Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
m+m
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od m+m »

Myslím, že nemáš úplně pravdu . Co třeba Sgt. Peppers, tam to jde ruku v ruce obal i obsah. Na obalu pracovali mnoho hodin, je to duch doby a patří to neodmyslitelně
k sobě. Samozřejmě LP.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Vlastně moc nechápu, o čem tady ten Antony vlastně furt mluví. To jako, že všichni, co posloucháme cédéčka a elpíčka jsme ňáký excentrický sběratelé a fetišisti? Proč? Já si teda céda kupuju, protože je vyráběj a vydává se na nich muzika. Vyráběly se v posledních dekádách vždycky, teda mi na tom nepřijde nic ulítlýho, nebo ono je to snad ilegální? Od kdy? Nebo to snad nedává stran názvu vlákna smysl? A pro koho je teda asi tak ty vydavatelé distribuujou? Představte si, že mam taky doma cd player, protože ho normálně prodávaj v krámě s elektronikou a na výkladní skříni toho obchodu jsem si žádnýho poutače s nápisem "FETIŠISTICKÉ POTŘEBY" nevšim, dokonce uvnitř ani nevisely žádný bičíky, pouta, dilda, vakuový pumpy a podobný propriety, normální hifi obchod. Odpověď na otázku zakladatele vlákna je teda podle mne jasná - ano, mají zákonitě smysl, jinak by po nich už dávno nebylo ani vidu ani slechu.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Antony má pravdu v tom, že sběratelství může být chápáno jako forma fetišismu. Možná celé nedorozumění tkví v tom, že slovo fetiš je obecně mylně vnímáno s určitým zabarvením, se kterým lidé nechtějí být spojováni. Přitom naprostá kravina... fetišismus neznamená nutně patologický stav a už vůbec ne očichávání dámského spodního prádla. ...jako by na něm bylo něco špatného *sunglases*

Přijde mi, že to Antony moc dobře ví, co činí, úmyslně slovíčkaří, jakoby filozofuje, baví se reakcemi a tak nemá smysl čekat, že přijme nějakou jinou "pravdu", aby byli názoroví oponenti v klidu :-)

Ještě tu nebylo zmíněno, že sběratelství může sloužit (a v nejednom případě také slouží) i jako investice, tady pro změnu zase čistě pragmatická záležitost.
Nadral reprosoustavy

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja si kupuji CD pro alba / vydani, ktera chci mit v co nejlepsi kvalite. Musim rict, ze v drtive vetsine pripadu jsou ty booklety a obaly nic moc. Jen seznam skladeb, lyrics, vetsinou nekvalitne vytisknute. Nic moc extra tam vetsinou neni, nevim teda co je na tom tak skvelyho. Chapu ze u LP je to lepsi a davam stranou vyjimky, nebo nejake special edice. Taky se vzdycky tesim az to prijde, jak to bude vypadat a hrat. Ale CD koupim, naripuju pres Exact Audio Copy (coz mi teoreticky prijde vic bit-perfect nez pri prehravani z jakehokoliv CD/SACD playeru a ostatni je zalezitost hardwaru), prohlednu booklet, ulozim do boxu a uz to neresim. Pouze lokalne streamuji. Ono totiz ne vsichni priznivci streamingu stahuji hi-resy z neoverenych zdroju, jde to i takhle. A misto bookletu si radeji prohlednu informace o albu, umelci a dalsich vecech v Roonu, ktery mi da mnohem vic informaci a prehledneji, nez vsechny booklety dohromady.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Pop kultúra je celok, obraz, zvuk, štýl. Interpreti vytvárali svoje skladby a albumy v dobách, keď net neexistoval. Obal a nosič patrí k albumu, videoklip dokresľuje spravidla to, čo chcel interpret piesňou povedať. Niektoré piesne majú viac videoklipov.
Ak tebe stačí počúvať hudbu a o nič iné ti nejde, tvoja vec, ale sú tu ľudia a ako vidíš je ich väčšina, ktorí hudbu vnímajú inak ako ty.
Štandard správania pri posluchu hudby je daný väčšinou, to, že to teba alebo iným nesedí, znamená jediné. Vyhovuje ti niečo iné.
Ale, že sa nevieš zmieriť s tým, že väčšina to má inak a pritom ich chceš niekam zaškatulkovať, je trošku problém.
Audiovizuálne dielo je štandardizovaný pojem, ktorí je akceptovaný šrokov verejnosťou. Účasť na koncerte je audiovizuálny zážitok.
Ak niekomu vyhovuje PC, tak nech, ale ja chodím na koncerty, kupujem koncerty a albumy a v rámci toho ako sa vyjadruje väčšina interpretov, v tomto zmysle ich tvorbu podporujem oveľa viac ako niekto, kto využíva strem.
Koncertné projekcie sa robia za nejakým účelom a interpreti to tak chcú, obaly albumov si navrhnú aj sami a grafik, výtvarník to do tvorí, o albume U2 the joshua tree je v podstate natočený dokument, priamo obal podľa slov interpreta vyjadruje čo mysleli celým albumom a na čo v daných rokoch reagovali.
Neviem to už ináč napísať, jedine, že by som to nakreslil. Ak niekto vníma veci inak ako väčšina, tak spravidla sa problém nehľadá u tej väčšiny.
Práve preto píšem o PC fetiši.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

