Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Antony »

Herrer píše:
17 úno 2021 20:47
Antony: A jsme zase u toho, porovnáváš s vinylem (jeho ripem) tebou pečlivě vyselektované digi nahrávky. Pak tě chápu, že to zní vždycky hůře, protože prostě už ta digi je pro tvoje ucho dostatečně dobrá. Jenže v mnoha mnoha případech dobrá digi alternativa prostě neexistuje a tam se vinyl často stává tím pověstným jednookým králem mezi slepými.
Ano, s tím zcela souhlasím, o tom tady celou dobu mluvím.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Ja som si do posluchovky pred pár týždňami dal akustické pianíno a znovu som začal hrať. Je to síce fyzický nosič, mechanický, plný nejakých nedokonalých strún a kladiviek, ale hrá mi celkom verne. 😁
Mám ohromnú radosť z toho fetišistického krámu👍
Nemôžete diskutovať s urputným džihádistom Antonym ako s normálnym človekom, to nikam nevedie. Vlákno bolo v pohode, kým sa nezjavil tento svätý bojovník.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Antony:
Moc dobře nechápu proč tak hrozně odsuzuješ vinylisty. A sám si pak stahuješ tisíce vinyl ripů které jsou jak píšeš:
"šumící, praskající, zkreslující, kolísající, a tak dál, zvuk z vinylu, může být pro něčí uši přijemný. Sice to skutečně nechápu, nic takového mě nepostihlo"
Je potřeba vzít v potaz že někdo kdo má doma hodně dobrou phono větev. Určitě nebude kopírovat vinyli a dávat je někam na internet. Proto většina těchto ripů bude stát za hovno! Já sem cestou od digitálu z PC přes CD skončil taky u gramofonu. Protože ty staré nahrávky zní prostě mnohem přirozeněji. Píšeš že se gramo nevyrovná cd přehrávači. Já zase neslyšel tak dobrý CD player který by hrál lépe než vinyl. Každý to má prostě jinak.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

mumu: nevěřím, že to pianino hraje věrně, pokud k němu nevede stíněný kabel a nohy nestojí na třech stokilových žulových podstavách. Snad máš aspoň koberec, zatlumený strop a rozptylové desky v rozích.
Dadaft to vlákno založil a měl by ho ukončit. Třeba jako: pro někoho mají fyzické nosiče smysl, pro někoho ne, a obě skupiny se nechtějí navzájem pochopit. (já chápu, myslím, obě)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

weiron píše:
17 úno 2021 21:35
Antony:
Moc dobře nechápu proč tak hrozně odsuzuješ vinylisty. A sám si pak stahuješ tisíce vinyl ripů které jsou jak píšeš:
"šumící, praskající, zkreslující, kolísající, a tak dál, zvuk z vinylu, může být pro něčí uši přijemný. Sice to skutečně nechápu, nic takového mě nepostihlo"
Je potřeba vzít v potaz že někdo kdo má doma hodně dobrou phono větev. Určitě nebude kopírovat vinyli a dávat je někam na internet. Proto většina těchto ripů bude stát za hovno! Já sem cestou od digitálu z PC přes CD skončil taky u gramofonu. Protože ty staré nahrávky zní prostě mnohem přirozeněji. Píšeš že se gramo nevyrovná cd přehrávači. Já zase neslyšel tak dobrý CD player který by hrál lépe než vinyl. Každý to má prostě jinak.
V jediném slově vinylisty neodsuzuji. Pokud si moji osobní zkušenost s vinylem vykládají jako odsouzení, je to jen jejich chyba a neschopnost přijmout opačný názor a zkušenost.

Vinyl ripy stahuji pro srovnání. Z čistě studijních důvodů. Pak je mažu. Nehromadím je, nedělám si z nich předmět touhy a blaženého snění.

Existuje dost lidí, co má gramo sestavy vytuněné do maximálních extrémů, včetně způsobu jejich digitalizace, a poskytují svoje ripy zájemcům. Měl jsem opravdu dokonale provedené ripy ze sestav řádově za víc jak 500 tisíc. Hrály podobně jako CD. V ničem nebyly lepší. To je zase moje zkušenost.

Pokud někdo pustí gramo a pak CD se stejnou nahrávkou, bude mít horší zvuk to, co je v sestavě hůře provedeno. A taky pak záleží na osobních preferencích, rituál s elpíčkem u mnoha nadšenců vyvolá takovou euforii, že je pak v podstatě jedno, jak deska hraje. Jsou prostě šťastní. Ovšem pak o nějakém posuzování kvality zvuku nemůže být řeč, zde hrají roli zcela jiné aspekty poslechu hudby.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Herrer,
IMG_20210217_215002.jpg
Toto sacd/cd vyšlo loni na podzim a je to z digitálu u tohoto titulu konečná, dle Martina Justana z Audiodromu dokonce předčí i slavné vydání sacd na Mobile Fidelity.
Není důvod nevěřit, hraje opravdu skvostně.
Letos v lednu tento titul vydal americký prestižní label jako 2lp,45rpm.
IMG_20210217_214905.jpg
IMG_20210217_214844.jpg
V porovnání s tímto lp sacd /cd uvedené výše pobledne. Ve všech atributech, nemilosrdně. Pravda je, že jsem porovnával pouze cd vrstvu, myslím však, že v této kvalitě se nebude od sacd mnoho lišit.
Použita byla prestižní přenoska Ortofon A95 na ramenu SME3009 mk2 lmproved, na točně Technics SL1210, která má odchylku od jmenovité rychlosti na druhém místě za desetinu čárkou.
IMG_20210217_214807.jpg
Doporučuji tuto desku ke koupi, navzdory tomu, že se nejedná o zrovna levnou záležitost. Stojí to za to.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Antony píše:
17 úno 2021 20:10
Celkem primitivní demagogie hraničící se lží, na kterou víc, než tímto konstatováním, nehodlám reagovat.
Doslova trefena projekce, uz podruhe. Sila odmitave reakce jen zrcadli strach podivat se do oci vlastnim radkum. Je to bezne, staci se jen nebat si to priznat, hodne se pak ulevi. Drzim palce.

