Vohrada píše: ↑14 bře 2022 20:31
Když u mě je největší problém v tom, že se vzdáleností od stěny ke stěně 3,60 m moc parády nenaděláš - kor, když dáš bedny aspoň nějak rozumně od stěny, tak poslechový místo (resp. záda sedačky) je až u druhé stěny.
A postavit bedny "dobře do místnosti" nejde fyzicky
Takže se prostě chytám, čeho se dá - tedy nejen stébla, ale i DRC...
Mám osobní zkušenost právě s tímto uspořádáním, jiné u mne taky nepřipadá v úvahu z mnoha důvodů, přestože byl zvuk o dost lepší když jsem to zkoušel otočit o 90 stupňů. Takže Vám naprosto rozumím.
Repro je asi 1m dopředu od zdi. Mezi nimi vzadu 55 palců oled TV.
Sedačka asi 0.5m od zadní zdi
Vzdálenost poslech. místa od repro a repro navzájem vychází 2m.
Hraní z PC, BDP, TV vše přes DAC s regulací. Včetně vícekanálového zvuku.
Řešení:
Na zadní stěnu jsem nechal udělat tlumící panel.
Monitory i se subwooferem jsem koupil aktivní s DSP, v podstatě repro + koncový zesilovač + DSP modul all in one. Připojeno přímo k DAC.
K monitorům je kalibrační sw, pomocí kalibračního mikrofonu lze nastavit automaticky frekvenční i fázové charakteristiky aktivů tak, že je frekvenční křivka velmi vyrovnaná, basy neduní a nehučí, vše velmi detailní a dobře zfázované.
Když DSP vypnu, tak je to takové ... nějaké zamatlané.
Prostě DSP funguje, přidání zadního panelu takový rozdíl nebyl. Chtěl jsem maximálně eliminovat nejbližší odrazy zezadu, boční v podstatě nemám díky směrovosti monitorů a vzálenosti od bočních zdí. Je ale fakt, že místnost už byla dost zatlumená, knihovny, nábytek, velké kytky, prostě zabydlený panelákový obývák.
A hraje to od 20Hz, já to neslyším, ale měřicí mikrofon ano. Já až od 29Hz, níže jen tuším.