jj, minimálně v pop music spolu hudba a vizuál velmi úzce souvisí. A to už dlouhé dekády.
Nadral reprosoustavy

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Pánové, to se nějak zvrtlo a stal se tady z toho digitální extrémismus a pro někoho možná vyvstala i nutnost navštívit "chocholouška". Jak ten song od Olympicu: Já, já, já, jenom já, ostatní názory jsou sprosté slovo. Neblbněte.

Je to jen o informacích. Nosiče zdaleka nekončí, podívejte se např. na JPC, nebo i u prodejců v ČR. U klasiky a i jazzu vycházejí pořád super kvalitní nahrávky jak na CD, SACD, tak i LP, pro superfajnšmekry i mgt. pásky se záznamem z master tapes.

BTW, z čeho si myslíte, že většina těch Vašich staženin ulovených na webu, no ano, právě z těch zprzněných a dle Vás nepotřebných CD. Co budete stahovat, když nebudou CD? Myslíte, že kapela zaleze na měsíc do studia udělá nahrávky a pak to " břinkme " do Ruska, aby to rozmnožili po světě. Oficiální distribuce sice částečně digitální bude, ale u klasiky a jazzu, tam každý Hifista a Audiofil chce mít ten nosič v ruce a čerpat informace, které ho zajímají.
Navíc neznám nikoho, kdo poslouchá klasiku, že by měl archiv na HDD.

Několikrát jsem Vás vyzýval ke komparaci a bez odezvy. Když tvrdíte, jak je dig. staženice super a dokonce lepší než to CD samotné ( LW necháme stranou ), proč někdo nezkusíte tedy tu komparaci stejného titulu totožného vydání "staženého" a pak z toho CD. Někdo to vyzkoušel už před léty a proto má o staženicích ( mimo prestižní vydavatelství ) jasno. Uvědomte si, že tady to nejistí žádná norma, na rozdíl od nosičů a marketing je prevít. Navíc protlačit to po linkách, hlavně v ČR, je taky problém a tak se to různě ořezává, komprimuje a ekvalizuje k "obecné" líbivosti potenciálních zákazníků a to v této kategorii většinou náctiletých a tam je jakákoliv kvalita zcela druhořadá. Hromadění dat na HDD, či dle někoho fetišismus nechávám zcela stranou. Je to však každého volba a každý činí jak sám uzná za vhodné a jak jemu to vyhovuje. Za mně: většinově jedině nosiče, pár staženic pro experimentování, ale pro archiv, určitě nikoliv.

Tak ať Vám to hraje.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Yiakubou

Jó bit-perfect, jde o to, jestli umíš ten EAC dobře nastavit, je tam spousta možností a každá dává jiný výsledek a už jsme u toho.
Když jsme před léty s tímto fenoménem, než jsme jej odhodili, laborovali, tak jsme používali jednoduchý prográmek, který to uměl celé a jmenoval se RAW CD Copy, bohužel se současnými operačnímí systémy již není kompatibilní. Nyní je pouze pro HDD pod názvem HDD Raw Copy.

