HD

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
merhaut

Re: HD

Příspěvek od merhaut »

Opravdu dobré filmové záběry na 35mm mohou mít ekvivalent 20.000.000 pixelů, při výrazně větší – pro digitál nedosažitelné – škále barev. Jinými slovy, film má z principu 10x větší rozlišovačku než HD, o kterém je tu řeč, navíc při x-krát širší škále barev.
Analogový film, promítnutý v kině, je do domácnosti nepřenositelný, i kdyby se současný digitál a noid přetrh:-)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

V analogovém kině lze vidět jen x-tou silně degradovanou kopii na kdovíjaký film, kdovíjak vyvolaný, většinou poškrábanou, někdy i s nekvalitním zvukem (zažil jsem i případ, že Mistr promítač měl kanály zapojené v protifázi, když jsem chtěl nápravu, nechápal, o čem mluvím).
Proti tomu je dobře udělaná bluray kopie kalibrovaně skenovaná z původního negativu či pozitivu úplně jiná kategorie. Kvalita či lépe řečeno dojem z obrazu je na kvalitní dobře nastavené TV nesrovnatelně lepší než v kině. A vůbec nejde o počty pixelů ani framerate apod. Pokud to tak u někoho není, má asi nějaký problém v řetězci.

Neexistuje barevný kinofilm, který by se rozlišením (ve výsledném obraze, ne teoreticky) vyrovnal dnešnímu kvalitnímu digitálu (u fotografie) při stejné velikosti políčka, a mám zkušenosti s mnoha typy filmů. Černobílý ano, znám a používal jsem techniky, které k tak dokonalému obrazu vedou. U barevného ale ne, z mnoha důvodů, které nemá cenu rozebírat detailně.
70 mm je jiná kapitola a tady to nepatří. Viděl jsem jich dost, asi vše, co se k nám kdysi dostalo, u nás byla 3 kina (obyčejná, ne dnešní imax), která to promítala, z toho jedno jsem měl u domu. Ale ani tady bych nesázel na to, že by ta x-tá kopie byla vizuálně lepší než kvalitní bluray téhož filmu, hlavně co se týče barev. Přesně si to už nepamatuji, je to dávno.

Dnešní digitál už je tak kvalitní, že bych si dovolil vážně pochybovat i o větším dynamickém rozsahu u filmu. Myslím, že to už není pravda.

Nejsem žádný teoretik, co přepočítává pixely a hledá info na netu. Vážně se zajímám o film skoro 40 let, o fotografii ještě déle a aktivně, založil jsem kdysi i jeden z Filmových klubů. Digitálním zpracováním obrazu se prakticky zabývám už nějaký pátek, v poslední době i toho pohyblivého. Hellboy se myslím digitální grafikou přímo živí a je s ní denně ve styku v praxi. Oba něco víme i o problémech, které tuto oblast provázejí. Teorie je jedna věc a praxe jiná. Mne zajímá hlavně praxe.
Naposledy upravil(a) noaid dne 26 kvě 2011 09:53, celkem upraveno 1 x.

boxer

Příspěvek od boxer »

Teorie je jedna věc a praxe jiná. Mne zajímá pouze praxe.

Kde já to už viděl = slyšel. :idea:

edit samoT: Máš varování Boxere, pokud nemáš k tomuto tématu co říct, tak se nevyjadřuj.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

boxer píše:Teorie je jedna věc a praxe jiná. Mne zajímá pouze praxe.

Kde já to už viděl = slyšel. :idea:
OT, provokace.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Fakta, pojmy, hovoří o "analog" film vs digital celkem jasně. Z toho jsem vycházel. To, co píšeš ty jsou jen tvoje názory, alias dojmy. Kopie lepší originálu, nové detaily po dopočítání, to vše tu bylo i u zvuku. Vše se ukázalo jako ryze subjektivní pocitologie...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Žádné dojmy, ale fakta. To co popisuješ ty, jsou teorie a navíc v dnešní době už neplatící, technologie postupuje mílovými kroky. To, co popisuji já, je reálná praxe - x-tá nekvalitní vybledlá kopie v kině versus kvalitní digitální kopie z originálního negativu.
Schopnosti kinofilmu znám docela dobře vč. vlivu způsobu zpracování apod.
merhaut píše:Kopie lepší originálu, nové detaily po dopočítání, to vše tu bylo i u zvuku. Vše se ukázalo jako ryze subjektivní pocitologie...
Obávám se, že tohle jsou právě tvé dojmy, nikdo tady nic takového neřekl. Opět si vymýšlíš tak jako u Hellboye.
Kvalitní kopie na BD má k originálu mnohem blíže než nekvalitní kopie na filmu, používané v kinech. A věř, že vím moc dobře, proč to říkám.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Ty "argumentuješ" ve stylu: kvalině digitalizovaný analogový master je lepší jak zmršená magnetofonová kazeta, viz první dva odstavce V analogovém kině...
Zopakuju své základní tvrzení: kvalitní filmová kopie je vždy parametrově lepší, než jakákoliv z ní digitalizovaná.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Něco z mé praxe. Mám možnost dnes a denně porovnat mezi sebou televize a projektory různých značek i systémů ze všech zdrojů, od analogu po bluray.
Z těchto zkušeností (načuměných stovek hodin ročně) mi vychází jako top film-sport-kuk řešení na doma – kvalitní projektor a pořádné plátno přes celou šířku místnosti (4m úhlopříčka). To je požitek jak v dobrém kině.
Plasmu doporučuju jako běžné rodinné řešení na tv, sport a filmy, LCD/LED pak coby universální zobrazovač pro mladší singly anebo dvojky – od netu, her po bluray.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

