Výměna přenosky
Re: Výměna přenosky
Pokud budeš kupovat tu 2M Blue, tak na Muzikeru nebo Luxusní elektronice. Co se týče starších a ohranějších desek, tak z těch právě Blue dokáže vytáhnout ještě neskutečné informace (ale i spoustu bordelu). Určitě se Blue neboj, uvidíš, že jsi udělal koupí dobře.
No právě o tu spoustu bordelu moc nestojim, ale to bude prostě daň, něco za něco. Ona dost bordelu vytáhla i ATVM95E. Většinu desek mám v pořádku, ale pár jetějších unikátů v horším stavu taky mám.
a poslyš: mokré přehrávání desek - už jsi zkoušel ? nedoporučuji ! zcela nevhodné...
O jakém bordelu je řeč?
Máš obavu, že přenoska vytáhne hluk ložiska, motorku, nebo máš desky v takovém stavu, že myslíš, že bude vše slyšet, protože jsou v tristním stavu?
Určitě by jsi měl pořídit nějakou pračku lp, jestliže se chceš vinylu věnovat vážněji.
Desky vyprat, vyměnit vnitřní obaly a 70%bordelu,jak říkáš je pryč. Bohužel rýha na lp po mejdanu se nevypere.
Máš obavu, že přenoska vytáhne hluk ložiska, motorku, nebo máš desky v takovém stavu, že myslíš, že bude vše slyšet, protože jsou v tristním stavu?
Určitě by jsi měl pořídit nějakou pračku lp, jestliže se chceš vinylu věnovat vážněji.
Desky vyprat, vyměnit vnitřní obaly a 70%bordelu,jak říkáš je pryč. Bohužel rýha na lp po mejdanu se nevypere.
to chápe málokterý postsametový odchovanec digitálu že LP není "větší CD" které vydrží všechno na světě
(to neplatí o členech fóra hifi room)
(to neplatí o členech fóra hifi room)
@ Satanáš
Jak píše Dasta, vyprání LP je základem spokojenosti.
Vzpomínal jsi AT řady 500 kvůli ML hrotu.
500 je o trochu lépe zpracovaná než 95, když už ale máš stejně základní VM 95E, stačí jen vyměnit hrot za ML a můžeš okamžitě porovnat.
Oproti předraženému Ortofonu s eliptickým hrotem je to daleko snazší způsob, dostat se výš.
Jak píše Dasta, vyprání LP je základem spokojenosti.
Vzpomínal jsi AT řady 500 kvůli ML hrotu.
500 je o trochu lépe zpracovaná než 95, když už ale máš stejně základní VM 95E, stačí jen vyměnit hrot za ML a můžeš okamžitě porovnat.
Oproti předraženému Ortofonu s eliptickým hrotem je to daleko snazší způsob, dostat se výš.
VM nemam, zkouseno u kolegy, desky peru u nej v pracce nebo v ruce doma, obaly davam samo nove. Nekdy ale ani pracka nepomuze a lupe to trochu furt, nejstarsi kusy uz jsou asi i trochu vytlucene od krystalky predchoziho majitele, ale tech mam minimum.
Když jsem tenkrát (1980) hrdě nainstaloval do gramce NC420 přenosku Shure M75 z tuzexu tak se stalo co ? vytáhla víc poruchy, šum a praskot mírně ohraných desek. původní Tesla VM2101 je z velké části ignorovala. Tak si vyber, čoeče...
Lp jemne potrit olivovym olejem. Vysledek, hebky zvuk 
V roce88 jsem ji vyměnil za NC500.
Tenkrát nikdo žádné hluky při reprodukci neřešil, kritéria byla úplně jinde, rozhodující byla kvalita výlisků, kdy nejvýše stály desky ze Západu, hlavně německé, těch bylo po burzách nejvíc a měly i nejlépe zpracovaný obal.