Možná Tě stačí Tvoje víra a spokojennost, nebo jsi prováděl komparaci?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Prospero píše:
04 úno 2021 14:37
Díky Antony, otevřel jsi mi oči!

Proto PRODÁM:
několik nepotřebných odrazů, mj. Zrzavý, Mucha Van Gogh, Rembrandt, Dali a Franz Marc.
(Všechny už jsem je naskenoval a uložil na jednom bezpečném serveru.)
Jejich barvy a atmosféra jsou teď naprosto nedostižné!

Ještě jednou neskonalé díky, Antony!
Díky tobě se ze mě stal úplně jiný člověk.
Ano, další učebnicový komunikační faul lidí, co nejsou ochotni vést diskuzi korektně.
Aneb snaha o argumentaci tematikou zcela nesouvisející. Ne, takhle to skutečně nefunguje.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
04 úno 2021 14:47
Vlastně moc nechápu, o čem tady ten Antony vlastně furt mluví. To jako, že všichni, co posloucháme cédéčka a elpíčka jsme ňáký excentrický sběratelé a fetišisti? Proč? Já si teda céda kupuju, protože je vyráběj a vydává se na nich muzika. Vyráběly se v posledních dekádách vždycky, teda mi na tom nepřijde nic ulítlýho, nebo ono je to snad ilegální? Od kdy? Nebo to snad nedává stran názvu vlákna smysl? A pro koho je teda asi tak ty vydavatelé distribuujou? Představte si, že mam taky doma cd player, protože ho normálně prodávaj v krámě s elektronikou a na výkladní skříni toho obchodu jsem si žádnýho poutače s nápisem "FETIŠISTICKÉ POTŘEBY" nevšim, dokonce uvnitř ani nevisely žádný bičíky, pouta, dilda, vakuový pumpy a podobný propriety, normální hifi obchod. Odpověď na otázku zakladatele vlákna je teda podle mne jasná - ano, mají zákonitě smysl, jinak by po nich už dávno nebylo ani vidu ani slechu.
Souhlasím. Nechápeš, o čem tady mluvím.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

No vždyť to píšu, nechápu. Znění otázky si čistě pro sebe vykládám takto: „Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl? A hned si taky odpovídám: „Ano, mají, protože kdyby o ně nebyl zájem, tak by je nikdo nevydával.”
A teď by mne zajímalo, kdo a čím může tuhle odpověď vyvrátit. Blbosti typu, že se distribuujou pro "úchyle" (čti sběratele), neberu, neb si je kupuju sám a sběratel prisámbohu nejsem.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer píše:
04 úno 2021 14:58
Antony má pravdu v tom, že sběratelství může být chápáno jako forma fetišismu. Možná celé nedorozumění tkví v tom, že slovo fetiš je obecně mylně vnímáno s určitým zabarvením, se kterým lidé nechtějí být spojováni. Přitom naprostá kravina... fetišismus neznamená nutně patologický stav a už vůbec ne očichávání dámského spodního prádla. ...jako by na něm bylo něco špatného *sunglases*

Přijde mi, že to Antony moc dobře ví, co činí, úmyslně slovíčkaří, jakoby filozofuje, baví se reakcemi a tak nemá smysl čekat, že přijme nějakou jinou "pravdu", aby byli názoroví oponenti v klidu :-)

Ještě tu nebylo zmíněno, že sběratelství může sloužit (a v nejednom případě také slouží) i jako investice, tady pro změnu zase čistě pragmatická záležitost.
Děkuji za příspěvek. Ano, je to v podstatě tak.
Cizí pravdu rád přijmu za svoji. Pokud bude opatřena argumentační a významovou logikou, bude obsahovat relevantní pojmový aparát a nějakým způsobem doplní, či rozšíří, mnou poznané. Nebo i popře, když to v souvislostech prokáže. Takovou pravdu přijmu s radostí jako přínos, proto ostatně na fóra chodím.
No tady zatím bída, a neznalost významu pojmů, utíkání od tématu k nesouvisejícím věcem. Urážení a urážení se.

