"Ta doba co přijde, ta už nebude pro mně, ale tebe Františku, tebe to eště všechno čeká!" Bylo jednou sedm kamarádů...Doba se vymkla z kloubů a smetla všechno, co jí stálo v cestě. Jasný neobviňuje, jen vypráví. Obrázek si každý musí udělat sám. I své hrdiny. A je jich ve filmu pro každého... Pokud se člověk narodil např. v roce 1890, tak ve 24 letech narukoval do CK armády v 1.světové válce, v padesáti druhá světová, Protektorát, a ještě mu pak v pětapadesáti letech komunisti všechno sebrali a poslali ho do kriminálu. To byla ta doba kdy se tavila ocel...a příběhy lidí, kteří to zažili jsou opravdu silné. Už jich ale moc nežije. Tento film je vzpomínkou na národ, který už bohužel neexistuje. Dnes už tu žijí jiní Češi, ti co přežili...
Film má překvapivě dobrý zvuk DTS HD-MA 2.0, obraz 4:3 velmi pěkný, vyniknou původně neviditelné detaily jako sypající se tabák z cigarety nebo jak vítr honí sníh po závějích atd. Vizuální zážitek. Kvality samotného filmu není třeba vyzvedávat, já osobně ho řadím do TOP TEN české produkce. Dobře že to vyšlo na BD a vyplatí se to koupit. Jen je potřeba si na film udělat sváteční chvilku, odpočinutý a připravený divák užije si mnohem víc. Tak jako já dnes.....