Dirac - poznatky a zkušenosti

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dirac - poznatky a zkušenosti

Příspěvek od PítrsPraha »

Miero píše:
15 zář 2020 14:55
No ale skus premyslat... ak vysledna ekvalizacna krivka zavisi na polohe mikrofonu (co zavisi), tak to nema zmysel optimalizovat presnu polohu mikrofonu na centimeter.

Co ked ta poloha, ktoru si si nahodne vybral je neoptimalna vzhladom k vyslednej optimalizacnej krivke (a schopnostiach programu)?

To uz radsej to skusit zmerat viackrat z roznych poloh, a potom vybrat posluchom tu "najlepsiu".
To je jen bohapusté žvástání a plané teoretizování. Kam takový přístup vede v praxi víš sám nejlíp na příkladu tvé instalace, kde máš snad vše špatně. Naším cílem je pravý opak, mít co nejlepší zvuk, ne zmršený naprosto nezvládnutou instalací. Proto tobě stačí i naprosto nesmyslné postupy (držet mikrofon v ruce), které nemají žádné reálné plus, jen samá mínus. Tvůj přístup "proč to dělat dobře s dobrým výsledkem, když to lze udělat blbě s blbým výsledkem" tady má své místo jednině jako odstrašující příklad, jak to nedělat.

Věřím, že to tu nebudeš dál plevelit těmihle svými nepodloženými nesmysly. S tím obstojíš maximálně tak na Slovanetu.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 15 zář 2020 15:21, celkem upraveno 1 x.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

OK, mas 9 merani v roznych bodoch kocky/gule ... co s nimi spravis? Ja sa (naivne) domnievam, ze tie merania si Dirac spriemeruje do jedneho, aby potlacil efekt miestnosti na meranie v jednom bode.

Ina situacia bude predpokladam u softu od Sonarworks, ktory si robi 38 merani (v jednej rovine), ale tam je situacia ina, lebo ten program sam naviguje kam mas ten mikrofon umiestnit (prepipava lavy & pravy kanal a odhaduje polohu).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dovolím si připomenout název vlákna "Dirac - poznatky a zkušenosti". Ne "falešné domnienky a vymýšlení si teorií".

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pre tých, čo "vedia" aka je to "blbosť" držať mikrofón pri meraní v ruke, pretože musí byť stabilný, doporučujem pozrieť si niečo o " moving microphone meaurement", napr.
https://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=19477
https://www.diyaudio.com/forums/multi-w ... ement.html
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 0177556252
A netrepať blbosti o niečom, kde netušia, ktorá bije. Pretože potom
To je jen bohapusté žvástání a plané teoretizování.
;)
A s tým obstoja maximálne tak.....medzi rovnako "naivnými".
Ide iba o získanie priemernej hodnoty odozvy miestnosti okolo sweetspotu, nič iné.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

https://live.dirac.com/content/uploads/ ... ersion.pdf
..while doing the measurements and remember to keep the microphone still, preferably using a stand or similar
V tomto odkazu https://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=19477 se hovoří o
Comparison of static multi-microphone measurements are made to moving microphone measurements for the purposes of determining room response and for application of appropriate equalization.
, nikoli o tom, že pro Dirac je vhodné mávat při měření mikrofonem.

A když se hovoří o "moving microphone meaurement", tak se tím zcela jistě nemyslí držení mikrofonu v ruce v marné snaze o co nejstabilnější pozici.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Kto chce, pochopí...Kto nechce (nedokáže..), bude vytrhávať to, čo sa mu hodí.
Tá MMM metóda je cesta k získaniu spriemerovanej odozvy miestnosti. Vždy, v každej korekcii ( aj pre Dirac) ide iba o získanie takýcht dát, o "determining room response" . Je to rýchla, efektívna a vo výsledku rovnako presná metóda, ako pomalé statické meranie s presúvaním mikrofónu na stojane a následnému vytvoreniu priemeru týchto meraní . Že autori Diracu takto natvrdo naprogramovali to meranie, neznamená, že to je jediná cesta, urobili to pre laikov... A mimochodom, výsledkok v reále počúva mikrofón na stojane, alebo poslucháč (vplyv blízkosti ľudského tela na výsledky merania)? Ktorý výsledok je bližšie k reálnej situácii ? Ide len o to, že PíP tu suverénne tvrdil ( ako často predtým..) holé nezmysly.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Takhle to dopadá, když motivací k psaní příspěvků není prostý zájem o tenhle koníček, chuť sdílet vlastní zkušenosti a poznatky, ale je jí čirá lidská ubohost pana exkonstruktéra v podobě potřeby stalkovat a navážet se, živená zamindrákovanou stařeckou nesnášenlivostí. Kam takové vystupování vede, ukazuje fórum duchů Slovanet, odkud tihle "borci" svou hulvátskou neomaleností vyhnali naprostou většinu aktivních členů a to především z vlastních řad techniků... Smutné memento.