Fyzické digitální nosiče jako investice, to je zajímavý podnět k zamyšlení. Narozdíl od výtvarného umění ale neexistují v jednom originále. Jde o tovární sériovou výrobu, tedy odpadá fenomén výlučnosti jediného originálu. Ne, že by se mi sem tam nepodařilo prodat CD na trochu víc, než jsem je koupil, ale jde spíše o dílo náhody, než pravidlo, na němž by se dal stavět byznys. Nicméně, pokud by to někdo dokázal praktikovat ku prospěchu svému, a existují raritní edice pro tohle vhodné, ano, takové nosiče by měly ještě smysl. Nikoli sice hudební, ovšem na to se název tématu neptá.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Antony píše:
04 úno 2021 16:20
Prospero píše:
04 úno 2021 14:37
Díky Antony, otevřel jsi mi oči!

Proto PRODÁM:
několik nepotřebných odrazů, mj. Zrzavý, Mucha Van Gogh, Rembrandt, Dali a Franz Marc.
(Všechny už jsem je naskenoval a uložil na jednom bezpečném serveru.)
Jejich barvy a atmosféra jsou teď naprosto nedostižné!

Ještě jednou neskonalé díky, Antony!
Díky tobě se ze mě stal úplně jiný člověk.
Ano, další učebnicový komunikační faul lidí, co nejsou ochotni vést diskuzi korektně.
Aneb snaha o argumentaci tematikou zcela nesouvisející. Ne, takhle to skutečně nefunguje.
Hoďte na něj deku....🙄

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Oldear píše:
04 úno 2021 15:45
Možná Tě stačí Tvoje víra a spokojennost, nebo jsi prováděl komparaci?
Ja o tom mluvil v teoreticke rovine a jen tak mimochodem. Mam zkusenosti pouze s CD playery ze zakladni a dejme tomu stredni tridy. Myslel jsem to tak, ze ciste teoreticky mi ripovani na PC da mnohem vic informaci (read errory, CRC checksumy, confidence levely, atd.), nez kdyz jenom dam CD do playeru, takze potencial pro akuratnejsi rip mi prijde na PC vyssi. Ale treba existuji playery s umelou inteligenci, nebo nejakymi algoritmy, nebo kouzelnymi skritky uvnitr, co tohle pri prehravani resi a na ktery se ripovani pres EAC nechyta. Vlastne ani nevim, jak by se tohle dalo porovnat, kdyz na PC ukladam digitalni data s presnosti X, kdezto CD player 'pouze' prehrava, pricemz ta data taky musi ukladat do nejake mezipameti s presnosti Y, nez se to dale zpracuje a prevede do analogu (nebo putuje dal v pripade transportu). Jak porovnat X a Y si nejak neumim predstavit.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
04 úno 2021 16:41
No vždyť to píšu, nechápu. Znění otázky si čistě pro sebe vykládám takto: „Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl? A hned si taky odpovídám: „Ano, mají, protože kdyby o ně nebyl zájem, tak by je nikdo nevydával.”
A teď by mne zajímalo, kdo a čím může tuhle odpověď vyvrátit. Blbosti typu, že se distribuujou pro "úchyle" (čti sběratele), neberu, neb si je kupuju sám a sběratel prisámbohu nejsem.
OK. Znění otázky si vykládám stejně. Odpovídám také stejně, ale jdu po příčinách. Tím ji nijak nevyvracím. Zjednodušeně řečeno - smysl mají, a nyní zjistíme proč. Proč je o ně zájem?
Rozvedenou odpověď jsem tu napsal v březnu 2020:
A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných. B - je to materiální sběratelská relikvie. C - zatím jsem nenašel. To jsou obecné důvody.

A dodal jsem osobní: "Proto dnes pro mne nemají fyzické nosiče jiný význam, než jako zdroj dat."

Dnes dodám, díky Herrerovi, že i C - jako investice, je vcelku smysluplné.

Dodám, že klasifikováním závislosti na potřebě mít při poslechu v ruce něco hmotného, což nazývám "relikvie", "artefakt", "fetiš", "obal", "hmotný statek", atd. z nikoho nedělám ani úchyláka, ani nemám v úmyslu nikoho urazit. To mi jen podsouvají uražení a neznalí diskutéři. Volím validní termíny, které vyjadřují určitý vztah člověka k používání věcí, a ten tady na sebe různí sběratelé sami prozradili. Já si to na ně nevymyslel, zcela dobrovolně to sdělili.

Odpovědět