V kinech není nic jiného než ty mgf kazety. To je praxe. To co tvrdíš ty, je jen teorie.
A nedigitalizuje se filmová kopie pro kina, ale originální negativ nebo z něj dělaný pozitiv, případně jeho kopie. To, co jde jde do kin je vždy x-tá kopie toho, co bylo digitalizováno. Jasněji to už říct snad nejde.

A jak psal už Hellboy, každým kopírováním kinofilmu na kinofilm jde kvalita postupně do háje a to výrazně. Nehledě na to, že pokud se nepletu, tak dnes se už filmy pro kina možná množí digitálním osvitem, podobně jako fotky v minilabu. Takže se vyrábějí digitální cestou podobně jako LP. No a kina i tak už dnes přecházejí na digitál kompletně a přehrávají filmy z usb harddisku a to buď ve fullHD 2048x1080 nebo 4096x2160 pixelů v 36bit barevné hloubce, audio samozřejmě podobně jako na BD v hires mch. Kinofilmu je už odzvoněno.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Včera mi ještě tato debata přišla zábavná. Teď už není co dodat...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Nejen u komerčních top filmů typu Titanic nejdou do kin žádné x-té kopie. Určitě by se to dalo dohledat. Zdaleka není pravda, že v kinech není nic jiného než ty mgf kazety – to bych si nedovolil říct ani o filmech na 16mm pásu, a že jsem se jich v 70s napromítal...

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Merhaute a co to teda je? Originál na který točil Cameron? Ten jeden jediný? A jak to jako zaříděj aby těch originálů měli několik tisíc, protože tolik kopií jde v americe u velkých filmů ve stejný den do kin? Ten originál se kopíruje a pokud je to chemickou cestou, což u celuloidu asi jinak nejde, dochází k obrovským ztrátám kvality v řádu desítek procent.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

dochází k obrovským ztrátám kvality v řádu desítek procent – dokaž tvrzení odkazem na zdroj

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Já už svoje řekl a víc k tomu dodat nelze. A ani to nemá smysl. Připadal bych si jako kolovrátek.
Já jsem rád, že konečně mohu vidět filmy kvalitně - z harddisku - s výborným zvukem, tak jak byly natočeny.

Dnes už multikino funguje tak, že je server s rychlým diskovým polem, kde je nahráno třeba 10 filmů + reklamy, které momentálně běží, na něj je nejspíše po LAN síti napojeno několik projektorů, pro každý sál jeden, naprogramovány playlisty i s reklamami a v daný čas se vše spouští. Filmy se distribuují na externích discích, jejichž obsah se nakopíruje na to diskové pole. Časem možná dojde i na prostý download od distributora po netu. Bylo by to mnohem jednodušší a rychlejší a levnější.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

The resolution on a 35mm release print is much lower due to MTF generation loss in the film process. A recent paper from SMPTE journal reported that the real resolution that audience can discern in a high-quality 35mm cinema is about 1600 horizontal pixels, which translates to about 850 lines for 1:85 and less than 700 lines for 2.35. Most 35mm cinemas fair even worse than those numbers.

RELEASE PRINT - KOPIE DO KIN
MTF GENERATION LOSS IN THE FILM PROCESS - KOPIROVANI

Zdroj - šéf technologií IMAX Brian Bonnick

Upozornil bych ještě na poznámku, že VĚTŠINA KIN NEDOSÁHNE ANI TĚCHTO ČÍSEL (1600x850).

Odpovědět