Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Antony
Já opět odpovím, a určitě nejen za sebe:
a) vlatním a kupuju cd tituly, které JSOU jinde dostupné
b) NEJSOU pro mne sběratelská relikvie
c) NEJSOU pro mne investice, ani je nikomu nehodlám odkazovat po své smrti
Čili, mají smysl tyto digi fyzické nosiče, vyjma výše uvedených důvodů?
A opět kladná odpověď, ano mají smysl. Mají smysl pro tisíce hudebních posluchačů, kteří si jejich prostřednictvím...a teď pozór!!!...prostě jenom pouštěj muziku.
Já opět odpovím, a určitě nejen za sebe:
a) vlatním a kupuju cd tituly, které JSOU jinde dostupné
b) NEJSOU pro mne sběratelská relikvie
c) NEJSOU pro mne investice, ani je nikomu nehodlám odkazovat po své smrti
Čili, mají smysl tyto digi fyzické nosiče, vyjma výše uvedených důvodů?
A opět kladná odpověď, ano mají smysl. Mají smysl pro tisíce hudebních posluchačů, kteří si jejich prostřednictvím...a teď pozór!!!...prostě jenom pouštěj muziku.
Bazi36:
Tak trošku podrobněji:
A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných
Mám CD, nagrabuji si je na HDD, a z něj si digitální data přehrávám. Odjinud ta data nemám možnost sehnat, nebo mám, ale zdroji nedůvěřuji (nedostupnost). CD potom daruji, prodám, vyhodím, uložím do banky. Nezajímá mne, nepoužívám je, nepotřebuji je.
B - je to materiální sběratelská relikvie
Mám CD, hudbu si pouštím z něj, jako z média. Pro každé přehrání jej vyhledám ve své kolekci CD (sbírce), vytáhnu z obalu, dám do přehrávače, krabičku někam odložím, podívám se u toho na booklet. Po dohrání vyjmu CD z playeru, najdu krabičku, CD médium do ní zpátky vložím a zařadím na místo mezi ostatní disky. Nabytý hmotný statek, tedy CD médium v obalu, k přehrávání hudby nezbytně potřebuji, neobejdu se bez něj (závislost). CD používám, pro každý poslech mne velmi zajímá jako materiální objekt (relikvie), musím je mít nějak utříděné, udržované, abych je našel a vyznal se v nich, aby nedošlo k jejich poškození a ztráte. Zabírají část mého životního prostoru (skříň poličku, atd).
C - jako investice
Mám někde raritní digitální nosiče. Jaká je na nich hudba není podstatné. Jestli si je přehrávám není podstatné. Nejsou k tomu mnou určena. Čekají na okamžik výhodného prodeje. Jako hudební médium mne nezajímají. Je to jen prostředek, jak získat peníze.
Spadáš do kategorie B.
Tak trošku podrobněji:
A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných
Mám CD, nagrabuji si je na HDD, a z něj si digitální data přehrávám. Odjinud ta data nemám možnost sehnat, nebo mám, ale zdroji nedůvěřuji (nedostupnost). CD potom daruji, prodám, vyhodím, uložím do banky. Nezajímá mne, nepoužívám je, nepotřebuji je.
B - je to materiální sběratelská relikvie
Mám CD, hudbu si pouštím z něj, jako z média. Pro každé přehrání jej vyhledám ve své kolekci CD (sbírce), vytáhnu z obalu, dám do přehrávače, krabičku někam odložím, podívám se u toho na booklet. Po dohrání vyjmu CD z playeru, najdu krabičku, CD médium do ní zpátky vložím a zařadím na místo mezi ostatní disky. Nabytý hmotný statek, tedy CD médium v obalu, k přehrávání hudby nezbytně potřebuji, neobejdu se bez něj (závislost). CD používám, pro každý poslech mne velmi zajímá jako materiální objekt (relikvie), musím je mít nějak utříděné, udržované, abych je našel a vyznal se v nich, aby nedošlo k jejich poškození a ztráte. Zabírají část mého životního prostoru (skříň poličku, atd).
C - jako investice
Mám někde raritní digitální nosiče. Jaká je na nich hudba není podstatné. Jestli si je přehrávám není podstatné. Nejsou k tomu mnou určena. Čekají na okamžik výhodného prodeje. Jako hudební médium mne nezajímají. Je to jen prostředek, jak získat peníze.
Spadáš do kategorie B.
Ahoj Antony, jestli tomu dobře rozumím, tak i ty potřebuješ fyzické nosiče.
