Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
komar
Kontaktovat uživatele:

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od komar »

Antony píše:
04 úno 2021 12:49
V březnu 2020 jsem do tohoto vlákna napsal:

"Osobně jsem hledal nějakou výlučnou vlastnost pevných nosičů, která by jim dávala smysl. Našel jsem: za A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných. B - je to materiální sběratelská relikvie. C - zatím jsem nenašel.
Proto dnes pro mne nemají fyzické nosiče jiný význam, než jako zdroj dat."

Sále to platí. Relikvie = fetiš = objekt uctívání. Jen se to tu z výroků sběratelů fyzických hudebních archiválií ještě více potvrdilo.
Píšeš „osobně jsem hledal“! To že jsi sám nenašel více důvodů pro vlastnictví CD,LP,…atd je ale zdáse tvůj problém a tvůj pohled na věc. A to neznamená, že ostatní to mají stejně! Slovo „fetiš „ je v této diskuzi docela ošklivé. Někdo psal že ho nákup nosičů ,starání se o ně ,vkládání do přístroje… otravují ,nebaví ho to a nechce je.
Tak to potom když sbírání je fetiš tak toto je lenost! A nebo spíše oba výroky jsou hovadina. ;)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha píše:
04 úno 2021 12:54
Antony:
Úplně ti unikl kontext. Šlo o zvukový rozdíl u totožné nahrávky puštěné z HDD a z CD způsobený chybami čtení CD. A "velikost" tohodle v reálném světě zcela zanedbatelnýho rozdílu dávám do kontextu s velikostí rozdílů v dalších částech řetezce / reprodukce, aby vyniklo, jak nicotný je. Zvlášť pro někoho, kdo ani neslyší rozdíl mezi mp3 a CD.

A druhý, neméně platný fakt je, že formát hudebních dat je mnohem míň podstatný než kvalita nahrávky.

A ty hanlivé výroky o lidech, kteří něco prostě dělají jinak než ty... To je bohužel na diskusích časté, protože někteří podlehli smutně úsměvnému dojmu, že kolem nich se točí svět.... Wake up :-).
Omyl, já jsem to naopak do kontextu dal. Tím spíše je kvalita nahrávky nepodstatná, pokud jde o totožné nahrávky. Vylučuji případy tak provedených nahrávek, že na nich nelze rozeznat rozdíl, to je okrajový extrém. Naopak chyby čtení se projeví častěji, opět bez ohledu na kvalitu nahrávky. Takže kvalita nahrávky, kterou jsi stanovil jako nejdůležitější parametr, v kontextu nehraje roli.

Hanlivé výroky - za prvé, zkus zapracovat na sebereflexi, za druhé, podsouvat hanlivé výroky tam, kde nejsou, je komunikační faul.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

komar píše:
04 úno 2021 13:13
Antony píše:
04 úno 2021 12:49
V březnu 2020 jsem do tohoto vlákna napsal:

"Osobně jsem hledal nějakou výlučnou vlastnost pevných nosičů, která by jim dávala smysl. Našel jsem: za A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných. B - je to materiální sběratelská relikvie. C - zatím jsem nenašel.
Proto dnes pro mne nemají fyzické nosiče jiný význam, než jako zdroj dat."

Sále to platí. Relikvie = fetiš = objekt uctívání. Jen se to tu z výroků sběratelů fyzických hudebních archiválií ještě více potvrdilo.
Píšeš „osobně jsem hledal“! To že jsi sám nenašel více důvodů pro vlastnictví CD,LP,…atd je ale zdáse tvůj problém a tvůj pohled na věc. A to neznamená, že ostatní to mají stejně! Slovo „fetiš „ je v této diskuzi docela ošklivé. Někdo psal že ho nákup nosičů ,starání se o ně ,vkládání do přístroje… otravují ,nebaví ho to a nechce je.
Tak to potom když sbírání je fetiš tak toto je lenost! A nebo spíše oba výroky jsou hovadina. ;)
Bavíme se doufám ještě o hudbě. Najdi mi čistě hudební důvod, a já to C rád doplním. Nehudební důvody jsou fetiše, ať se ti to líbí, nebo ne.
Že mají někteří posluchači rádi nehudební artefakty jim neberu. Že právě díky nim (tedy ne pro hudbu samotnou), tyto hmotné relikvie hromadí, je jasně patrné z jejich příspěvků, sami to přiznávají. Že to splňuje definici fetiše si najdi v nějakém slovníku.

ZdenekJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekJR »

"nevinnú a peknú záľubu" - pockejte vseho do casu...

na zaklade domovni prohlidky bylo dokazano provozovani hudebniho fetisismu, pachatel se odsuzuje na ... let nepodmíněně!

teď vážně, co mě zaráží - ignorance az nenavist vuci obalum desek, nektere jsou pritom regulerni umelecka dila (v techto dnech bezi na Vltave vzpominky Karla Halouna)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

komar:
Celé tohle Antonyho pomýlená spočívá v tom, že si vsugeroval mylný předpoklad, že na tuhle otázku existuje jediná správná odpověď a cokoliv jiného je špatně. Tak to platí třeba u psaní i/y, ale rozhodně ne ve věci osobní preference při poslechu hudby.

A celé to teď už od Antonyho je jen vyprázdněná pře pro při, snaha nachytávat a dehonestovat. Smutné, zbytečné.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Abyste neřekli, zkusil jsem si to. Koupil jsem si vloni mikinu s kapucí jedné své oblíbené kapely. Zkusil jsem si jejich hudbu poslechnout bez této mikiny, a potom s ní. Co byste řekli? Nic. Žádná změna. Vlatně ano, když jsem si nasadil kapuci, tak se to nějak zahlušilo, tak jsem ji zase sundal.

Hudební fetišismus na mě nefunguje. Vyzkoušeno. Má mi to být líto?
Jo, tu mikinu jsem kupoval jako merch, abych podpořil muzikanty. Mělo to z tohoto úhlu pohledu smysl větší, než hromada stovek LP ve skříni.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

ZdenekJR píše:
04 úno 2021 13:25
"nevinnú a peknú záľubu" - pockejte vseho do casu...

na zaklade domovni prohlidky bylo dokazano provozovani hudebniho fetisismu, pachatel se odsuzuje na ... let nepodmíněně!

teď vážně, co mě zaráží - ignorance az nenavist vuci obalum desek, nektere jsou pritom regulerni umelecka dila (v techto dnech bezi na Vltave vzpominky Karla Halouna)
Ne, ani ignorace, ani nenávist. Naopak, tvoje potřeba si vymýšlet a podsouvat mi tyto způsoby, právě tebe z ignorace a nenávisti usvědčuje.

Pouze věci nazývám pravými jmény, bez užití vulgarit, narozdíl od některých. Nelíbí se vám to? To si tak málo věříte? To tak málo věříte tomu, co děláte? To se neumíte logicky zamyslet nad souvislostmi a příčinami? Nad definicemi lidského konání? Ale není to nic nového pod sluncem. Sběratel se často urazí, když se někdo vyjádří o subjektu jeho zájmu jinak, než si přeje. Sběratelství je závislost a z toho vyvěrající nedostatek nadhledu a pohody. Opět se mi to potvrzuje. Zkuste víc poslouchat muziku a míň se fixovat na hmotné statky. Pak budete v pohodě. Možná...

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Jediné umenie😁, nehmotný harddisk🤣

Predstav si, že taký obal ako výtvarné alebo grafické dielo, dotvára atmosféru albumu.
S rozvojom obrazových technológií sa začali natáčať vydeá s hudbou a asi to ten interpret chce, keď tam účinkuje.
Návrat k prapociatkom hudby cez počítač, ja by som šiel ešte ďalej, vyhodil by som počítač a postavil do posluchovky nejakú harfistku alebo si zoberiem dve drievka a vyklepem si rytmus novosvetskej a melódiu si budem pohmkávať.
Chyby vznikajú pri čítaní akýchkoľvek dát.
Nikdy nepochopím počítačových a internetových FETIŠISTOV, ľudí to vytrháva z reálneho života.

Čo s ľuďmi ktorý neobsluhujú počítač a chcú počúvať hudbu? To sú všetko fetišisti?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha píše:
04 úno 2021 13:25
komar:
Celé tohle Antonyho pomýlená spočívá v tom, že si vsugeroval mylný předpoklad, že na tuhle otázku existuje jediná správná odpověď a cokoliv jiného je špatně. Tak to platí třeba u psaní i/y, ale rozhodně ne ve věci osobní preference při poslechu hudby.

A celé to teď už od Antonyho je jen vyprázdněná pře pro při, snaha nachytávat a dehonestovat. Smutné, zbytečné.
A víš, že jsem slovo "špatně" ani jednou v tomto vlákně nepoužil?
A víš proč? Protože si to ani nemyslím, ani tak nikoho nehodnotím.

Takže další výmysl ze tvojí strany. Nic víc, než průhledný pokus o dehonestaci.

Ve světle toho, jak jsi mne osočil z hanlivých výroků, se tato tvoje lež obzvlášť vyjímá. Ale děkuji za názornou akázku, jak se má správně hanět.

ZdenekJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekJR »

"Sběratelství je závislost a z toho vyvěrající nedostatek nadhledu a pohody."
takže sběratelé obrazů vlastně nejsou normální... vzdyt na zeď staci kalendář a když se chci na neco podivat, tak mam televizi..

a jestli by se nasel hrdina, ktery by rekl sve partnerce/manželce - to ti tech x paru bot nestaci?! ty budes asi nejaka sberatelka!!

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Antony:
chtěl bych se zeptat jak tedy sháníš novou muziku? To si někde stáhneš (koupíš) z internetu. Doma si tuto hudbu změříš a zjistíš že má třeba DR7. Pak někdo napíše na web loudnes war že třeba us cd má dr10. Pak jako budeš shánět toto cd aby sis ho zkopíroval na HDD? A co až doba pokročí a cd se přestanou vyrábět? Zůstanou pouze staženiny s mizerným zvukem a nízkým DR. To budete shánět vinyl ripy?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

kite19 píše:
04 úno 2021 13:40
Jediné umenie😁, nehmotný harddisk🤣

Predstav si, že taký obal ako výtvarné alebo grafické dielo, dotvára atmosféru albumu.
S rozvojom obrazových technológií sa začali natáčať vydeá s hudbou a asi to ten interpret chce, keď tam účinkuje.
Návrat k prapociatkom hudby cez počítač, ja by som šiel ešte ďalej, vyhodil by som počítač a postavil do posluchovky nejakú harfistku alebo si zoberiem dve drievka a vyklepem si rytmus novosvetskej a melódiu si budem pohmkávať.
Chyby vznikajú pri čítaní akýchkoľvek dát.
Nikdy nepochopím počítačových a internetových FETIŠISTOV, ľudí to vytrháva z reálneho života.

Čo s ľuďmi ktorý neobsluhujú počítač a chcú počúvať hudbu? To sú všetko fetišisti?
Umění je hudba. Například. HDD ne, v tom se mýlíš.

Výtvarné a grafické dílo je také umění. Samostatně stojící vedle hudby, nijak ji nepodmiňující. Není nosičem, jak je zadáno v názvu vlákna. Takže OT.

Nikdo z posluchačů hudby z PC se tady nevytahuje tím, že by se s HDD, PC, NTB, či jinou součástí, během poslechu potřeboval objímat, fyzicky dotýkat a prohlížet, aby měl z hudby větší požitek. Tedy narozdíl od sběratelů LP a CD, definici fetišismu nesplňují. Měl by sis zjistit významy alespoň základních pojmů, pokud je chceš v diskuzi používat.

Tu harfistku bych bral...

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

ZdenekJR píše:
04 úno 2021 13:48
"Sběratelství je závislost a z toho vyvěrající nedostatek nadhledu a pohody."
takže sběratelé obrazů vlastně nejsou normální... vzdyt na zeď staci kalendář a když se chci na neco podivat, tak mam televizi..

a jestli by se nasel hrdina, ktery by rekl sve partnerce/manželce - to ti tech x paru bot nestaci?! ty budes asi nejaka sberatelka!!
Máš pravdu, není tomu tak vždy. Vlastně reaguji jen na ten vzorek lidí, co zde takto vystupuje.
Tedy, výrok o sběratelství neplatí absolutně, koriguji.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

weiron píše:
04 úno 2021 13:49
Antony:
chtěl bych se zeptat jak tedy sháníš novou muziku? To si někde stáhneš (koupíš) z internetu. Doma si tuto hudbu změříš a zjistíš že má třeba DR7. Pak někdo napíše na web loudnes war že třeba us cd má dr10. Pak jako budeš shánět toto cd aby sis ho zkopíroval na HDD? A co až doba pokročí a cd se přestanou vyrábět? Zůstanou pouze staženiny s mizerným zvukem a nízkým DR. To budete shánět vinyl ripy?
Dobrá otázka, částěčně jsem tady na ni před pár týdny odpověděl. Tedy jen doplním.
Řídím se ušima, podle vlastních estetických nároků, DR je jen doplňkový údaj.
Mám vytvořenou tak širokou databázi hudby s dobrým zvukem, že mám do konce života co poslouchat.
Nemusím mít všechno. Ale to co mám, musí být kvalitní. Životní minimalizmus.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Díky Antony, otevřel jsi mi oči!

Proto PRODÁM:
několik nepotřebných odrazů, mj. Zrzavý, Mucha Van Gogh, Rembrandt, Dali a Franz Marc.
(Všechny už jsem je naskenoval a uložil na jednom bezpečném serveru.)
Jejich barvy a atmosféra jsou teď naprosto nedostižné!

Ještě jednou neskonalé díky, Antony!
Díky tobě se ze mě stal úplně jiný člověk.

Odpovědět