Supraphonské desky měly velmi slušnou kvalitu lisování, přesto nebyly moc v oblibě, protože nebyly tak dynamické, jako západní výlisky. Snížená dynamika byla kvůli majitelům gramofonů s keramicko vložkou a hlavně gramo rádií Europhon.
Když na počátku osmdesátých let vyšel u Supraphon titul od ABBA "Super Trouper",
majitelé těchto gramofonů si desku nemohli přehrát, protože přenoska přeskočila celé drážkové pole už od zaváděcí drážky. Na desku bylo tenkrát spoustu reklamací.
Stalo se to proto, že label Polar Music trval na tom, že v licenčních podmínkách bylo, aby titul vyšel v takové podobě jako venku.
Díky tomu byl titul opatřen i původním vnitřním obalem. Ostatně všechny tituly od ABBA u nás takto vyšli.
Co se týká kvality desek, nejhůře na tom byly desky z Indie a Jugoslávie.
Sorry za
jestli se chceš posunout o dva/tři levely výš, tak si pořiď elektronkový preamp z dílny P. Žwaka, to bych řešil jako první a zcela zásadní zlepšení poslechu LP, pokud bys dojel do OL, tak si můžeš u mne do cca konce ledna poslechnout rozdíl mezi ActiDamp MkIII-2 a jeho Jupiterem 
Indie byl okrajový sektor, na burzách však figurovala spousta jugoš desek, jeden z mála zdrojů a za lepší (rozuměj nižší) cenu...u Supraphonu mě iritovaly falešné fotky přebalu (Purple, Sabbath, Fleetwood Mac apod.)
Abba a BoneyM se pašovaly z Polska (Muza, Tonpress) jakost mírně horší ale nabídka dobrá z Maďarů pak zn.Pepita, s vých.Dojču zase Amiga, slovenské Opus, tož tak asi.
sorry za
Abba a BoneyM se pašovaly z Polska (Muza, Tonpress) jakost mírně horší ale nabídka dobrá z Maďarů pak zn.Pepita, s vých.Dojču zase Amiga, slovenské Opus, tož tak asi.
sorry za
Tak s tou Jugoškou asi jak co, mám tu Boney M a hrajou slušně, i obal je jak západni gatefold. Pak tu mám i několik Indů jejichž kvalita se vyrazne liší, ale třeba Ravi Shankar zní dobře, naproti tomu Queen se nějak nepovedli.
Taky jsem přitvrdil na slipmatech, původni guma plus 1,2mm gumový plát proti dvěma filcům a zvuk se posunul blíže k mým preferencím. Ještě zkusím rozehrát AT91, jak bude znít. Pak kdyžtak pořídím 2M Blue.
Kal: já jsem s preampem referenčního Pioneera spokojen, Umí MM i MC, a zvukově je taky jinde než u nižších řad.
Lechos: hraješ taky přes něj nebo máš ext. preamp?
Teď mi zvuk těch dobrých desek docela vyhovuje. Jen kdyby byly všechny tak dobré jako ty nejlepší. Desek ke kterým nemám zvukově výhrady tu možná nemám ani 20.
Taky jsem přitvrdil na slipmatech, původni guma plus 1,2mm gumový plát proti dvěma filcům a zvuk se posunul blíže k mým preferencím. Ještě zkusím rozehrát AT91, jak bude znít. Pak kdyžtak pořídím 2M Blue.
Kal: já jsem s preampem referenčního Pioneera spokojen, Umí MM i MC, a zvukově je taky jinde než u nižších řad.
Lechos: hraješ taky přes něj nebo máš ext. preamp?
Teď mi zvuk těch dobrých desek docela vyhovuje. Jen kdyby byly všechny tak dobré jako ty nejlepší. Desek ke kterým nemám zvukově výhrady tu možná nemám ani 20.
satanáš: to nebylo na tebe, ale k tomu Pio KX330...já bych v každém případě začal od preampu, přenoska taky, samozřejmě...
přes interní pre - amp Pioneer A656, patří k lepším a zjednodušuje zapojení