Antony, ja chapu tvuj pohled a myslim, ze to mame stejne. Ale je fer rict, ze Bazi 36 nemuze spadat do kategorie B, pokud tvrdi, ze to pro nej sberatelska relikvie neni. Jestli to tak opravdu je, nebo neni, vi jenom on a ty pak tak trochu podsouvas.
Navrhuji kategorii D:
"Mám CD, hudbu si pouštím z něj, jako z média. Pro každé přehrání jej vyhledám ve své kolekci CD (sbírce), vytáhnu z obalu, dám do přehrávače, krabičku někam odložím, podívám se u toho na booklet. Po dohrání vyjmu CD z playeru, najdu krabičku, CD médium do ní zpátky vložím a zařadím na místo mezi ostatní disky. Nabytý hmotný statek, tedy CD médium v obalu, k přehrávání hudby nezbytně potřebuji, neobejdu se bez něj (závislost)..." protoze me streaming / digi formaty nezajimaji, nechci do toho investovat, jsem spokojeny se stavajici sestavou kde je CD player / gramofon, nerozumim tomu, nebo jakykoliv jiny pdoobny osobni duvod, ktery nemusi mit nic spolecneho s tim, jestli to CD povazuji za sberatelskou relikvii nebo ne.
Do teto kategorie podle me spada Bazi.
Navrhuji kategorii D:

"Mám CD, hudbu si pouštím z něj, jako z média. Pro každé přehrání jej vyhledám ve své kolekci CD (sbírce), vytáhnu z obalu, dám do přehrávače, krabičku někam odložím, podívám se u toho na booklet. Po dohrání vyjmu CD z playeru, najdu krabičku, CD médium do ní zpátky vložím a zařadím na místo mezi ostatní disky. Nabytý hmotný statek, tedy CD médium v obalu, k přehrávání hudby nezbytně potřebuji, neobejdu se bez něj (závislost)..." protoze me streaming / digi formaty nezajimaji, nechci do toho investovat, jsem spokojeny se stavajici sestavou kde je CD player / gramofon, nerozumim tomu, nebo jakykoliv jiny pdoobny osobni duvod, ktery nemusi mit nic spolecneho s tim, jestli to CD povazuji za sberatelskou relikvii nebo ne.
Do teto kategorie podle me spada Bazi.
Začína to byť trochu choré, divne sa to pitvá a kategorizuje. Ale aspoň bude sranda 

m+m:
Ahoj. Samozřejmě, že ano. Několikrát to ve svých příspěvcích píšu. Jsou pro mne nezbytné, jako krátkodobý zdroj dat.
Stejně tak jsem podle vzoru "B" závislý. Ale ne na dosažitelné sbírce digitálních nosičů, nýbrž na funkčnosti HDD a jeho dostatečných zálohách. Na tom je technicky závislá moje možnost poslouchat hudbu. Akorát tím moje závislost končí. Nepotřebuji se s každým přehraným titulem fyzicky manuálně zaobírat, abych tak umocnil svoje posluchačské pocity.
Ahoj. Samozřejmě, že ano. Několikrát to ve svých příspěvcích píšu. Jsou pro mne nezbytné, jako krátkodobý zdroj dat.
Stejně tak jsem podle vzoru "B" závislý. Ale ne na dosažitelné sbírce digitálních nosičů, nýbrž na funkčnosti HDD a jeho dostatečných zálohách. Na tom je technicky závislá moje možnost poslouchat hudbu. Akorát tím moje závislost končí. Nepotřebuji se s každým přehraným titulem fyzicky manuálně zaobírat, abych tak umocnil svoje posluchačské pocity.
Yiakubou:
Pro mne ta kategorizace není tak zásadní, abych někoho nutně někam zařazoval. Šlo mi o odpověď na otázku v názvu vlákna.
Jedná se o hrubé rozdělení podle principu nakládání s digitálními daty. Za sbírku nepovažuji jen pečlivě sestavenou kolekci sběratelských rarit. Vlastnit CD = mít sbírku, i když je to pár cédéček, naházených v šuplíku u stolu.
Je pravda, že v kategorii B mám opravdové sběratele závislé na fetišicích, ale i lidi, co si pustí CD jako podkres a dál je neřeší. Takže klidně D. Jen mne zajímá, jak se pozná, kdo ještě není sběratel, a kdo už je. Nerad bych ale někomu něco podsouval, tak ať si každý řekne podle svého.
Pro mne ta kategorizace není tak zásadní, abych někoho nutně někam zařazoval. Šlo mi o odpověď na otázku v názvu vlákna.
Jedná se o hrubé rozdělení podle principu nakládání s digitálními daty. Za sbírku nepovažuji jen pečlivě sestavenou kolekci sběratelských rarit. Vlastnit CD = mít sbírku, i když je to pár cédéček, naházených v šuplíku u stolu.
Je pravda, že v kategorii B mám opravdové sběratele závislé na fetišicích, ale i lidi, co si pustí CD jako podkres a dál je neřeší. Takže klidně D. Jen mne zajímá, jak se pozná, kdo ještě není sběratel, a kdo už je. Nerad bych ale někomu něco podsouval, tak ať si každý řekne podle svého.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jsem si vzpomněl na pár CD, které jsem si poslední dva roky koupil.
Objednal jsem to z Bandcamp, týden jsem čekal, CD dorazilo, rozbalil jsem digipak, ucítil ten pach tisku, prohlédl booklet a hodil mezi ostatní.
Už po objednání jsem měl na Bandcamp odkaz na stažení Hi-res, který dosud poslouchám.
Objednal jsem to z Bandcamp, týden jsem čekal, CD dorazilo, rozbalil jsem digipak, ucítil ten pach tisku, prohlédl booklet a hodil mezi ostatní.
Už po objednání jsem měl na Bandcamp odkaz na stažení Hi-res, který dosud poslouchám.
Tak to si snad děláš prdel ! Pokud uvažuješ takto ,pak chápu tvůj postoj a je mi tě vlastně líto!Antony píše: ↑04 úno 2021 13:30Abyste neřekli, zkusil jsem si to. Koupil jsem si vloni mikinu s kapucí jedné své oblíbené kapely. Zkusil jsem si jejich hudbu poslechnout bez této mikiny, a potom s ní. Co byste řekli? Nic. Žádná změna. Vlatně ano, když jsem si nasadil kapuci, tak se to nějak zahlušilo, tak jsem ji zase sundal.
Hudební fetišismus na mě nefunguje. Vyzkoušeno. Má mi to být líto?
Jo, tu mikinu jsem kupoval jako merch, abych podpořil muzikanty. Mělo to z tohoto úhlu pohledu smysl větší, než hromada stovek LP ve skříni.

Nějak zapomínáš, že to všechno co o zde odsuzuješ k té muzice a koníčku patří.Antony píše: ↑04 úno 2021 13:23Bavíme se doufám ještě o hudbě. Najdi mi čistě hudební důvod, a já to C rád doplním. Nehudební důvody jsou fetiše, ať se ti to líbí, nebo ne.komar píše: ↑04 úno 2021 13:13Píšeš „osobně jsem hledal“! To že jsi sám nenašel více důvodů pro vlastnictví CD,LP,…atd je ale zdáse tvůj problém a tvůj pohled na věc. A to neznamená, že ostatní to mají stejně! Slovo „fetiš „ je v této diskuzi docela ošklivé. Někdo psal že ho nákup nosičů ,starání se o ně ,vkládání do přístroje… otravují ,nebaví ho to a nechce je.Antony píše: ↑04 úno 2021 12:49V březnu 2020 jsem do tohoto vlákna napsal:
"Osobně jsem hledal nějakou výlučnou vlastnost pevných nosičů, která by jim dávala smysl. Našel jsem: za A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných. B - je to materiální sběratelská relikvie. C - zatím jsem nenašel.
Proto dnes pro mne nemají fyzické nosiče jiný význam, než jako zdroj dat."
Sále to platí. Relikvie = fetiš = objekt uctívání. Jen se to tu z výroků sběratelů fyzických hudebních archiválií ještě více potvrdilo.
Tak to potom když sbírání je fetiš tak toto je lenost! A nebo spíše oba výroky jsou hovadina.![]()
Že mají někteří posluchači rádi nehudební artefakty jim neberu. Že právě díky nim (tedy ne pro hudbu samotnou), tyto hmotné relikvie hromadí, je jasně patrné z jejich příspěvků, sami to přiznávají. Že to splňuje definici fetiše si najdi v nějakém slovníku.
Tak jako k dobrému jídlu dobré pití, k příjemné procházce pěkné počasí ….atd
Ale ty bys asi remcal že řvou ptáci a slunko pálí jak pr..se!
Mám pocit, že tobě o muziku ani nejde.
