Dirac - poznatky a zkušenosti

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Vohrada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dirac - poznatky a zkušenosti

Příspěvek od Vohrada »

@Fidji99: Když u mě je největší problém v tom, že se vzdáleností od stěny ke stěně 3,60 m moc parády nenaděláš - kor, když dáš bedny aspoň nějak rozumně od stěny, tak poslechový místo (resp. záda sedačky) je až u druhé stěny.
A postavit bedny "dobře do místnosti" nejde fyzicky - tady jsou jen 2 možnosti:
1/ Vzít diamantový kotouč a řezáním panelu posunout dveřní otvory v panelu (pochopitelně taky zazdít/zabetonovat původní otvory).
2/ Obývák úplně zrušit a přesunout ho jinam (ale kam?) a tady mít jen poslechovku.
Obávám se, že ani jedna z možností neprojde nejen u polovičky, ale ani u mě. :D
Takže se prostě chytám, čeho se dá - tedy nejen stébla, ale i DRC...

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

@blesk, myslim, ze kolega neriesi "priestor", "vzdusnost", "muzikalnost" a "mikrodetail" , skor zasadny akusticky problem. Posun si posluchove miesto o meter a pol dopredu, a uvidis ako ti Ayon bude podavat priestor.

Prave u mna je podobny problem ako u autora dotazu-teda ze priestorovo sme obmedzeni. Ziadny DAC nedokazal predozadnu lokalizaciu a tak siroku a exaktnu L-P, to zasadne zmenil Ayon aj Denafrips Venus II

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Fidji99
Souhlasím s tvým komentářem, zjevně máš s DRC velké zkušenosti.
Jen bych podotknul, že pokud je zásadním (neřešitelným) limitem poslechová místnost a prostorové upořádání, pak je právě DRC prvkem, který může zvuk výrazně pozitivně ovlivnit. Nebude to samozřejmě dokonalé, ale určitě lepší než bez DRC.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Vohrada píše:
14 bře 2022 20:31
Když u mě je největší problém v tom, že se vzdáleností od stěny ke stěně 3,60 m moc parády nenaděláš - kor, když dáš bedny aspoň nějak rozumně od stěny, tak poslechový místo (resp. záda sedačky) je až u druhé stěny.
A postavit bedny "dobře do místnosti" nejde fyzicky
Takže se prostě chytám, čeho se dá - tedy nejen stébla, ale i DRC...
Mám osobní zkušenost právě s tímto uspořádáním, jiné u mne taky nepřipadá v úvahu z mnoha důvodů, přestože byl zvuk o dost lepší když jsem to zkoušel otočit o 90 stupňů. Takže Vám naprosto rozumím.
Repro je asi 1m dopředu od zdi. Mezi nimi vzadu 55 palců oled TV.
Sedačka asi 0.5m od zadní zdi
Vzdálenost poslech. místa od repro a repro navzájem vychází 2m.
Hraní z PC, BDP, TV vše přes DAC s regulací. Včetně vícekanálového zvuku.

Řešení:
Na zadní stěnu jsem nechal udělat tlumící panel.
Monitory i se subwooferem jsem koupil aktivní s DSP, v podstatě repro + koncový zesilovač + DSP modul all in one. Připojeno přímo k DAC.
K monitorům je kalibrační sw, pomocí kalibračního mikrofonu lze nastavit automaticky frekvenční i fázové charakteristiky aktivů tak, že je frekvenční křivka velmi vyrovnaná, basy neduní a nehučí, vše velmi detailní a dobře zfázované.

Když DSP vypnu, tak je to takové ... nějaké zamatlané.
Prostě DSP funguje, přidání zadního panelu takový rozdíl nebyl. Chtěl jsem maximálně eliminovat nejbližší odrazy zezadu, boční v podstatě nemám díky směrovosti monitorů a vzálenosti od bočních zdí. Je ale fakt, že místnost už byla dost zatlumená, knihovny, nábytek, velké kytky, prostě zabydlený panelákový obývák.
A hraje to od 20Hz, já to neslyším, ale měřicí mikrofon ano. Já až od 29Hz, níže jen tuším.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@audafreak - no tak pri Neumannoch 90% prace spravili uz konstrukteri repro. Tiez mam jedno kino postavene na Neumannoch a to su samy osebe tak neutralne monitory, za nad cca 300Hz DRC len doladuje gain a delay [v podstate]

@Vohrada - velka vacsina ludi ma kompromisne miestnosti a hlavne v nich musi nejako zit a hifi je tam "v podnajme", popripade posluchovka je nejaka mensia miesntost, ktora "zostala" atd. Aj tvoj setup 3.6m a pohovka na stene je vcelku standardna situacia, tiez som to tak v byvalom byte mal nejaku dobu.

