případnou odpověd

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

hodí se tam obě, kdo slyší rozdíl ať napíše ale pravdu

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

2M Blue je daleko lepší volba než 2M Silver, protože 2M Silver je z celé řady 2M nejméně povedená.
Oproti 2M Blue, která je frekvencně vyrovnaná s perfektním přenosem basové složky, produkuje 2M Silver nezáživný usyčený zvuk, který po chvíli unavuje.

dj.kure
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dj.kure »

2M Silver by měla být trošku lepší Redka. Každopádně když jsem přešel z 2M Red na 2M Blue (jen výměna hrotu), tak rozdíl byl sakra znát. Značný skok k detailům, kterých před tím nebylo a u horších desek výrazné zlepšení bez praskání a šumu. Nakonec jsem celou přenosku daroval kamarádovi k Tesle NC440 a šel do 2M Bronze. Opět detailnější zvuk, jen možná trochu více náchylná na poškození desek. Ale jinak naprosto skvělá přenoska, která umí nahonit husinu z přílivu detailů. Počítám, že ještě časem vyměním hrot za 2M Black, ale to už asi jen z důvodu, abych mohl říct, že jsem prošel celou řadou a došel k tomu nejlepšímu z řady. Časem určitě i výměna gramofonu za lepší. 1-Xpression poměrně přenáší hluk z pohonu při vysokých hlasitostech i přes svůj Acrylový talíř a karbonové raménko. Je možné, že to není tolik jeho chyba, nemám jej úplně na ideálním místě, ale upgrade přesto přijde.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Takže udělaná tesla 440, 450, 500 přenosku 2M blue bez problémů uveze? Na 450 mam novy talíř z druhovyroby, pry hlinikovy, nezvoní jak zinkal, subtallíř vyrobený v práci z hliníku, motorek zavěšený na gumičce jako v NC 500, napájení dc adaptérem mimo gramec a vytlumený spodek. Misto gumy mam filc. Má to cenu jít až do 2M blue, když o 2M red je slabší na výškách i středech, což by mi asi vadilo. Teď hraju na OM5E nebo na Shure 75 s hrotem z 95 HE Hi track. Shurka mi přišla že má moc ostrý zvuk, tak aktuálně ta OM5ka. Ještě tu mám 2 úplně nové nerozehrané AT91. Ale 2M mě láká ani ne tak red jako blue. Zesilovač je Pioneer A616 nebo 656, mají slušný phono který umí i MC, kolega studoval i schemata a říkal, že slušný, jen ho trochu zarazilo 270pF na vstupu, on by tam prý dal míň, když se přičte kapacita kabelu, některé AT už byly dost na hraně.
Jo, nezkoušel někdo AT řady 500? Vypadají zajímavě, hlavně separace kanálů. A dělají i microline.
https://www.ame.cz/Elektronika/Gramohro ... 10699.aspx
Ale zase kapacitní zátěž 100-200pF.

dj.kure
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dj.kure »

Ortofon 2M Blue bude i u Tesly NC440 úplně v pohodě, pokud je v dobré kondici, tak jako gramofon není špatný. Zinkal nepovažuji za problém krom jeho tendencím ke kroucení. 2M Blue je velice schopná přenoska, klidně do toho jdi. Litovat nebudeš. Za ty peníze určitě ne :-) navíc kapacitně je to velmi tolerantní přenoska.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Satanáš,
2MBlue je nejlepší možnost ze všech přenosek, které jsi jmenoval.
Nechápu, když máš rád výšky a středy, proč máš filcový slipmat.
Na to potřebuješ tvrdý slipmat buď z vinylu
IMG_20210113_165309.jpg
nebo kovový
IMG_20210113_165032.jpg

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Jsem zacatecnik, co se gramcu tyce, ted hraju na 450, neb 440 je zcela seriova sice ve skvele kondici, ale neni vytlumena a tak byl pri vyssi hlasitosti problem s rezonanci. Jinak mam ke 440 uz trochu citovy vztah, rok jsem hral jen na ni a prijde mi takova hodne solidni masivni a ten motor. Ale taky jsem trochu liny porad vstavat. No filc protoze resim vysku a taky protoze je na nem Blažeka jak kouka na mesic a posloucha gramofon.
Kde se da takovy tvrdy slipmat sehnat?

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Nakupuji zde, nebo má někdo lepší tip kde koupit?

Jinak výšek i středů mám dost, za to můžou bedny, nejde mi to aby jich bylo víc, ale o kvalitu.
A jak je na tom 2M Blue co se týče starších desek?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Vinylový slipmat jsem kupoval z Anglie, v roce 2017 bylo tady o tom celé vlákno, stačí dohledat. Tloušťka je 3mm,stál něco kolem 2.tisíc korun.
Měděný je dělaný, neb origo je k nezaplacení (přes 1000eur.)Je také tlustý 3mm,ale měl jsem i tl1,5mm. Ten ti vyřežou tam, kde dělí kovy vodním paprskem.
.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

gramo bižuterii nakupuji i zde: přenosky, hroty, kabely, řemínky...
https://www.sirius-zlin.cz/149-gramofon ... slusenstvi
nebo blíž bydliště:
https://www.helkon.cz/fulltext.php?search=p%C5%99enoska

LUK

Příspěvek od LUK »

Satanáš píše:
13 led 2021 19:03

Nakupuji zde, nebo má někdo lepší tip kde koupit?

Jinak výšek i středů mám dost, za to můžou bedny, nejde mi to aby jich bylo víc, ale o kvalitu.
A jak je na tom 2M Blue co se týče starších desek?
Přenosky Ortofon nakupopvat jedině u autorizovaných prodejců. Jejich seznam je na stránkách dovozce Ortofon do ČR ortofonaudio.cz:
https://www.ortofonaudio.cz/ortofon/5-PRODEJCI
V žádným případě nenakupovat přenosky Ortofon v obchodě ame.cz, na kterej odkazuješ. V tom seznamu autorizovanjech prodejců na webu Ortofon pro ČR je úplně dole s velkým červeným vykřičníkem, kde je napsáno:

Neregistrujte u nás zboží zakoupené u těchto prodejců - neposkytujeme na ně záruku:

www.ame.cz
www.cinema-shop.cz
www.hifipartner.cz
www.gme.cz
www.bontonland.cz

Je to proto, že přenosky Ortofon se často padělají, to je stará známá věc, a s těmihle eshopy jsou evidentně problémy a nejspíš právě dovážejí padělky, nebo co, proto na ně Ortofon neposkytuje záruku, protože to zkrátka nejsou jejich výrobky. Každopádně ale na přenosku Ortofon od ame.cz nedostaneš záruku, takže tam nekupovat.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Kazdopadne diky za informaci. Ame se tedy vyhnu.

Odpovědět