Mimochodem,
neschopnost přijmout opačný názor a zkušenost
, to je taky velmi trefne...

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

A další lži. To už je recidiva. Hluboko klesáš..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Patricia Barber - Café Blue (1994)
mám na těchto vydáních:
1994 US CD Premonition Records ‎– PREM-737-2 - DR15
2002 US SACD Mobile Fidelity Sound Lab ‎– UDSACD 2002 - DR15
2011 US 2LP Premonition Records 90760-1 - DR14
2020 US 2LP Impex Records IMP-6035-1 - DR15

Vše v digitálních ripech, samozřejmě. Což je umožňuje přehrát na stejném audio řetězci, bez zkreslení rozdílnou kvalitou phono a digi větve.

Zvukové rozdíly minimální. Nic nebledne, nic není vysloveně jinak. CD verze jsou pevnější, LP trošku rozevlátější, ale jde o nuance. Impex má agresivnější výšky, je to spíše nepříjemné, může to být způsobeno přenoskou, nebo čímkoli na trase před digitalizací. První vydání CD mírně decentnější zvuk, MFSL je nabouchanější. LP, hukot a šum, což u takto akustické nehrávky je hodně slyšet. Pokud toto pominu, zvuk velice podobný MFSL. Není tu jediný zvukový atribut, který by zněl ve prospěch LP.

Pokud se někomu zdá, že CD hraje hůř, měl by se zamyslet nad tím, jak má provedenou digitální větev své aparatury.

LUK

Příspěvek od LUK »

Pokud se někomu zdá, že je v pořádku hodnotit zvuk LP desky podle digitalizovanýho vinyl ripu přehrávanýho z PC, měl by se zamyslet nad tím, jestli je normální lízat zmrzlinu přes sklo a přitom hodnotit její chuť.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Dasta: Díky za tip, věřím, že je to mazec. Hned jsem poslal link kamarádovi fetišistovi ;-)
Nadral reprosoustavy

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

LUK:
Aby tvoje srovnání bylo platné, očekávám, že je dokážeš brilantně odargumentovat. Jinak se jedná o účelový výmysl.
Takže prosím o sdělení, proč si myslíš, že vinyl rip je jako lízání zmrzliny přes sklo.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

"Lež", "výmysl", uraženecké "nebudu reagovat", které vydrží pár minut...

Takového povyku když je ti nabídnutý pohled do zrcadla vlastních metod... Tyhle zkratkovité výkřiky jsou jen útěk a panické zakrývání si očí před vlastními metodami manipulace. Učebnicový příklad absence nadhledu, odstupu a schopnosti byť nejzákladnější sebereflexe. Úzkostný stav při jakékoliv jiné reakci než "Antony má ve všem jedinou možnou pravdu".

Nejde ti o věc jako takovou, ale o vedení sporu s cílem prosadit se. Klasický problém (sebe)přijetí.
Mám takového kolegu v práci. Když má náladu (a oběť), je schopen prosazovat a "brilantně odargumentovat" i že třeba voda v bodu varu je vlastně zmrzlá. Naštěstí si to ale už uvědomuje a sám říká, že ví, že je v těch chvílích za úplného debila, ale že nutkání přít se je silnější.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jinak souhlas s LUK - myšlenka, že vinyl rip prohnaný AD a DA konverzí a přehraný přes PC řekne něco o skutečném zvuku onoho gramce, je, no shovívavě řekněme originální.... :lol: .

Kdo přijímá takhle velkou míru tolerance k signálové cestě a jí způsobeným změnám signálu, ten nemůže řešit, jestli je lepší CD nebo HDD. To je čisté pokrytectví.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 18 úno 2021 08:32, celkem upraveno 1 x.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Antony,
Když se argumentuje vinyl ripem, musí být jasný původ, jak a na čem byl pořízen.
Rozdíl bude, když gramofon bude osazen třeba přenoskou Ortofon2M Bronze a preamp phono bude v nějaké základní řadě, nebo bude na kvalitním ramenu osazen Ortofon A95 a signál půjde přes kvalitní Step up trafo do phona vyšší třídy.
Mám nějaké svoje ripy ze svých desek, asi před deseti lety mně to hodně bavilo v rozlišení 24/96,nebo na cdR Mobile Fidelity.
Naposledy upravil(a) Dasta dne 18 úno 2021 08:33, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět