Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Je hezky, ze se svou "schopnosti" slyset pises neco o kvalite zvuku... . O sestave ani nemluve...
A ani se neptam, jestli mas svou dojmoligii podeprenou opravdovym slepym testem top CD prehravacu vs Foobar2000, protoze je jasne, ze "slozita" fantazie vyplodila prani otcem myslenky....
A ani se neptam, jestli mas svou dojmoligii podeprenou opravdovym slepym testem top CD prehravacu vs Foobar2000, protoze je jasne, ze "slozita" fantazie vyplodila prani otcem myslenky....
No a tady je presne ukazka nedostatku zkusenosti...
Ale nejdriv rozeberme co znamena “kvalitne”. Kdyz vezmu nejaky lowcost aparat (dejme tomu reprosoustavu za 50k) a pripojim sacd player za 25k a streamer za 10k, tak s nejvetsi pravdepodobnosti rozdil nepoznam. A teoreticky se da rict nazor Yiakuboa. Nicmene posunme se dal. Z mych zkusenosti zacina reprosoustava “hrat” od cca 100k. Neni to sice zadna slava, ale uz se to aspon da poslouchat. Dam tam nejaky sacd player za 50k a chci stejny vysledek v streameru... ouha. Streamer za 25k nestaci a srovnava se to v hladine 50-75k. Ok, stale se to jeste da. Opet pujdem nahoru. Reprosoustava za 500k, sacd kolem 100k. Streamer na stejnou kvalitu uz kostuje kolem 300k. Opet dal. Reprosoustava za mega, sacd cca 300k a streamery v rozsahu 600k az mega nestaci.
To je jeden z duvodu, proc na poslech preferuji sacd. Ve vysledku je to levnejsi. Netvrdim, ze nejaky jeste lepsi streamer to neprekona, ale v testovani dal jsem se jiz nedostal z ryze ekonomickych duvodu. Mega a vice bych za digi hracku nikdy nedal. Hlavne kdyz vim, ze za par let bude “out”. Dalsi duvod proc preferuji sacd je, ze vypadne optika nebo se vypne sluzba a nemam nic, kdezto sacd mi doma zustane...
To vsak nerikam, ze tidal nebo flac je spatnej. Na sum na pozadi je fajn, ale k poslechu to ma jeste dakeko.
A bylo by fajn namisto nepravd, ze digi a sacd je stejne rict, ze na sestave xyz jsem nepoznal rozdil. A to se zas dostavame ke generaci omezenych zkusenosti, kde kazdy pisalek po UTFG a koupi prvni veze “Sony” je hifiexpert...
Tak ja rozhodne nebudu obhajovat svoje zkusenosti, ktere jsou ve srovnani s tebou jiste velmi omezene. Ale snad kazdy ma to, co povazuje za dostatecne kvalitni, nastavene jinak. Ty to mas ocividne hodne vysoko, dobre ti tak. Akorat bych rozlisoval mezi kvalitou sestavy, formatem nosice, formatem komprese, atd... ale chapu, ze to spolu souvisi. Jenom si rikam, nemas tak trochu omezeny hudebni vyber, kdyz ti pro seriozni poslech vyhovuje jenom SACD?
Ano, je pravda, ze na sacd neni vse. Nicmene v oblasti kterou posloucham je na sacd cca 90% toho, co chci. A tech 10%, co neni, mam na cd anebo proste nekoupim. To mas stejne jak Tidal - tam taky neni vse.
Podepisuji v plném rozsahu.svartenatt píše: ↑02 úno 2021 22:30Už samotný název vlákna v sobě obsahuje odpověď.
Nosiče zvuku, hudby. Musí být přítomen dokonalý otvírák těchto konzerv. Pokud je zapotřebí nějaké mechaniky pro otevření, tak nikdy nebude dokonalá. Čtení bitů z paměti je dnes nejlepší možnost pro reprodukování zakonzervované hudby.
Fyzické nosiče ve své podstatě nemají možnost konkurovat digitální distribuci. Jinak nejde o kvalitu zvuku, ale opravdu fetiš.
Dostat z CD až na vstupní svorky zesilovače (obzvláště klasického analogu) je martýrium takřka nelidské a stojí majlant a stejně ve výsledku nemáme identickost, ale jen něco mimořádně pěkného. A přitom je to taková blbost, dostat původní výtvor zvukaře (který ale nikdy nikdo nebude schopen porovnat bez nakráčení do toho studia) .... k uším.
Pokud ten záznam existuje v nulách a jedničkách, proč jej doslova mučit mlýnkem ve formě hormady velmi drahých přístrojů, když je lze připojit přímo na digitální konec pomocí pitomé flešky do USB?
Předražené optické mechaniky s předraženou elektronikou s předraženými dacy a předraženými kabely a na konci máme, když to všechno k sobě popasuje, to samé, co mám na začátku. Jak napsal tuhle někdo jiný, než ty nuly a jedničky doputují z CD k finálnímu zpracování na konec, máš čtvrt milionu v haizlu. CD/SACD přehrávač podle mého názoru není zařízení, které "hraje", ale jeho práce je dostat nuly a jedničky vypálené do listu kovu do dalšího zařízení.
Věrnou kopii v podobě jedniček a nul.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ha, "předražený", tohle oblíbené slovo bez výjimky nadužívané jako synonymum k nemám na to, tu jako "argument" ještě nezaznělo . Aneb ať žije smysluplná diskuse....AlienCZ píše:Předražené optické mechaniky s předraženou elektronikou s předraženými dacy a předraženými kabely a na konci máme, když to všechno k sobě popasuje, to samé, co mám na začátku.
Jinak při přehrávání z NASu / streamu nejsou třeba kabely a DAC ?
Ahoj kluci, jenom se zeptám, když si koupím stream
a začnu stahovat, jaká tam jsou vydání? Jestli tam jsou ty sprasená a s nizkým DR, tak pořád má smysl fyzický nosič.
a začnu stahovat, jaká tam jsou vydání? Jestli tam jsou ty sprasená a s nizkým DR, tak pořád má smysl fyzický nosič.
To byl tematický záměr, neboť jak je známo téma kabelizace nemá řešeníPítrsPraha píše: ↑03 úno 2021 09:45Ha, "předražený", tohle oblíbené slovo bez výjimky nadužívané jako synonymum k nemám na to, tu jako "argument" ještě nezaznělo . Aneb ať žije smysluplná diskuse....AlienCZ píše:Předražené optické mechaniky s předraženou elektronikou s předraženými dacy a předraženými kabely a na konci máme, když to všechno k sobě popasuje, to samé, co mám na začátku.
m+m:
Kopíruji svůj post z jiného vlákna, ktterý odpověď na tvoji otázku obsahuje:
Antony píše: ↑26 led 2021 12:09Mám zkušenosti se streamovacími službami (Tidal, Deezer, Apple Music), kdy jsem v rámci bezplatné zkušební doby srovnával jimi poskytované soubory s různými edicemi originálních CD. Ty zkušenosti říkají, že poskytovatelé streamu vždy neomylně sáhnou po nejvíce zkomprimovaném remasteru. Bez výjimky, ověřeno na stovkách vzorků.
Pokud tedy je titul z devadesátých let a starší, nikdy není na streamu jeho kvalita zachována podle prvních digitálních edic. Vždy je použit nejnovější remaster, tedy zmršená dynamika. Výjimečně existuje možnost najít verzi remastered a neremastered, tu mi ojediněle nabídnul Apple Music, například u starých SODOM.
Slušný zvuk najdu pouze tehdy, pokud titul nebyl nikdy remasterován. Pokud se takový náhodou vyskytne na streamu, pak je k dispozici stará verze solidním DR. Vlastní dodatečnou komprimaci neprovádějí, jak jsem se dříve mylně domníval. Avšak, takových nereeditovaných nahrávek je málo, navíc nejsou komerčně dostatečně atraktivní, a tak se v naprosté většině na streamu nenacházejí vůbec.
To jsou další důvody, proč je streamování hudby pro mne naprosto k ničemu. Nacházejí se tam jen zmršené edice, ty nezmršené tam chybí. Spousta interpretů a nahrávek chybí zcela.
V penězích není velký rozdíl mezi sbíráním fyzických nosičů, a kompletováním jejich digitálních kopií. Rozhodně PC způsob není levnější.
Pro spolehlivé uchovávání digitálu a jeho kvalitní přehrávání z HDD potřebuješ zařízení, které finančně výrazně překoná CD player v hodnotě 100 tisíc. Legální downloady jsou také placené. Aparatura od DAC dál je stejná. Když spočítám všechny náklady, co jsem spotřeboval na vytvoření mé hudební kolekce, nechci to sedmimístné číslo raději ani vidět...
Není to cesta jak ušetřit, je to cesta, jak se dostat k co nejlepšímu zvuku a nenechat se zavalit spoustou krámů.