Miero nepsal o metodě MMM, ničím ji doslovně ani v kontextu nezmínil. Naopak velmi zřetelně a doslova psal o nahrazení stativu držením mikrofonu před sebou v natažené ruce (meraci mikrofon staci vziat do ruky a natiahnut pred seba). Souvislost s MMM tedy zcela nulová.

Nehledě na "decentně přehlédnuté" zřetelné upozornění autora metody MMM hned v preambuli jejího popisu, že se doslova nehodí pro určování ideální pozice repro (což je nedílnou součástí dosažení dobrých výsledků) ani pro časové srovnání signálu (což přesně Dirac mj. dělá).

Druhým "decentním přehlédnutím" je, že metoda MMM podle svého autora ztrácí použitelnost pro signály pod 100 resp. 80 Hz.

We see that one person staying at same place, can move the mic on a 10m measurement path. From
picture 11, this is fine for measurements down to 80Hz (ERB based).
As a reference, ISO recommends 5 measurements which gives a scanning length of 10m and validity
down to about 100Hz (see Neq=5 line in picture 12).

A právě bass management je jednou z velmi silných stránek Diracu.

Co z toho plyne?
- Miero vůbec ničím nepoukazoval na metodu MMM, naopak zřetelně psal o držení mikrofonu v ruce jako náhrada stativu
- zmínění metody MMM v kontextu Mierových příspěvků jako "důkaz" o nesmyslnosti použití měření na stativu, je tedy čirá halucinácia
- metoda MMM je pro kalibraci Dirac nevhodná, protože při vytváření křivky se pracuje jak s pozicí repro tak s časovou doménou signálu
- metoda MMM je pro kalibraci Dirac nevhodná, protože neumí s dostatečnou měrou spolehlivosti pracovat pod 100 resp. 80 Hz
- ze dvou výše uvedených důvodů není metoda MMM "rovnako presná" jako precizní statické měření, protože tyhle údaje neumí poskytnout
- metoda statického měření je díky tomu jediná možná pro získání plnohodnotných dat pro správnou funkčnost Diracu a proto ji také autoři Diracu implementovali

Prosím držme se tématu vlákna, kterým jsou poznatky a zkušenosti s Diracem.
Za sebe se zatím ;) můžu vyjádřit k metodice sběru dat pro kalibraci. Z pohledu nejlepší korelace mezi naměřenou křivkou a poslechovým vjemem se mi při hrátkách s měřením fr. odezvy a dozvuku osvědčilo měření v 9 bodech pro každý kanál zvlášť (celkem tedy 18 měření), kdy body reprezentují rohy krychle o hraně cca 50 cm a její střed v pozici hlavy. Každý kanál zvlášť, mikrofon při měření nasměrovaný v ose výškáče měřeného kanálu. Pak zprůměrování všech 18 měření.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Technicky tomu evidentne nerozumieš ani "prd" (ako sa asi prejaví na meraní v oblasti niekde pod 300 Hz posuv mikrofónu o nejakých 5 cm, daný nestabilitou ruky počas merania??, s ohľadom na vlnové dĺžky), navyše takéto merania mám odskúšané...
Ale osobnými invektívami priamo hýriš.. *thumbs down*

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Zaujimavost z http://diracdocs.com/Bass%20Control%20in%20Live.pdf
Make sure that the microphone calibration file is created for 90-degree measurements.
...
Point the microphone upwards to the ceiling (90 degrees) when measuring to ensure that additional colouration from the microphone is similar for both the wall reflections and the direct wave from the speaker.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Jo to je pro domácí kino,pro UMIK lze stáhnout oba kalibrační soubory.Teď pro DK v mini dsp vyvinuly nový mikrofon ambiMIK-1
https://www.minidsp.com/products/acoust ... ambimik-1

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
Dirac Live a nahrávky s nízkým dynamickým rozsahem
.
Máme tu teď takový menší spor. Podle mé poslechové zkušenosti na mých wide systémech existují i některé nahrávky s nízkým DR (opakuji: NĚKTERÉ), které hrají i tak dobře. Majitelé klasického sterea ovšem tvrdí, že žádné nahrávky s nízkým DR dobře nehrají.