Ten prvy odraz od zadnej steny je objektivne problem, ktory DRC moc nevie vyriesit, cize tam tomu budes musiet pomoct, ked sa chces posunut a aby ta investicia do DRC skutocne mala aj zmysel. Dobry absorber vie vyzerat aj velmi pekne - nemusi to byt ziadna hnusna pena nalepena na stene - napriklad Artnovion,Vicoustics, ale aj GIK Acoustics ponukaju veci co aj pekne vyzeraju a ani manzelku neurazia.

Problem, ktory tam je - ze DRC ked si meria miestnost, tak nameria problem s prvym odrazom od zadnej steny, ktory sa bude snazit korigovat - a tym padom bude dost drasticky zasahovat do zvuku vo frekvenciach, na ktore sme citlivi. Je este silny predpoklad, ze takto blizko reflexnej plochy budu jednotlive merania medzi sebou velmi rozdielne a DRC sa snazi pracovat s nejakymi priemermi atd - cize tam to je skutocne loteria ako to vypali. Vela ludi ma potom pocit "neprirodzeneho" zvuku, ktory je objektivne plny artefaktov po korekcii. A potom si myslia, ze problem je v DRC ako takom. A potom zacnu minat peniaze na kable, podlozky a tak, lebo "DRC nefunguje"

Su rozne sposoby - mozes pouzit Dirac len na nastavenie basov tak do 250-300Hz - tam by si mal mat obrovsky prinos v celkovom podani, mozes vyskusat vselijake triky [jeden sposob je zatlmit tu stenu len na meranie, napr das na stenu matrac, aby Dirac nezblbol] a tak. Pouzivat DRC sa treba tiez naucit, ako hocico ine. Ja uz by som dnes bez DRC ani nevedel hrat, ked viem, ako to velmi dokaze pomoct, ale je to len jeden z nastrojov, ako sa dostat k dobremu zvuku.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Fidji99:
Ano, vzdálenost poslechového místa od zadní stěny je jedním z kritických faktorů, to jsi popsal naprosto přesně *thumbs up* .

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@Vohrada - este k tomu hardwaru
DDRC24 je vlastne 2x4HD s DIrac licenciou - uzitocna krabicka [mam ju niekde aj doma] ale nie na to co potrebujes - je to vlastne vyhybka s DAC a DRC funkcionalitou. Priklad pouzitia je ked ked chces napojit napr aktivne monitory a suby na jeden zdroj - ma 2 vstupy a 4 vystupy + digitalny vstup. Este to ludia zvyknu pouzivat na zapojenie viacerych subov do AV receivera, ktory ma len jeden sub-out. Nie je to moc hifi, je tam trochu sumu. Ma MiniDsp este vec co sa vola Flex, ta ista funkcionalita + volume + lepsie parametre, ale tiez v principe vyhybka.

Az mozem poradit - namiesto Arcamu - zober SHD od MiniDsp [preamp, DAC, DRC, Bass Management] a k tomu si kup nejaky koncak na baze Purifi [alebo HYPEX] a si +- na cene toho Arcamu.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš »

Už nějaký pátek používám miniDSP s programem Dirac Live pro korekci místnosti.Tento měsíc nabídl miniDSP nový firmware.Tak jsem si ho stáhl a zároveň nainstaloval nejnovější verzi Dirac live 3.3.3.
Po změření poslechového místa pro jednoho posluchače (9 pozic)
Obrázek
mi dirac nabídl takovou křívku(není to už jen lehoučce nakloněná rovina,jako dřív,ale je tam vidět přidání na basové složce
Obrázek
Křivka začala na 33 Hz,což odpovídá mému basáku faital,který má rezonanční kmitočet (Fs) 35Hz)

Poté jsem měření pro kontrolu provedl v REWu,všech 9 pozic jako u Diracu a všechna měření vyhladil na 1/12 oktávy a zprůměroval.
Obrázek
Výborně,nezávislé měření a navrhovaná křivka jsou podobné.Tak to má být,v minulosti se to občas dost rozcházelo

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Tam bych chtěl miniDSP taky dotáhnout. Super.

Odpovědět