Pro spolehlivé uchovávání digitálu a jeho kvalitní přehrávání z HDD potřebuješ zařízení, které finančně výrazně překoná CD player v hodnotě 100 tisíc. Legální downloady jsou také placené. Aparatura od DAC dál je stejná. Když spočítám všechny náklady, co jsem spotřeboval na vytvoření mé hudební kolekce, nechci to sedmimístné číslo raději ani vidět...
Není to cesta jak ušetřit, je to cesta, jak se dostat k co nejlepšímu zvuku a nenechat se zavalit spoustou krámů.
Ty sem ale fakt házíš samý špeky...nejdřív ty nesmysly, že my cdčkáři potřebujeme mít na rozdíl od streamermanů a pcčkářů neotravný bedny a bůhvíjak schopnej zesilovač a teď zas, že jenom my snad používáme dac. Ty zřejmě zesiluješ v tom koncáku rovnou syrový jedničky a nuly. Na mě to dělá dojem, že nám tím chceš dát najevo, jak jsi s tim vyj.bal, když sis pořídil all-in-one s bednama přitlučenejma do sádroše.AlienCZ píše: ↑03 úno 2021 10:37To byl tematický záměr, neboť jak je známo téma kabelizace nemá řešeníPítrsPraha píše: ↑03 úno 2021 09:45Ha, "předražený", tohle oblíbené slovo bez výjimky nadužívané jako synonymum k nemám na to, tu jako "argument" ještě nezaznělo . Aneb ať žije smysluplná diskuse....AlienCZ píše:Předražené optické mechaniky s předraženou elektronikou s předraženými dacy a předraženými kabely a na konci máme, když to všechno k sobě popasuje, to samé, co mám na začátku.
Myslim, že tady na fóru zbyly ještě dvě vlákna, kams ty fotky svojí sestavy nestihnul přišroubovat .
Tak je to jasný, fyzický nosiče mají smysl!! A já si půjdu pustit první Japonská vydaní ELA na LP. Stream nikdy.Antony píše: ↑03 úno 2021 11:09m+m:
Antony píše: ↑26 led 2021 12:09Mám zkušenosti se streamovacími službami (Tidal, Deezer, Apple Music), kdy jsem v rámci bezplatné zkušební doby srovnával jimi poskytované soubory s různými edicemi originálních CD. Ty zkušenosti říkají, že poskytovatelé streamu vždy neomylně sáhnou po nejvíce zkomprimovaném remasteru. Bez výjimky, ověřeno na stovkách vzorků.
Pokud tedy je titul z devadesátých let a starší, nikdy není na streamu jeho kvalita zachována podle prvních digitálních edic. Vždy je použit nejnovější remaster, tedy zmršená dynamika. Výjimečně existuje možnost najít verzi remastered a neremastered, tu mi ojediněle nabídnul Apple Music, například u starých SODOM.
Slušný zvuk najdu pouze tehdy, pokud titul nebyl nikdy remasterován. Pokud se takový náhodou vyskytne na streamu, pak je k dispozici stará verze solidním DR. Vlastní dodatečnou komprimaci neprovádějí, jak jsem se dříve mylně domníval. Avšak, takových nereeditovaných nahrávek je málo, navíc nejsou komerčně dostatečně atraktivní, a tak se v naprosté většině na streamu nenacházejí vůbec.
To jsou další důvody, proč je streamování hudby pro mne naprosto k ničemu. Nacházejí se tam jen zmršené edice, ty nezmršené tam chybí. Spousta interpretů a nahrávek chybí zcela.
Bazi, já nic z toho co píšeš nepsal. To sis prostě vymyslel, případně vztáhl na někoho jiného, případně na sebe. Ptal jsem se, jestli má někdo nějaký osobní problém se mnou. Tak ses přihlásil, viz měření počtu fotek mé sestavy. Tak to napiš rovnou a nevař tady jakousi trapnou kaši. Přitom často intenzivně zdůrazňuji, že nemám ani to nejmenší proti kterékoliv variantě "hifimagorství".Bazi 36 píše: ↑03 úno 2021 11:31Ty sem ale fakt házíš samý špeky...nejdřív ty nesmysly, že my cdčkáři potřebujeme mít na rozdíl od streamermanů a pcčkářů neotravný bedny a bůhvíjak schopnej zesilovač a teď zas, že jenom my snad používáme dac. Ty zřejmě zesiluješ v tom koncáku rovnou syrový jedničky a nuly. Na mě to dělá dojem, že nám tím chceš dát najevo, jak jsi s tim vyj.bal, když sis pořídil all-in-one s bednama přitlučenejma do sádroše.