Jo, v tomto případě dělám... To snad je jasné.komar píše: ↑04 úno 2021 20:20Tak to si snad děláš prdel ! Pokud uvažuješ takto ,pak chápu tvůj postoj a je mi tě vlastně líto!Antony píše: ↑04 úno 2021 13:30Abyste neřekli, zkusil jsem si to. Koupil jsem si vloni mikinu s kapucí jedné své oblíbené kapely. Zkusil jsem si jejich hudbu poslechnout bez této mikiny, a potom s ní. Co byste řekli? Nic. Žádná změna. Vlatně ano, když jsem si nasadil kapuci, tak se to nějak zahlušilo, tak jsem ji zase sundal.
Hudební fetišismus na mě nefunguje. Vyzkoušeno. Má mi to být líto?
Jo, tu mikinu jsem kupoval jako merch, abych podpořil muzikanty. Mělo to z tohoto úhlu pohledu smysl větší, než hromada stovek LP ve skříni.![]()
Na druhou stranu, někteří sběratelé tady píšou, že když drží v ruce obal, nebo booklet, tak jim to hraje líp. A nedělají si prdel, bohužel.
Mně jde právě, narozdíl od mnoha ostatních, jedině o muziku. Bez čehokoli, co by mne mohlo rozptylovat. Jen hudba, ta bohatě stačí.komar píše: ↑04 úno 2021 20:32Nějak zapomínáš, že to všechno co o zde odsuzuješ k té muzice a koníčku patří.Antony píše: ↑04 úno 2021 13:23Bavíme se doufám ještě o hudbě. Najdi mi čistě hudební důvod, a já to C rád doplním. Nehudební důvody jsou fetiše, ať se ti to líbí, nebo ne.komar píše: ↑04 úno 2021 13:13
Píšeš „osobně jsem hledal“! To že jsi sám nenašel více důvodů pro vlastnictví CD,LP,…atd je ale zdáse tvůj problém a tvůj pohled na věc. A to neznamená, že ostatní to mají stejně! Slovo „fetiš „ je v této diskuzi docela ošklivé. Někdo psal že ho nákup nosičů ,starání se o ně ,vkládání do přístroje… otravují ,nebaví ho to a nechce je.
Tak to potom když sbírání je fetiš tak toto je lenost! A nebo spíše oba výroky jsou hovadina.![]()
Že mají někteří posluchači rádi nehudební artefakty jim neberu. Že právě díky nim (tedy ne pro hudbu samotnou), tyto hmotné relikvie hromadí, je jasně patrné z jejich příspěvků, sami to přiznávají. Že to splňuje definici fetiše si najdi v nějakém slovníku.
Tak jako k dobrému jídlu dobré pití, k příjemné procházce pěkné počasí ….atd
Ale ty bys asi remcal že řvou ptáci a slunko pálí jak pr..se!
Mám pocit, že tobě o muziku ani nejde.
Nic neodsuzuju. Nazývám věci takovými, jakými jsou. K nelibosti těch, co tyto věci dělají. Ustrnuli ve stereotypu, a najednou jim někdo zvenku řeknul, že nemusejí chodit pořád v kruhu, protože ta kruhová klec už tady dávno není. Jen si toho nevšimnuli. Tak jako si mnozí zde nevšimnuli, že místo poslouchání hudby lpí na oprašování fetišů.
A ještě se tím považují za nějaké lepšoposluchače. Tož jsem zareagoval. A najednou se z těchto vyšších sbírkových naslouchatelů stali uražení kluci, co postrádají prostou schopnost slušně komunikovat. To už tak bejvá, nic nového pod sluncem.
Jediný, kdo se tady, už poměrně dlouho, motá v kruhu jsi ty. 
Ty absolutně nechápeš o čem to všechno kolem kupování či nekupování nosičů vlastně je !
Udělal sis vlastní teorii o nějakém modlení se při poslechu muziky s bookletem a pocitu že to líp hraje……
To zde přece nikdo netvrdí, snad jen ty!
A pak se nemůžeš divit, že ti někdo napíše něco, co ti nejde pod fousy.
Hold někomu stačí zmáčknout čudlík k absolutnímu hudebnímu zážitku a někdo chce víc!
Udělal sis vlastní teorii o nějakém modlení se při poslechu muziky s bookletem a pocitu že to líp hraje……
To zde přece nikdo netvrdí, snad jen ty!
A pak se nemůžeš divit, že ti někdo napíše něco, co ti nejde pod fousy.
Hold někomu stačí zmáčknout čudlík k absolutnímu hudebnímu zážitku a někdo chce víc!