Trochu se mi to rozleželo v hlavě a je asi možné, že na normálním stereu prostě nehrají.

Napadlo mě ale, jak to ale bude znít s Diracem. Březina ve své recenzi zmiňuje, že i "ploché" nahrávky s ním ožily, spolu s Rubinsonem tvrdí, že zapnutá Dirac potlačí vliv místnosti a výborně vyseparuje a zpřehlední jednotlivé nástroje či hlasy z nahrávek... (v tom se mi zdá s wide podobný). Mohl by to dokázat i v nahrávkách s nízkým DR náchylným ke slévání do jedné zvukové koule?

Tak mě napdlo, jestli byste si vy, co máte Dirac, jen tak pro testing nechtěli poslechnout aspoň pár písniček z těchle alb a napsat svoje dojmy (mně osobně tyhle věci "hrají" (neříkám dechberoucně ale poslouchat se rozhodně dají v poho), ovšem jinými byly označeny za zcela neposlouchatelné):
https://tidal.com/browse/album/134433018
https://tidal.com/browse/album/78685053
https://tidal.com/browse/album/70673943
Dík.
(jestli se vám do toho nechce, tak samozřejmě respect)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zbytečně to polarizuješ - můj názor ;) .

DR není zdaleka jediný atribut, který rozhoduje o zvukové kvalitě nahrávky. Nahrávka s DR6 klidně může hrát líp než jiná s DR8 pokud ta bude blbě zmixovaná, podivně ekvalizovaná atd. Velkou roli hraje i to, o čem jsem psal před chvílí tady.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Přesně tak. DR je pomůcka, která poučenému a zkušenému posluchači napoví, ale sama o sobě neznamená téměř nic. Je to jen jedna z podmínek. Neboť libovolně vysoké DR nemusí vůbec znamenat dobrý zvuk. Ale jedna z podmínek je tím splněna. Kdežto nízké DR (6 a méně), znamená vždy mizerný zvuk. Můžeme spekulovat akorát nad tím, jak moc je mizerný, můžeme ho maskovat mizernou aparaturou, taky volba. Ale to je cesta do pekel. Hledání menšího zla, nebo zastírání problémů, to je politika, nikoli poslech hudby.

rybnik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od rybnik »

Mám dotaz na uživatele Diracu. Na víkend mám půjčený NAD M10. Udělal jsem měření pro stávající ustavení repro. Uložil křivku. Funguje. A pak jsem přemístil bedny a poslechové místo. Nastavil jsem hlasitost pro měření a po změření mi Dirac hlásí, že hlasitost je příliš vysoká. Zkoušel jsem několikrát, i s velmi tichým signálem a stále stejná hláška... Nevíte, co s tím? Díky.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Antony píše:
07 říj 2020 10:27
Přesně tak. DR je pomůcka, která poučenému a zkušenému posluchači napoví, ale sama o sobě neznamená téměř nic. Je to jen jedna z podmínek. Neboť libovolně vysoké DR nemusí vůbec znamenat dobrý zvuk. Ale jedna z podmínek je tím splněna. Kdežto nízké DR (6 a méně), znamená vždy mizerný zvuk. Můžeme spekulovat akorát nad tím, jak moc je mizerný, můžeme ho maskovat mizernou aparaturou, taky volba. Ale to je cesta do pekel. Hledání menšího zla, nebo zastírání problémů, to je politika, nikoli poslech hudby.
V podstatě s tím co píšeš, souhlasím!
Na druhou stranu jsem ještě nenašel nahrávku s vysokým DR, co by hrála špatně. ;)

K Dirac Live: konečně se blížím k tomu kdy tuto „vymoženost“ budu moci vyzkoušet a otestovat v praxi (po zakoupení určitého přístroje) , pak určitě písnu jak je nebo není dobré. 8-)

Odpovědět