Myslim, že tady na fóru zbyly ještě dvě vlákna, kams ty fotky svojí sestavy nestihnul přišroubovat .
A ano, to ses zcela náhodně trefil Bazi, představ si, já v mém zesáku skutečně "zesiluji" (spíš tedy zeslabuji, neboť princip volume tam funguje z maxima směrem dolů) ....... "jenom" ty jedničky a nuly a řízení "rezonátoru", který pod proudem rozkmitává membrány je taktéž zcela digitálně, neboť tam proud buď je (1) nebo není (0) a to celé ve velmi vysoké frekvenci.
Mír Bazi, měj si své a užívej si to. Stačí jen nedělat hňupa z každého, kdo to má jinak.
Je to dost jasný?
Je zajímavé v jak šikorém rozptylu je smysluplnost fyzických nosičů diskutována. Od diskuse o (ne)kvalitě jednoho či druhého způsobu přehrávání, přes (ne)dostupnost kvalitních nahrávek až po hodnocení mentálního úpadku sběratele závislého na vlastnictví nosičů (záměrně pomíjím osobní útoky).
Ad) kvalita technologie přehrávání
Asi se shodnem, že se neshodnem Každý (doufejme) hlásá to, jak sám měl možnost slyšet. Stačí si připustit, že ten druhý to může mít jinak. Já poslouchám skoro výhradně z PC, CD si kupuji pro radost. A když výjimečně dojde u mne doma k porovnání CD a jeho ripu, tak zatím vždy hrálo lépe fyzické CD (přes stejný DAC) - jako nadšenec pro audioPC věřím, že se to jednou otočí.
Ad) nedostupnost kvalitnějších nahrávek při streamování
Kdo může dovolit rozumně zobecnit tohle tvrzení? Já tedy ne... už kvůli tomu, že některé mé vlastní ripy hrají hůř než stejné album z TIDALu.
Ad) sběratelství fyzických médií jako úchylka
Úchylka? IMHO pořád lepší než úchylné kupení datových souborů. A když už na to dojde, raději se budu tetelit radostí z vlastnictví fyzického CD, než z pocitu, kolik terra hudby mám na disku .. tak jako tak, je to pro ostatní neškodné.
Postoj, že vlastnění fyzických médií je překážkou pro dosažení toho jediného pravého propojení s hudbou ... hmm, tahle filosofie by musela u daného jedince přesahovat oblast hudebních nosičů a být životním přístupem ve všech oblastech jeho existence, abych jej mohl respektovat, jinak to považuji za pózu.
Ad) kvalita technologie přehrávání
Asi se shodnem, že se neshodnem Každý (doufejme) hlásá to, jak sám měl možnost slyšet. Stačí si připustit, že ten druhý to může mít jinak. Já poslouchám skoro výhradně z PC, CD si kupuji pro radost. A když výjimečně dojde u mne doma k porovnání CD a jeho ripu, tak zatím vždy hrálo lépe fyzické CD (přes stejný DAC) - jako nadšenec pro audioPC věřím, že se to jednou otočí.
Ad) nedostupnost kvalitnějších nahrávek při streamování
Kdo může dovolit rozumně zobecnit tohle tvrzení? Já tedy ne... už kvůli tomu, že některé mé vlastní ripy hrají hůř než stejné album z TIDALu.
Ad) sběratelství fyzických médií jako úchylka
Úchylka? IMHO pořád lepší než úchylné kupení datových souborů. A když už na to dojde, raději se budu tetelit radostí z vlastnictví fyzického CD, než z pocitu, kolik terra hudby mám na disku .. tak jako tak, je to pro ostatní neškodné.
Postoj, že vlastnění fyzických médií je překážkou pro dosažení toho jediného pravého propojení s hudbou ... hmm, tahle filosofie by musela u daného jedince přesahovat oblast hudebních nosičů a být životním přístupem ve všech oblastech jeho existence, abych jej mohl respektovat, jinak to považuji za pózu.
Toto neni pravda. Vystup je analog, zesileni je analog... 0 a 1 mas v ceste do okamziku prevodu na analog. Jestli si dobre pamatuji, tak u Tveho Lyngdorfu se na prevod D/A pouziva svab od Analog Devices.