Výměna přenosky

Prostor pro milovníky poslechu LP
Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výměna přenosky

Příspěvek od Satanáš »

Já jsem také spokojen.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

zpráva z e-shopu:
MG-CARTRIDGE, NÁHRADNÍ JEHLA PRO GRAMOFON
Gramofonové jehly jsou především v muzikálních rodinách vystaveny velké zátěži. Pokud se jehla opotřebuje, je třeba ji vyměnit za novou.
(no, koho by to jenom napadlo...)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Tak to je opravdu převratné zjištění, srovnatelné snad jen s objevem Ameriky! 😂

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Tak asi pátý den rozehrávám novou AT95e a jsem maximálně spokojen nikdy bych nevěřil o kolik přehraje OM5e. Jak na čistotě výšek, tak pevnými basy o vokálech ani nemluvě.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

A máš to tu původní AT95E či tu novou? Mám tu novou a chybí mi tam hutnost/basy. Ale je pravda, že nemám žádné extra desky a možná to tak má znít. CD prostě má koule, LP ne.

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Ja jsem nedavno nainstaloval AT-VM95E do NC440 a resim opacny problem. Basy a stredy v poradku, ale vysky zneji tak nejak plechove. Pritlak mam nastaveny presne na 2 g. Zkousel jsem pritlak pridat i ubrat o 0,5 g posunutim zavacka a zadnou zmenu jsem nepozoroval. Nevim, co jeste zkusit prenastavit, ale za me celkem zklamani :-(

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Mám též tuto přenosku a raménko a takový problém nevnímám. Dotaz: nastavil jsi geometrii po výměně přenosky podle nějaké šablony? Máš vrchní plochu headshellu vodorovně? V headshellu celkem zavazí této přenosce ten plechový držáček. Je vrchní plocha přenosky paralelně s plochou headshellu?

lebi43x
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lebi43x »

Tu vodorovnost headshellu prekontroluji. Podle sablony jsem nenastavoval, na NC440 je vsechno na pevno, takze tam prostor k nastavovani moc nevidim. Jeste kouknu na tu rovnobeznot prenosky a headshellu.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Máš dodrženu zatěžovací kapacitu pod 200pF?
Kabel v ramínku - 40pF
Cinche - 2x 10pF
0,5m nízkokapacitního kabelu - 30pF
0,5m kabelu ze symetriky - 100pF
Kabel/PCB v předzesu - 20pF
Takže pokud tvůj předzes umí vypnout veškerou zatěžovací kapacitu tak jsme na 110/180pF. Pokud máš nějaký základní předzes, ten tam bude mít tak 220pF a jsi mimo. Na toto je potřeba si dát před koupí přenosek AT pozor.
Samozřejmě seřízení beru za samozřejmost, vše je obsaženo v návodu https://m.graled.cz/files/gramo/gramofo ... taveni.pdf

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Kolik asi zhruba hodin nebo LP potřebuje nová přenoska na rozehrání?

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Hraje okamžitě a nemá žádné konstrukční prvky, které by bylo potřeba "zajíždět". Výrobce v datovém listu neuvádí žádný čas rozehrání, jenom čas životnosti hrotu.
Odpověď je tedy 0 hodin nebo 0 LP.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Satanáš píše:
09 úno 2021 22:07
Tak asi pátý den rozehrávám novou AT95e...
Jasně, přenska je ready to use. Tak mi to přišlo podivné sdělení...

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Ano hraje ihned, ale protože je to mechanická věc a chvějka je uložena v pružném/tlumícím uchycení a hrot je vybroušen, dochází pár hodin k "zajetí". Je to stejné jako u reproduktorů/aut, taky hrají/jedou ihned z výroby, ale deklarované parametry mají až po určité době. Tu dobu nikde udanou nenajdete, ale u přenosky je to někde 10-30h.
Ještě k té životnosti. Když jsem se zajímal o AT-VM95E, někde jsem narazil na porovnání cena hrotu vs životnost. A on ten microlinear hrot není zas o tolik dražší vzhledem k životnosti AT-VMN95E 29€/300h vs AT-VMN95ML 149€/1000h.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Pavel_LXmini píše:
20 bře 2021 23:26
Hraje okamžitě a nemá žádné konstrukční prvky, které by bylo potřeba "zajíždět".
Ale má, má. 😉
Gumový závěs chvějky v rozmezí 30-50 hodin (v některých případech až 80h i více) mění svou pružnost a tím se pomalu zvyšuje i snímací schopnost jehly (rozdíl +10 mikrometrů oproti úplně nové není žádná vzácnost.)
To že hraje okamžitě je samozřejmostí, to ano, ale stejně tak i změna ve zvuku, podmíněná už popsanou změnou pružnosti. (A slyšitelná bývá už po několika hodinách provozu.)
Změřit se to dá pomocí testovací desky, nebo i computeru. Stačí tu samou skladbu v rozmezí např. deseti hodin několikrát nahrát a tyto nahrávky nakonec v "primitivním" Sound editoru "položit přes sebe". Výsledek je zřetelný na první pohled.
V podstatě se rozehrává nejen nová přenoska, ale vlastně každá nová jehla. 😊

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

lebi43x píše:
13 bře 2021 15:22
Ja jsem nedavno nainstaloval AT-VM95E do NC440 a resim opacny problem. Basy a stredy v poradku, ale vysky zneji tak nejak plechove.
U mě se vyskytuje něco podobného, na výškách "se sypou krystaly" u jemné hudby. Když je hudba trochu plnější (rock) není to až tolik slyšet, ale třeba činel na konci skladby zní podivně. Je to nový gramec PJ i přenoska, tovární nastavení, kontrolaval jsem to podle šablony - ok. Vyzkoušel jsem i dva různé kabely (gramo-pre), i nastavit různou kapacitu na pre, elektronky ECC83 tam jsou také ok. Tak zkusím ještě počkat a protočit více LP, alespo%n vytáhnu desky, co si pustím tak 1x/rok. Doufám, že dojde ke zlepšení.

Odpovědět